Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Van Helsing

09. 05. 2004
4
0
6182
Autor
depony

viděl jsem to v kině a myslím, že za recenzi to stálo a za vidění asi taky:)

Noční Paříž roku 1884, všude ticho, které najednou přeruší ženský výkřik, a pak nastane znova ticho. Na zemi leží tělo ženy, přichází k ní muž  v koženém kabátě a s kloboukem na hlavě. Rozhlíží se a na nedostavěné katedrále Notre Dame zahlédne jakýsi stín. Obraz se mění, jsme ve zvonici oné katedrály a muž v klobouku potichu přechází napříč místností, když jej překvapí mohutná neznámá postava (některým filmovým znalcům by mohl připomínat komiksovou postavu Hulka, jen ta zelená barva mu chybí). Jedná se o pana Hyda, který utekl z Londýna, a muž v klobouku a plášti je Van Helsing, který byl vyslán tuto špatnou stránku doktora Jekylla zastavit či zabít. Po menší roztržce a pranici nakonec Hyde padá z katedrály a umírá. Van Helsing je obviněn z vraždy.
Takto začíná film o muži s tajemnou minulostí, který hledá svoje vzpomínky a zároveň je ve službách tajné vatikánské organizace, která se snaží potřít zlo. Nyní jej Vatikán posílá do země hluboko v karpatských horách, nazývané
Transylvánie. Zde se kumuluje pro lidstvo příliš mnoho zla, které jej ohrožuje a tomu se pokusí zabránit prostřednictvím tohoto muže. Režisér Stephen Sommers si vybral hned několik hororových postav a umístil je na jedno území, kde vedle sebe "žijí" a škodí místnímu obyvatelstvu. Je to sám mocný hrabě Vlad Dracula (Richard Roxburgh), jeho tři nebezpečně půvabné nevěsty (Elena Anayaová, Silvia Collocaová a Josie Maranová), vlkodlaci(jeden z nich je princ Velkan, Annin bratr -hraje ho Will Kemp) a Frankensteinovo umělé monstrum (Shuler Hensley). Jedná se o klasický boj dobra se zlem, kde na straně dobra stojí již zmiňovaný Van Helsing (Hugh Jackman), dále princezna Anna Valerious (Kate Beckinsale), na níž lpí prokletí celého rodu, a vatikánský vyslanec Carl (David Wenham), jenž velmi často připomíná zbrojního technika z bondovek, který má v laboratoři stále něco nového, co by se dalo využít.
Sama koncentrace všech oblud na jedno místo byl nápad režiséra Sommerse, který viděl ve východní Evropě původ všech těchto bytostí, i když konečné propojení působí poněkud násilně. Hlavní dějová linie se točí kolem hraběte Draculy, pro kterého Frankensteinovo monstrum představuje klíč k životu jeho dosud nevylíhnutých potomků. Pro vymýcení zla a později i z citových důvodů se v Transylvánii Van Helsing musí spojit s princeznou Annou, jejíž bratr se stal vlkodlakem.
Film se hemží metamorfózami lidí v létající nebo běhající obludy a obráceně, také počet kokonů nenarozených dětí Draculy a jeho nevěst je spíše alarmující a připomíná historicky první útok Vetřelců. Děti jistě potěší fakt, že se zde objevují trpaslíci, jen by bylo rozumné se od nich držet dále, protože jejich výrazy nevypadají zrovna přátelsky.
Bizarnost prostředí, kde je stále vlhko, pološero a chlad (ačkoliv princezna Anna chodí poněkud nalehko i ve sněhové vánici), doplňují ohromné stavby Frankensteinova hradu a Draculova paláce.
Film přisuzuje Draculovi opět notnou dávku sexappealu, která se mimo jiné projevuje jeho třemi nevěstami. Van Helsing se při setkání s Draculou dozvídá jisté útržky ze své minulosti, která se několikrát prolnula s minulostí největšího upíra, projevuje se kladná stránka Frankensteinova monstra a proradnost Igora, asistenta doktora Frankensteina.
Ani jazyk vás v některých úvodních scénách nenechá na pochybách o tom, že jste skutečně ve Východní Evropě, angličtina je zde prezentována s akcentem nespecifikovaného „východního“ jazyka; velmi vtipná (alespoň dle reakcí diváků v sále) byla angličtina Dany Morávkové, která se tu v jedné scéně objeví a cosi řekne.
Celkově se zde podařilo skloubit mystičnost prostředí Transylvánie s akčními scénami a velmi sugestivní hudbou, která velmi často způsobí, že se divák bojí ještě dřív, než se něco stane.
Film má hodně pro a hodně proti, ale za shlédnutí stojí, minimálně pro fanoušky mužného Hugh Jackmana a půvabné Kate Beckinsale. I happyend je tu nakonec podán jinak než "vzali se a žili šťastně spolu", ale jaký je, to neprozradím a raději vás pošlu do kina, abyste to viděli sami.
Alojs
19. 08. 2004
Dát tip
Recenze je slabší, protože se orientuješ výhradně na děj a na jeho postavy. Možná ses mohl odhodlat a prozradit čtenářům něco více o tom, čím na tebe film zapůsobil a čím tě naopak znechutil (sám v závěru píšeš, že má tento titul hodně kladů, ale i záporů, ale konkrétní už nejsi). Takhle se čtenář skoro nic nedozví a já osobně bych se na základě téhle recenze určitě do kina nevypravil. toť můj názor

Braggi
23. 07. 2004
Dát tip
viděl jsem, recenze je výstižná, mám rád dobré recenze t*

divokabota
04. 07. 2004
Dát tip
Hledám spolupracovníky pro nově vznikající webový projekt (všeobecně zaměřený, možnost psát o čemkoliv). Bližší informace na mailu divokabota@inmail.cz

depony
30. 05. 2004
Dát tip
no, jak říkám, filmy s upírskou tématikou jsou pro mne velkým lákadlem, mám rád vampirismus. Takže proč ne?:) já od filmu neočekával zázraky, prostě fikce:) a kromě mr. Hyda se jinak postavy celkem vydařily:)

chalmin
27. 05. 2004
Dát tip
jsem závislý fanda manga seriálu Hellsing, tak jsem šel a film splnil mé očekávání, že se budu brodit břečkou recenze to myslím vystihla aniž konkrétně rozkryla ** (doporučuji skouknout výše zmíněné japončické animo - to má styl a spraví chuť!)

Yossarian
26. 05. 2004
Dát tip
tip za recenzi, na film moc zvědavej nejsem, ono tohle dobrodružství se spoustou "známých tváří" ať už kladných či záporných tuze moc připomíná Ligu výjimečných, a to je s prominutím dost slabej film

jorel
22. 05. 2004
Dát tip
film jsem videl, bohuzel, a povazuji jej za - damy prominou - absolutni hovadinu. je mi lito, ale ani kulisy z cech to nezachrani, nebot nemaji co.

Smileface
22. 05. 2004
Dát tip
Van Helsing je pouze počítačová masturbace ;-)

depony
19. 05. 2004
Dát tip
Někdo má a někdo nemá:)) ani stříbrná metalíza není šik:)) pokud je na nevhodném prostředku

Recenze je nezdařilá. A tohle je perla perel: Film přisuzuje Draculovi opět notnou dávku sexappealu, která se mimo jiné projevuje jeho třemi nevěstami.

depony
15. 05. 2004
Dát tip
To taky není špatný nápad:) je to jen na tom, kolik jsi ochotná "vytrpět":))

Vampirezza
15. 05. 2004
Dát tip
já jsem schopná všeho... ted jsem měla možnost shlédnout.. umučení krista..takže to hovoří za všechno, nemyslíš??:-))

Pisces
15. 05. 2004
Dát tip
Film jsem viděla a recenze mi připadá velmi zdařilá. Nějakých nesouvislostí vzhledem k ději filmu jsem si nevšimla. TIP PS:-)

Vampirezza
13. 05. 2004
Dát tip
já jsem film ještě neviděla ale po názorech mého kolegy už na něj nemám chuť, raději si počkám až bude v tv nebo na videu tečka.

depony
11. 05. 2004
Dát tip
Zuzanko provedu:) děkuji za podporu:)

DRACULA_
11. 05. 2004
Dát tip
byl jsem tam, viděl jsem a zhnusen jsem odešel celý film bych stylizoval spíše do komixu jediné co mi film přinesl byl úžas nad tím, jak může někdo docela slušné efekty promrhat na dějově otřesnou zápletku. Scénář se mi zdá mizerný, ale mile mne překvapila hudba - od ní jsem také čekal méně. Celkově bylo docela vidět, že film natáčel stejný režisér jako Mumii, ale celkový vtip zůstává pod bodem mrazu... fanoušky si asi najde, ale čekal jsem od něj mnohem více pzn. : ale na druhou stranu trocha obdivu tomu, kdo se dokáže takovým natáčením bavit a který s tím celým projektem strávil mnoho času

DRACULA_
11. 05. 2004
Dát tip
navíc se distancuji od jakékoliv filosofie tzv. Draculy v tom filmu :-)

DarkMind
10. 05. 2004
Dát tip
Film som zatial nevidel, ale recenzia mi príde dobre napísaná... :) -t-

Kakabus
10. 05. 2004
Dát tip
Recenze snad....avšak film je horrová slátanina několikati stylů, další vyrobenej stroj na peníze....jináč, abych onen film jen nehanil, trikový efekty sou dobrý...

sjuuu
10. 05. 2004
Dát tip
koukej, piš, vychytávej mouchy, uč se od jiných a nenech se odradit ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru