Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velká ryba - Big fish

15. 06. 2004
0
0
4335
Autor
depony

Big Fish Velká ryba Drama USA, 2003, 110 min Režie: Tim Burton Hrají: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Alison Lohman, Marion Cotillard, Helena Bonham Carter, Danny DeVito, Steve Budčemi

Americký režisér, mimo jiné tvůrce filmů jako Ed Wood, Mars útočí či Beetlejuice, Tim Butron, je jak je vidět zaměřen na bizarnosti a fantazii. V jeho nejnovějším filmovém příběhu se od svých oblíbených témat nevzdálil a celý děj je protknut groteskními postavami a myšlenkami.
Velká ryba je drama o člověku a jeho životě na pomezí fantazie a reality. Ed Bloom (Albert Finney) je již starý muž, ale jeho vymyšlené příběhy, mnohokrát omílané dokola, jsou stále v oblibě. Jediným, kdo nedokáže ocenit jeho vyprávěčské nadání, je syn Will (Billy Crudup). Vyrůstal ve světě vymyšlených historek a tak se natruc svému otci stal novinářem. Divák občas ztratí orientaci v tom, co je skutečné a co je fantazie a především je těžké se vyznat v postavě Eda, který je ukrytý za svými vlastními neuvěřitelnými vyprávěními. Vyhrocený vztah mezi otcem a synem se má vyřešit u smrtelné postele. Očekává se definitivní vyjasnění, ukončení fantazírování a nástup pravdy, ale nic takového se neděje. Název filmu vyplývá z jedné z hlavních myšlenek, která zazní ve filmu, a to: „V malém akváriu zůstane malá ryba vždycky malou rybičkou a velká ryba si žádá prostor.“ Problém se pak projevuje ve chvíli, kdy Ed právě kvůli těmto touhám a potřebám zanedbává svou ženu (Jessica Lange) a syna. Docela zajímavý film se nakonec zvrhne do poplakávání nad mužem, jehož fantazie byla větší než on sám. Z jiného pohledu představuje mladého Eda Blooma, coby příklad správného amerického hrdiny a vzor „amerického snu“, jež se projevuje hrdým postojem, pozitivními názory a nesnesitelnou přímočarostí.
Burtonovi se podařilo naznačit divákům, co podle něj člověk potřebuje k životu. Fantazii. Protože bez ní by nedokázal život prožít, ale pouze „přežit“. Předlohu D. Wallace využil k prezentaci podivných kreatur, obrů a čarodějnic. Jde o výpravu do fantazie, o cestě z extrému do extrému.

 

PS: Rozhodně doporučuji vidět:) ten film stojí za to...:) Je to pro ty, kdo žijí jen ve světě faktů a ztratili tak jednu z nejúžasnějších vlastností, představivost.


film 9/10, recenze 4/10.

Andulka
22. 06. 2004
Dát tip
Diky za recenzi na tento film. Mam v planu si ho vypujcit, az bude prset. Po pravde, po precteni tve recenze jsem si myslela, ze tenhle film teda ani videt nemusim.......ale nakonci pak pises a ostatni souhlasi, ze stoji za videni. Tak dik, pujcim, a dam pak vedet...:-)

gho_st
17. 06. 2004
Dát tip
Recenze je to docela pěkná. Jen mě zarazila jedna věc. Ve výčtu herců máš na prvním místě Ewana McGregora. Z toho by se dalo soudit, že mu patří jedna z hlavních rolí. V textu ho ale nezmiňuješ ani jednou. Nejspíš je to stupidní dotaz. Jinak na film si určitě zajdu (jestli se u nás vůbec někdy objeví).

Delahaye
17. 06. 2004
Dát tip
to gho_st : E.McG. je mladý Ed Bloom - ve flashbacích (podstatná část filmu). A film u nás šel - tuším je to několik málo týdnů nazad. :-)

gho_st
17. 06. 2004
Dát tip
Děkuji za vysvětlení.

depony
17. 06. 2004
Dát tip
díky, že jste si to tak hezky vysvětlili.. máte samozřejmě pravdu:)

depony
16. 06. 2004
Dát tip
:))) ten film je pěkný...a mě se líbil, i když jsem to nedal znát na obsahu té recenze...omlouvám se:)

StvN
16. 06. 2004
Dát tip
Celkem dobrá, ale taky dost průměrná recenze.

Delahaye
15. 06. 2004
Dát tip
Hmmm...takže : S obsahem kritiky ze 70% nesouhlasím. Forma je OK - skutečně to vypadá jako kritika. Jen nabádám - na film se skutečně podívejte. Stojí za to. A to Burtona jako režiséra skutečně nijak zvlášť nepreferuji.

Reky
15. 06. 2004
Dát tip
mohl bych se zeptat, kdo napsal tu předlohu a jak se jmenuje? docela by mě to zajmalo....:)

Reky
15. 06. 2004
Dát tip
jinak film stojí za to, to musím souhlasit...

Delahaye
15. 06. 2004
Dát tip
Daniel Wallace. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru