Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záhada

22. 05. 2004
4
0
7325
Autor
Empty

Konečně se mi podařilo napsat detektivku!

 

 

  Jsem detektivem v jednom malém městečku. Dlouho se zde nic nestalo, proto se většinu času jen tak nečinně povaluji a nic nedělám. Zrovna v jeden takový den zazvoní telefon a volá mi Šerif. Oznámí mi, že ve městě se má již zítra odehrát velká věc. Z Ruska mají dovézt nabalzámovanou mrtvolu Vladimíra Iljiče Lenina. Ve zdejším muzeu má být vystavena asi měsíc. Šerif chce, abych s ním zajistil převoz od hranic až k muzeu. Slíbím mu, že pokud rozhýbám svojí přeleželou nohu, určitě udělám, co bude v mých silách. Do večera nohu prokrvuji a až teprve když jsem si jist, že je plně funkční, jdu spát.

  Ráno vstávám brzy, abych byl včas u hranic. Cesta je to poměrně nudná a nic zvláštního se nestane. Na hranicích vyzvednu se Šerifem Iljiče a jedeme k muzeu. Po cestě si vyprávíme o obyvatelech našeho městečka. Jsou to neuvěřitelně poctiví a bezúhonní lidé. Poslední případ, který jsme řešili, se odehrál před sedmi lety. Stará Vaňková tehdy zabila svému sousedu Mirkovi slepici. Pořádně jsme se do toho se Šerifem vložili. Mlátili jsme Vaňkovou každý den, ale nevydala ani hlásku. Až teprve po příjezdu její vnučky Zdeny jsme zjistili, že Vaňková je hluchoněmá a trudomyslná.

  Po tomto fiasku se v městečku nestalo zhola nic nekalého a my se se Šerifem stále nudili, pili a flákali se. Když se Šerif dozvěděl o převozu Lenina do města, rozsvítily se mu v očích plamínky naděje. Hned volal tajemníkovi zdejší komunistické strany a přemlouval ho, zda-li by se mrtvolu, alespoň jen tak naoko, nepokusili ukrást. V městečku však byli poctiví dokonce i komunisté. Odmítli kontaktovat i socialisticko-teroristickou skupinu, působící v sousední zemi.

  Za chvíli přijíždíme se Šerifem k muzeu, kam mrtvolu převezeme bez potíží. Umístíme Vladimíra Iljiče do muzea a jdeme spát

  Ráno mi opět volá Šerif a jeho hlas je vzrušený a plný radosti. Nadšeně mi oznámí, že Lenin v noci zmizel z muzea a ještě k tomu se v parku odehrála vražda. Po sedmi dlouhých a nudných letech konečně případ! A ne jen jeden. Chvíli skáču radostí, a pak, pln nadšení, hned zamířím k Šerifovi. Společně pozatýkáme zdejší komunisty a vydáme se k místu vraždy.

  Na zemi spatříme mrtvého Mirka. Má useklou hlavu a ještě k tomu na ní má bouli. Velmi podivný případ. Sejmeme otisky, vrátíme se na stanici a tam o případu horlivě diskutujeme. K loupeži Lenina se nikdo z komunistů nepřizná a otisky sejmuté z mrtvoly, neodpovídají otiskům nikoho z městečka. Oba se nicméně shodnem na tom, že v obou případech mají prsty zřejmě právě komunisté, protože Mirek byl vysoce postavený pravicový činitel. Tlučeme všechny hlava nehlava i přesto, že mají uspokojivé alibi, ale bezvýsledně. Večer začínáme být trochu zklamaní, protože jsme nepohli ani s jedním případem.

  Jdu domů a tam se snažím usnout, ale nejde to. Hejno sýkorek vytrvale klove do okapu a mě to ruší. Po chvíli se na tyto tvory pěkně rozlítím a odhodlám se k razantnímu kroku. Stluču jim krmítko. Jdu do dílny, nařezám laťe a chystám se je stlouct. Zjistím však, že jsem zřejmě někde ztratil kladivo a sýkorky nakonec postřílím. Poté klidně usnu.

  Ráno mi opět volá Šerif a jeho hlas je plný vzrušení. Lenina stále nikdo nevrátil a v parku se odehrála další vražda. Vydáme se do parku a na zemi spatříme mrtvého Jindru. Má useklou hlavu a ještě k tomu na ní má bouli. Velmi podivný případ. Sejmeme otisky, vrátíme se na stanici a tam o případu horlivě diskutujeme. Otisky jsou opět stejné. Jediný pokrok je, že alespoň z tohoto případu můžeme komunisty zcela vyloučit, protože všichni seděli ve vězení. Ale i Jindra byl vysoce postavený pravicový činitel. S Leninem jsme opět nepohli, a tak se otráveně vracím domů.

  Když vejdu na dvorek, ošklivě se popálím o kopřivy, které již dosahují gigantických rozměrů. Rozhodnu se je okamžitě posekat, ale zjistím, že jsem zřejmě někde ztratil srp a kopřivy nakonec zapálím. Poté klidně usnu.

  Ráno vstanu a nikdo nevolá. je mi to divné, proto Šerifovi zavolám sám. Nezvedá telefon. Dobře vím, jak má tvrdý spánek, proto se domnívám, že asi jen zaspal. Instinktivně se vydám do parku a na zemi spatřím mrtvého vysoce postaveného pravicového činitele Milana a Šerifa. Oba mají useklou hlavu a na ní bouli. Velmi podivný případ.

  Na otisky se tentokrát vykašlu a smutně se šourám domů. S nostalgií vzpomínám na ta klidná léta. Už té kriminality mám plné zuby, s ničím jsem nepohl a Šerif je mrtev. Po cestě se zastavím ještě v muzeu, zda-li někdo třeba nevrátil Lenina, ale jeho sarkofág je prázdný.

  Když nastane večer, rozhodnu se nespat a místo toho zajít do parku. Aspoň jeden případ musím smést ze stolu. Sedím ve křoví a přemýšlím o Šerifovi. Zřejmě ho napadlo též zajít do parku a přijít záhadě na kloub. Nechápu však, jak je možné, že zemřel. Měl vždy velmi přesnou mušku. Při přemítání o těchto věcech zaslechnu kroky a spozoruji pravičáka Karla, jak si to bezstarostně štráduje po parku.

  To, co spatřím poté, mě naprosto vyvede z míry. Ke Karlovi se zezadu připlíží samotný Lenin. Prvně ho omráčí mým kladivem a poté mu mým srpem usekne hlavu. Vyskočím ze křoví a chystám se tasit. Poté se již jen stačím chytnout za hlavu a položit si otázku ohledně inteligence detektiva, který jde řešit případ a nechá zbraň doma.


Eileen
26. 03. 2005
Dát tip
uz druhy den mi doslo, ze je to ten Lenin:( mela sem jit na detektiva..

Výborně!*

AudreyR
31. 12. 2004
Dát tip
Jóóó ten Lenin:-)....

Aghata Christie hadr :o) ***

ondrech
13. 11. 2004
Dát tip
heeej mně se to líbí!!! Je to hustý....***TIP

sicco
10. 06. 2004
Dát tip
nerad to říkám, ale jde to s tebou trožku z kopce

j_i_r_i_k
09. 06. 2004
Dát tip
Škoda, že to dopadne tak, jak čtenář od půlky čeká - to by se v detektivce stávat nemělo :)... Ale jinak souhlasím s tím, že pár dobrých momentů tam je...

StvN
24. 05. 2004
Dát tip
V podstatě nuda. Ale některé momenty se mi líbily. Například jak sýkorky vytrvale klovaly do okapu, nebo gigantické kopřivy. Řešením těchto situací jsem už tak nadšen nebyl. Taky se mi líbi podivný styl kriminality, boule na hlavě a useklá hlava. Jenže celkově by dílo potřebovalo, abys mu vdechl život. Zapracuj na tom.

cmukina
23. 05. 2004
Dát tip
hmm....je to zaujimave....ale tak trosku......

Empty
23. 05. 2004
Dát tip
Ano Sleepko, to umíš a buď na sebe hrdá! Já neumím potěšit vůbec, já poslední dobou umím jen naštvat. Jako třeba včera svého strýce, když jsem mu snědl jitrnici, ale pak se hned uklidnil, protože vyšlo najevo, že ta jitrnice je zkažená, ale zase je mi teď pěkně blbě

Dr_Lecter
23. 05. 2004
Dát tip
naštěstí jsem tam nic hlubšího nehledal, takže jsem se docela dobře bavil..

Empty
23. 05. 2004
Dát tip
Nic hlubšího tam NENÍ!!! Díky doktore...:)))

Empty
22. 05. 2004
Dát tip
Máš naprostou pravdu Sleeping, napsal jsem naprosto nefunkční povídku, vůbec se to nedá číst, některé ty pasáže mají být samozřejmě trapné, na vtipné ještě nemám, ale to přijde, neboj! konec je samozřejmě naprosto předvídatelný a pitomý. Zapoměla si se ještě zmínit o naprosto chabé pointě a velmi slabé stylistice, ale přesto mě docela těší, žes to přetrpěla a dočetla až do konce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru