Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O SMSkách

Výběr: Pisces
06. 07. 2004
24
1
9697
Autor
Zbyhoň

Ani už k tomu nemám co podotýkat :)

 Jednou představitele kterési komunikační společnosti napadlo, že by bylo obzvlášť záslužné a ekonomicky výhodné redukovat život průměrného člověka na 160 znaků a přesvědčit ho, že je to výhodné i pro něj. Od jisté doby tedy stále častěji slýcháme v soukromí i na veřejnosti pronikavé „bíp bíp“ a náš pravý palec se proti ruce za těch několik let posunul víc, než za pár posledních ledových dob.

   Tohle rozšíření SMS kromě výhod přináší i malé nedostatky. Při osobním rozhovoru je mimoverbální komunikace pomocí gest i výrazu tváře samozřejmostí; rozmluva telefonem je ovlivněna tónem hlasu, koneckonců i v dopise můžeme vyjádřit své city bez přímých slov – k oslovení adresáta přimalujeme růžové srdíčko, anebo neznatelně podbarvíme každé písmeno P a každé I a každé Č… Krátká textová zpráva svojí okleštěností neskýtá příliš místa pro vyslovení pocitů a každé „AHOJ MILACKU“ ukusuje z celkového limitu sta a šedesáti znaků.

   Proto by se mohlo zdát, že SMS je záležitostí striktně racionální a používanou k ryze praktickým účelům. Avšak chyba lávky! Hned se našel osvícený človíček, který zjistil, že zatímco k vytvoření úsměvu na tváři je třeba asi třiceti svalů, v mobilu je možno usmát se ve dvou nebo třech znacích. Maximální úspornost, minimální cena!  A tak se zrodil emotikon neboli smajlík a začal se ohromnou rychlostí šířit. Existují i jiné smajlíky, ale ten původní :-) naprosto převládá, někdy zkrácen na :)

   S takovým masovým rozšířením ovšem dochází k zajímavému jevu. U některých uživatelů mobilního telefonu se smajlík stal povinnou součástí každé SMS, připojovanou za text již bezmyšlenkovitě, a tudíž poněkud ztratil vypovídací smysl. Nešť, i to je možno tolerovat, tento úkaz však zachází ještě dál. Nedávno jsem zaslechl hovor dvou svých sousedů a milovníků piva: „Ty vole, tys mi v 00:34 poslal smajlíka.“ Dobře, řeknete si, jenže té noci oba pánové prokazatelně seděli v jedné hospodě!

   Zde smajlík nabyl nové úlohy významotvorné a vbrzku se mu možná dostane zrovnoprávnění s jiným větnými členy. Pak bychom mohli v novinách číst zábavné sloupky asi tohoto znění: „ :-)  :)  :)  :-E  8-)  =8°)-IO=:  :-) 

   Z textové zprávy se rychle stal svébytný druh slohového a literárního útvaru a já bych se zasadil o to, aby ve školních učebnicích češtiny plnoprávně nahradila telegram, dnes již vymřelý na úbytě. Tím by se snad zvedla obecná úroveň esemesky a lidé by si osvojili návyky, jak psát srozumitelně a přehledně bez jistých nešvarů. Odsouzeníhodné je například časté spojování slov bez mezer za účelem šetření místa. Tento zvyk může totiž komunikaci velmi znejasnit, často ve chvílích, kdy jde o vše. Pak se stane, že manželka, obviňující svého muže z příliš oplzlých pohledů na cizí ženu, bude pokládat za nemístní urinální humor příchozí SMS s textem, ovlivněným moravským dialektem: „NECHCIJUDOPOSTELE“

1 názor

Moc hezké. I já jsem natolik ovlivněn smajlíky, že při úsměvu automaticky nakláním hlavu. Dvojtečka mínus závorka.

Zbyhoň
15. 01. 2006
Dát tip
jojo, z ICQ domnívám se pochází novinka - polozkratky typu "voe", "kua"...zaprvé dětičkám šetří čas a za druhé vypadají sprostě jen trošičku :o)

Kaderas
14. 01. 2006
Dát tip
Pravda, pravda. SMS přinesla do našeho života zcela nový způsob vyjadřování se sama sebe. Ale obávám se, že nejde pouze o mobilní záležitost. Dnes se šetří všude, a tak i třeba na icq ;-)

Empty
02. 01. 2005
Dát tip
Ty vole, já se z tebe snad pominu! Kam ty na to chodíš člověče???? :-)***

misicka
18. 12. 2004
Dát tip
píšeš fakt dobrý fejetony:)) musim dát tip a samozřejmě smajl:)

No oni mají v podstatě všichni pravdu. Jak jsem zmínila i jinde - nejsem proti jejich používání, ale musí fakt sednout. Čítávám (bohužel i píšu) zprávy, ve kterých je v každém řádku pět ksichtíků a občas opravdu postrádají smysl.No nic, musím pomalu odvykat....pomalu....
:-)

Sunmoon
08. 11. 2004
Dát tip
Mám ráda smajlíky nebo emotikony - chcete-li. A ačkoli zkazit lze všechno, je to možné i zde. Nadmíru mi vyhovuje napsat :o) nebo :))))))))) či :(, případně :/ místo abych napsala do SMSky "usmívám se", "hihihihihihi", "je mi to líto", nebo "jsem naštvaná". Připadala bych si totiž jako pitomec, že opisuju svoje city či pocity, když na to existuje vcelku kvalitní vyjádření. To, že to někdo používá bezmyšlenkovitě a automaticky je to samé jako bys chtěl někoho kritizovat za to, že se automaticky na někoho usměje - v obchodním styku třeba popřeje hezký den - taky jim to vyčteš? Já ne, ačkoli je někdy cítit neosobní přístup, přesto jsem radši za to, že je někdo na mě příjemný, než kdyby byl úplně chladný a tvářil se nepříjemně. A možná jsem jen naivníprotože když mi přijde SMSkou potvrzení nějaké schůzky ve znění: "Uvidíme se :o)" mám pocit, že se ten člověk taky těší, než kdyby napsal: "Uvidíme se" Možná to jen neberu tak tragicky a všímám si spíš toho, co je na věcech pěkné...

Solitary
07. 11. 2004
Dát tip
Konečně jsem na tohle narazila, bylo mi to doporučováno leč najít jsem nemohla.. Vidím, že ten můj názor na smajlíky zdaleka nedosahuje takový úrovně Ale něco takového jsem měla v úmyslu - bohužel se nezadařilo. A navíc už to pozbylo na aktuálnosti. Ale výborně jsem se pobavila! Ta poslední věta - no koho by to napadlo :o)

Přesně. Jak se říká, všeho s mírou. Jenže já už jsem na smajlíkách závislá..Jak z toho ven? :))

Brusinka
26. 10. 2004
Dát tip
Heeej, nachlamála jsem se! Ale smajlíka psát radši nebudu... Dám ti místo něho tipa, neva? *

Zbyhoň
26. 10. 2004
Dát tip
Neva :o) Milá prakse :)

Pisces
15. 10. 2004
Dát tip
Skvěle. Výborně napsaný fejeton na aktuální téma. Já nemám co dodat, snad jen T+V+;-)

misty
28. 08. 2004
Dát tip
pekneee...mozno by sa tam mohlo zmestit nieco o nepochopeni niektorych smsiek - ked je nieco mienene ironicky a vyznie to celkom vazne, alebo naopak, ked pride celkom vazna smska a adresat si ju vysvetli s humorom...to ma niekedy dost zerie...ale napisal si to uplne trefne a s prehladom

Zbyhoň
28. 08. 2004
Dát tip
Přece nebudu ve fejetonu řešit vážné věci :)

Alojs
17. 08. 2004
Dát tip
Pěkné, po celou dobu čtení jsem se usmíval a to se mi stává velice málokdy (zvláště když jdu za nějakých sedm hodin na odběr krve, což zrovna nemusím).

Vtipné, bez moralizování a s dobrým postřehem. Takhle nějak si představuji fejeton a tak nějak bych ho rád někdy napsal. Jinak, SMS jsou pro tvořivce výzvou. No, se smajlíkem je to těžký, každý víme, kolik tváří má úsměv. Pamatuju se na úsměv naší chemikářky, při kterém mě mrazilo---aaale to sem nepatří. Nicméně raději vzpomínám na úsměv praktikantky čestiny. Ale což, mobil ty rozdíly srovná. SMSkový úsměv zůstává...

Cruz
08. 08. 2004
Dát tip
tak fajn. a nemam důvod Ti nevěřit.

Cruz
30. 07. 2004
Dát tip
připadá mi, že je toho půlka a druhá se ztratila.. ale napsaný je to celkem dobře, jenom mám výhradu: smajlíka vynalezli ještě před rozšířením mobilů, nějakej amík to použil ve psaný zprávě asi před 30 lety..

Zbyhoň
30. 07. 2004
Dát tip
Cruz: Teď mi to už asi neuvěříš, to je celkem jedno, ale věděl jsem to, používalo se to prostě pro elektronickou poštu. Ale to holt fejetony dělají, zjednodušujou, protože kdyby z toho měl být elaborát a osm stránek, každej by se na to vykašlal.

i me to pobavilo - a n apsany taky slusne, dle meho nazoru - tip

Arien
14. 07. 2004
Dát tip
jo je to gut smajliku se postupne zbavuju (uz je nepouzivam tak bezmyslenkovite ako driv, jen sem tam, pri uchylne nalade, takze o dalsi zavilost min) na obranu smsek bych rekla, ze dyz se domlouvas, nemusis si nic nikde psat, ale mas to hezky a uhledne ve svem mobilu este mi v tom tvojem fejetonu chybi zname a slavne zkratky, nejsou enem o smajlikach takove "btw fy" aky trosu narusuje klidny bez vyvoje ceskeho jazyka inac bez vyhrad, tip

WOW! pobavilo... je to hodně dobrý... Tip

Dero
13. 07. 2004
Dát tip
Dobrý, i tohle dobrý ... ;o) Snad jen jednu poznámečku, co mě praštilo do očí: vypovídací smysl -> e-e, spíš bych řekl -> výpovědní hodnotu, ne? ;o) ***

Nedlloyd
12. 07. 2004
Dát tip
MEseTOHLEwazneLIBI:o)JENmiTAMchybiNEJAKEJvazneVESELEJzaverJINAKparadaAdamTIiTIP

Anni
12. 07. 2004
Dát tip
Nahodou, tohle je bezva:o)) A úplně s tebou souhlasím:o))) Kam jen ten svět spěje?:o)) Samej smajlík všude, já ty lidi vůbec nechápu:o))) Hodně se mi líbí tvůj styl, prostě něco, co mi sedne:o)) Jen tak dál:o))) TIP :o))) :o))) :o)))

Barman
12. 07. 2004
Dát tip
hmmmmmmmmmmmmmmmm, eště že sem línej ty zprávy psát

pozorovatel
10. 07. 2004
Dát tip
Souhlas s chaImin a rozhněvaným malým mužem "bíp"??? „Nešť" se ještě používá? Je to hrozný, ale zjistil jsem, že se emoticoni používají taky jako arogantní úsměv, úškleb či výsměch, což mě nikdy nenapadlo. Přes SMS jsem sbalil holku. A už to nikdy víc nechci zažít znovu.

Já nechci kritizovat, když se to ostatním líbí, ale prostě (bohužel) mi tvůj styl nesedí úplně 100%. Jenom když si vezmu první odstavec, tak se mi nečte zrovna nejlépe; pak tam dodáš dobu ledovou a to u mě zabije jakýkoli vtip, protože to na mne působí jako strašně a zbytečně přestřelené - jako bys měl pocit, že to čtenář nepochopí a tak se mu to snažíš co nejvíce zveličit, aby to snědl i s navijákem. A to mi zas tak neimponuje. Ale nechme to být, to bude jen můj problém, jelikož ostatním se to líbí. A nemůžu než souhlasti, že se ti podařilo ohrané téma popsat zdatně. Navíc máš dost času, aby z tebe v budoucnu vypadlo pěkných pár hodně povedených fejetonů, takže jenom houšť!

q:o)8<–< avi + tip!!!

Zbyhoň
07. 07. 2004
Dát tip
Hondík: Nene, stojím za Big_Jyřýčkem. Ono se to asi nedá zobecňovat na úplně všechny, ale šíleně moc lidí dnes píše smajlíky a ksichtíky jen ze zvyku. Jsou takoví, co na konec každé věty/kritiky připojí tři tečky a smajlík a už ani nepřemýšlí, zda tam ten úsměv patří. Nic proti smajlu, ale musí být jen tam, kam patří a i to je ústupek. Protože požadavkem na dobrého autora je, aby dokázal úsměv vyjádřit slovy samými, bez nějaké berličky. A smajlík často už není ani perličkou, jen mrzkým a vlezlým plevelem. Takže díky všem těm, kteří smajlíky dávají jen tam, kam patří, i těm, kdož se bez smajlu obejdou úplně!

Zbyhoň
07. 07. 2004
Dát tip
avi

Lishaak
07. 07. 2004
Dát tip
Jo jo, souhlasím, že někteří lidi dávají smajlíky už jen ze zvyku, lynčujme je!! Jinak, co se dílka týče - lepší než minulé, trošku uvolněnější, ale souhlasím s chalminem - bez rozhledu bez myšlenky, ale číst se to dá. Další dvě připomínky: 1. úvod je psán v 1. os. mn. č. To je moc těžkopádné, proč to nepíšeš v 1. os. j. č. Co ty víš, co si myslí nebo slýchávají jiné lidé. Fejeton je tvůj osobní názor. 2. Rozhodně bych zvolil mírnější sprosté slovo (v tom dopise) než si zvolil ty, přece jenom to má být uvolněné, ten vulgarizmus to hodně sráží. Makej dál, až zas něco napíšeš, dej vědět.

Hondik
07. 07. 2004
Dát tip
ano, proti tomu, že většina lidí ty smajlíky píše naprosto zbytečne a nemístně nic nenamítám. já pouze velebil původní záměr smajlíků.

noeran
06. 07. 2004
Dát tip
cool :)) Jsem jedna z obětí pavučinek, jež si ve svých kancelářích spřádá na miniaturních compápčích ta banda loutkoherců pod krycím názvem "komunikační společnost", ale už se nezlobím :) no nic, pěkné, odejdu sama :)

Andulka
06. 07. 2004
Dát tip
hi hi...ty si me teda pobavil....i kdyz ti musim priznat, ze pri navsteve Cech to byl pro me sok....vsude kam sem prisla, nekdo nekomu odesilal SMS, kdyz jsem byla s nekym....tak za tu chvili dostal nekolik SMS...a promin, ja jen rychle...naklapaval/a odpoved....Me to prislo, jak kdyz je cely narod zhypnotyzovan a hraje nejakou tajemnou hru...:-). Priznam se bez muceni, ziju si celkem stastne a spokojene a mobil nemam...:-)))

chaImin
06. 07. 2004
Dát tip
na to jak je to profláknuté téma, je to uchopené zábavně sice to nemá rozhled a myšlenku ale švih jo! **

Elyn
06. 07. 2004
Dát tip
:))) ta poslední věta mě zabila :)))

Waawe
06. 07. 2004
Dát tip
* m.

Waawe
06. 07. 2004
Dát tip
* m.

Waawe
06. 07. 2004
Dát tip
* m.

Lutcinka
06. 07. 2004
Dát tip
*

Arienalia
06. 07. 2004
Dát tip
Moc pěkné... pravdivé :-) Kam nás jen ta technika dovede? Aby tu nakonec nevznikl nějaký ten Matrix popř. Terminátor :-)

chikvadrat
06. 07. 2004
Dát tip
tak ještě před pěti lety sem ani nevěděl co to sms je a teď... *

Hondik
06. 07. 2004
Dát tip
Big_George : jaky patvary? tyto vlošený blbinky, ksichtíčky, náladičky a další prkotinky jsou ukázkou toho, že člověk uprostřed techniky, uprostřed suchých znaků dokáže ještě pořád vyjádřit své pocity a svým způsobem mrtvou techniku oživit. a to je úžasný! ***

;) vystizne

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru