Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

(Ne)praktický dárek

04. 05. 2004
2
0
3400
Autor
Zvěruška

Jinak je ale moc milá paní...

(Ne)praktický dárek

(povídka

 

 

,,No pojď se, Karinko, na něco podívat, to musíš vidět!“ Těmito slovy mě přivítala má babička, které jsem přišla pogratulovat k narozeninám. Věk u žen se samozřejmě neříká a proto ani já neporuším toto pravidlo a neprozradím, že slavila šedesátépáté narozeniny. Ještě než jsem jí stačila pozdravit, nemluvě o gratulaci, stála přede mnou menší krabice, do které jsem musela, s nátlakem babičky, nahlédnout. ,,No, babi, to je úplná nádhera! Takovou porcelánovou mísu s ozdobnými růžemi sis přece tolik přála!“, nešetřila jsem chválou a tiše vzdávala své uznání tomu šťastlivci, který se tohoto kusu zbavil. To jsem však ještě netušila, že v příštích minutách bych se vzdala v jeho prospěch i své babičky, tak moc mě naštval.

,,Tak víš co, abys věděla, jak moc tě mám ráda, daruji ti tu krásnou mísu,“ pronesla vítězoslavně a s hrdostí sobě vlastní mi předala krabici. ,,Jéje, babičko, to je od tebe moc milé, ale… ale na co já ji jen použiju? Nehodila by se ti víc? Třeba si dám do ní budík, aby mi drnčel víc, než obvykle,“ pokusila jsem se zavtipkovat, ale setkala jsem se jen s hlubokým nepochopením. Chtěla jsem jí říct, že na druhou stranu mi nepřipadá úžasná natolik, abych si s ní musela hyzdit svůj byt, ale při pohledu do jejích očí, které byly víc než nekompromisní, jsem spolkla jedovatou poznámku a s nesmírným (skoro až vesmírným) vděkem přijala dar. Když jsem viděla, jakou má radost a jak se nad tím kýčem rozplývá doztracena, neměla jsem už ani chuť, dát jí to mé překvapení. Mohla jsem babičce tisíckrát říkat, jak bude v té nové flanelové noční košili úžasně sexy a že děda to určitě ocení. Na to mi odpověděla, že i kdyby přišla oblečená v neoprenu, tak se jí děda zeptá, jestli nemá náhodou vytrhané obočí. Dál jsem to nezkoušela… Můj dárek se prostě nechytl, tabulku vedla mísa. A následoval další příval slov, které jsem bohužel (nebo spíš bohudík) mimo mě. Prostě jsem vypla a uvažovala nad tím, jak vysvětlím svému příteli další existenci tolik ,,potřebné“ věci v naší domácnosti. Asi po hodině jsem se slušně rozloučila a s výrazem bezmezné vděčnosti kráčela domů. Cestou jsem přemýšlela, že třeba schválně zakopnu, upustím ten vzácný dar a vypadne ze mě takové to typické: ,,Jééé, to jsem fakt nechtěl!“ a bude po problému. Žádné zakopávání se však nekonalo a při vyprávění ,,jak slepý k houslím přišel“ jsme se s přítelem váleli smíchy.

Má to ale šťastný konec. Ta skvělá mísa nepadla za vlast při ,,náhodném“ zakopnutí, ale při malé výměně domácích názorů… Nenechám přece vyšachovat ze hry mou flanelovou košili…


Francois
26. 05. 2004
Dát tip
Opět slohově nelze snad nic vytknout, já narozdíl od K a M mám rád dlouhá souvětí, cítím však tady někde uvnitř pohrdání (nevím, zda je to správný výraz) "krásou" košilky babičky i babičkou samotnou. Jsem bohudík v v letech Vaší babičky a vím, že život nekončí.

Zvěruška
26. 05. 2004
Dát tip
Bingo!!! Babča má 54, ale předpokládám, že člověk tvého formátu by mi daroval knihu - škoda, že nejsi moje babča...

Rowenna
26. 05. 2004
Dát tip
Vtipné povídání - i když trochu okoukané - tu hlášku o neoprenu a vytrhaném obočí jsem určitě slyšela v nějaké anekdotě. :-)

Zvěruška
26. 05. 2004
Dát tip
Jo, přiznávám bez mučení. Děkuju :-)

Jeanne
10. 05. 2004
Dát tip
já jsem se usmála.Představa dárečku me děsí :)

Zvěruška
06. 05. 2004
Dát tip
Neurazím!!!! Díky za upozornění, vážím si každého názoru, ať je jakýkoliv. budu se z toho snažit poučit. Děkujííííííííí :-)

Zvěruška
06. 05. 2004
Dát tip
to vidím Miki, zmatek je tvoje druhé jméno ne? děkuju za názor :-)

Miki
06. 05. 2004
Dát tip
Tak jest. Ale chce to mít vykoumaný ten slovosled bez drhnutí, jak se skromně přede mnou zmínil kandelábr. Pak to nevadí.

Zvěruška
06. 05. 2004
Dát tip
Ano tati :-))))

Kandelabr
05. 05. 2004
Dát tip
jak obsahově tak formou mi to připomíná školní slohovku. chtělo by to zapracovat na slovosledu. občas hodně drhne.snad se neurazíš...

Miki
05. 05. 2004
Dát tip
Mám zhruba stejný pocit, i když já osobně mám rád dlouhé, všelijak pospojované kombinace vět a větiček, které zdánlivě vytvářejí zmatek, a někdy, ale jen někdy, to znamená ne vždy, v což tiše doufám, můžou čtenáře i splést, ale to už je daň za něco, co se mi líbí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru