Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dogville

08. 05. 2004
0
0
3435

ja vim ze je pozde, ale dneska jsem ji nasel v kompu (napsal jsem ji hned druhy den po kinu) tak jsem proc si ji nechat pro sebe :)

Dogville

 

Představte si, že všechny nedůležité věci k životu kolem vás sice existují, ale vy je nevnímáte a tedy také nevidíte. Nejsou potřeba. Jsou to jen nedůležité věci. Vnímáte jen předměty ke kterým jste si vytvořili vztah. Stejně tak vnímáte i lidi. Ve velkém městě máte spoustu známých, ale všechny ty stovky tváří co potkáte za den si prostě nepamatujete. Na malém městě – vesnici se naopak znáte s každým. Víte kdo jaký je. Znáte se navzájem a každý nový přistěhovalec se pozná ihned a je podezřelý svou neznámostí...

Grace se dostala v noci do městečka Dogville nikoliv náhodou, ale protože nikam jinam cesta, po které utíkala, nevedla a zároveň tam i končila. Hledala úkryt před neznámými muži v drahém voze a na této konečné jej skutečně našla. Nebyl ale zadarmo, musela být lidem alespoň prospěšná za to že oni budou mlčet o její přítomnosti. Grace věřila, že lidé na venkově jsou jiní, lepší a také to tak bylo. Zdálo se. Přijali ji mezi sebe když si za to u každého odsloužila půlhodinku práce denně a tak šel čas.

Práce byla téměř zadarmo a obyvatelé si postupně začali uvědomovat svoji moc nad uprchlicí. Moc nad jejím životem, moc nad tím jak se bude chovat a co všechno si mohou k ní dovolit. Moc nad věcí, kterou lze použít jak je libo i když k ostatním, tedy starousedlíkům, by se nic takového nedovolili. Charaktery lidí zůstávají stejné, jen kontext celého příběhu, jednodušeji, definice obyvatel co Grace vlastně je, tedy už nikoliv kdo, se měnila prudce k tomu nejhoršímu...

Lars von Trier opět ukázal své ostré zuby s jakými se pouští do odhalování lidské společnosti. Egoismus, lži a zneužívání pod rouškou dobroty, přijetí a lásky. Tanec v temnotách s Björk v hlavní roli byl reálnějším příběhem. Ukazoval kromě jiného, že lidmi ustanovené zákony tak jak platí a vysvětlují nemusí být v žádném případě spravedlivé. Dogville není spravedlivý. Je oproštěný ode všech zbytečností a o to je hrůznější a nemůže končit jinak. Možná pro většinu diváků překvapivě. Zapomeňte ale na obvyklé scénáře. Zapomeňte na klasický happy end. Zapomeňte na to co si o sobě myslíte. Dogville jsme my. 

Takové zrcadlo doma určitě nenajdete, tak se běžte mrknout než o tu možnost podívat se na sebe zase přijdete. 


Je zajímavé si tu přečíst dvě různé recenze na Dogville (jednu tu má i Alojs). Když budu mluvit za sebe, vydržela jsem to hodinu. Mělo to něco do sebe, děj a postavy v tom prázdném prostředí tak nějak vynikly a děj mi přišel prostý jen navenek. Ale prostě jsem to nedokoukla, bylo to únavný a já z tý tmy začínala mít depku. Ani nevím, jak to dopadlo. (může mi někdo hodit zprávičku?)

Čuminka
18. 05. 2004
Dát tip
viděla jsem to a dost to na mě zapůsobilo, ta atmosféra a nastínění lidské povahy je trefné a zobrazené přesně tím stylem jak se to může ubírat, nicméně trochu s nadsázkou, ale o to právě jde, možná bylo také důležité zmínit v jakém prostředí velmi netradičním pro film se děj odehrává a to to právě ještě umocňuje, člověk se nerozptyluje klasickým film.prostředím, ale soustředí se jen na postavy a děj, povahy a vývoj "dusna" v uzavřené společnosti....

mrtvola: kdepak, tohle je mnohem obecnejsi - da se to vztahnout na jakoukoliv "zapado"evropskou kulturu, a je to podle me i lip udelany; Je treba zabit Sekala se mi do pameti nevrylo tak hluboko... vubec Trierovy filmy jsou vsechny (co jsem videl) dost silny

Bebitka
10. 05. 2004
Dát tip
ulita: proto jsem oželela poslední půlhodku...

ulita
10. 05. 2004
Dát tip
nemůžeš bejt srabík :))) (ale chápu)

Bebitka
10. 05. 2004
Dát tip
ale můžu... a jsem... :)

alina: jestli i tahle "recenze" Te prippostrcila k tomu se na to podivat, tak to si mi udelala radost :) proto jsem ji psal drfaust: mea culpa, na herce jsem zapomnel jak na smrt ale moralizovani? spravedlnost vec Bozi? uff, nezapomen ze zijeme na Zemi/zemi a jsme lide kteri sami sobe vladnou a vytvari vsechno to diky cemu fungujeme jako spolecnost, spravedlnost je pojem nesouci urcitou hodnotu a kteremu muze odpovidat jen urcita spolecenska udalost... a navic ve jmenu koho muzes tohle (Spravedlnost je věc Boží) tvrdit? ulita: aspon vime na cem jsme :)

drfaust
10. 05. 2004
Dát tip
to už je můj osobní postoj... dyť ti tam říkám, že tady na zemi je ta "sparavedlnost" redukována na konvenci a arbitrárnost... to je to co tu máme a snažíme se tím té božské spravedlnosti přiblížit (leckdy dobře, leckdy špatně)... takhle to beru já, tomu co tu máme prostě spravedlnost neříkám, protože my, ať chceme co chceme, dokonale spravedliví být nedokážeme můžeš mít samozřejmě jiný názor a neberu ti ho a ani tě nepřesvědčuju pro ten svůj... jedíne o co mi jde, je to zda mi rozumíš...?

ulita
10. 05. 2004
Dát tip
já to teda věděla, akorát že mi to nemusí furt někdo připomínat...:)

drfaust: rozumim Ti, ale nechapu to, nebo muzu to chapat ale mam asi nizkou miru tolerance :) v jistejch pripadech... se vice drzim zeme nez nebes, ve spravedlnost bozi muzes jenom verit, spravedlnost lidskou muzes konat ulita: jo jo, tak jeste jednou at na to nezapomenes: aspon vime na cem jsme :)))

drfaust
10. 05. 2004
Dát tip
v tom samozřejem rozumím i já tobě a samozřejmě, že se o tu spravedlnost tady na zemi snažím:))) společně s tebou...:) a to je právě to, vědom si lidské nedokonalosti, jsem háklivej na moralizování... a výklady děl, které obsahují morální apel (poněvadž jsou to vždy výklady, nikoli dílo samo... můžeme jen uhadovat, zda to autor zamýšlel jako nastavování zrcadla nebo prostě jen vykreslil jednu z mnoha reálných životních situací), tak výklady děl na morální apel mě neberou... k řečem o nastavování zrcadla jsem prozměnu netolerantní já:)))) co mi trochu chybělo v recenzi bylo zaujetí postoje k způsobu ztvárnění scény (scenografie), i když to sice od Triera originální nebylo, přesto to stále svůj nádpad mělo a ocenil jsem to... byla to jedna z věcí, která mi činila film zajímavým... (jo a taky to byl asi první film, kde se mi Nicol K. líbila i jako žena:))) )

drfaust: to mas pravdu, Nicole tam tam vypadal velmi dobre, jo ale jeste neco, my ted spoustime univerzitni diskuzni (nejen) forum, do konce zari to pobezi v tehle testovaci forme jaka je (www.uniforum.cz) vec kterou jsem cetl minule (tusim ze ekonomika komunikace) by tam akorat zapadla, jestli neco takovyho mas, tak to tam dej jestli chces, dneskka tam pribudou asi tri veci, ty testovaci se vymazou a zitra to teprve zacneme uverejnovat a v boji za spravedlnost nepolevime!!! ciao :)

drfaust
10. 05. 2004
Dát tip
mrknu se na to... servus:)

ulita
10. 05. 2004
Dát tip
koukám že hřeješ polívčičku :))

mrtvolala
10. 05. 2004
Dát tip
Jak tak čtu ten stručný náčrt děje - není to něco na způsob "Je třeba zabít Sekala"?

drfaust
09. 05. 2004
Dát tip
no:) ad recenze: asi mi chybí zmínka o výrazových prostředcích filmu... o hereckých výkonech... atp. co musím pochválit je vsazení filmu do širšího kontextu režisérova díla (řemeslo recenze) Co mi vadí je sklon k moralizovíní v recenzi... ps: Spravedlnost je vě Boží, úmluva/ konvence věc lidská... ad spravedlnost zákonů...

ulita
09. 05. 2004
Dát tip
Dogville jsme my...

alina
08. 05. 2004
Dát tip
no ...pámbu potěš!!! ....... slyšela jsem na to názory od těch nezhnusenějších až po ty nejnadšenější. Asi je na co se těšit!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru