Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cigaretový popel jako katalyzátor

03. 06. 2004
8
0
6440
Autor
horák

Začal jsem pracovat na druhém pokračování Horákových historek z laboratoře. Samozřejmě jsem to nevydržel a musím se pochlubit nejprve tady.

Cigaretový popel jako katalyzátor

 

„To jsem zvědav, co vás na tý škole naučili!“ pronesl Horák skepticky a vrazil mi do ruky třídnici v polorozpadlých deskách.

 „Víš vůbec, jak se do toho zapisuje?“

„Jasně,“ řekl jsem sebevědomě, přestože jsem otevřenou třídní knihu snad v životě neviděl. Bylo mi jasné, že se před PANEM CHEMIKEM nesmím shodit hned první hodinu své souvislé pedagogické praxe. Bylo ode mě vrcholem osobní statečnosti dát si žádost na školu, kterou jsem sám vystudoval, navíc s ne právě oslnivými výsledky.

Posadil jsem se do poslední lavice a začal hledat v třídnici kolonku, kam se zapisují hospitace. Horák se zatím snažil zopakovat látku z minulé hodiny.

„To tady mám znovu nasazovat život, abyste pochopili, že když dám do zkumavky s koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou práškovej zinek, proběhne reakce daleko bouřlivěji než se zinkem granulovaným?“ hřímal učitel zpoza katedry a já si prohlížel své první budoucí žáky. Aktivitou zrovna nehýřili. Dva kluci ode mě nalevo dokonce hráli pod lavicí piškvorky a po očku na mě koukali. Jako co já na to. Já na to nic. Sám jsem netušil, jestli bude lepší je shodit a dát jim najevo, že u mě nic neprojde, anebo se na ně usmát a naznačit jim  tak, že jsem stále ještě na jejich straně.

„Jasně, ještě teplota hraje zásadní roli,“ pokračoval Horák ve ždímání vědomostí.

Vzápětí položil na katedru nosítka, která pamatovala nejen studia moje, ale zřejmě i školní docházku mého otce.

 „Kdo mi slíbil, že přinese cigaretový popel?“ Horák zacílil pohled na hráče piškvorek.

Ti nereagovali.

„Beneši!!!“ zařval. „To už tam zase s Holasem čmáráte  do čtverečkovanýho papíru?“

„My? Ne!“ stávali se jmenovaní žáci menšími a menšími, úměrně tomu, jak se k nim Horák houpavým krokem blížil.

„Máte ten popel?“ položil kantor znova svou otázku.

„Jasně, máme,“ zaradoval se Beneš nad skutečností, že piškvorky už nikoho nezajímají, a vytáhl z batohu modrou krabičku od nivey.

Vzápětí už stál Horák u tabule, zapaloval kahan a snažil se všechny přesvědčit, že kostka cukru držená v orezlých kleštích  nevzplane. Během několika sekund začal cukr hnědnout a odkapávat na katedru.

„Vidíte? Karamelizuje, ale nehoří,“ komentoval akci učitel.

„Hmm, vidíme,“ zamumlali žáci.

„Co to ty vaši hulej?“ zahleděl se Horák znalecky do plechové krabičky, v níž obaloval druhou kostku.

„Doutníky,“ zareagoval pohotově Beneš a Holas se uchichtl.

„Bůhví, jestli to bude fungovat. Řekl jsem, že máte přinést cigaretový popel,“ zachmuřil se chemikář a vložil obalenou kostku cukru do plamene.

Chvilka napětí, která i mě vytrhla ze studia třídnice. S kostkou se nic nedělo. Bylo vidět, jak Horák vnitřně zuří. Nelenil jsem a vyběhl na chodbu s kádinkou v ruce. Snad je kuřárna stále ještě na svém místě. Nebyla, ale za školou jsem objevil dvě uklízečky. Nervózně jsem vyčkal, než mi odklepou do nádobky co nejvíce popela, a zase jsem běžel zpátky do učebny chemie.

Horákův řev bylo slyšet až na chodbu.

„Tak tys přestal kouřit a bál ses přijít do školy bez popela! No, to tě fakt šlechtí, že jsi přestal kouřit. Ale jak vysvětlím tvým rodičům, že jsem obaloval kostku v popelu z tvého dědečka? To tě fakt nenapadlo nic chytřejšího, než odsypat popel z urny?“

Podstrčil jsem Horákovi zaručeně pravý cigaretový popel.

„Dodělej to sám,“ pronesl ke mně a odešel.

Značně nervózně jsem obalil kostku v popelu a kleštěmi ji vsunul do plamene kahanu. Nezklamala a po chvíli vzplála namodralým plamenem.

 

Vysvětlení a doporučení

 

Fabulace na fabulaci. Skutečně nejsem schopen z vlastní zkušenosti potvrdit, jestli popel, který dostávají pozůstalí v urně po pohřebním obřadu, obsahuje dostatek těžkých kovů. Ty totiž působí jako katalyzátor, jenž umožňuje hoření cukru (sacharózy), který se za normálních okolností při zahřívání pouze taví. Ano, katalyzátor, to je ten faktor urychlující chemickou reakci, na který v textu vůbec nedošlo. Plamen na kostce cukru je téměř neviditelný, a tak je dobré pokus provádět v mírně zatemněné místnosti či aspoň proti černé tabuli.

 

Tři  Horákovy otázky: 

 

  1. S pomocí textu vyjmenuj aspoň tři faktory ovlivňující rychlost chemických reakcí.
  2. Laici mají slovo katalyzátor většinou spojené s automobilem. Pokus se zjistit, jaká látka plní funkci katalyzátoru v automobilu, jaké reakce a v jaké části vozidel urychluje?
  3. Speciální katalyzátory jsou i v lidském těle. Víš, jak jim souhrnně říkáme? Znáš název některého konkrétně? K čemu v těle slouží?

 

Chemikálie: kostkový cukr (sacharóza), cigaretový popel

 

Pomůcky: kleště, kahan


katugiro
12. 09. 2004
Dát tip
zkusím: teplota-tlak-povrch/platina/enzymy - aspoň snaha jako dík :) *

pozorovatel
11. 06. 2004
Dát tip
Hm, mně se moc nelíbí. Pár věcí tu je dobrejch a vtipnejch, ale neni jich moc, což bude asi daný tim, že tohle je jen jedna povídka ze série, ale já hodnotim jen tuhle historku. Napsaný je to samozřejmě dobře, tak dobře, že jsem si při čtení na styl téměř nevzpomněl. Téma(škola) je hodně bohatý a téměř nevyčerpatelný. Tak hodně štěstí.

Toxman
07. 06. 2004
Dát tip
Horáku, tak Ty píšeš novou učebnici chemie ? Jo a jestli chceš odpovědi na otázky, tak si to tam vzadu nalistuj. ;o)*

Rimmer
07. 06. 2004
Dát tip
To prostě není možný. Myslel jsem, že uplácat z chemických pokusů jen jednu knížku veselých historek je nadlidský úkol. Ale ty jsi nevyčerpatelnej. Tohle bude mít víc dílů než Dallas. A já si to musím zkompletovat. *tip

Seregil
04. 06. 2004
Dát tip
... Paráda... na otázky žel neodpovím... chemie nebyla nikdy mým koníčkem...

Elyn
04. 06. 2004
Dát tip
:) * já skoro čekala výbuch :)) chudák dědeček.... :)

Šminka
04. 06. 2004
Dát tip
:-)) *

cmukina
04. 06. 2004
Dát tip
hmm.....

Sama
03. 06. 2004
Dát tip
:o)) TIP

Lasy
03. 06. 2004
Dát tip
No vida, poslední dobou jsem od Tebe nic nového nenašel a byla to škoda :o) A abych odpověděl an otázky (byť chemii nenávidím): 1) nějak to souvisí s tím v jakém stavu je látka - prášek je lepší než granule .. . 2) Osmium? Napomáhá spalování výfukových plynů z pohonných hmot . . . ? 3) nevím, neznám :o) Lasy*

adrift
03. 06. 2004
Dát tip
uh kde jsem se to připletl? chemický kroužek pro mírně pokročilé ;c) jen dám tip a už jsem pryč :c)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru