Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POČKÁM AŽ VYKRVÁCÍŠ

23. 06. 2004
6
0
3838
Autor
Lilie

Tak jeden pokus o sonet ...

POČKÁM AŽ VYKRVÁCÍŠ

 

 

Zapíráš, což smysl ztrácí,

vím, že ve rty nevěříš.

Prázdnocitu žiješ blíž,

jen než z tebe vykrvácí.

 

Zbarví všechno v čem si žiješ,

jenom já tam budu stát,

abych dech ti mohl dát,

než to s pláčem dolů smyješ.

 

Nahou od tam odnesu tě,

ze zbytků té jedortutě,

která trávila tvé kroky.

 

A až potom za zdmi scestí

u nohou ti usnu štěstím.

Poslední noc nedivoký.

 


Markel
10. 05. 2005
Dát tip
Prázdnocit a jedortuť nemusím, celkově ale moc líbilo - T

Milly
24. 09. 2004
Dát tip
mně se to líbí celý... význam i vyjádření................ ****/***** -t-

Natasha_
22. 07. 2004
Dát tip
I když to neřeknu tak tvrdě jako Sleeping Beauty... Přečetla jsem si teď několik posledních Tvých textů, Lilie, a myslím, že občas Tě ta zvolená forma opravdu dusí. Pořád je to nad průměrem, porovnáno s jinými pokusy o vázanou formu a pravidelný rým, pořád se tam najdou zajímavé novotvary (zde "prázdnocit")....ale člověk se nevyhne zasyknutí tam, kde jsou slova oříznuta nebo se jeví uměle implantována, aby seděla. Vázaná foma je těžká. Aby taková báseň byla výjimečná, člověk musí mít sakramentsky osvojené řemeslo. Méně archaičnosti, méně patosu, víc souzvuku...a budu se klanět až na zem. Zatím...vyčkám.

Lilie
22. 07. 2004
Dát tip
Děkuji za věnovaný čas a názor. Jsem si vědom toho, že se pouštím do těžkého boje s formou, ale přitahuje mě natolik, že to nevzdám. Největším úskalím je najít rýmy co nejdokonalejší a přitom aby nebyly laciné.Také se osobitá forma těžko piluje k dokonalosti, když přesně netuším, kde ta dokonalost leží. Ohlasy na mé texty jsou opravdu diametrálně rozdílné. No, uvidíme, jak dopadnu ... ještě jednou díky za zájem ... :o)

Azim
24. 06. 2004
Dát tip
No jo ,taky jsem poznal sonet, moc pěkné... ta myšlenka je pěkně procítěná..

vesuvanka
23. 06. 2004
Dát tip
A až potom za zdmi scestí u nohou ti usnu štěstím pěkný sonet - tip

Lasy
23. 06. 2004
Dát tip
nevím, ale to zpracování nebude můj šálek kávy . . . Lasy

Jeheheman
23. 06. 2004
Dát tip
od tam:))

Lilie
23. 06. 2004
Dát tip
Kritika tvrdá, možná pravdivá (dle počtu tipů), naštěstí subjektivní (jako každá). Báseň je útvar, který se nedá moc obhajovat, tvrdit, že tam každé slovo má či nemá své místo, nebo posuzovat hrůznost veršů. Když sleduji, sleeping, tvé kritiky jiných děl, tak mám pocit že mockrát něco plácneš a pak to celý den obhajuješ z pozice "tady uznávané básnířky". Samozřejmě někdy máš pravdu, ale mnohdy tvé pohrdající argumenty zavánějí něčím, co nemám rád. Nezbývá mi než doufat, žes zase pochybyla. Nic ve zlém.

Jeheheman
23. 06. 2004
Dát tip
prečo to lečo (a to avi)

blbjenka
23. 06. 2004
Dát tip
skoro to vypadá, že máš talent. třeba z tebe ještě něco bude, jestli tě teda něco velkýho nesežere, žejo :) bláseň velmi solidní, semizdá, zajímací a atmosférotvorná a formálně povedená. nejlepší je závěr. *

Lilie
23. 06. 2004
Dát tip
Omluva

Fidunka
23. 06. 2004
Dát tip
No..14 řádků to má, odstavce taktéž dle norem, ale pokud vím, tak sonet používá 2-3 verše..? No a ty občasná novoslovíčka: Jde o to, jestli jdou od srdce, nebo jsou jen na efekt a pro rým...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru