Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lamb - Between darkness and noise

10. 06. 2004
5
0
4303
Autor
Waawe

lamb

between darkness and noise

 

Existuje opravdu jen málo kapel, které dokáží posluchače zaujmout ne-přímo hitovým potenciálem. Mezi ně, touto deskou pevně řadím britské kosmonauty Lamb.

 

Ze začátku recenze bych Vám chtěl vysvětlit tvrzení : "ne přímo hitovým".

Deska hitová samozřejmě je. Spíše částečně, ale narozdíl od předchozího alba (nebojím se říci skvělého, ba dokonce geniálního What sound) neobsahuje tolik přímočarých motivů a nápaditých melodií, které by se Vám nesmazatelně vryly pod kůži ihned po prvním poslechu. Lamb se tak vydali cestou, kterou před rokem na naší scéně odstartovala Eost. Složitější struktura skladeb s krásnými samply je okořeněna a pročištěna hitovým a zpěvným prostředím, které se pohybuje z velké části na trip hopové vlně.

 

Kouzelné vesmírné zvuky, smyčce, nádherné kytarové motivy a nenásilně naléhavý vokál. Ten vyzdvihuje celou desku a hraje na ní vůbec nejdůležitější roli. Jeho zabarvenost, frázování a příjemné odstíny se vznášejí pokaždé, když zpěvačka zazpívá až kdesi ve stratosféře. Vše ostatní se děje a proplouvá mezi ním. Místy je podložen obyčejným beatem anebo záměrně pokryt originální a hutnou basovou linkou. Ale přesto vše uniká dál. Sráží se s rozlazeným piánem (Angelica) a instrumentálními pasážemi, je obklopen neskutečně pestrou škálou "jakýchsi zvuků" (Darkness) a graduje a sílí v erupcích španělek a něžných smyčců. Prostě si jen tak létá. Intonačně naprosto precizně a brilantně. Nechápu. Zpěvačka z Lamb nemá opravdu moc velkou konkurenci. Pokud si vybavuji, jestli něco podobného nacházím i na naší scéně, docházím pouze k jednomu bodu a jménu - Ema Brabcová (Khoiba). Kdo neuslyší, neuvěří. Ta zpívá taky jako anděl. Ale zpátky k Lamb. V podstatě všechny skladby jsou nějakým způsobem charakteristické, jak svojí náladou (na desce asi nejprocítěnější, nejnapínavější a taky nejlepší Hearts and flowers), notorickou hitovostí (Wonder), živočišností (Till the clouds dear, Sugar 5) a možná i tuctovostí (jako zbytečná mi připadá Open up - s jednoduše primitivním refrénem a nemastně neslaným podkladem).

Between darkness and noise není rozhodně na jeden poslech. Těch musí být určitě několik. Stále se Vám totiž otevírají nové dimenze a prostory, kterými jste zatím ještě nikdy neprošli. Lamb Vás neustále zavádějí do nových tajů a krás celého nekonečného spektra. Stačí zavřít oči a nechat se chvíli unášet. A věřte, je opravdu na čem.

Za pozornost stojí jistojistě i obal, který je dokonalým mistrovským dílem se vším všudy. Je složen z několika nádherných fotek, které jsou proloženy texty a závěrečným děkováním. Uff.....

Lamb vydali trošku odlišnější desku. "Experimentování" se jim vydařilo a závazkům dostáli. Ale....předešlou What Sound už podle mě nikdy nepřekonají...

 

8/10


Alojs
24. 11. 2004
Dát tip
recenze se mi libi, diky cehoz me napada otazka - pises casto tyhle recky? jestli jo, nevadilo by ti, kdyby se objevily i nekde jinde? mas-li zajem, napis zpravu (jedna se o "muj" web a ofic. diskmag na jednom CD). Tip :-)

Trochu to zní, na jednom místě, že se Lamb jsou následovníkama EOST :)) – nevím, jestli je ta formulace šťastná. "Hitové a zpěvné prostředí" není obrazné pojmenování, nýbrč nesmysl. A taje a krásy celého nekonečného (hej, je nekonečno celý? :))) spektra... fujtajksl. Jinak si myslím, že slečna vokalistka je sice ženielní, ale druhá půlka kapely je ehm... asi ještě ženielnější. Popisy muziky jsou... dost rozmlžený, popatlaný. Chvilku je to spíš fantazírování než co jinýho... A experimenty nejsou u Jehněte žádná novinka... když se někdo hlásí je Góreckemu, neni se ani čemu divit... Ale docela slušná recenze. 8/10 na konci mě pobavilo.

recenze dobrá lamb skvělá

vesuvanka
12. 06. 2004
Dát tip
recenze je pěkně napsaná - tip

miii
11. 06. 2004
Dát tip
u mě taky předešlé nepřekonají, ale nějak zklamaná nejsem (pořád mě baví a to že moc a moc)

Dommi
11. 06. 2004
Dát tip
Lamb zbožňuju

chalmin
10. 06. 2004
Dát tip
oslavná kritika ve mně budí pocit nedůvěry zesiluje ho ještě jako pasování Brabcové do role "nejpodobnější zpěvačka božské zpěvačce" Khoibu i Lamb mám velmi rád jejich "novou" desku si jako fanda žánru určitě poslechnu ale ne díky recenzi která je oslavnou ódou

Waawe
10. 06. 2004
Dát tip
pateticky na mě recenze rozhodně nepůsobí... zformoval jsem do ní pocity...možná spíše vše tak trochu vylíčil (obrazně) a pokud jde o dobrou desku, (jakože Between darkness and noise bezpochyby je), tak nechápu proč bych o ní neměl napsat v dobrém ne-li v superlativech... ale díky za názor

Lucija
10. 06. 2004
Dát tip
Zaujimava recenzia, z tohto albumu som pocula len par piesni, typicki Lamb, na spevacku nedam dopustit, ale urcite nie je taka jedina (skus Liz Fraser, Beth Hirsh, Allison Goldfrapp...). Uz sa tesim, kedy mi brat to CD donesie... :)

drfaust
10. 06. 2004
Dát tip
uslyšíme:)

WiruZ
10. 06. 2004
Dát tip
nikdy nerikej nikdy:) lamb si moc nedavam znam....notorickou angel gabriel....ale umim si predstavit ze to je skvela deska....a mimochodem docela dobre napsana recenze t

ShArKeY
10. 06. 2004
Dát tip
Recenze je to stylová - jenom se mi zdá, že až moc nadšená. Určitě jsi fanoušek a to je na nic.

cmukina
10. 06. 2004
Dát tip
ehm... :-)

chalmin
10. 06. 2004
Dát tip
moje kritika není založená na nechutnosti kladného hodnocení, nýbrž na nechutnosti přehánení a fanatizování pozitivních líčení, které ve mně probouzí nedůvěru a snižují kredit autora (stejně jako u podomních prodejců třeba)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru