Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

IZU OSHIMA - DRAMA JAPONSKÉHO VULKÁNU

05. 06. 2004
10
2
10674
Autor
vesuvanka

Zápisky vulkanologa byly inspirovány souborem pohlednic vydaných japonskou vulkanologickou observatoří Vim, ze to není to zádné umelecké dílo - snazím se jenom ctenárum priblizit ten uzasny prirodni dej, na jehoz zacatku je ohen a na konci bohaty zivot... Dilo jsem zkrátila, abych neodradila ctenáre Prosim o napsani jakékoliv kritiky....

IZU-OSHIMA - DRAMA JAPONSKÉHO VULKÁNU

Příroda se pomalu ukládá k zimnímu spánku, ale děje se něco, co její klid narušuje. Země se mírně, ale stále častěji chvěje, vzduch se tetelí teplými parami a plyny.
Ještěrky a hadi se už také zazimovali, ale podivné chvění a nezvykle teplý a štiplavý dech vycházející ze země je nenechá usnout. Naopak, jejich metabolismus se začíná více zrychlovat a instinkt velí, aby opustili místo hrozícího nebezpečí. Probouzí se i hmyz, protahuje svá křidélka a odlétá. Neklidní jsou i ostatní živočichové, ptáci s varovným křikem opouštějí své domovy a ti, kteří přelétávají ze severních krajin na jih, se tomuto místu vyhýbají obloukem.
Některý pozorný turista, procházející krajinou s očima otevřenýma pro dění v přírodě, si povšimne tohoto neobvyklého jevu a možná, že tuší..., zatímco vulkanologové tu již mají rozmístěné seismografy a další přístrojea s napetím sledují a zaznamenávají....

Izu-Oshima, začátek listopadu 1986:
Seismografy zaznamenávají stále častější záchvěvy. Seismografické záznamy bychom mohli tak trochu prirovnat k EKG... Je třeba denně odebírat vzorky fumarol (sopečných plynů) a měřit jejich teploty, provádět rozbory a srovnávat výsledky. Teploty se zvyšují. Chemické rozbory ukazují zvyšující se podíl oxidu siřičitého, sirovodíku, amoniaku a dalších plynů, což nasvědčuje, že k erupci vulkánu dojde možná již v nejbližších dnech. Mírně stoupla i radioaktivita.

15. listopadu 1986:
Vydáváme se do terénu vyzbrojeni nejen ochranným oblečením a přístroji, ale i fotoaparáty a kamerami. Zdá se, že hlavní kráter Miharayama se otevírá. Z nitra vulkánu se ozývají rány připomínající odstřel v kamenolomu, jejich intenzita sílí. Na severním svahu se také něco děje, v zemi se objevuje trhlina, z níž se vydatně kouří. To vše je doprovázeno sykotem.

16. listopadu 1986:
V kráteru Miharayama se objevuje první ohnivá fontána. Láva je prudce rozstřikována do výšky. Naskýtá se nám pohled na úchvatné přírodní divadlo. Začínáme fotografovat a filmovat. Ta nádhera, která je dílem okamžiku či více okamžiků, musí být zvěčněna, vždyť oheň poháněný energií z nitra vulkánu pracuje tak rychle.Někdy tento přírodní jev může trvat v různé intenzitě i celé hodiny a dokonce i dny.
Kolik lidí spatřilo jen náhodně při svých cestách po světě erupci sopky a nechali se unést její uhrančivou krásou natolik, že zanechali své původní povolání a začali se věnovat vulkanologii a této krásné , ale zároveň i nebezpečné vědě zasvětili celý svůj další život.

17. listopadu 1986
Kamery zachycují ještě mohutnější lávovou fontánu. V odpoledn ích hodinách stříká láva do výšky 300 m. Přírodní jev je doprovázen burácením.

18. listopadu 1986
Lávová fontána slábne a snižuje se i teplota lávy, která na vzduchu chladne tak rychle, že ve výšce tmavne a na zem padá již v podobě tmavého kamení.Po 16. hodině už je vidět jen dohořívající ohníčky, slábnou i zvukové efekty. Země se uklidňuje, ale jen zdánlivě - seismografy zaznamenávají opět stupňující se záchvěvy, takže očekáváme další erupci. Sílí i radioaktivita.

19. listopadu 1986:
V 17 hodin kráter Miharayama začíná znovu chrlit rozžhavené kamení a zároveń po svahu stéká několik lávových proudů v podobě ohnivých jazyků, které spalují pouze nízkou trávu jen v těch místech kudy tečou.

20. listopadu 1986:
V 11,30 hod. se erupce opakuje, předchází jí temné dunění a hřmění, pak vytryskne nová lávová fontána, ale ne moc vysoko. Lávové proudy slábnou a pomalu tmavnou.

21. listopadu 1986
Lávové jazyky již zčernaly, ale uvnitř je láva ještě žhavá. Zdá se, že vulkán se již uklidňuje, ale je to jen ticho před bouří. Kolem 17. hodiny drama vyvrcholí - z trhliny na severním svahu vystupuje do výšky obrovský sloup kouře s popelem. O 20 minut později se trhlina zvětšuje a na několika místech současně vyráží do výšky kromě kouře a popelu další čtyři lávové fontány. Fantastická podívaná! Žlutá a červená barva ohně ostře kontrastuje černé barvě popelu. A je tu další obrovský ohňostroj z kráteru Miharayama...
Trvá to jen chvíli - srdce nám z té nádhery buší jak o závod, jako by se v těchto okamžicích ztotožňovala se srdcem sopky - fotoaparáty a kamery horečně zachycují to úchvatné drama Země... Vulkanologové pracují totiž i srdcem... A najednou to krásné predstavení končí. Ohně slábnou a nakonec značně vyčerpaný vulkán už jen vydechuje horké plyny. Měříme teploty , odebíráme vzorky fumarol i lávy.
Byl to nádherný a nezapomenutelný zážitek, který se dá jen těžko popsat slovy.

29. prosince 1986:
Pořídili jsme ještě poslední snímky jizev po erupcích. Vulkán je v klidu, vydechuje už jen nepatrně. V místě trhliny, která se vytvořila na severním svahu při začínající erupci, je navršená veliká vrstva popelu, v níž jsou pečlivě vymodelovány krátery. Jsou svědectvím dalšího dramatu v dlouhém životě vulkánu. Je to svědectví o ohni, který tu prudce vyšlehl z nitra Země a měl svoje tvůrčí poslání. Je to poslání pro život a zároveň i svědectví o tom, že Země ještě žije.

2 názory

vesuvanka
22. 06. 2017
Dát tip

Irčo, děkuji za přečtení a milá slova :-))). Fumaroly jsou žhavé sopečné plyny.


Gora
22. 06. 2017
Dát tip

Ono to trvalo dost dlouho...to krásné přírodní představení:-)

A zajímá mne, co jsou to fumaroly...

Hermann se tady trošku rozepsal:-))) - krása


Anomis
28. 08. 2004
Dát tip
Krásné a ne jen dílko, čtu i co odepuješ všm, aby mi nic neuniklo.*t

vesuvanka
28. 08. 2004
Dát tip
Díky moc za milá slova a tip i za přečtení mých reakcí

vesuvanka
15. 06. 2004
Dát tip
Andromeda, díky za návštěvu a tip. I mě fascinuje, jak je to v přírodě zařízeno, že živočichové dokáží instinktivně vycítit nebezpečí. Dokázali to ale i lidé, kteří žili spjati s přírodou, například Indiáni. Před výbuchem sopky Katmai na Aljašce, který byl obrovský, lidé opustili včas vesnice, cítili seismické záchvěvy, ve kterých tušili varování... patrně měli zkušenosti při slabších erupcích - na Aljašce je hodně činných sopek. Čím více se člověk vzdaluje přírodě, tím méně si všímá různých jevů, které pak nedovede dát do souvislostí (to bylo například v Pompejích), ztrácí přirozený instinkt - který teď nahrazují seismografy a další přístroje...

vesuvanka
15. 06. 2004
Dát tip
I já Tě, andromedo, zdravím

andromeda
14. 06. 2004
Dát tip
Cítím úplně posvátnou úctu k té síle.....a nejvíc mě udivuje, jak sama příroda - ptáci, hmyz a vůbec všechna zvířata instinktem vycítí blížící se nebezpečí a včas se ukryjí....Dávám velký TIP a připojuji pozdrav

Hermann
12. 06. 2004
Dát tip
Reakcia na Vesuvankine články-Hora se žhavým srdcem,Z našich poutí-Čičov, Debeřským údolím, Okolo Lipské hory a nakoniec Izu Oshima- drama japonského vulkánu. Milá Janka! Prikladám Ti tento list nie ako kritiku, či hodnotenie, ale ak dúfajúc moje teplé slová pre teba a následne sa chcem aj ospravedlniť za moje netaktné meškanie. Vec sa mala tak, že Tvoje články som si stiahol na disketu, lenže sa nám pokazila tlačiareň a ja som si to chcel prečítať v klude na papiery, pretože čítanie z môjho monitora mi spôsobuje radikálne zhoršenie zraku. Chvalabohom už je to v poriadku a tak dúfam, ešte stihnem poslať toto hodnotenie na Písmák do 12.hodiny, lebo to už zatvoria knižnicu, kam chodím na internet, lebo potom Ti to môžem poslať až v pondelok, /dnes je sobota/ a nerád by som bol keby si čakala. Rozhodol som sa vyjadriť ku všetkým článkom v jednom obsiahlejšom článku a pod každý Ti ešte dám Tip, pretože si to iste zaslúžiš. Najviac ma zaujal článok-Hora se žhavým srdcem... Kedže Ta poznám a viem, čo pre Teba Vesuv znamená, tento článok ma mierne dostlačil k slzám... Je úžasné ako opisuješ nielen v tomto článku, ale aj vo všetkých ostatných Tvoje pocity, mám taký dojem akoby som tam stál akoby som tam bol s tebou a vnímal všetku silu a odovzdanosť Prírody. Hoci než som Ťa spoznal vulkány ma nezaujímali, s Tebou som prišiel na to, že táto časť zeme má svoje neuveriteľné čaro a Tvojimi článkami si sa nám dovolila priblížiť nás k tejto kráse. Už to, že sa Ti podaril výstup na Vesuv, že si tam mohla malovať Tvoje prekrásne obrázky a to, že sa ti splnil sen, och, priateľka moja, som nesmierne šťastný a hlboko dojatý, ani netušíš ako som tomu rád, pretože viem aká si, viem, čo teraz prežívaš, viem, že si citlivá bytosť a napriek tomu si zachovávaš svoju vnútornú krásu a hodnotu a takto úžasne nás sprevádzaš tvojími posolstvami nádeje a krás prírody. Viem, bol to pre teba splnený sen a to je predsa to najkrajšie čo len človek môže mať. Viem ako to na teba pôsobilo, vyjsť až tam hore na Vesuv a opájať sa krásou nielen jeho samotného, ale i jeho okolia a prírodných scenérií a krás, ktoré sa tam poskytujú. Som nesmierne šťastný, že sa Ti tento sen splnil a Tvojej dcére vdačím za to, že Ti tento výlet a splnený sen, sen Tvojho života pomohla naplniť. tento článok som prežíval inak ako ostatné, tento článok bol úžasný a ja Ta teraz chcem skutočne veľmi objaťv a pobozkať za Tvoj splnený sen. Som šťastný priateľka moja, že si bola ty šťastná a dúfam, že taká šťastná ako si bola na Vesuve budeš už naveky. Ostatné články, ktoré si tu uverejnila boli iné, boli písané síce Vesuvankou, ale boli viac poznávacie, kdežto článok o Vesuve bol písaný nie rukou, ale srdcom. Ostatné články sa mi zase páčia pre niečo iné. V týchto krásne a očividne veľmi skúsene opisuješ hlavne flóru krajiny, je senzačné aká si veľmi skúsená z poznávacích odborných názvov, z druhových aj rodových mien rastlín ako presne vieš, čo má v ten čas kvitnúť a čo už pomaly odkvitá ako sa krásne vpíjaš do krajiny, ako si všetko všímaš, ako miluješ aj faunu krajiny, ten "Kolibríkomotýľ" bol úžasné predstavenie, muselo to byť niečo neskutočné, je zaujímavé ako podrobne a detailne si všímaš Prírodu, ako sa dokážeš do vštkého tak vcítiť a aj za dažda jednoducho ideš, ideš si za krásou, poznaním a láskou. V Tvojich rozprávaniach je veľmi veľa lásky spojenej s krásnou poéziou zo srdca. Si taká a takúto Ťa máme všetci radi, ktorí Ta poznajú a čítajú a hlavne sa zaujímajú o tvoje diela. Osobitný článok, ktorý sa tiež trochu vymyká z komtextu je článok Izu Oshima - drama japonského vulkánu.. Prosila si ma o kritiku na tento článok, ale to si nemusela robiť, pretože ja by som ju napísal tak či tak, mňa nemusíš prosiť o žiadne kritiky hoci som v poslednej dobe málo na Písmáku pre takých priateľov ako si ty, Synáček, a Andromeda si čas vždy nájdem aj keď Vám toho dlžím veľa. Neviem aké máš odozvy na tento článok, ale podľa mňa je to veľmi autentické, viac odborné spracovanie témy, je tam cítiť, že si to nepísala Ty, pretože ak by si to písala ty, dáš tam kus Tvojho srdca, kus lásky, toto je písané viac odborne ako duchovne, a ja nehodnotím Tvoje články podľa kvality, pretože to sa ani hodnotiť nedá. Podľa kvality sa dajú ešte tak hodnotiť básne, poviedky, ale takéto odborné články a ja Tvoje články, ktoré si napísala sa takto hodnotiť nedajú. Je možné si z nich len brať a dakovať za ne... Špeciálne tento článok o Japonskej sopke ma k nej veľmi priblížil, pretože viem, že Japonsko je krajina sopiek a je úžasné, to tam cítiť a takto sa priblížiť k práci vulkanologov a ich objavom. Je tam krásne napísané, že vulkanolog pracuje aj srdcom. A viem si predstaviť a vcítiť sa do duše toho človeka, ktorý je denne vystavený teplotám, popolu, ale neúnavne meria pary, teplotu lávy, plyny a potom sa mu sopka odmení krásnym pohľadom, ked sa doslova a do písmenka trhá zem a vytryskujú z nej lávy fontány a krásy. Samozrejme je to nebezpečná práca, ale možno aj práve preto, že je nebezpečná, je i príťažlivá. Vulkanologom sa človek musí narodiť, ale možno aj stať, ked si tam písala, že mnoho ľudí odišlo z ich pôvodných zamestananí a išlo pracovať k nim. Pre nás laikov čo ostáva? Ďakovať Tebe, Janka za Tvoje práce, za Tvoje postrehy, ktorými si nás vtelila do Tvojich snoiv, dakovať za to, že môžeš prežívať skutočné šťastie zo splneného sna a pohladiť Teba za to, že máš v srdci a v celej Tvojej duši toľko lásky, trpezlivosti a oddanosti, cieľov, ako má Vesuv a všetky sopky na svete. Máme Ťa radi, Janka a sme s Tebou. Za všetkých Tvojich verných priateľov sa pridám aj ja s jedným bozkom, a prajem si aby si nás mohla stále zahŕňať tvojou láskou, pochopením a čirou ľudskou dobrotou a j prostredníctvom Tvojho diela, či už písaného, alebo maľovaného. Peťo-Hermann. Nech Ťa bohovia posilňujú.

Craerassy
12. 06. 2004
Dát tip
přístrojea s napetím sledují Izu-Oshima - prirovnat 17. listopadu 1986 - v odpoledn ích hodinách jen malinké překlepy...znáš mě, rejpalka..:-) já četla se zatajeným dechem...vesuvanko, jsem ráda, že tu jsi..děkuju..:-) tip

vesuvanka
12. 06. 2004
Dát tip
Craerassy - děkuji za návštěvu, milá slova, která potěší, tip i za upozornění na překlepy. Mám s tím na počítači trochu problémy, klávesnice je přece jen trochu jiná než u psacího stroje, ale opravím to. Hermann děkuji Ti za návštěvu , tip a velmi podrobné hodnocení mých děl - milá slova, která mě moc potěšila.. Napíši Ti k tomu ještě e-mail.

vesuvanka
12. 06. 2004
Dát tip
.

vesuvanka
11. 06. 2004
Dát tip
guy, dekuji za navstevu a tip a moc me tesi...

vesuvanka
10. 06. 2004
Dát tip
Děkuji za návštěvu a tip

guy
10. 06. 2004
Dát tip
Rowena to vystihla naprosto přesně! *

Alimra
08. 06. 2004
Dát tip
Děkuji za dobrodružný výlet ...tip

vesuvanka
07. 06. 2004
Dát tip
Dream, to je nádhera.... veliký dík, Ty dokážeš tak pěkně doplňovat díla svými obrázky. Rozdáváš nám tak radost. Moc mě zaujal letecký snímek, ale i ten malovaný obrázek - i malíř má moje sympatie, protože také maluji. Podle pohlednic jsem namalovala k jednotlivým datům pozorování erupce akvarely, takže vzniknul celý soubor, ale já neumím obrázky přenášet do počítače, to se asi musí skenovat a to vůbec neumím.. Ještě jednou díky, moc jsi mě potěšila.

vesuvanka
07. 06. 2004
Dát tip
Dream - a dodatečně díky za tip

Rowenna
07. 06. 2004
Dát tip
Vždycky zavedeš někam do krajiny, kde mizí všechny přízemní starosti a smutky.

vesuvanka
07. 06. 2004
Dát tip
Dream, těší mě, že se Ti líbí. Rowenna Díky za návštěvu. Jestli moje zamilované krajiny dokážou alespoň na chvíli zbavit starostí a smutku, je potěšení na mé straně...

vesuvanka
06. 06. 2004
Dát tip
avi

cmukina
06. 06. 2004
Dát tip
hmm......velmi dobre a hlavne zaujimave...

vesuvanka
06. 06. 2004
Dát tip
cmukina, děkuji za návštěvu a hodnocení, které mě potěšilo

wau... nádhera, se mi úplně zatajil dech, úplně jsem tomu propadla..... cítila jsem to vzrušení, adrenali mi stoupl... asi.... krásně popsané... děkuji.... a ohnivý horký a spalující tip!!

vesuvanka
06. 06. 2004
Dát tip
kouzelná květinka děkuji za návštěvu, milá slova a ohnivý horký a spalující tip Jsem potěšena, že jsi také prožila ten vnitřní oheň..snažím se rozdávat své nadšení pro to co miluji. Já jsem horám s ohněm v srdci propadla už jako dítě, kdy se mi do rukou dostala stará pohlednice Neapolského zálivu s kouřícím Vesuvem. Ještě jednou díky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru