Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HORA SE ŽHAVÝM SRDCEM

24. 05. 2004
14
12
11228
Autor
vesuvanka

Tajemná hora nad Neapolí už není snem, stala se skutečností dne 5.a 6.června 1998...

HORA SE ŽHAVÝM SRDCEM

Toužebně očekávaný Neapolský záliv je před námi. Slunce se blíží k západu a hladí Vesuv svými paprsky a dodává mu nafialovělý odstín. A pod ním září Neapol a pod Neapolí temně modré moře... To je ten kout na Zemi, vzdálený asi 1800 km od mého domova, který mě od dětství téměř magicky přitahuje.

Dorazily jsme s dcerou na místo, přístup ke kráteru byl již uzavřený, ale nám to nevadilo. Strávily jsme krásný večer na Vesuvu v místě, kde pomalu končí vegetace a začíná království popelu a lávy. Atmosféra plná romantiky je spojená s malým přírodovědným průzkumem.

Člověk ze země, která již dávno vychladla se poprvé setkává s činnou sopkou a životem na ní. Je ohromen prudkou dynamikou života a jeho pestrostí. Rostliny tu vyrůstají z lávy a popelu, které jsou jen 54 let staré. Pro nás je kámen něčím, co je miliony let staré a kde se život usazoval pomalu - tisíce i miliony let, ale na činném vulkánu to dokáže za polovinu století. Zelená, žlutá, růžová a fialová - nejrůznější odstíny těchto barev a tvarů - mezi touto zajímavou florou vykukujkí nádherné kameny ztuhlé lávy, které svými tvary a barvami kontrastují rostlinám. I kameny jsou různě zbarvené, od hnědavé, šedohnědé až po červenavou a nafialovělou. Italové tuto lávu nazývají "lava rosa". Sluneční paprsky zvýrazňují barvy. Vesuv jako by zářil radostí a nad ním blankytná obloha a pod ním vpravo Neapol, vody Tyrhénského moře, pohled na ostrovy Ischia a Capri a vlevo tu krásnou scenerii uzavírá Sorrentský poloostrov. A ještě nesmím zapomenout na Pompeje, nerozlučně spjaté s Vesuvem.

Pohladím fialový květ neznámé rostliny a kámen, které mám na dosah a hledám příhodné místo k malování. A již sedím, připravuji si štětce a barvy. Nastává vzácný okamžik, kddy to o čem jsem snila, mohu malovat podle skutečnosti.

Druhý den jsme mezi prvními turisty, kteří nahlížejí do míst žhavého dechu hory. Ale ten není příliš patrný, jen horký vzduch a páry se tetelí nad puklinami lemovanými sírou. Sluníčko opět zazářilo nad Vesuvem. Při pohledu do kráteru, který je hluboký, se tají dech. Tu a tam na vnitřních stěnách objevujeme osamělé rostlinky, které se tu uchytily. Dole dokonce poletuje drobný bělavý motýlek, ale bělásek to není. V naší blízkosti se mihne ještěrka. Škoda, že kráter se nedá celý obejít, cesta je asi po 400 metrech ohrazena. Turistů přibývá a slunce začíná pálit. Nespěcháme, radujeme se z krás, které nám tato hora nabízí. Kamení zrozené ohněm a rostlinky, které šplhají k vrcholu i pod něj.To všechno je tak působivé a promlouvá to k nám.

Kamínek z Vesuvu - báseň kterou jsem napsala vice než před rokem. Prosila jsem Vesuv o jeden kamínek a on mi jich tu štědře nabízí tolik od nejmenších až po obrovské balvany. Hladím kameny, které vstřícně přijímají sluneční paprsky. Vesuv mi přináší úžasnou radost, pocit štěstí téměř k slzám. Rozechvělá zvednu jeden kamínek - odvezu si ho tam na sever, kde mě bude hřát, když pocítím stesk a chlad... Ale já si v tu chvíli vzpomenu na jednu známou, která je na vozíčku a nikdy se na Vesuv nedostane a vzpomenu si ještě na další, kterým tento krásný zážitek nebude dopřán. Musím jim přivézt trochu té radosti, kterou tady teď prožívám, přeji si, aby i jim zazářil Vesuv tak jako mně... A tak se shýbnu ještě pro několik kamínků. Mám pocit, jako by do mě vstupoval žár z nitra hory, která tu ke mně hovořila. I dcera se radovala z mého štěstí a řekla mi: "Mami, za celý život jsem Tě neviděla tak rozzářenou a šťastnou jako tady". A měla pravdu.



12 názorů

vesuvanka
08. 05. 2017
Dát tip

Irčo, není zač :-)))


Gora
08. 05. 2017
Dát tip

Moc díky za info o piniích:-)


vesuvanka
07. 05. 2017
Dát tip

Irčo, díky. Mě také pinie okouizlily, když jsem je viděla naživo. Sledovala jsem je cestou a první se objevily skutečně až v oblasti kolem Říma. Pinie nesnášejí mrazy pod -5 stupňů. Piniové háje jsou nádherné,a  jsou i na úpatí Vesuvu :-))). Dočetla jsem se, že pinie jsou původem z Pyrenejského poloostrova, na Apeninský poloostrov  je prý dovezli Římané z Hispánie - to bylo pro mě překvapení.


Gora
07. 05. 2017
Dát tip

Ano, když jsem v Římě viděla poprvé v životě pinie, zcela mne okouzlily, a což teprv piniový háj:-)))


vesuvanka
07. 05. 2017
Dát tip

Irčo, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))).

Dát do pohledu srdce - to je ono, ale abychom ho do něj dali, musí nás objekt, na nějž se díváme, něčím zaujmout, oslovit, jak já obrazně říkám "pozvat nás k sobě". Pokud nás neosloví, nebudeme mít touhu se k němu vracet a blíže ho poznávat a dokonce si ho i zamilovat. Jak už jsem psala  jinde, Vesuv mě zaujal už v dětství  na staré dobové pohlednici. Mezi desítkami pohlednic z celé Evropy, to byl právě pohled na Neapolský záliv s kouřícím Vesuvem a pinií v popředí, který zvítězil nad ostatními, i když byly také krásné. Pro mě byl nejkrásnější a nejzajímavější pohled na Vesuv, zaujala mě i pinie svým tvarem koruny. Vesuv  jsem znala z pohlednice a z učebnic a časopisů, a najednou jsem měla možnost se s ním setkat přímo osobně. Byl to pro mě velmi silný zážitek a inspirace pro další tvorbu.


Gora
06. 05. 2017
Dát tip

Až dojemné...jak někdo napsal pod dílo - můžeme vidět všechny divy světa, ale když do pohledu nedáme i srdce, neosloví nás...krása:-)


vesuvanka
17. 12. 2011
Dát tip
Jindřiško, mám radost, že jsi se zastavila u tohoto staršího díla a děkuji za krásná a milá slova :-)))

Sidy
17. 12. 2011
Dát tip
Moc hezké povídání Jani,ze kterého vyzařuje barevnost, cit i láska k přírodě a ke všemu, co je mám nabídnuto.

vesuvanka
02. 12. 2011
Dát tip
Vendulo, děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))

vesuvanka
24. 02. 2007
Dát tip
palino8 - děkuji za návštěvu a milou odezvu :-)))

palino8
24. 02. 2007
Dát tip
hore na Vesuve som nebol, ale pocity, ktoré opisuješ, ver mi, že poznám ;)

Anomis
28. 08. 2004
Dát tip
Nádherné, umíš malovat slovami...:o)*t

vesuvanka
28. 08. 2004
Dát tip
Děkuji, moc mě potěšila Tvoje návštěva a díky za tip

vesuvanka
30. 06. 2004
Dát tip
Rowenna - děkuji za návštěvu a tip

vesuvanka
15. 06. 2004
Dát tip
Děkuji za návštěvu a tip

Rowenna
15. 06. 2004
Dát tip
*********

Hermann
12. 06. 2004
Dát tip
tip!!!!!!!!! Hermann

vesuvanka
27. 05. 2004
Dát tip
.

Nádhera, bylo radost to číst. Shodou okolností mám od kamaráda okopírované CD na téma sopky....100 kvalitních fotek od Corela (hůůů - každá má kolem 4 MB). Přinesu s sebou 1.června, pokud nepohrdneš kopií...:-)*t

vesuvanka
26. 05. 2004
Dát tip
Děkuji za přečtení a tip. Mám radost, že se Ti líbí. Díky za nabídku CD se sopkami. Vůbec nevadí, že je to kopie, budu se moc těšit.

Craerassy
24. 05. 2004
Dát tip
a je to cítit i z tvých slov...láska, záře a barevnost duhy...:-) tip

andromeda
24. 05. 2004
Dát tip
Ten poslední odstavec je nejlepší, je vidět, že sopky jsou Tvojí velkou láskou a ony to vědí......Taky sbírám kamínky...TIP

Robinia
24. 05. 2004
Dát tip
Umíš krásně vyprávět. TIP

vesuvanka
24. 05. 2004
Dát tip
Craerassy děkuji za ohodnocení a tip. Těší mě, jestli jsem slovy alespoň trochu dokázala vyjádřit své pocity Andromeda Děkuji za návštěvu a tip. Sopky jsou moje veliká láska už od dětství. Podobné pocity jako na Vesuvu jsem měla i na dalších vulkánech, a ty naše dávno vhaslé také ke mně promlouvají, jako kdyby jejich oheň byl v nich skryt. To je skvělé, že sbíráš kamínky Robinia Děkuji za návštěvu a tip. Jsem ráda, že se Ti líbí. Byly to nezapomenutelné zážitky a my jsme měly s dcerou štěstí, že jsme cesty podnikaly individuálně nevázáni na nějakou cestovku, která naplánuje 2 - 3 místa za den. To jsou pak prohlídky "z rychlíku" , a to není ono.

Hermann
24. 05. 2004
Dát tip
Toto som si stiahol na disketku a prečítam to doma, dobre??? Hermann

vesuvanka
24. 05. 2004
Dát tip
Dream, to je nádhera! Poznávám Stromboli... Díky. A s vulkány mám skutečně společné to nadšení - "oheň v srdci" Hermann: Moc Ti děkuji a budu se těšit

synáček
24. 05. 2004
Dát tip
...a opět slzy v očích...možná jsou to ty sirné výpary...možná zmínka o tom, že i ty největší krásy světa jsme viděli zbytečně, pokud jsme při pohledu na ně nepomysleli také na ty, kteří se nikdy nedostanou na místo, z něhož se v daný moment díváme právě my... (a srdce se nám chvěje spolu ze zemí na níž stojíme...) TIP…a díky!

cmukina
24. 05. 2004
Dát tip
nadhera

vesuvanka
24. 05. 2004
Dát tip
Synáček Moc děkuji nejen za tip, ale za krásná a výstižná slova. Obrovská radost ze setkání s Vesuvem nemohla zůstat jenom ve mně, ona chtěla ven právě k těm lidem, kterým není takové setkání dopřáno. .. A při pomyšlení, že jim přivezu alespoň kamínek jako malý pozdrav a dárek Vesuvu, byla moje radost ještě větší. A srdce se nám chvěje spolu se zemí na níž stojíme... - to jsi moc pěkně napsal - díky. Cmukina Děkuji za přečtení a jsem ráda, že se Ti líbila. Cannisha Děkuji za přečtení a tip. Byla jsem moc šťastná a ráda se k těm okamžikům svého života vracím

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru