Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O okamžiku teď

13. 06. 2004
2
0
3770
Autor
Plicnik

Proč jsem tohle vlastně napsala? Asi z lítosti k těm, jenž neznají nyní… Věnováno všem, kteří žijí jen minulostí a budoucností… (snad mistři zenu prominou…)

Co je teď? Co je to, co bezprostředně prožívám? Jak nazvat okamžiky, které mne zasahují v čase, jenž nelze označit ani jako vzpomínku (minulost) ani jako sen či plán (budoucnost). O co je ochuzen ten, kdo neví, kdy prožívat teď? Kdy žít? Kdy snít? Kdy milovat?

Jak dlouhá je chvíle „teď“? Snad možná den, nebo setinku vteřiny – nebo snad tak dlouhá, jak jí dovolíme…

Ten kdo žije jen minulost a budoucnost, ale neprožívá teď, co vlastně dělá? Může říci  „Já jsem?“ – jaká troufalost!

Pro toho, kdo nezná okamžik teď není žádné „BÝT“ – pouze byl a bude.

To, co prožívá nyní – teď -, je snad prázdnota? Ztracení? Otroctví?

Minulost se léty ztrácí a budoucnost se časem okouká, jediné, kdy nám zbývá trocha „jistoty“ je TEĎ! Že je teď hezky, že louky kvetou a voní, že ulice jsou plný odpadků a aut, že sedíme u počítače a čteme si podivnou úvahu o okamžicích…

Koho zajímá první řádek, když čtu jeden z posledních, když čtu teď a mám nějaké pocity. Koho zajímá, co bude na další lince, když právě TEĎ čtu o tom, co je teď.

Proč o něčem číst, proč o tom přemýšlet, rozumovat, babrat se.

Teď se dá jenom žít – minulost a budoucnost je pouze iluze. Jedna je tou, kterou už nezměníme. Druhá je tou, kterou změnit chceme, ale bůhví jak to nakonec dopadne. Jediné, co skutečně můžeme ovlivnit, je nyní. Teď se můžeme rozhodnout, jen teď můžeme zažívat různé emoce a nechat proplouvat myšlenky, které něco zmůžou, které nás mohou někam posunout...

Copak je tak těžké pochopit, že teď je něco, co se musí žít???

Copak je těžké pochopit?

Nikoli, je pouze těžké vysvětlit něco, co se vysvětlit nedá.

Je těžké vysvětlovat těm, kteří netuší, těm, kteří jsou zaslepení nostalgií minulosti a iluzí budoucnosti.

Nelze vysvětlit délku okamžiku, nelze naučit prožívat.

Teď je tlukot srdce, teď je sladká vůně v nose, teď je dotyk dlaně, teď je touha, teď je čin, teď je slovo, teď je svoboda. Teď je vše, čemu se odevzdáme a co se dává nám. Teď je mnohým i ničím – teď je život.

 

A včerejší den je pasé J


tak jsem pročetl.. a co teď? jak rozmotat tu změť dřív než napadne ji sněť? dám si jednoho panáka (nebo raději pěknou panenku) a ono se to nějak vykulí :)

Plicnik
14. 06. 2004
Dát tip
Ono je právě nejtěžší chápat "teď"... Ale nejde o to ho chápat, spíš si ho uvědomit... Takhle začíná spousta učení západního typu i v józe je důležitý umět být tady a teď .... tohle je reakce na jedno dílo, ale nechci, aby to tak bylo, proto ho ani neuvádim a ani jsem neposlala avi...

Plicnik
13. 06. 2004
Dát tip
No, rozhodně nikoho nechci přesvědčovat...

Elyn
13. 06. 2004
Dát tip
koukám, že se tě to "přesvědčování" nějak dotklo.. přitom to slovo možná chápeš střeji, než jsem ho já použila. Tož tak. (Co je to "bez ohledu na umělecký záměr" ?)

Elyn
13. 06. 2004
Dát tip
oprava: ostřeji

Plicnik
13. 06. 2004
Dát tip
ELYN: No, já nevim, ale mě to nevyznívá jako přesvědčování... (proto jsem se ohradila, nechci tomuhle dílu podsouvat něco, čím ani být nemělo...) bez ohledu na umělecký záměr znamená, že jsem neřešila jakou to bude mít hodnotu pro kritiku, proto jí taky nechci, protože tohle je spíše sdělení mého pocitu o tom, co chápu pod slovem TEĎ... Jsou to spíše řečnické otázky slabého kalibru... :-))) Luckytaky: :-) v blbůstce je to pro jistotu, aby to nikdo nekritizoval, protože tohle si mají lidi jen přečíst... :-))))

Elyn
13. 06. 2004
Dát tip
no, nebylo to náhodou předtím v úvahách? To je jedno... Měj se hezky a tak vůbec... a děkuju za odpověď.:)

zvedavec
13. 06. 2004
Dát tip
tip nedávno, keď sa mi nechcelo z postele, zdalo sa mi čudné pomyslenie, že už teraz viem, že ručička hodiniek sa posunie onedlho na číslicu, pri ktorej už budem MUSIEŤ vstať... Máš naprostú pravdu, no naše pokojné prežívanie okamžiku "teď" nám narúša schopnosť predpokladať - občas či chceme, či nie...vieme priveľa (na rozdiel od zvierat?) - to je naše "jablko poznania zo stromu poznania dobra a zla", dedičný hriech? pre ktorý musíme trpieť? Vieme, že človek, ktorého milujeme, je chorý a vieme, že ASI, či PRAVDEPODOBNE zomrie, hoci mu navonok nič nie je a trpíme, hoci nás a ani jeho nič nebolí... vieš vnímať len "teď"?

Elyn
13. 06. 2004
Dát tip
:) mizím, určitě se nechci zaplést do debaty, která tady vznikne... Literárně jsi to ale drobet odflákla, je to jako manifest jehovistů...

Plicnik
13. 06. 2004
Dát tip
Tohle měla být spíše reakce, něco jako sloupek pro dnešní den, ale žádná taková rubrika tu není, takže tohle je tomu nejblíž ...

Elyn
13. 06. 2004
Dát tip
reakce na nějaký konkrétní zážitek? Přišlo mi, jako bys se snažila přesvědčit někoho, koho znáš ... a ne celé Písmáctvo.. Že to možná měl spíš být soukromý dopis... ale buď není adresa, nebo odvaha...

Plicnik
13. 06. 2004
Dát tip
Je to pro řetězáka a všechny, kteří neznají teď... ale nechápu, proč bych to měla dávat do pošty, když chci, aby si to bez ohledu na umělecký záměr, přečetlo víc lidí. no, po dlouhý době jsem na Písmáku a nějak to tu zes*ačkovatělo - že to tak říkám, takže se to tu úplně ztratí :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru