Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krajina Pták a Blázen

Výběr: Paranoicus
14. 06. 2004
12
1
13111
Autor
Abyss

Krajina Pták a Blázen Krajina která tiká Na ocelovém řetízku Strach ze mne z tebe strach Ze všeho na blízku J. Skácel

 

Mladá uvaděčka ležela ve vyschlém korytu řeky a její mokré vlasy se proplétaly mezi břehy, rozprostíraly se a obtáčely kolem chrupavčitých krků černých brouků. Jejich spící skořápkovitá tělíčka vystřelovala nožičkama a vydávala lupavé zvuky. V bezovém keři se ozvalo krátké kloktavé zavrkání a bezejmenný pták otevřel ze spaní zobák a začal do taktu křupajících živočichů prozpěvovat krátký slavnostní nápěv. Žlutá květina pod keřem se probudila a ze strachu omdlela. Mokré vlasy si jí však nevšímaly a dál si pohrávaly s křehkými brouky. Korytem řeky se začaly plazit narudlé pramínky, které vytékaly z otevřené hlavy uvaděčky. Otvor čpěl do prostoru a rozechvíval citlivé chřípí zvířat v blízkém okolí. Černé provázky pavouků se probudily a trhavými pohyby se přesunovaly do teplé zející díry, která s tepavou pravidelností dávila tmavé chuchvalce krve.

„Měla jsem špatný den,“ zachroptěla mladá uvaděčka a pokusila se sledovat barevné kruhy, jež se jí míhaly před očima.

Vědomí ji pomalu opouštělo a mladá uvaděčka si nedokázala na nic jiného vzpomenout. Pokusila se pohnout, ale netušila, kde se nachází její tělo. Pomyslela si, že by mohlo být nalevo. Vstoupila tedy do točícího se kruhu před levým okem, přestože už žádné oči neměla. Čelist se jí samovolně sesunula k rameni a v ústech zachrastily zbytky zubů.

„Fuj, mami ona je ještě živá,“ ozvalo se vedle ní a do zorného pole vstoupil marcipánový Perníček.

Mladá uvaděčka se zprvu vyděsila a chtěla vystoupit z točícího se kruhu, ale marcipánový Perníček se vyděsil ještě víc a utekl pryč. Ozval se táhlý výkřik a zanedlouho mladou uvaděčku obklíčily tisíce drobných vad na sítnici. Prohlížely si ji nedověřivými oky a cukavě se vyhýbaly jejímu pohledu. Mladá uvaděčka si zakryla rukama obličej a přestala dýchat. V prvním okamžiku se vyděsila, ale nebyl to úplně nepříjemný pocit.

Otevřela oči a rozhlížela se kolem sebe. Kromě cukavých vad na sítnici a barevných kruhů spatřila i bezový keř, za kterým bojácně vykukoval marcipánový Perníček. Mladá uvaděčka na něj chtěla zavolat, otevřela rty a napjala plíce, ale z úst jí vypadl jazyk. Marcipánový Perníček se zvědavě vyklonil zpoza keře a hladově sledoval rudý osamostatněný sval, který ležel v prachu na cestě před mladou uvaděčkou. Marcipánový Perníček chtivě zamlaskal, současně s tím se ozval výstřel a půlka jeho hlavičky se roztříštila.

„Och!“ vykřikl marcipánový Perníček a chytil se placatýma rukama za zbytek hlavičky.

Zároveň se vedle mladé uvaděčky složila sněhová Pusinka. Růžová sukýnka se jí rozprostřela kolem malého ocelového řetízku. Marcipánový Perníček běžel k ní a začal vzlykat a naříkat. Zvedal ji ze země a ona se rozkládala na drobná růžová zrníčka, která se mísila s prachem a rozpouštěla v bezbarvou břečku.

„Sněhová Pusinka se zastřelila ocelovým řetízkem!“ hořekoval marcipánový Perníček a opakoval to stále dokolečka.

Mladá uvaděčka si držela tváře a couvala do prázdna. Marcipánový Perníček pomalu vstal, vzal ocelový řetízek, dlouze pohlédl na zbytky sněhové Pusinky a odebral se k bezovému keři, kde si uvázal smyčku. Mladá uvaděčka se otočila a běžela barevnými kruhy.

Před ní se náhle objevil rám dveří a ona do nich vstoupila. Stála na širokém prostranství s dřevěnými sedadly a nízkým stropem. Na druhé straně místnosti bylo dřevěné pódium a na něm stály dvě řady dětí. Sál byl plný lidí a ozývaly se veselé výkřiky. Světlo nad hledištěm se ztlumilo a mladá uvaděčka se posadila do poslední řady ke zdi. Z reproduktorů se ozývala hlasitá hudba a dunivě se opakovala v podlaze divadla. Děti se začaly hýbat a mladá uvaděčka si uvědomila, že jsou postižené.

„Dnes bude divadlo,“ zahuhlalo dítě z okraje řady.

Lidé se začaly zvedat a hrnuli se zadními dveřmi ven z místnosti. Mladá uvaděčka zůstala jediným divákem. Seděla bez hnutí na nepohodlné židli. Připadalo jí neslušné odcházet na začátku přestavení a také jí bylo těch dětí líto.

Reflektory osvětlovaly střed jeviště, ale děti stály v rohu. Zvedaly pokroucené ruce do výše ramen a natáčely hlavy k pažím. Oči měly pokryty neprůhlednou tmavou blánou, která se blýskala v záblescích světla. Nohy měly jakoby vrostlé do země a tak se pohybovaly jen od pasu. Pokroucenýma rukama zvedaly modré šaty a tančily v dunivém rytmu nemelodické hudby. Mladá uvaděčka spatřila zhnisanou pokroucenou kůži na břiše a na nohou. Místo pohlavních orgánů měly černé zející díry. Začaly se pohybovat a různě kroutit až se  osamostatnily v chuchvalce pavouků a trhavými pohyby zamířily k vyděšené uvaděčce.

 

Ranní slunce se opřelo do očních blan bezejmenného ptáka a ten se probudil. Protáhl se, zamrkal,  rozevřel náruč peří a oklepal se. Vyletěl z bezového keře a přistál na břehu vyschlého koryta, aby sezobal čerstvě spadanou rosu na stéblech trávy a posnídal ploštice, které se v houfech vrhaly na chladnoucí mršinu v korytě řeky. Potom radostně vyletěl zpátky na bezový keř a začal zpívat krátký slavnostní nápěv, který mu zněl v uších již od samého procitnutí.

 

#14.06.04 02:24


1 názor

Nicollette
06. 05. 2005
Dát tip
začátek moc dobře, konec do nikam ono když je to sen, tak to tak bejvá vzbudíš se nezapůsobilo na mě moc, jen ten začátek byl úžasně surrealistickej

Open
24. 03. 2005
Dát tip
bezejmenný pták *

Empty
05. 02. 2005
Dát tip
Craerassy

Empty
28. 01. 2005
Dát tip
Není zač, je vynikající!

Abyss
26. 01. 2005
Dát tip
skripe srozumitelnost jo :) no je to ponekud zmateny takze dik ze si precet a napsal

Abyss
26. 01. 2005
Dát tip
jaktoze najednou tolik citacu? ja myslila ze uz povidka upadla do propasti zapomenuti empty, ondrech_ dekuji

Alojs
26. 01. 2005
Dát tip
povidka byla umistena do klubu, proto ten zajem...

ondrech
26. 01. 2005
Dát tip
kvůli klubu;))))

Abyss
26. 01. 2005
Dát tip
aha empty_dekuju nevsimla sem si

Empty
23. 01. 2005
Dát tip
Nádherné!*

ondrech
23. 01. 2005
Dát tip
zajímavé...:-D

Alojs
23. 01. 2005
Dát tip
Pomerne silene :-), jen co je pravda, v ramci srozumitelnosti to sice skripe, ale ve zpracovani je citit profesionalita a bohata slovni zasoba, snaha vety rozvadet a obohacovat je tim ci onim. To se ceni. Tip

Abyss
18. 07. 2004
Dát tip
ne ne, nic takoveho, i kdyz nevim presne co myslis nebylo to zamysleno... jinaac dekuji! ! ! ! ! ! !

Notreal
17. 07. 2004
Dát tip
...abstraktní sny...vskutku - moje sny zas překypují násilím a často lítám nad propastmi... skvěle napsaná* mimochodem má ten konec s těmi dětmi něco společného s diskotékou nebo ne?

Sunmoon
12. 07. 2004
Dát tip
eh...tohle na mě bylo trošku moc...nečekala jsem něco TAK MOC hustýho. Píšeš barvitě...možná proto jsem se téměř pozvracela...je to strašný...(čímž se nevyjadřuju ke jkvalitě díla jako takového, spíše k jeho obsahu)

Abyss
12. 07. 2004
Dát tip
sunmoon_ tohle se mi totiz zdalo... nechtela sem nikoho znechutit jenom popsat svuj sen, protoze sem o nem nemohla mluvit (a pritom je pro me hrozne dulezitej)

Sunmoon
12. 07. 2004
Dát tip
to nic, mě to jen trochu vyděsilo, je to prostě na mě moc velká síla...jsem holt přecitlivělá..:o))

Narriel
02. 07. 2004
Dát tip
M-á-á-á-á-á-á-l-o-o-o !! TIP Je to výborný... Nemalý psycho !!

Tragicus
22. 06. 2004
Dát tip
paranoicus: kinga ctu resp. cetl jsem... dokonce ted nedavno Geraldova hra... coz bych dokazal i doporucit, stejne jako zelenou mili, ale nepovazuji to za hodnotnou literaturu, je takova prazdna... ale mistr je v tomto -dle meho- Sapkowski... celkem se stydim za pouziti slova 'brak'...

Paranoicus
22. 06. 2004
Dát tip
Ano, Szapkowski je pan Spisovatel. Až na to, že samotný žánr fantasy je dnes skrytým poselstvím, s nímž se však identitfikovat nemohu ...

Paranoicus
21. 06. 2004
Dát tip
Tragicus: Jak už jsem napsal: negativní kritika může (ač nemusí) znamenat, že jde o dílo mimořádných kvalit. Názory literárních kritiků jsou dobré k tomu, aby bylo možno dát autory podle potřeby do latě. Stačí si přečíst kritiky k dílům autorů, kteří se ocitli v nemilosti či naopak. Stephen King napsal řadu románů, které jsou - minimálně po řemeslné stránce - mistrovskými díly, a navíc si je lidé stále kupují a čtou je. To kritikům nejspíš vadí ze všeho nejvíce.

Zda je dílo dobré nebo špatné, o tom rozhodují čtenáři, případně literární historici. Já jsem ten čtenář.

Tragicus
21. 06. 2004
Dát tip
paranoicus: nedivim se, ze lide stephena ctou... lide nehledaji neco smysluplneho, hlubokeho [samozrejme vetsina], chteji si oddychnout, kdyz doctou horror: uf, tak to ve skutecnosti neni nebo si poplakat, ze to tak neni, doctou-li harlekvinku... apod. nicmene, mne toto dilo jak jsem rekl nenadchlo, na druhou stranu, to nebyl brak...

Paranoicus
21. 06. 2004
Dát tip
A právě v tom je podstata problénu: pokud chceš takovým lidem sdělit něco hlubokého a opravdového, musíš k nim promlouvat jejich jazykem. Hodnotné myšlenky se mohou skrývat i pod polevou bezduché povrchnosti. Mám zato, že právě v tomhle ji pan King skutečný mistr ... ovšem apriorní odsuzování autora, žánru nebo stylu (použití slova "brak") vede ke vzniku falešných zábran a k ochuzení z četby (= snobismus).

O dílech vysloveně špatných (což nepatí ani o všech horrorech ani o červené knihovně) by bylo poctivější se vyjadřovat například jadrným "šit" ...

Paranoicus: Že má Abyss talent, o tom žádná. Nicméně k této věci mám i já pár výhrad (copy&paste z Literry): 1. Chtělo by to, aby se to sunulo trošku rychleji kupředu 2. Občas opakuje slova 3. Ke konci je to už trošku stereotyp, chtělo by to něčím oživit 4. Konec vyznívá poněkud do ztracena.

Tragicus
20. 06. 2004
Dát tip
paranoicus: co rekl stephen king bych se neridil... rekli literarni kritici: v povidkach nepouzivame slova jako rekl, zeptal se, udelal apod. dilo se mi prilis nelibilo... nektere obraty byly vyborne, ale celkove mne to prilis nenadchlo, presto je to jedno z mala lepsich, co jsem zde v posledni dobe cetl :

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Paranoicus, neškodil by ti lehký odstup a nadhled. Stejně jako se dá vše kritizovat, se dá vše chválit. Ale jsem rád, že je tu pracovitý redaktor, který se nebojí dát prózu do výběru.

Paranoicus
18. 06. 2004
Dát tip
StvN: Samo se to neudělá, znáš to. A na zničující kritiky je zde odborníků celá řada, musím to tak nějak uvést do rovnováhy.

Ačkoli, když se k něčemu nevyjádřím, neznamená to ještě, že to považuji za bezcenné.)

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Zničující kritiky. To je smělý termín. Nicméně pokračuj.

Paranoicus
18. 06. 2004
Dát tip
Popravdě řečeno, často si nejdřív musím přečíst nějakou odsuzující krititku, abych začal nad dílem taky trochu přemýšlet. Když to "zabírá" u knih vydávaných úctyhodnými nakladateli, proč to nezkusit i tady?

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Tohle puzení mívám také. Ale spíš se většinou řídím vlastním úsudkem.

Paranoicus
17. 06. 2004
Dát tip
Narozdíl od StvN se domnívám, že střídmost až strohost použitého jazyka je zde zcela na místě; popisovaný obraz je sám o sobě tak barvitý a neobvyklý, že použití silnějších výrazových prostředků (metafor, synonym a méně "obyčejných" slov) by zde působilo rušivě. Jak řekl Stephen King: když můžeme napsat "řekl" napišme "řekl".

Toto dílo však není povídkou v pravém slova smyslu (příběh je zde zcela podružný), jako spíš popisem velmi neobvyklé situace (snad snu) nebo dokonce básní v próze.

Nicku Abyss blahopřeji k vyjímečné představivosti a ke schopnosti představy zachytit.

StvN
16. 06. 2004
Dát tip
Ani jsem nedočetl. Styl popisu je jako na základní škole - a uvaděčka udělala tohle a marcipánový perníček udělal tohle a pusinka udělala tohle atd. Moc práce ti to určitě nedalo.

Seregil
15. 06. 2004
Dát tip
Tip a frakce Psychotická... hustá haluz... moc hustá... ...

cmukina
15. 06. 2004
Dát tip
zaujimave.... :-)

WiruZ
14. 06. 2004
Dát tip
huuuuuu...to je haluz....mi to trochu pripada existencionalne-nocozivlychmrtvol-plusnejakejtentripLSD ladene........

WiruZ
14. 06. 2004
Dát tip
a klub muzu-li?

Jeheheman
14. 06. 2004
Dát tip
*

Dash_707
14. 06. 2004
Dát tip
Tak už to svinstvo nepij, vidíš jak to pak dopadne... :o))

fungus2
14. 06. 2004
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru