Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Profesionální dohazovač

12. 06. 2004
4
0
7620
Autor
ondrech

Je to pravda. Skutečně se mi to stalo.

 

Profesionální dohazovač

 

Začalo to jednoduše. Kámoš Filip za mnou přišel a nenápadně řekl:

„Pojď se mnou za Monikou!“

Tak jsme šli. Věděl jsem, že by s ní chtěl něco zažít. Když jsme k ní došli, oni si povídali. Já jsem ještě tenkrát z toho neměl rozum, takže jsem nevěděl, že spolu normálně flirtovali. Pak jsme šli. Monika si ještě vymanila, že chce mít s sebou Kristýnu, její kámošku. Tak šli na místo, které měla Monika oblíbené – ke koňům. Spolu s nimi i já a Kristýna. A občas na mě prostě začal Filip mluvit, čímž se do toho zapletla i Monika a pak začla, z jejich pohledu, dobrá konverzace. Z mého pohledu naprostý blábol. A vždycky, když upadala, se Filip na mě zase obrátil a pak začal ten „skvělý“ rozhovor nanovo. Byl jsem Filipovi jen takovej konverzační ledoborec, něco aby nenastalo trapné ticho. Snažil jsem se povídat s Kristýnou, ale s tou byla houby domluva, protože pořád mlela o tom, jak se čistí koně, jak je do nich zamilovaná apod. To mě fakt nebralo. Byla to nuda, měl jsem pocit méněcennosti a navíc jsem si připadal jako naprostý debil. Jen to, že vztah Filipa s Monikou vyšel (aspoň na chvíli), mě uklidňovalo. Říkal jsem si – udělals dobrou věc, Ondro.Hmmm.

Za pár měsíců se to opakovalo. Jenže místo Moniky byla Dominika, místo Kristýny Monika. A já a Filip. Ze svých minulých zkušeností jsem se Filipa zeptal:

„Proč? Proč bych měl s tebou jít?“

„Proč ne? Já a Domča, Ty a Monča. Pěknej páreček. Zeptal jsem se Monči, jestli by s tebou nechodila a ona říkala, že si to bude rozmyslet. A že nejseš špatnej, tak když pujdeš s náma, tak to bude mezi váma dobrý, určitě!“

Tak jsem zase šel. Průšvih byl v tom, že Monča se omluvila téměř hned na začátku „akce“, že musí jít domů. A tak jsem zase zůstal s Filipem sám a musel jsem se dívat na to jak Domču balí, jak jí chce dát pusu, ale ona ho nechce, pak ji jde doprovodit a Domča mu teda polibek dá… Pořád stejný, připadal jsem si přesně jak – jako debil. Pak jsem si uvědomil, že jsem vlastně dvakrát dopomohl vztahu a navíc jsem si ještě ověřil, že se přede mnou vůbec nestydí a říkají si přede mnou svoje tajný věci. Věřili mi, že to nikomu nevykecám. To mi zase sebevědomí zvedlo.

Pak jsem si připadal jako nějakej farář ve zpovědnici. Se všema jsem vycházel dobře, takže mi jednou za čas někdo řekl, že se mu ten nebo ta líbí a já jsem ve vhodnou chvíli toho druhého upozornil, že se mu líbí a zase jsem tak pomohl vztahu dalších.

Pořád jsem ale nevěděl, jak se nazývá to, co dělám. Takhle jsem se bavil s Markétou při jednom „dopomáhání“:

„Víš, někomu se líbíš…“, řekl jsem.

„A komu?“ zeptala se Markéta.

„No, znáš. Ale já nechcu působit jako… no víš jako…“ zadrhával jsem se, protože mi došlo, že nevím, co jsem.

„Dohazovač!“ řekla Markéta.

„No jo vlastně. Jo a líbíš se Adamovi.“

Napadlo mě, že bych si založil firmu – Dohazovač s.r.o.  Klient by k nám přišel. Řekl by něco o protějšku. Mohl by si vybrat „debila“, který mu pomůže ke vztahu s dotyčnou. Pak bychom nabízeli služby např. napadení dámy podlaceným opilým člověkem, jukebox podstrčený do restaurace, kde se bude konat lechtivá konverzace apod. Samozřejmě bychom nabízeli služby i pro dámy, které by měly na výběr svou nejlepší kamarádku, která bude klientku doprovázet s mužem. Zastávali bychom důležitou věc, ale nikdo by o nás nevěděl. Až takto daleko mé myšlenky zabíhaly…

Pak následovala éra období, kdy jsem si myslel, že jsem DJ. Já jsem si myslel, kdoví co nejsem, ale já jsem hrál opravdu jen třeba na kazeťácích a dělal jsem ze sebe hvězdu světovýho formátu. Naproti tomu jsem hrával s velkým vypětím a každá diskotéka byla pro mě zážitek, o kterým jsem se bavil třeba i za několik měsíců. A pak to začalo. Měl jsem velkou moc – hlasitou hudbu. Trousili se ke mně lidi, abych jim pustil tu a tu písničku, protože si chtějí zatancovat s tím či oním. Tak jsem dohazoval několik párů najednou, což mi činilo potěšení ještě větší.

V duchu jsem ovšem věděl, že tohle dělat nechci. Všichni kolem mě mají holku/kluka, kterýho jsem jim dohodil, sám jsem však s nikým nechodil. To se ale změnilo. Potkal jsem holku, která mě chápala – byla totiž taky dohazovačka. Takhle jsme se bavili o strategiích, co kde a jak. Byli jsme hodně spolu a všichni kolem nás pochopitelně říkali, že spolu chodíme a bla bla bla. Tak jsem jí navrhl, co kdybychom jentak dělali, že spolu chodíme, že takhle těm mluvkám “vypálíme rybník“. Ona souhlasila, ale z toho vzniklo chození ne jen tak, ale opravdový vztah. Stal jsem se profesionálním dohazovačem. Dokázal jsem dohodit i ty největší samotáře a co víc – i sám sobě holku.


ondrech
19. 12. 2004
Dát tip
jasně. díky.

ondrech
11. 11. 2004
Dát tip
tíkec!!!:-)))

supizmus
18. 10. 2004
Dát tip
tak na Písmáku už může být i červená knihovna...

ondrech
18. 10. 2004
Dát tip
proč by nemohla???

me to celkem zaujalo ale asi hlavne proto ze ty lidi znam..je ale pravda ez i tak sem se v deji obcas na chvili ztratila..prislo mi to takovy rozhazeny neuhlazeny.dost casto opakujes slova nejvic sem si vsimla pak..trochu to uhladit a bylo by to asi na tip ale tahkle ne.

ondrech
17. 10. 2004
Dát tip
přesně proto nemám toto dílo rád - že jsem se nesnažil.

vesuvanka
15. 10. 2004
Dát tip
Zajímavý příběh.... Tip

ondrech
15. 10. 2004
Dát tip
oh děkuji, to potěší...:-)

Klokan
26. 07. 2004
Dát tip
Fajn :-)) tip

ondrech
06. 07. 2004
Dát tip
sico - díky. Konečně nějakej objektivní názor. Ne jak ostatní kecy typu - jo, to se mi nelíbí... Jinak to ujde....:-)

ondrech
01. 07. 2004
Dát tip
proč? Není....

sicco
01. 07. 2004
Dát tip
ha tak to už čtu podruhý, co říct máš aspoň kapku vypravěčského daru a teď už to chce jenom trožku ambice a pilovat řemeslo a zpracovat poutavý nápad. Nejde věčně popisovat zážitky ze života, nebo i to jde, ale chce tou použít nějakou netradiční formu. A jestli se ti zdá, že blbě kecám, tak máš asi pravdu.

sicco
29. 06. 2004
Dát tip
není to tu už podruhý?

Tragicus
19. 06. 2004
Dát tip
"že si to bude rozmyslet" tam chybi muset... jinak, ehm, sloh ani obsah mne moc nechytil

Elyn
12. 06. 2004
Dát tip
no, tak obsah není zlej, ale to zpracování značně kulhá - hlavně už na začátku - jako kdyby ti při psaní ještě něco zůstalo jen tak nevyřčené v hlavě, ale tys počítal, že čtenář ví a zná, ale on přitom nemůže ani vědět, ani znát.. Radila bych ještě na tom zapracovat.. dosti..

ondrech
12. 06. 2004
Dát tip
ok, pokusím se s tím něco dělat. Kdyžtak

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru