Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obecná kunologie - kritický pohled

Výběr: Elyn, von_Tikowitz, Rowenna, malej_blazen, dream
11. 06. 2004
20
0
16541
Autor
Noe1

Kritická poznámka k dílu Obecná kunologie

Uveřejnění díla Obecná kunologie autora Dixie na Písmáku znamená po Českou, či dokonce Evropskou kunologickou literaturu zlomový moment, srovnatelný s tím co bylo pro ekonomy vydání Smithova Bohatství národů či pro cimrmanology první objev liptákovské truhly. Autor ve svém díle nezapře svoji profesi;  vědecky erudovaný, hutný až těžce stravitelný obsah podává s rozšafnou lehkostí zkušeného pedagoga,  hovorovým jazykem blízkým postpubescentním čtenářům a mladým adolescentům.

 

Dílo je rozděleno na 6 oddílů; v každém oddíle se autor věnuje jednomu druhu kuny. A zde je má první namitka - nevyvážený poměr jednotlivých kapitol. Mnohem větší pozornost věnuje například Kuně pernaté, převažujícímu druhu v regionu Šluknovska a Ralska a v městském parku v České Lípě (založeném okrašlovacím spolkem České Lípy dne 3. dubna 1875 na zasypaném cihlářském rybníčku)  a téměř ignoruje  ( pouhých sedm řádek) na jižní Moravě, Mělnicku, Karlštejnsku a dokonce i Mostecku nejhojnější Kunu vinnou. Rovněž zůstává otázkou, proč autor zařadil do díla Kunu Robinzonovu, která po rozdělení Československa na našem území nežije. Pro tento fakt mám tři možná vysvětlení: jednak se chtěl zavděčit zahraničním - zejména maďarsky mluvícím kunologům z jižního Slovenska, jednak mohl podlehnout lobingu ze strany nicku Friday (avi). Třetím, nejpravděpodobnějším,  důvodem je jistá nostalgie, se kterou se českoslovenští kunologové vrací k dnes již překonanému Salingerově díle o výskytu kun na  Žitném ostrově „Kdo chytá v žitě“.

 

Nyní se však dostávám k jádru své kritické poznámky. Pro mne je naprosto nepochopitelné, že autor zcela opomněl ve svém díle  známý a rozšířený druh, Kunu hadí (Martes Serpentinica). Budiž mu omluvou, že tento drobný a štíhlý zástupce čeledi Mustelidae byl na Českolipsku vyhuben již v třicátých letech minulého století, pravděpodobně v důsledku řádění sudetoněmeckých bojůvek, kterými bylo toto milé zvířátko označeno za „židobolševický švajneraj“ a na potkáni hubeno. Dodnes je ovšem běžné v některých oblastech České republiky: Na Kunínsku, u Kunovic, v okolí  Kunštátu a Kunratic. Své druhové jméno získala tato šelma díky štíhlé a dlouhé fyziognomii trupu, podle své příslovečné mrštnosti (jeho lidové označení se dostalo i do lidových písní - známá je například píseň „To neznáte Hadimršku“), a zejména podle způsobu lovu kořisti. Samečkové tohoto druhu kun se totiž vrhají na hrdla kořisti a škrtí ji. Samičky loví své oběti ještě rafinovaněji - na podzim napichují na stébla trav zralé plody rulíku zlomocného a suší je na slunci. Sušené plody uskladní ve své jamce;  před lovem je žvýkají a roztírají si vzniklou kaši předními packami na zuby. Výsledná látka je vysoce toxická a bezpečně ochromí kořist do velikosti sněžného králíka. Jak trefně poznamenal přední brněnský kunolog  Dr. Zajíček „samičky dovedou jednoho votrávit“.

 

Přes tyto drobnější i zásadní výtky lze dílo považovat za vědecky i literárně zdařilé a v kontextu tohoto - kuny obvykle opomíjejícího - servru ojedinělé.  Přeji  autorovi mnoho sil a úspěchů, při další popularizaci obecné kunologie mezi širokou Písmáckou veřejností.


...paráda, človek sa učí vždy... :)

Pacer
20. 08. 2005
Dát tip
Pranoe - s neobyčejnou chutí jsem se poránu napil ze svého oblíbeného šálku čaje:)) Krásný weekend*

Styxian
20. 08. 2005
Dát tip
Na kundologickém kongresu se objevily výhrady - dílo není až tak kunikátní, jak by se na druhý pohled zdálo Kuno...duo...tréééé

* :o) Nám se zabydlela kuna u babičky na půdě. Jmenuje se Kunhuta. Jestli je hadí, to nevím.

stromovka
04. 09. 2004
Dát tip
úúúúú:))))) to je bezvadný

Noe1
04. 09. 2004
Dát tip
Vítám tě v báječném světě kunologie. Ko jednou propadne, je z(a)tracenej :-)))))

Delight
16. 07. 2004
Dát tip
Konečně fundovaně podaný názor, s konkrétními připomínkami a profesionálně sepsán!!! BRAVOOOOO!!!!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))*

Lubore, nedělej to těžký. Kdo se má hrabat za příspěvkem složitou cestou, když bys moh jenom trošičku zachtít... a prdnout sem link My kuny a PV SKS

pokud to s kunami myslíte dobře, pak by vaší pozornosti neměl uniknout zásadní text "My kuny a PV SKS" ze 4.7.

Kratas
16. 06. 2004
Dát tip
Konečně jsem si našel čas také ke čtení a s radostí přidávám tip. Schválně jsem si prostudoval taxonomicon a musím konstatovat, že Tvůj objev ještě nebyl zaneset. Určitě to budu urgovat ;-)

Isyk_kul: Ha, zaujala mne tvá myšlenka, že recenze či kritika postrádá originalitu. Jak by sis představoval takouvou originální kritiku by mne optavdu zajímalo. Navíc kritika opravdu nekopíruje styl původního díla.

Noe1
14. 06. 2004
Dát tip
M_G: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))) sám sem velký endemita, jo, jo a taky adamita :))))). Hele, s tou Zádielskou dolinou si mne dostal. Miluji ji. Miluji celý Slovenský kras ... a strašně dlouho sem tam nebyl. Huff, něco s tím budu muset podniknout.

WOW

Isyk_kul
12. 06. 2004
Dát tip
Jaká škoda, že původní nápad Dixie nějak zapadl. Odpověď hezká, leč z literárního hlediska už postrádá originalit.

Elyn
12. 06. 2004
Dát tip
tady nejde o originalitu... jde o styl... a ten je vybroušen dokonale. Skoro bych až řekla, že původní nápad předčí..

MeTB
12. 06. 2004
Dát tip
Bylo to o kunách, Catcher In The Rye, přeci jen! :-) Ono to z textu není moc poznat, ale když se čte mezi řádky... Jinak pěkný text o J.D.-mu Salingerovi, konečně si ho zase někdo povšiml. :-) Tip. Tom

MeTB
12. 06. 2004
Dát tip
(Bez toho *u*, bych prosil)

dokázal jsem si jako přednášejícího představit Evžena Hedvábného, to rozhodlo ;)

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
Tak tady řvu smíchy. ty pacičky, kterými si potírají zuby kuny hadí.... výborné.

WiruZ
11. 06. 2004
Dát tip
ty vole....tak to je fakt narez.....myslim, ze jedine kunologovo oko nemuze zustat suche.....t!!!!!!!!!! klub mohu-li

v

Dixie
11. 06. 2004
Dát tip
To Noe1 : Skláním se před kritikovou erudicí a k svému velkému zahanbení musím přiznat, že kunu hadí jsem doposud považoval za bájnou bytost českých dadaistů podobně jako jsou poctivý poslanec, polednice, Albert Einstein atd. Nevím, může-li se za kritiku, ale já dávám TiP*!

park
11. 06. 2004
Dát tip
Jen malou připomínku : Kuna hadí je latinsky- Martes serpentinica a ne Martes serpentica jak se mylně domnívá kolega Noe1 (t)

Noe1
11. 06. 2004
Dát tip
park: děkuji kolego za připomínku, překlap opravím :))))

ha

drfaust
11. 06. 2004
Dát tip
*

park
11. 06. 2004
Dát tip
rádo se stalo, potěšen...;))))

Noe1
11. 06. 2004
Dát tip
Maximo, ty mi teda dáváš zabrat. Jaká blbůstka? Jaký tlachání do politiky? (myslíš tím maďarskou lobby na Písmákovi?). Ne, ne, nic takového. Seriózní kritika seriozní kunologické studie. Ale samozřejmě máš právo to vidět jinak. :)))))

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
:-) chachacha, znova.

Maxima_G:tohle je regulérní literatura faktu a vážně: kvalitní dílo Proč své geniální děti, diskvalifikovat kategorií blbůstek Noe1: Za nickem Noe_1 tuším docenta Klikovce, přítele a dlouholetého spolupracovníka dr. Zajíčka, pokud to ovšem není doktor sám, což je krajně nepravděpodobné, protože podle článku v prestižním časopise Kuní přesahy, nachází se tento význačný vědec dočasně zmrazen za polárním kruhem (svazkem ze svou eskymáckou družkou), kde bádal po legendární kuně ledovcové.

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
Ha - nejen pro člověka je důležitá lokalita, ve které žije, nýbrž i pro kuny, obzvláště pak pro kunu hadí. :-)

Noe1
11. 06. 2004
Dát tip
Maxima: Hmmmm, volby. Zajímalo by mne koho by volily kuny. von_T: ano, přiznávám, jsem dlouholetým přítelem dr. Zajíčka z Brna, zajíčkem však již dávno nejsem. Ostatně v Salmovské se můžeš přesvědčit. Jo a Maxima to nemyslí zle.

Elyn
11. 06. 2004
Dát tip
Ty budeš v Salmovský?:)

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
Elyn: bude kontrolovat zmijí stezky na zádech všech přítomných žen. :-)

Elyn
11. 06. 2004
Dát tip
Rowi, když jen na zádech...;))

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
Prosím tě, a kde slušné zmije ta svá znamení nosí? He?

Noe1
11. 06. 2004
Dát tip
Rowenna: v duši?! tam ji sluší :))) Elyn: chystám se, jestli se podaří odtrhnout se od počítače :)))

Rowenna
11. 06. 2004
Dát tip
:-)

Elyn
11. 06. 2004
Dát tip
když se mi povede uteknout z práce, tak budu taky.. Jejda, to bude kulturní tejden :)))

aramis
11. 06. 2004
Dát tip
uzasne a skvele :))

Evička
11. 06. 2004
Dát tip
Oba jste mne zklamali! čekala jsem gynekologickou přednášku, tak zas nic nevim! :-)*

Noe1
11. 06. 2004
Dát tip
Milá Evičko (joj to je pěkný nick), nic není ztraceno. Napiš úvodní příspěvek sama a já ti na něj napíšu kritiku :)))). Jsem sice amatér, ale zapálený :))))

Seregil
11. 06. 2004
Dát tip
Kristovanoho... No...zatipuji i když to je asi dost málo... Já si to vytisknu... je to bomba

Noe1
10. 06. 2004
Dát tip
avi

vyčerpávající *

Elyn
10. 06. 2004
Dát tip
:))) joo :)))) * Naprosto vyčerpávající :))) a Výběr..ať mě kamenujou, ale tohle si pozornost zaslouží :)

patří tam

Noe1
10. 06. 2004
Dát tip
Přátelé, svým postojem mi připomínáte těch šest (nebo jich bylo sedm) statečných v srpnnu 68 na Rudém náměstí. Hïstorie vás docení :))))))))))) díky

Elyn
10. 06. 2004
Dát tip
:) až tak zle snad nebude..:) :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru