Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Boj s vodními mlýnky

Výběr: drfaust, Lyryk, Elyn, Dero, sleeping_beauty
10. 06. 2004
16
0
4978
Autor
sjuuu

Petr Španger: Vodní mlýnky

Weles, Vendryně 2003

 

Malé moravskoslezské nakladatelství Weles vydalo minulého roku malou nenápadnou knížku poezie s názvem Vodní mlýnky. V sotva šedesáti básních se nám tu poprvé představuje dosud málo známý Petr Španger.

Vodní mlýnky vězí pevně v půdě severomoravského pohraničí. Špangerova venkovská a maloměstská krajina je někdy stísněná a tísnivá, jindy projasněná horkým, radostným světlem, ale vždy téměř liduprázdná. Jako by si žila sama pro sebe – jen pro oblohu, louky, vítr, déšť, stromy, pro cesty, po nichž málokdo chodí, pro mrtvé domy a koleje zarůstající travou. Člověk se v tomto kraji zabydluje jen jakoby nahodile, dočasně a neobratně, nedokáže do něj vrůst tak hluboko, jak do něj vrostly háje, pole a rybníky. Člověk a země se tu většinou míjejí, nerozumějí si, vězí každý ve vlastní samotě a jen těžce si k sobě hledají cestu: Jsou vysypané všechny urny. / A pomníky zaplavila řeka.

V tomto zvláštním prostoru i čas jako by se smršťoval a znovu napínal intenzivněji a v trochu jiném rytmu, než jsme zvyklí. Vodní mlýnky hrkají rytmem času tradičního, cyklického, vířícího v kruhu ročních období, které plynule přecházejí jedno v druhé, a do tohoto přírodního rytmu se zároveň disharmonicky prolamuje čas lineární, nevratný, který jednou splašeně ubíhá, ztrácí se jako v bystřině slunečních skvrn / voda mezi prsty, jindy se zastaví a vodní mlýnky vražené mezi dva placáky / uprostřed / koryta vyschlé řeky se roztočí naprázdno, pozbudou smyslu svého bytí.

Španger se znovu a znovu umanutě pokouší tento vlnitý, rozmarný čas zachytit, zaklít do obrazů, do konkrétních momentek, v nichž syté barvy jsou (snad tou nehybností a zase tryskáním času) zamlženy do pastelů a ostré kontury se lehce rozpíjejí. Básně jsou většinou střídmé, málomluvné, jen na několik málo nadechnutí, plynou a splývají přirozeným rytmem lidské řeči, který je jen místy a jakoby bezděčně narušen rýmem. Občasná neobratnost, klopotnost, neohebnost Špangerova slova neruší, naopak ještě zdůrazňují jeho prostotu a civilnost. Jen několikrát tato prostota sklouzne až k přílišné doslovnosti (Svítání). Tu a tam se nám připomene Skácel – nejen svou příbuznou posedlostí tématem krajiny a času, ale i výrazem: jak vidno, i na severním konci Moravy lze pozorovat, jak z polí jde tma a noc si lehá do korun lip...

Špangerova prvotina je sympatická svou střízlivostí, z níž ale chvílemi vytryskne horká krev. Možná marně, ale o to tvrdohlavěji a opravdověji Španger hledá pevný bod, okolo kterého víří nezachytitelný čas a ve kterém dostává pustá krajina svůj smysl: V dálce – ten malý bod / na obzoru, křižovatce polních cest – je člověk, který ti mává / a chrpám mezí vrací světlo barev.


Toxman
13. 04. 2005
Dát tip
Kritika opravdu povedená. K podobným útvarům většinou tipy nedávám, ale tady udělám výjimku :)*

katugiro
08. 11. 2004
Dát tip
kva kva kva * koukám, kde co - lita (to ty pozdní brzké hodiny)

Jinovata
04. 07. 2004
Dát tip
Tohle je asi první ukázková kritika kterou jsem si tu za čzyři roky přečetl. Jsem nalákán.

Dero
01. 07. 2004
Dát tip
Není všechno zlato, co se třpytí .. ;o) v

Marthin
01. 07. 2004
Dát tip
Chutná ochutnávka..

Rowenna
21. 06. 2004
Dát tip
***

ostřice
21. 06. 2004
Dát tip
Co to znamená málo známý? Nebyl ve Spyi? Nevydal knížku? Publikoval jnom v časopisech? ... atd Ale ok.

anae
16. 06. 2004
Dát tip
*****

srha
15. 06. 2004
Dát tip
*

Lyryk
13. 06. 2004
Dát tip
tak tohle se mi moc líbí, vážně

Elyn
13. 06. 2004
Dát tip
víš co, když o tom tak přemýšlím, já tě tam taky dám... Protože napsané je to hezky, až mám chuť si někam pro tu sbírku běžet.. :)

drfaust
11. 06. 2004
Dát tip
posílám avi k jedněm očím

drfaust
11. 06. 2004
Dát tip
a t&V

miii
11. 06. 2004
Dát tip
výborně

Dero
10. 06. 2004
Dát tip
Děkuji za představení. ***

paleček
10. 06. 2004
Dát tip
díky sjúzen, dobré vědět_:-)

cmukina
10. 06. 2004
Dát tip
:-)

Elyn
10. 06. 2004
Dát tip
Děkuji, neznala jsem. Ráda jsem nakoukla... a docela bych brala, kdyby tu některé byly ocitované.. Hezky chycené...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru