Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POSELSTVÍ VULKÁNU

16. 05. 2004
11
7
9285
Autor
vesuvanka

Toto jsem napsala v roce 1997 jako úvod ke svému prvnímu dílu věnovanému jihoitalským vulkánům - souboru akvarelů, doplněnému texty a básněmi.

POSELSTVÍ VULKÁNU

Vulkány, to jsou jen malá okénka do velkých laboratoří Země. Při erupci se dávají do pohybu všechny prvky Mendělejevovy periodické soustavy, které se taví, reagují spolu a pod obrovským tlakem se derou na povrch, kde se rodí láva, kamení a popel, které se stávají základnou pro nový život.

Člověk si právě při tomto setkání s ohromnou žhavou energií Země uvědomí, že je pouze součástí přírody tak jako všechno živé i neživé. A právě to co se zdá neživé - kamení - na činné sopce ožívá a žije velmi rychle a prudce. Země se otevírá, rozsvěcuje světla a rozdává svůj žár - je to poselství, paprsek lásky. Člověče přijmi ten paprsek a rozdávej lásku kolem sebe svým kamenným bratříčkům, rostlinám, živočichům a samozřejmě i lidem.

7 názorů

vesuvanka
06. 05. 2017
Dát tip

Irčo, děkuji za přečtení a milá slova :-))).  Dílko vzniklo z mého obrovského nadšení pro vulkány, když jsem je začala studovat.


Gora
06. 05. 2017
Dát tip

Oč kratší, o to vřelejší:-)


vesuvanka
19. 06. 2012
Dát tip
píspol, děkuji za zastavení u tohoto staršího díla, za milá slova i tip :-)))

vesuvanka
11. 06. 2010
Dát tip
penelopea - děkuji za přečtení a milou odezvu - omlouvám se, že reaguji až po čtyřech letech, nepřišlo mi zřejmě avízo Artaxerxa, děkuji za přečtení tohoto staršího díla a milá slova :-)))

penelopea
20. 02. 2006
Dát tip
...něžně psáno o ohromné síle....

Marty73
14. 04. 2005
Dát tip
Už vím, jsi kosmologická bytost, skoro ztrácím odvahu k tykání, bytost nevšední, souvztažnosti blízká jako málokdo. K tomu, kdo má úctu, vždy s úctou.

vesuvanka
14. 04. 2005
Dát tip
Marty73 děkuji za milé zastavení u tohoto staršího dílka, hřejivá slova, kterých si vážím, i za tip tykej mi, je to tak určitě lepší

Brosqička
16. 03. 2005
Dát tip
krásné, zvlášť ta poslední věta... vesuvanečko, jestli budeš mít někdy čas, napiš mi, proč tak miluješ vulkány... je to pro Tebe tak důležité.. a já bych Tě chtěla trošku víc poznat... takových dušiček jako Ty není mnoho... Ty elfíku :o) TIP

vesuvanka
16. 03. 2005
Dát tip
Brosqička díky za milé zastavení u tohoto starého dílka a za tip..... moc mě potěšil Tvůj zájem - pošlu Ti zprávu.

RuDa
30. 12. 2004
Dát tip
"Vulkán je pro mě symbolem božství, člověk je před ním opravdu maličký" - no vidíš, pro mě je symbolem božství celý Vesmír, Země je takový pubertální výrostek, vulkány uhry a lidstvo? Otravná vyrážka... Počkej, až si nás Země všimne a začne se škrábat. :-)

vesuvanka
30. 12. 2004
Dát tip
RuDa díky za přečtení a zajímavá slova. Máš pravdu, že Vesmír je daleko mocnější, ale já mám pocit, že se ve Vesmíru ztrácím, je pro mě dost nepředstavitelný a tísnivě na mě působí vzduchoprázdné studené nekonečné prostory bez světla.... Vulkán, jeho síla a žár je pro mě hodně konkrétní a dobře představitelný :-))) Pokud jde o to poslední - už se tak, bohužel, děje....

vesuvanka
26. 09. 2004
Dát tip
stavitel_hrází díky za návštěvu a kritiku - potěšila.To bylo jenom zamyšlení nad tím, co tolik miluji...

To je ten nejlepší způsob přemýšlení. Emoce a myšlení mohou krásně spolupracovat. Dodnes si pamatuji na přednášku pana Hilského o Králi Learovi. Vidět někoho kdo mluví s láskou o tom, co studuje, kdo jako by se znova během přednášky zamiloval do své práce - to je velký náboj. S "cool" postojem "dělám na tom už dvacet let, takže vím vo co de a vůbec..." se to nedá srovnat.

vesuvanka
26. 09. 2004
Dát tip
Díky, to je pravda. Mě sopky přitahovaly již od dětství - zaujal mě Vesuv na staré pohlednici, když mi bylo šest let., později jsem se zajímala se o geologii - sopky mi byly velice sympatické, ale přece jen byly pro nás tehdy nedostupné, stejně tak i pojem vulkanologie hodně vzdálený, . A byl to vulkanolog Haroun Tazief, který psal o sopkách a vulkanologii tak krásně a s takovým obrovským nadšením, že jsem tomu doslova propadla... a to nadšení, které ve mně vzplanulo, se snažím také rozdávat přednáškami, výstavami akvarelů....

Dobrý postřeh, je to moudré a není to kýč. Jak se to dělá :-)))?

Anomis
28. 08. 2004
Dát tip
Kásné:o)*t

vesuvanka
28. 08. 2004
Dát tip
Díky moc za návštěvu i tip

vesuvanka
20. 05. 2004
Dát tip
Také bych si to přála - díky za návštěvu a tip

andromeda
19. 05. 2004
Dát tip
Krásné poselství ze srdce Země, snad nás, lidi, alespoň paprsek té krásy osvítí...tip

Noe1
18. 05. 2004
Dát tip
Hmmmmm, na kameny trpím skoro jako na hady. A na vyvřeliny -ať už hlubinné či výlevné zvlášť. Hezky vystiženo *t

vesuvanka
18. 05. 2004
Dát tip
Tak to je skvělé! Děkuji za návštěvu a tip

synáček
17. 05. 2004
Dát tip
"Člověče přijmi ten paprsek a rozdávej lásku kolem sebe svým kamenným bratříčkům, rostlinám, živočichům a samozřejmě i lidem..." Vždycky jsem to říkal... (upozorňoval na to), ale nyní mám konečně i Tvoje (nevědomé) přiznání...že nepatříš k lidem...ale k elfům... (O to víc Tě však mám rád...) TIP...a díky!

vesuvanka
17. 05. 2004
Dát tip
Synáčku, děkuji Ti moc za milá slova, která potěší a zahřejí a za tip. Patřím opravdu asi spíše k elfům. I já Tě mám moc ráda.

Hermann
16. 05. 2004
Dát tip
Je to krásný úvod a myslím, si, že si topekne vystihla. Človek je naozaj maličký a len nič v porovnaní so sopkami,k horami a prírodou, stromami....Je to krásny úvod... Zaujímalo by ma, či si túú prácu napísala a či ti niekde vyšla...Ak to máš doma, môžeš mi to poslať na mail? hrivna@zoznam.sk Teším sa ... Hermann tip

vesuvanka
16. 05. 2004
Dát tip
Cannisha děkuji za přečtení a tip. Neboj se, když se vulkán probouzí, varuje určitými signály (seismickými záchvěvy a dalšími jevy), které sledují vulkanologové ve svých observatořích. Dovedou několik dní dopředu předvídat erupci, takže je možné lidi z ohrožených míst evakuovat. Bylo to např. v roce 1980 při výbuchu Hory svaté Heleny v Severní Americe. Hermann Děkuji Ti za ohodnocení a tip. Vulkán je pro mě lsymbolem božství, člověk je před ním opravdu maličký. Těší mě Tvůj zájem o moji práci. Tu mám doma - je to soubor akvarelů věnovaný jihoitalským vulkánům v době, kdy jsem je ještě nenavštívila. Nazvala jsem ho "Neklidná země". Je to putování po vulkánech na jihu Itálie, které jsem napsala podle nastudované literatury a svých představ. Je to několik stránek textu, které jsem psala na počítači, který už nemám k dispozici a neumím skenovat a přeposílat zprávy. Mohla bych Ti je postupně přepsat na e-mail anebo bych Ti okopírované texty poslala poštou, dáš-li mi svoji adresu. Moje e-mailová adresa je: Haasova.jana@centrum.cz

vesuvanka
16. 05. 2004
Dát tip
Hermann, u svého e-mailu jsem napsala omylem velké "H", správně má být malé "h"

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru