Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z NAŠICH POUTÍ - DEBEŘSKÝM ÚDOLÍM

28. 05. 2004
10
4
9236
Autor
vesuvanka

Zvu Vás na další pouť, tentokrát do Poohří

DEBEŘSKÝM ÚDOLÍM - 22. 6. 2002

Vzhledem k tomu, že celý týden bylo vedro a teploty dosahovaly více než `30 stupňů Celsia, rozhodli jsme se pro nenáročnou vycházku po rovině, a to Debeřským údolím podél Debeřského potoka. Tato oblast náleží k Poohří na Lounsku. Geologicky se nám zde představují druhohory v podobě pískovců, slínovců a světlých opuk. Krajina je velmi zajímavá i po stránce botanické a zoologické.

Vyšli jsme ze Stradonic a pokračovali z obce příjemnou a poklidnou cestou lesem. Příroda byla osvěžena po silných deštích, les voněl a leckde jsme viděli jak hrnoucí se voda zanechala po sobě stopy nánosů hlíny. Na cestě byly louže. Občas jsme zahlédli malou žabku, zřejmě skokana hnědého. U cesty kvetla šalvěj přeslenatá a místy šalvěj luční, čičorka pestrá, vikev s fialovým květem, černohlávek, kakost krvavý, lnice květel, čistec lesní, jetel podhorní, divizna knotovkovitá, vrbka úzkolistá, vlčí mák, třezalka a mnohé další. Začínají kvést bodláky - u krásného rybníka, kde jsme odpočívali, nás zaujal žlutavý pcháč zelinný.

Naslouchali jsme zpěvu ptáků, z nichž jsme poznali strnada, pěnkavu a budníčka. Pozdravilo nás i káně, s nímž se setkáváme téměř při každé naší pouti. Pokračovali jsme dále a po levé straně nás překvapila bělozářka větvitá, která kvetla nejen u cesty, ale i v lese, kde její bílé květy doslova svítily.

Žhnoucí slunce vylákalo něžné barevné skvosty přírody - motýly. Bylo co obdivovat, kromě bělásků naši pozornost upoutali větší sytě oranžoví perleťovci s černými skvrnami, okáči, modrásek, babočka kopřivová a babočka bílé "C". Ta posledně jmenovaná svůj název získala podle zbarvení na rubu křídel, kde v tzmavých barvách různých skvrn zvlášť vyniká jedna bílá ve tvaru C. Chvíli jsme tuto babočku pozorovali - seděla na cestě, občas rozevírala a zavírala křídla, po stranách krásně vykrojená. Kolem nás prolétl větší tmavě hnědý motýl s nápadnými bílými pruhy - bělopásek dvouřadý.

Nakonec ale přišlo překvapení s nádechem dobrodružství a pohádky zároveň. Jednou z nejzajímavějších rostlin, která se v této oblasti vyskytuje v hojném množství, je modrý hadinec obecný, který místy lemuje cestu z obou stran a roste i po celé ploše a dorůstá výšky až 1 m. Je lto zvláštní pohádkový modrý les. A právě zde jsme uviděli něco, s čím jsme se dosud ještě nesetkali. Bylo po poledni a žár dosahoval svého vrcholu. Náhle kolem květů hadince začalo poletovat něco zvláštního s průhlednými křídly. Bylo to větší, snad 4 - 5 cm, létalo to velmi rychle kolem květů hadince a sálo delším sosáčkem nektar aniž by si to lusedlo na květ! Křidélka neustále v pohybu. Připomínalo to kolibříka... Fantastický let tajemného přeludu, to je pohádkový tanec víly. Neustálé a rychlé třepetání křidélek nám zabraňuje prohlédnout si tohoto záhadného tvorečka podrobněji. Tvar tělíčka a let kolibříka, ale kolibřík to být nemůže, čmelák to také není. Snad motýl? Ale jaký? Vzpomněla jsem si jak nám kdysi zalétl večer do pokoje nádherný motýl přástevník medvědí a při letu bručel křidélky. Náš záhadný "kolibříko-motýl" není plachý, a tak se k němu nakloním a poslouchám - a on také bručí! Směji se v duchu sama sobě - to jsem přírodovědec, když se podle bručení při letu snažím určit druh hmyzu. Záhadu nám nakonec pomůže rozluštit atlas. Je to skutečně motýl - druh lišaje, a to dlouhozobka zimolezová (lišaj zimolezový - Hemaris fuciformis L.).

Kdykoliv si vzpomenu na tuto vílu, která tančila kolem květů hadince v žáru poledního slunce, je mi najednou krásně, tak jako při vzpomínkách na zážitky z našich předchozích poutí - padá ze mě tíseň, kterou přináší život ve velkoměstě.

4 názory

vesuvanka
03. 06. 2017
Dát tip

Irčo, tak to mě moc těší. Ráda objevuji zajímavosti v přírodě, a to co neznám, se snažím vypátrat a určit. Díky a milé přání, i já Ti přeji mo hezký víikend :-)))


Gora
03. 06. 2017
Dát tip

Vždy se u tebe, Jani, dozvím něco pro mne nového, a to mne baví,dobrou noc a hezký víkend:-)


vesuvanka
02. 06. 2017
Dát tip

Irčo, mám radost, že čteš moje starší díla a děkuji za milý komentář :-))) Motýlek bručounek - to byl úžasný zážitek. Shodou okolností, asi měsíc po této příhodě, jsem četla v nějakém deníku článek o tomto lišajovi - redakce po něm zapátrala, protože dostávala od čtenářů dotazy s popisem záhadného tvorečka, připomínajícího kolibříka, který poletuje kolem muškátů. Ten rok byl na motýly "úrodný", letošní rok je zatím na motýly  chudý.


Gora
02. 06. 2017
Dát tip

Krásný týden tehdy stejně jako v současnosti - co se týká teplot. Motýlek - bručounek se mi moc zamlouvá...díky za vyprávění.


Anomis
28. 08. 2004
Dát tip
Milá Janičko, závidím Ti, tolik znalostí o květinách kamenech a kytičkách, to než bych našla v knihách, je snažstí si to u Tebe přečíst.A ještě je to krásnější požitek.Děkuji Ti...*t

vesuvanka
28. 08. 2004
Dát tip
Chtěla jsem studovat přírodovědeckou fakultu, ale nevyšlo to, a tak jsem si studuji kytičky a kameny sama, ale zdaleka ne všechno se mi daří najít v atlasech. Moc mě potěšila Tvoje milá slova a díky za tip

Hermann
12. 06. 2004
Dát tip
tip!! Hermann

Jokaste
31. 05. 2004
Dát tip
Moc se mi to líbí a připojuju se k těm, kteří dali tip*

vesuvanka
31. 05. 2004
Dát tip
Dream děkuji za milou návštěvu, tip a za krásného ptáčka. Nevím přesně o kterého se jedná, ale typovala bych ho na druh pěnkavy. Také mě zajímají ptáci, ale dost špatně se mi určují - obzvláště ti drobní. Jsou velmi plaší a já chodím o holích, takže dost šustím a vyplaším je tak dříve než si je mohu podrobněji prohlédnout. Jokaste Potěšila mě Tvoje návštěva a tip. Díky.

to kouzelné zviřátko, které ve svém povídání popisuješ, nám chodí na muškáty, které máme za oknem...s rodinou jsme mu dali jméno - Pufík...a Pufík k nám léta dosti často...je moc společenský a zdvořilý...a roztomilý...:) také jsi mne vtáhla do krásné krajiny, která rozkvétá v květy a motýly...děkuji......tip*

andromeda
30. 05. 2004
Dát tip
Já sice ve velkoměstě nežiju , ale i tak utíkám do přírody......skokánka hnědého taky často vídáme.....Můj Tip

vesuvanka
30. 05. 2004
Dát tip
Smích_ a_ pláč Děkuji Ti za návštěvu a za tip. Ten Pufík, to je nádhera. Já jsem byla tím lišajem fascinovaná. A pak asi za měsíc jsem se dočetla v nějakých novinách, že díky mimořádně horkému létu se tito lišajové hodně rozmnožili a objevovali v některých oblastech Čech, kde nejsou běžní a létali do oken na muškáty. Článek v novinách byl odpovědí na dotaz, o jaké zvířátko se jedná. Andromeda Díky za návštěvu a tip. Žabičky jsou krásné. U rybníků na okraji Plzně bývalo kdysi, když jsem byla malá, hodně drobných žabiček, které bohužel postupně vymizely v souvislosti s rozšiřováním asfaltových a betonových ploch - rekreační oblast - obrovský autokemping u rybníka, parkoviště pro auta... Člověk se neustále roztahuje na úkor přírody.

Craerassy
29. 05. 2004
Dát tip
jojojo...vesuvanka umí moc krásně provádět krásou...:-) tip

Craerassy
29. 05. 2004
Dát tip
ještě...překlep v předposledním řádku zážitka...a o něco výš uzavřít závorku..já vím, jsem rejpálek, ale ráda tě čtu..:-)

vesuvanka
29. 05. 2004
Dát tip
Craerassy děkuji za ohodnocení a tip a děkuji i za upozrnění na překlep a závorku. Už jsem to opravila.

Umíš tak krásně vyprávět, popisovat krajinu.... vtáhla jsi mě tak do té krajiny, že i když ty rostlinky neznám, dokázala jsem si je velmi živě představit i to horko, lišaje.... nádhera.... děkujiiii.... a tipánek....:-)

vesuvanka
28. 05. 2004
Dát tip
I já moc děkuji za přečtení, hodnocení a tip. Jsem ráda, že se Ti líbí.

Robinia
28. 05. 2004
Dát tip
Takhle nejak jsem psala zapisky z nasich cest pro sve deti a ty mi vytykaly, ze je to takove moc ucebnicove a nezazivne, ze by se to melo prolozit vsemi temi hlaskami, ktere maji pri nasem putovani, aby to bylo trochu veselejsi a ctivejsi a abychom si pri vzpominani vybavili i vsechny ty drobne usmevne epizodky... Takze po lonskem ctyrdennim putovani po Sumave jsem nejdriv napsala svuj "ucebnicovy" popis ja a nechala je pak dilo dotvorit. A musim uznat, ze to dokazaly bezvadne. Nejen, ze deti dopsaly sve hlasky, povkladaly fotografie a vytvarne to dotvorily, ale hlavne me potesily, s jakou radosti to delaly. A od te doby se nad nasi vandrovni knizkou delime ;-) a vracime se vsichni k ni mozna o to vic radi. Preju spoustu krasnych cest a davam velky tip.

cmukina
28. 05. 2004
Dát tip
krasne povedane

Rowenna
28. 05. 2004
Dát tip
Krásné. A závidím znalosti. U mě pozasuté. Taky jsem chodila na procházky s dětmi s atlasy, klíči na určování rostlin. Názvy květin jsou jak názvy básní. ********************

vesuvanka
28. 05. 2004
Dát tip
Robinia: Děkuji za návštěvu a tip. To je skvělé, že jste si psali kroniku ze svého putování. My jsme také tábořili s dětmi na Šumavě v "týpkách" Jezdilo takto více rodin a žili jsme tak trochu v duchu Ligy lesní moudrosti. Navíc manžel vedl na škole oddíl, který byl také v tomto lduchu (i když tenkrát to muselo být pod Pionýrem). Oddíl měl také svoji kroniku, kterou jsme s manželem zahájili a děti pak navázaly a samy pokračovaly popisem schůzek a výprav, které doplňovaly kresbami případně fotografiemi. Ráda na toto období vzpomínám. Cmukina: děkuji za návštěvu a ohodnocení Rowenna děkuji za návštěvu a tip. Učila jsem se kytičky znát také podle atlasů a podrobně jsem se jimi zabývala také na procházkách s dětmi, kdy jsem byla mimo jiné vyzbrojena i atlasem rostlin a každou kytičku, kterou jsem neznala, jsem si určila a dělám to občas i teď, když narazím na nějakou neznámou. děkuji za ohodnocení Rowenna děkuji za ohodnocení a tip.

vesuvanka
28. 05. 2004
Dát tip
avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru