Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OBLÍK - RÁJ PŘÍRODOVĚDCŮ

05. 05. 2004
6
4
8255
Autor
vesuvanka

Dnešní vyprávění vás zavede do jedné z nejzajímavějších oblastí v Čechách, která působí až exoticky...

Oblík - ráj přírodovědců

Podíváme-li se na mapu okolí Loun, zaujmou nás husté vrstevnice středohorských kopců, tyčících se z roviny. Krajina, kde spadne nejméně srážek v Čechách, má zvláštní půvab. Vrchy tvaru komolých kuželů jsou kromě severní strany téměř bezlesé, porostlé tu a tam keři, stepní trávou s velmi pestrým společenstvím rostlin, na než navazuje i bohatá fauna.

Koncem července roku 2001 jsme se vydali na dominantní čedičový vrch Oblík s nadmořskou výškou 509 m. Vyšli jsme z obce Mnichov, odkud je Oblík nejblíže.

 

Oblík vpředu, zleva Brník a Srdov

 

Napřed jsme mírně stoupali úzkou cestičkou, která vedla zarostlou loukou s volným porostem keřů. Zde jsme se setkali se žlutě kvetoucími - jestřábníkem, třezalkou a řepíkem lékařským. Při cestě nás zaujala teplomilná jehlice trnitá s růžovými květy. Obdivovali jsme chrpu porýnskou, modré zvonky, různé druhu jetelů, modrofialových vikví, žlutý starček přímětník a další rostliny.

š největší obdiv si zasloužil překrásný bodlák pcháč bělohlavý, který se tu hojně vyskytuje, místy dosahuje výšky více než 1,5 m, někde je poměrně nízký, ale zato pěkně rozvětvený. Fialové květy tohoto krále stepi (jak jsem bodlák nazvala) láká motýly. Přestože bylo skoro zataženo, poletovali tu běláskové a několik druhů okáčů - ponejvíce okáč bojínkový, velmi nápadný svým kontrastním zbarvením - bílý s velkými černými nebo hnědočernými skvrnami.

Dalším zajímavým bodlákem, který tu roste, je bělotrn obecný s namodrale kvetoucími kulatými hlavami. Cestou jsme měli na levé straně úchvatný pohled na vrchy Brník a Srdov, které jsou dalšími dominantami této stepní oblasti, která připomíná spíše jih Evropy.

Prošli jsme listnatým lesíkem na severním svahu Oblíku a zcela nečekaně jsme se ocitli na vrcholové náhorní plošině, která je doslova botanickou zahradou. Znovu se setkáváme s pcháčem bělohlavým, bělotrnem a dalším bodlákem se zajímavým názvem - ostropestřec mariánský. Naši pozornost zaujme jetel zlatý s drobnými žlutými kvítky, rozrazil klasnatý s nádhernými sytě modrými klasy, fialový chrastavec a jemu velmi podobný hlaváč běložlutý, modrý a nachový hadinec obecný, světle modrý len rakouský, divizna knotovkovitá, bílý čistec přímý (z čeledi hluchavkovitých), řebříček, hvozdík kropenatý (lidově slzičky Panny Marie), modlrá chrpa Triumfettiho a další rostliny. Z bujné vegetace tu a tam vykukují kameny, jsou příjemně vyhřáté.

Mnohé skalničky jsou již odkvetlé, právě tak i mateřídouška, která na sebe upozorňuje intenzívní vůní. Kavyly jsme v květu nezastihli. To je jen malý výčet rostlin, mnohé se nám nepodařilo určit. Záhadou pro nás zůstala rostlinka 10 - 20 cm vysoká, jehlancovitého vzrůstu, která nekvetla, ale její listy tvarem připomínaly řebříček a vůní něco mezi řebříčkem a pelyňkem. V okrově zbarvené přerostlé trávě působila tato rostlina svým tvarem i zbarvením (sytě zelená s modrošedým nádechem) exoticky a při troše fantazie vytvářela hájky maličkých cypřišků (že by pelyněk ladní?).

Částečně se vyjasnilo, vykouklo sluníčko a začal rej motýlů, snad ten nejpestřejší, jaký jsme kdy viděli. Babočka bodláková, kopřivová, paví oko, různí perleťovci a okáči, hnědásci, nádherný přástevník kostivalový s předními křídly hnědočernými s bělavými příčnými pásy a zadními křídly ohnivě červenými. Když tento motýl usedl na květ bodláku, složil křídla podobně jako můra, takže ta červená byla schovaná. Když vzlétl, připomínal létající plamínek - také jsem mu dala tento název. Poprvé jsem se setkala s modráskem ušlechtilým, který má černý lem na křídlech. A nechyběla ani "perla Středohoří" - otakárek fenyklový, létalo jich tu několik. Kromě motýlů tu bylo hodně čmeláků, v trávě velké množství lučních kobylek.

Slunce pohladilo tu barevnou krásu a všechno kolem nás jásalo a rozdávalo radost. Nad námi přeletělo hejno špačků. Rozhlíželi jsme se do všech stran a pozdravili kopce milovaného Středohoří, jehož obraz dotvářela zajímavá oblačnost kumulů různých odstínů.

Zemský ráj to na pohled - a my jsme si opravdu připadali jako v ráji, navštívili jsme totiž ráj přírodovědců.

 


4 názory

vesuvanka
09. 06. 2009
Dát tip
Jiřinko, mám radost, že se Ti Oblík líbí a přeji krásný výlet. A děkuji i za informaci o Danouškovi - tibetského španěla sobolí barvy znám jen od vidění, ale nevěděla jsem, co je to za rasu (našla jsem si ho na internetu) - je to nádherný a milý pejsek. Měj se moc krásně :-)))

vesuvanka
09. 06. 2009
Dát tip
Jiřinko, děkuji za přečtení a milou odezvu i zájem. Ano, to je on "mého srdce šampion" :-))). Posílám Ti obrázek, na němž je Oblík vzadu vpravo - ve skutečnosti moc oblý není, Říp je oblejší. Měj se moc hezky :-)))Přeji Ti a celé rodině, i pejskovi (jakého máš?) krásný výlet :-)))

vesuvanka
20. 05. 2004
Dát tip
Tak to mám radost. České středohoří stojí za to - po stránce přírody je to jedna z nejpestřejších oblastí u nás.... Díky za návštěvu a tip

andromeda
16. 05. 2004
Dát tip
Krásně barvitě vyjádřeno, škoda, že jsem tam ještě nebyla. Jsi velká znalkyně přírody, všech rostlinek a motýlků , krásně jsem si zacestovala,tip

vesuvanka
08. 05. 2004
Dát tip
Diky za precteni, fauny a flory tam bylo opravdu hodne, a to jsme videli jenom z cesticek, mozna, ze kyticek tam bylo jeste vice, ale my jsme nechteli slapat po te barevne krase. Byla jsem potesena tim, ze jsme se setkali s botanickou exkurzi turistu z Rakouska, Svycarska a Nemecka, kterou vedl cesky student prirodovedecke fakulty. Oblik je zrejme prosluly i v zahranici.

johny81
07. 05. 2004
Dát tip
Tam ale bylo ty fauny a flory :-) Pekny, idylicky.Clovek nemusi pri kazdy toulce zdimat lahvace a halekat pri kytare.To je fakt, to je fakt. To si musim zapamatovat.Nicmene...asi zajdu na jedno...

Andulka
05. 05. 2004
Dát tip
Hned bych sla s tebou...:-)

vesuvanka
05. 05. 2004
Dát tip
Dekuji, tak to me tesi. Stredohori - to je prirodni skvost. Diky za tip

noooooooooo, pekne si nam to popsala. Jako bych tam byla. tip

vesuvanka
05. 05. 2004
Dát tip
Tak to me moc tesi a diky za tip

vesuvanka
03. 05. 2004
Dát tip
Moc dekuji za navstevu, tip i cestovatelsky klub. Jsem rada, ze se mohu o svoje krasne zazitky z Ceskeho stredohori podelit s ostatnimi a pro tuto krajinu i nekoho nadchnout.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru