Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ČAJ "STŘEDOHORÁK"

17. 05. 2004
8
4
9968
Autor
vesuvanka

Toto dílko jsem napsala před několika lety. Po přečtení krásné básničky \"Bylinka\", kterou napsal Hermann, jsem se rozhodla je uveřejnit v Písmákovi

ČAJ "STŘEDOHORÁK"

Louky středohorské Tě potěší svoji neobyčejnou pestrostí barev. A tak jednoho loňského srpnového dne jsem se vydalal na louky pod Lovošem. Přivítaly mě fantastické a voňavé koberce převážně fialových a žlutých květů v trávě. Tato úžasná kombinace barev mi připomněla krajinu pod Vesuvem. Jenom druh kvetoucích rostlin byl odlišný. Zaujaly mě nejen svojí krásou, ale i tím, že to byly léčivky s podivuhodnými názvy.

Převládala fialová dobromysl obecná (Origanum vulgare L.) z čeledi hluchavkovitých, středně vysoká vytrvalá bylina, která vyhledává světlé lesy a výslunné stráně se zásaditou půdou. Má velmi přijemnou vůni. Dobromysli byla ve středověku přisuzována kouzelná moc, využívala se k posilnění nervů - pro dobrou mysl (odtud její název), proti kašli a k léčení nemocí trávícího ústrojí.

Kvetla ještě žlutá a poměrně známá třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) z čeledi třezalkovitých. Je to středně vysoká vytrvalá bylina, která má ráda výslunná místa, ale lnení náročná na druh půdy. Rostlina se využívá v lidovém lékařství k čištění krve - povzbuzuje metabolismus, ale také trávení a má mírně uklidňuijící účinky.

Další léčivkou žluté barvy byl řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) z čeledi růžovitých. Je to vyšší vytrvalá bylina vyskytující se také na prosluněných místech. Užívá se pro své stahující a protizánětlivé účinky k léčení zánětu v ústní dutině, je vhodná ke kloktání při angíně, čaj z řepíku podporuje trávení.

Možná, že bych na louce našla i další léčivky, ale tyto tři mě zaujaly natolik, že jsem si cestu zopakovala tentokrát s nůžkami a plátěnou taškou a nasbírala jsem si tyto byliny volně v poměru podle výskytu - nejvíce dobromysli s menším podílem třezalky a nejmenším podílem řepíku. Usušila jsem je a promíchala.

Vznikla tak originální směs čaje, který dostal název "Čaj Středohorák". Má výbornou chuť a příjemně voní. Jeho pití bylo pro mě posvátným obřadem, zejména na podzim, kdy s opadávajícím listím a mlhami mě občas přepadala melancholie. Čaj Středohorák mi pak připomínal teplé a slunné dny strávené ve Středohoří.






4 názory

vesuvanka
10. 04. 2017
Dát tip

Irčo, děkuji za zastavení a milou odezvu :-)))

Herman už hodně dlouho není na Písmáku - teď jsem zjistila na jeho stránce, že se naposledy  přihlásil v únoru 2008.


Gora
10. 04. 2017
Dát tip

Po ránu inspirující - jdu postvit na čaj:-)

Samé zajímavé informace ohledně čajů. Budu se muset někdy vypravit do nějaké čajovny. Co je s tím Hermanem, už není na P.?


vesuvanka
01. 04. 2009
Dát tip
metro, díky za přečtení, milou odezvu i tip. Louky pod Lovošem, ale i pod dalšími středohorskými kopečky jsou opravdu nádherné - tak barevné koberce jsem u nás viděla například na Komorní hůrce u Františkových Lázní v místech, kde se kdysi těžila sopečná struska. Krajiny sopečného původu mě fascinují bohatstvím květeny :-))) Posílám pozdrav a přeji dobrou noc :-)))

ondrech
04. 09. 2004
Dát tip
ano, čaj velmi inspiruje...

vesuvanka
03. 09. 2004
Dát tip
Ondrech Souhlasím s Tebou, že čaje jsou lepší než alkohol, člověk čajem zažene žízeň, v zimě se zahřeje. Mají výbornou chuť, obzvláště ty bylinkové aromatické. Jinak pokud jde o povzbuzení (já jsem "kafařka", ale celkem umírněná) tak nejvhodnější se mi zdá klasický "černý" čaj - ruský, indický atd. Filozofovat u čaje se také dá - čajovny mají pěknou atmosféru.... Diskuse by mohla být zajímavá...

ondrech
03. 09. 2004
Dát tip
v čajovnách je pěkně. V Brně jsem byl ve dvou v Modré a v Chajovně. Chajovna je teď nová... Budeme tam mít sraz... Brňáků, kteří se jentak seznámili na serveru lapiduch.... Ale to je jiná. Myslím, že při čaji se člověk uvolní a hlavně popřemýšlí, což u alkoholu nejde.... A opět ta diskuze - rozdíly mezi alkoholem a čajemm...:-) a jinak čaje mám taky nejradši černé....nearomatizované, nejlépe z assamu.

vesuvanka
03. 09. 2004
Dát tip
Rozdíl mezi alkoholem a čajem.... také si myslím, že při alkoholu se nedá filozofovat - působí na nálady - v malém množství rozjaří a ve větším opíjí a utlumuje, což ovlivňuje stav myšlení, a to pro filozofování asi není dobré... na to člověk potřebuje mít jasnou hlavu.... totéž bych řekla, že platí i pro umění...

ondrech
02. 09. 2004
Dát tip
promin, nevsiml jsem si aviza. Jinak ja si myslim, ze caje jsou o dost lepsi nez alkohol, protoze narozdil od neho doopravdy zahreji(v horku opet zase neni zizen) a taky navic povzbudi. A nad cajem se da stejne filozofovat, jak nad sklenkou chlastu. a mozna i dokonce lip. co myslis, stalo by to za diskuzi?

vesuvanka
31. 08. 2004
Dát tip
ondrech - samozřejmě, budu ráda a díky

ondrech
30. 08. 2004
Dát tip
tak, vesuvko, dávám to do klubu. smím?

Anomis
28. 08. 2004
Dát tip
snad ten čaj někdy ochutnám, krásné:o)*t

vesuvanka
28. 08. 2004
Dát tip
Je opravdu výborný..... díky za milé zastavení a tip

vesuvanka
21. 05. 2004
Dát tip
Díky - to je prima.

vesuvanka
20. 05. 2004
Dát tip
Dream: děkuji za návštěvu a krásnou fotografii louky s bohatou květenou.I kdybych na ní nenašla léčivky, potěší mě svými barvami - to je inspirace k malování Dodatečně jsem objevila na své úvodní stránce krásný obrázek Vesuvu - napsala ljsem Ti k němu a ještě jednou díky. Cannisha: Díky za návštěvu a tip. Středohorské louky - to je něco tak nádherného, to se ani nedá vypovědět slovy - a louky pod Lovošem obzvláště. Ke sběru léčivek mě inspirovalo veliké množství dobromysli - nádherně jemná fialová barva květů, které tak krásně voní a kontrast žluté třezalky a řepíku. Dobromysl se mi zdála vždy poměrně vzácná - setkala jsem se s ní v oblasti mezi Křivoklátem a Zbirohem (Mlečicko - pod vrchem Kohoutov). Je to tím, že se vyskytuje na zásaditých půdách (čediče a pod.), které v Praze a jejím okolí nejsou, a tak zde dobromysl neroste, leda, že si ji někdo pěstuje na zahrádce a dodává půdě potřebné alkálie. Andromeda: Děkuji za návštěvu a tip. Řepík má výborné stahující a protizánětlivé účinky. V tomto ohledu je výborná i šalvěj, řekla bych, že má výraznější účinky. Mám také dobré zkušenosti se syrovou cibulí a česnekem. Dobromysl je skutečně oregano (Origanum vulgare). Hermann: I tobě moc za tip a ohodnocení včetně zajímavých rad ohledně bylinkových čajů. Vidím, že jsi veliký znalec léčivýách bylinek. Také mám ráda některé hořké bylinky - zeměžluč, pelyněk i myší chvostík - tuším, že je to česky řebříček (Achillea millefolium). Zdaleka neznám tolik léčivých bylinek jako Ty. Novinkou je pro mě fialka vonná, kořeny lopuchu a pupavy. Sama mám velmi ráda čaj z máty, heřmánku, fenyklu - jsou pěkně aromatické. Kopřiva má sice výborné účinky, ale přiznám se, že mi moc nechutná.

Hermann
20. 05. 2004
Dát tip
Vesuvanka-Ja som rád, že máme aj toto spoločné....Dakujem Vesuvanka- Janka...Hermann

andromeda
19. 05. 2004
Dát tip
Tak řepík lékařský by se mi moc hodil, právě "končím" s angínou, já jsem doma zásobená heřmánkem. Ten Tvůj čaj bych si s chutí dala. Není dobromysl oregáno? To dávám dětem na pizzu. Miluju bylinky a vůbec všechny rostlinky, nejvíc ty docela obyčejné, co rostou všude.... TIP pro Tebe!

Hermann
19. 05. 2004
Dát tip
Bylinky aj ja veľmi milujem. Fascinuje ma ich vôňa, ich nežnosť a teplota, ke´d sú ožiarené slnkom a hmyz ich opeľuje, toto milujem...ty si písala o Dobromysli, to neviem aký je názov po slovensky, o třezalke ( po našom je to ľubovník bodokovaný/ a o repíku. Dobromysl neviem, čo je, ale ten čas musí byť veľmi dobrý, už len lubovník a repík majú fantastickú chuť. Lenže ľudia sú leniví a radšej si kupia v lekárňach čaj a pekným a farebným obalom , je toho veľa. Čaj na prechladnutie, čaj na vitalitu, čaj na podporu mužnosti, ženský čaj, čaj na nervy.... A ľudia to kupujú, stojí to aj 50.sk a pritom sú tam len stré bylinky, ktoré mjaú aj rok od zberu. Pritom tie bylinky nie sú zbierané v lesoch, či hákoch, ale umelo vypestované...Ako sa ľudia dajú ľahko nachytať Obylinky sa zaujímam asi 4.roky, odvtedy viem, kde a ako mám zbierať a hlavne kedy, pretože jednotlivé druhy majú inú dobu kvitnutia. Mojím naj favoritom je pŕhľava dvojdomá /kopřiva/, tá má vysoký obsah železa, minerálov, vitamínov, kyselín a je považovaná za najliečivejšiu bylinu asi vôbec...Vždy na jar si uribím mesačnú kúru zo žihľavy a pijem len tento čaj. Potom neskoršie je to materina dúška, medovka lekárska, mäta prieporná, lipa malolistá, breza previsnutá, lubovník bodkovaný, občas aj harmanček, šalvia lekárska /len šalviu si pestujem na záhradke, lebo u nás v okolí asi nerastie, je len lúčna a tá má nepatrné lirčivé účinky.../, mám rád i horké bylinky ako je myší chvostík, lastovičník väčší, no tieto bylinky si dávam len do zmesí, lebo sú samostatne veľmi horké.Môj tip je aj fialka vonná, ktorá na jar kvitne síce iba krátko, ľudia ju zbierajú do pohárikov somov ale nevedia, že je liečivá, jej liečivé účinky vraj poznal aj Sokrates...fialkové lístky sa používajú buď samostatne, alebo ja ich mám teraz ešte so starou šalviou z minulého roka, ale už to pomaly míňam.skvelá bylinka je i skorocel kopijovitý /jitrocel / je veľmi dobrý od kašlu a tiež sa listy používajú na zlomeniny, ale tu odporúčam viac kostihoj, ktorého listy sa prikladajú na ranu...Skvelé odvary si možno pripraviť z lopúchového a púpavového koreňa. Okrem byliniek tiež vo veľkej miere odporúčam zelené a čierne čaje. /Pre labužníkov aj biele čínske skvosty.../ Ale o tom nabudúce, keďže toto je článok len o bylinkách...Ak by si mala Vesuvanka akékoľvek otázky na čaje, bylinné, čierne, zelené, biele, rád ti odpoviem. Som čajový maniak a nepijem nič iné ako vodu a čaje, občas minerálky....Maj sa pekne a tip za Tvoju úvahu a opis!!!

Hermann
17. 05. 2004
Dát tip
Ondrech-Cajovnu by som si aj ja rád založil, len u nás sú ludia len na pivo a samé alkoholy. dobrý a kvalitný čaj si nikto nevšíma...Ako to vidíš Ty? vesuvanka..Milá priateľka, na túto Tvoju úvahu budem ešte reagovať, teray len tak zbežne.Máš pravdu a teší ma, že si taká obdivovateľka byliniek a chcemsa TI podakovať za moje meno v Tvojom prologu..dakujem a nezabúdaj, že ja Ti odpíšem, vždy, len nemám na Písmmáku toľko času....Toto nieje kritika, len taká upútavjka, kritiku Ti napíšem dlhšiu aj s tipom....Maj sa krásne

ondrech
17. 05. 2004
Dát tip
Jo, u mne to bude nějaká soukromá ve sklepě u nás.:)

synáček
17. 05. 2004
Dát tip
K prologu...(ale vlastně i k básni): bylo to dobré rozhodnutí... TIP...a díky!

vesuvanka
17. 05. 2004
Dát tip
Hermann a Synáček: děkuji Vám oběma za návštěvu, ohodnocení dílka a tipy. Bylinky - to je skvost a veliký dar "Matky Země" Ani nevíte jakou mám radost, že jsem se s Vámi setkala. I já ráda čtu Vaše díla a vracím se k nim, pro mě jsou pohlazením na duši. Ještě jednou díky a zdravím Vás

ondrech
16. 05. 2004
Dát tip
Mooc pěkný, přírodovědná vycházka, čaje nadevše miluji a tak se mi toto líbí. Zakládám si malou čajovnu, a tak si, s dovolením, dám na pomyslný lístek tvůj středohorák

vesuvanka
16. 05. 2004
Dát tip
Tak to mě těší, že se Ti líbí a Čaj Středohorák Ti ráda věnuji. Děkuji za návštěvu a za tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru