Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se rodí báseň?

Výběr: sleeping_beauty
30. 05. 2004
11
0
10169

Těžko říci. Vezmu-li to čistě ze svého ženského hlediska, některé básně se rodí jakoby překotně, připomínají  porod ještě v sanitce, byť za asistence školeného personálu. Je to vcelku jedno, výsledkem je báseň-dítě. Ještě nerozkoukané, do povijanu zabalené a přesto čtenáři předložené. Některé  básně jsou ovšem porodem s těžkými křížovými bolestmi a poporodními komplikacemi k tomu náležejícími. Výsledkem je taktéž báseň-dítě, ovšem vyžadující neustálou pozornost. Nemylte se, těmito záležitostmi netrpí jen autorky poezie, nýbrž i autoři mužského pohlaví. Nejeden básník mi zde připomíná matku trpící laktační psychózou, která ve vysokých horečkách páše verše. Čím vyšší teplota, tím většího pochopení se autor dožaduje od publika. A publikum bývá bohužel natolik zblblé, že i když porozumí sotva třetině předkládaného textu, bývá ohleduplné a za nic na světě to nepřizná.Vždyť nastalého rodiče je třeba zahrnout láskyplnou péčí a pochopením, jinak by se mu mohlo srazit mléko, či vyschnout brk. Tak jako se stáváme rodiči od nepaměti věkův, stáváme se i autory. Je nám zapotřebí jak řádných informací a intuice, tak cviku. Bohužel  některým básním se nedostává tu jedno, tu druhého. Možná mě tolik netrápí špatné verše, které cvičené oko rozezná na první pohled. Trápí mě shovívavý pohled na ně. Ale ještě mnohem více mě rozčilují formálně dokonalé verše, kterým chybí šarm a šmrnc. Jsou jako dívky narvané do značkového oblečení, kterým za krkem kouká cedulka:Autor! On už to kdysi někdo pěkně popsal, že ho příjemně překvapí břídil, když sem tam nešlápne vedle, ale trápí ho, když si sám velký Homér zdřímne. Co proti tomu dělat? Soustředit se na text a nedívat se na firemní značku. Z básní by nemělo být cítit, že k porodu pracovala lůna hor a zrodila co? Sotva štěk. A nejhorší je, je-li štěk hodnocen ovacemi.


maia
07. 07. 2004
Dát tip
Si dobra. :-) *

houmles
01. 07. 2004
Dát tip
nemate nekdo kyretu? napada me basen, tak ji chci napadnout driv. a KDU donosi i kripla.

horákyně: správně. Mně se nějak zlobila klávesnice a nedařilo se mi na ní vykouzlit "ö".

Rowenna
25. 06. 2004
Dát tip
Igore - ne do blbůstek - taky se mi to moc, moc líbí. :-)

Igore, nejmenuje se ten pán náhodou Schrödinger?:-) Axiom 1: Kocka pada vzdy na vsechny ctyri nohy (da se zevseobecnit na dvou, tri, pripadne n-nohe kocky. Pro n=0 teorie diverguje). Axiom 2: Krajic pada vzdy namazanou stranou dolu. Nyni privazeme kocce na zada namazany krajic, namazanou stranou nahoru. Nechame-li nyni kocku padat, dochazi k frustraci systemu. Kocka nemuze spadnout, protoze by musela spadnout na obe strany zaroven, coz neni mozne. Efektivne tedy dochazi ke zruseni gravitace. více:zde

Jsou držky a kroužky. Držka se v kroužku kruhovitě křiví. Kroužek se v držce překvapeně diví. Proč je držka v kruhu? Co dělá kroužek v držce? Z hlediska klasické Newtonovské fyziky je družka v kruhu subjetk lapený zatímco kroužek v držce subjekt zamrtva pohřbený Z hlediska Einsteinovy teorie relativity záleží na pozorovateli zda motá se stále v kruhu či uvíz náhle v něčí držce Podle pana Schradingera pak může být držka současně v kruhu ve kterém lapena je sama držkokruh pak donekonečna se táhne kde náhle končí v singularitě kde po vertikále imaginárního času šplhá sklonit držku před zlatým kroužkem svatozáře boží.

studanka
10. 06. 2004
Dát tip
něco na tom je... a ještě věcná: u laktační psychozy jde o něco jiného než horečky... nebo mě poučte....

StvN
09. 06. 2004
Dát tip
Já si myslim, že některá přirovnání zkrátka nejdou použít. Báseň není dítě, stejně jako básník není rodič. Na některé lidi by to možná sedlo, ale na většinu určitě ne. Co se týče ostrosti kritik, tak souhlasím.

MeTB
09. 06. 2004
Dát tip
Souhlasím s tím, že spousta lidí píše do básniček nesrozumitelné bláboly (totiž první věc, která je napadne) a vydává to za poezii. Jenže automatické psaní podle mého mínění poezií není; je to spíše terapeutická metoda. S tím zbytkem bych polemizoval, ale - zítra jdu na zkoušku a musím studovat, takže ne. Tom

dismorphia
06. 06. 2004
Dát tip
šoupla bych do úvah, ale fakt je, že tam by se tomu nedostalo takové pozornosti.. :)

Seregil
04. 06. 2004
Dát tip
Dost ... dobrý.... avi...

Když si sám velký Horner zdřímne... to je hezký.

drfaust
01. 06. 2004
Dát tip
citace: Čím vyšší teplota, tím většího pochopení se autor dožaduje od publika. Naprostá blbost a jestli tu někdo takovej opravdu je, tak ochraňuj ho Bože náš.

Craerassy
31. 05. 2004
Dát tip
Igor..mně ruplo něco jinýho:-)))

Drago
31. 05. 2004
Dát tip
ano... jenže zdejší zdegenerované autorstvo Tě (a ty co souhlasí) ukamenuje...

Delahaye
31. 05. 2004
Dát tip
:-) tož to je supér ! Ta laktační psychóza je skvělý příměr ... :-) Kdopak by jí nepodlehl ... ;-) Proto tak nerad rodím - bolí to a strašně se to protahuje...když už chci vyrazit ven za klukama a mičudou .. :-))) takže s laskavým svolením autora jedna myšlenka z textu plynoucí : poplácávaní po ramenou škodí všem zúčastněným. Ale já jsem (nenapravitelný) optimista - zdravý rozum určitě zvítězí...(aspoň u někoho...snad...jednou....ach jo) :-)

malykuba01
31. 05. 2004
Dát tip
*

Rowenna
31. 05. 2004
Dát tip
A co dál? :-)

Rowenna
31. 05. 2004
Dát tip
To byla reakce na rychlo. V okamžiku, kdy to není adresné - tak je to k ničemu. Proč opakovat něco stokrát řečené? :-)

sk8ergirl
30. 05. 2004
Dát tip
Tak pokud bych tohleto napsala já, tak bych asi raději volila kategorii "Úvahy"... Jinak, nemysli si, že na Písmákovi jsou všichni kritici tak hrozně moc shovívaví...znám několik takovejch, který ti zadarmo fakt nic nedaj...

Elyn
30. 05. 2004
Dát tip
jo, ...... nemohlo by se sáhnout pro nějaký příklad (štěk a spol? )

Craerassy
30. 05. 2004
Dát tip
tedy, horákyně:-))...ťala jsi do živého a budeš pranýřována...tady přeci tebou myšlená, místními autoritami uznávaná dílka jsou skvělá a jejich autoři géniové nehodni této slabé kritiky...debaty o jejich kvalitách nejsou na místě a ty jsi ten, kdo nechápe a nerozumí kvalitní poezii..přeji ti pevné nervy při dalších kritikách a ...že já nemlčela, sobě taky při obhajování toho, co jsem s ironií sobě vlastní napsala:-))) a budu potvora a dám ještě avi někomu, kdo mě v tom snad nenechá:-)))

Craerassy
30. 05. 2004
Dát tip
a tip za odvahu:-)

Na membráně psychydelicky atrofuje semipermeabilní epileptik jenž zhůvěřile krká za ňadra poustevnice koňadry v záchvatu rdesna eunuškého kde blizna rdí se a klimakterická hyena trhá si vnitřnosti za táhlého vytí na dočasně viditelnou kometu C/2001 Q4...

Craerassy
30. 05. 2004
Dát tip
Igor...au..to bolelo...:-))

Rup tam guláš!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru