Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O dušičce

03. 06. 2004
8
1
4445
Autor
andromeda

      Byla jedna malá dušička a jednoho dne se narodila v lidském těle. Rostla, rostla, sbírala zkušenosti a když dospěla, zamilovala se. Její láska byla upřímná a nekonečná, neznala žádná omezení, ani žádnou lest, vycházela z čisté duše. Dušička byla moc šťastná a radovala se ze života. Až jednoho rána pro ni zčernal celý svět. Nejdražší přítel ji opustil, našel si jinou spřízněnou duši. Dušička byla tak zoufalá, že chtěla své lidské tělo navždy opustit a vrátit se zase domů, tam, odkud kdysi přišla. Ale otec, Bůh, ji včas zastavil. Navštívil ji a řekl:" To nejde, dušičko, nemůžeš jen tak opustit svět, tolik jsi přeci toužila jít sem a žít......" Dušička řekla:"Já nechci opustit svět, jen už nechci být člověkem a trápit se, je to tak těžké...Takový kámen, otče, ten se má, jen si mlčí a nic necítí, neprožívá, nemiluje....."
"Dobře tedy, budeš na jeden pozemský den kamenem. Pak za Tebou zase přijdu."
- A byla kamenem. Myslela si, že kámen nic necítí, že nemá srdce, jako člověk, ale mýlila se. Nejdřív se jí to celkem líbilo, jen tak si stála, bez hnutí, ale už za chvíli jí bylo smutno. "Kdybych se tak mohla pohnout a utéct za jinými kameny, třeba jen o kousíček, jsem tady tak sama, opuštěná, studená......."
Večer přišel Bůh a zeptal se:"Jak se cítíš?"
"Ne, kamenem taky nechci být. Ale květinou, třeba jen obyčejnou, co roste všude, to musí být nádhera! Od rána do večera se dívat za sluníčkem, to bude ono!!!"
Stalo se a další den byla obyčejnou luční kopretinou, tak, jak chtěla. Cítila se báječně, ale za chvíli přiběhla lidská stvoření a pošlapala ji. Sotva se stačila narovnat, čísi ruce ji utrhly a než se vzpamatovala, začaly jí trhat lupínky. Tak to už na ni bylo moc, takhle si to nepředstavovala! Nadechla se a ze všech sil zakřičela - "NÉÉÉ, kytičkou taky nechci být!!!"
A tak postupně vyzkoušela všechno možné. Byla ptáčkem i rybkou, poznala volnost i zajetí, byla obláčkem, trávou i pavučinkou, ale nic nebylo to pravé a nijak zvláště ji nezaujalo. Dušička časem moudřela a moudřela a když vyzkoušela všechna vtělení na Zemi, sedla si a čekala na Boha, až ji znovu navštíví. Našel ji nezvykle vážnou a klidnou. Přisedl k ní a řekl:"Tak co, moje milá? Teď si budeš muset vybrat, čím už zůstaneš. Jak ses rozhodla?"
Dušička dlouho přemýšlela, vzpomínala, jaké to bylo být tím vším a pak řekla:"Chci být člověkem. Toužím znovu poznat lásku, prožívat ji den za dnem a neztratit ani vteřinku, i kdyby to byla už poslední...."
Bůh se radostně usmál a řekl:"Vidím, že už Tě nemám čemu učit. Ale něco mi řekni. Co když Tě někdo zase zklame, budeš nešťastná, budeš mě zase volat?"
"Ne, otče, to už se nestane, protože teď už vím, proč tu jsem a kam patřím."
A pak se dušička znovu narodila, žila si šťastně a věděla, že Bůh je v ní a ona v něm - a že ji nikdy neopustí....

1 názor

andromeda
23. 06. 2005
Dát tip
Dav - tohle by se ti mohlo líbit

Hermann
15. 06. 2004
Dát tip
Toto je jedna z najkrajších poviedočiek, ktoré som čítal tu na Písmáku, pripomína mi to trochu také filozofické rozprávky Hermanna Hesseho, je v tom krásna pointa humanity, krásy a porozumenia, ale aj to, že ak sa nám nedarí a všetko sme stratili, chceme zomrieť práve vtedy si uvedomíme krehkosť života a túžobne chceme žiť. Priam túžobne očakávame zmenu k lepšiemu na vtedy máme aj viacej síl, vieme sa presadiť...Vesuvanka si toto určite zaslúži, je málo takých ľudí ako je ona, ktorí sú tak čestní a dobrí. Som veľmi rád, že si napísala túto poviedočku a som veľmi rád aj Za Teba, že si späť....Hermann tip!!!! P.S. Kombinuje sa tu akýsi iný svet, svet krásy, poznania, núti nás to zamyslieť sa, núti poznávať prostredníctvom iných svoje vlastné názory, postoje a problémy, ktorých riešenie speje ku šťastiu a vyrovnanosti so sebou samým... P.S. Až teray som si všimol, že pre Vesuvanku si venovala iné dielko, prepáč mi prosím, trochu som sa zamotal...Ale myslím si, že aj toto krásne dielko by mohlo byť venované tiež aj Vesuvanke...Peťo a tip!!!!!

gradanrel
11. 06. 2004
Dát tip
Naprosto skvělý podle mě, to si zaslouží tipík. Krásný den.

Bering
04. 06. 2004
Dát tip
je to výborné, moc se mi líbí! tip

vesuvanka
04. 06. 2004
Dát tip
Tak to je tak nádherné... a víš co mě zvláště zaujalo? To, jak ta nešťastná dušička si přála být kamenem, který necítí bolest.... dyž někdy prožívám veliký smutek, chtěla bych být kamenem, co necítí bolest - stejnými slovy jsem to kdysi napsala v jedné básni... Veliký TIP

vesuvanka
04. 06. 2004
Dát tip
promiň mi ten hrozný překlep "dyž", to je mi trapné, škoda, že to nejde opravit

woai
03. 06. 2004
Dát tip
krásné, pravdivé - a úžasně napsané! tak (v dobrém slova smyslu) "jednoduše" (už tolikrát jsem si myslela, že něco takového nejde pořádně vyjádřit a "předat" ostatním) :-) Díky tip krásný den!

andromeda
03. 06. 2004
Dát tip
woai - děkuju....

hmm..zajímavé, myslím,že pokud bych chtěl dětem přiblížit východní filozofii použil bych tento text ...t...

cmukina
03. 06. 2004
Dát tip
zaujimave..... :-)

maia
03. 06. 2004
Dát tip
paci sa mi * Archetyp

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru