Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život bez přátelství

04. 06. 2004
2
0
926

Vím, ža tato úvaha nic nového nepřináší. ( a vím, že mne budete brát za slovo) Ale i slohová práce může otevírat oči ...

Co je to přátelství?

 

Přátelství je slovo, ale teprve člověk mu dodává význam a hloubku. Mnoho lidí si představí osobu, která je vždy po ruce, když potřebují.  Naslouchá problémům druhým. Ale je tomu tak vždy? Znamená to tedy, že není přítelem, když se musí obrátit na druhou stranu a nabídnout pomocnou ruku jinému kamarádovi?

Jsou přátelé přesně takoví, jak si je představujeme? To určitě ne. Každý má svou povahu, a tím se odlišuje; dává si samolepku a říká, že je svým způsobem výjimečný. Je tomu tak, proto se nechovám ke každé své kamarádce stejně. Jsem ráda, že nejsou všechny stejné a já si myslím, že jsem taky odlišná.

Co je život?

Život jde brát dvěma způsoby. Lékaři si uvědomují, že život je srdce, které tluče na levé straně hrudníku. Fungují všechny životně důležité orgány a nebo projevují jiné známky života. Ale podívejme se na to zdruhé strany. Žijící člověk, který se neobejde bez přístrojů a přáteli je opomenut, je sám a dalo by se říci, že ani nežije. Nemá totiž pro co. Ale i to je zdánlivé.

Člověk, který žije a chodí do práce, má určité koníčky. A ty ho baví, žije s nimi a pro ně. To je pro mě život s náplní. A smyslem, který mu udává každý sám.

Za každým tu nemusí něco zůstat, ani se tak nestává a vzpomínky vybarvuje čas do pastelových barev až se nakonec ztratí, ale už to, že tu byl - měl přátele a snažil se s životem sžít je krásné.

Myslím si, že tím jsem u konce bádání, i když bych mohla popsat další stránky tekoucím písmem.

Čím je tedy život bez přátel?

Nic. Přátelé mají velký význam v našem životě a mnohokrát si tuto důležitou věc ani neuvědomujeme. Jsme jimi pořád obklopeni, ale teprve, když jeden odejde, najdeme cenovku přátelství, a ta je nezaplatitelná.

Představte si život ve velkém přepychovém domě, ale sami, jak sedíte ve velkém křesle, který vás pohltí. Máte mnoho drahých doplňků, které snad ani za celý život nepoužijete, a také se s nimi nemůžete s nikým podělit.

 

Život bez přátel bych si uměla představit jako pacienta na nemocničním lůžku, kterému chybí životně důležité orgány. Láska a důvěra.

 


skippy007
12. 06. 2004
Dát tip
pravda pravda..tip

vesuvanka
04. 06. 2004
Dát tip
Pěkně napsaná úvaha, zejména pak odpovědi na otázku "Cím je tedy život bez přátel?" - tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru