Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z NAŠICH POUTÍ - OKOLO LIPSKÉ HORY

01. 06. 2004
7
3
7708
Autor
vesuvanka

Zvu Vás na další výlet do Českého středohoří

OKOLO LIPSKÉ HORY - 8. 6. 2002

Tento výlet nám vyšel na Medarda, jehož kápě se opravdu vydařila. Již ráno pršelo tak vydatně, že po schodech před nádražím v Praze-Bubenči se valila voda. Šedivá obloha s roztrhanými cáry ještě tmavších mraků nedávala naději, že by ten den úplně přestalo pršet. Středohoří ale mělo co nabídnout již u Lovosic, kde byla obloha olověná a nad některými kopci byly mraky světlejší a připomínaly kouř.Lovoš a Radobýl jako by se snad po milionech let znovu probouzely... Příroda snad touto náladou chtěla připomenout drama zrození Českého středohoří . i v tom je zvláštní kouzlo této krajiny.

Protože jsme se nechtěli bořit do bláta, volili jsme vedlejší úzké silnice a vyasfaltované lesní cesty. Z Medvědic jsme se vydali na cestu kolem Lipské hory a zpět jsme se vraceli přes vesničky Lhotu a Mrsklesy.

Krajina hýří sytou zelení, v níž se zvláště vyjímají kvetoucí keře černého bezu a šípků, které lemují naši cestu a rostou i volně na loukách - nádhera! Tráva je většinou již přerostlá, převažují v ní vyšší "bílé okoličnaté rostliny", kterých je hodně druhů navzájem si podobných, takže se špatně určují. Již kvete kakost luční i krvavý, pryskyřník prudký, různé druhy jetele a vikví, kopretina, kohoutek luční a místy ještě opožděná šalvěj luční. Žluté květy kozí brady jsou částečně zavřené. Déšť je chvílemi mírnější, dokonce i ustává. Trochu se začíná vyjasňovat, ale je to spíše předzvěstí dalšího vydatného deště. Schováváme se v lese pod stromem a uvažujeme dokonce i o tom, že se vrátíme, abychom neprochladli, když jsme promáčení. Nakonec vytrváme a pokračujeme v cestě, která vede typickým středohorským smíšeným lesem. Zaujala nás přeslička rolní u cesty a dále dva velké květy růže galské, která je rostlinou našich nejteplejších oblastí. Není jednoduché květy vyfotografovat když prší a je šero. Tu a tam spatřujeme zatím jen listy nádherného bodláku - pcháče bělohlavého. Vycházíme na louku, kde nás zaujmou první rozkvetlé bodláky - pcháč šedý. Myslím na motýly, kteří jsou teď někde schovaní - a jako bych jednoho přivolala - objeví se bělásek, který jen tak přelétne.

Pozorujeme krajinu i oblohu. Déšť se mění v přeháňky. Vlevo se vynořila znělcová Lipská hora 688 m vysoká, kterou obcházíme. Působí mocným dojmem tak jako většina středohorských kopců zvedajících se téměř z roviny. Je to zvláštní homole lpodobná Milešovce, nemá však rozhlednu a je ještě více nesouměrná se strmou jižní stranou a pozvolnější zaoblenou stranou severní. Obdivujeme skalní útvary, které na nás vykukují z vrcholové partie hory. Na cestě potkáváme hlemýždě, které sbíráma a dáváme je do trávy, protože tu přece jen občas projede auto. Přes cestu nám několikrát tiše přeběhla srnka.

Objevujeme další květenu - mochnu husí,chrastavec, rdesno hadí kořen a teplomilný žlutě kvetoucí kozinec, pravděpodobně se jedná o kozinec sladkolistý. V louce bychom jistě našli více druhů, ale další vodní lázeň už nechceme.

Viditelnost se zlepšuje a před námi se začíná rozevírat postupně panoráma našich milovaných kopečků - Solanská hora, Děkovka, Plešivec, Vršetín, z něho je bohužel "díky" těžbě už jen torzo, Košťálov s Jezerkou, Sutomský vrch a Boreč. Královna Milešovka je schována za Lhotou a Ostrým. Vzadu na východě se v mlžném opatu majestátně tyčí Lovoš... Pohled na kopce umocňuje naši dobrou náladu a navozuje pocit zbožné úcty - poutníci se pokorně sklánějí před krajinou, která je jejich srdcím tak blízká, a proto je nemůže odradit ani déšť na Medarda.


3 názory

vesuvanka
04. 06. 2017
Dát tip

Irčo, mám radost, že se Ti dílo líbilo. Děkuji za přečtení a milá slova :-))). Medard se tehdy opravdu vydařil. Ano, vikev je z čeledi bobovitých. Také ji mám ráda.


Gora
04. 06. 2017
Dát tip

To se Medard vytáhnul - pranostiky mají něco do sebe:-)

Hezké, i rostlinopisné, vyprávění. Vikev je bob, myslím:-))) - můj oblíbenec.


Anomis
28. 08. 2004
Dát tip
Moc krásné...*t

vesuvanka
28. 08. 2004
Dát tip
Díky moc.... i za tip

vesuvanka
15. 06. 2004
Dát tip
Craerassy - moc děkuji za tichounký tip i za zájem o další báseň Hermann - Děkuji moc za tip

Hermann
12. 06. 2004
Dát tip
tip!!! hermann

Craerassy
11. 06. 2004
Dát tip
tichounce si zase tipnu a těším se na příští:-)

Robinia
03. 06. 2004
Dát tip
Taky dneska prší. Tip

vesuvanka
03. 06. 2004
Dát tip
Robinia díky za návštěvu a tip - právě ten déšť a blížící se Medard mě inspirovaly, abych ze svých poutí vybrala právě tuto deštivou

vesuvanka
02. 06. 2004
Dát tip
Děkuji za tip a nádherné kopretiny - to moc potěší

andromeda
02. 06. 2004
Dát tip
..kohoutek luční, ten jsem vždycky obdivovala, je tak prostý a nádherný, vždycky si ho natrhám do vázičky, k tomu zvonečky, pomněnky, kopretinky.....kam se hrabou drahé kytky z obchodů!!! Když jsem v přírodě, taky mně déšť nevadí, připadá mi všechno čerstvé, nové, svěží - a já jako součást toho všeho.... Je to nádhera. Tvůj popis se mi líbil, dávám TIP . Zkusím žlutou kritiku podle Hermanna, jestli to bude fungovat.......

andromeda
02. 06. 2004
Dát tip
opravdu to funguje! Musí se jen zaškrtnout rámeček vážná kritika....

vesuvanka
02. 06. 2004
Dát tip
Děkuji za návštěvu a tip. Já také miluji luční květiny, jsou nádherné a něžné. S tou žlutou kritikou to také zkusím. Díky za informaci.

cmukina
02. 06. 2004
Dát tip
pekne

vesuvanka
02. 06. 2004
Dát tip
Děkuji za návštěvu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru