Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmák ? Děkuji !

Výběr: Dero, Lasy
16. 07. 2004
20
0
7927
Autor
Tynic

postamble();

V životě každého člověka jsou okamžiky, kdy se zastrouhaná tužka, položená na stůl, pomalu vydá k jeho okraji, přes který neodvratně přepadne. Člověk se sehne, zastrouhá tužku a natočenou o devadesát stupňů ji položí zpět na pracovní desku. Jakmile z ní spustí oči, tužka se vydá na svou cestu.

Jsou v životě člověka lidé, kteří se snaží jeho tužku zadržet. Jsou v životě člověka lidé, kteří se jí alespoň pokusí zachytit v letu. Jsou v životě člověka lidé, kteří se o to nikdy nepokusí a jsou v životě člověka lidé, které by to ani nenapadlo. Na jednu skupinu lidí jsem však málem zapomněl. Tito lidé vezmou kus papíru a pečlivě jej několikrát přehnou tak, aby jím mohli podložit stůl ještě dříve, něž si na něj položíte svou vlastní, zastrouhanou tužku. Jsou to lidé, v jejichž společnosti se cítíte dobře i když ukážete svou slabost. Jsou to lidé tráva. Měkká k odpočinku a ostrá pro chůzi v ní. Odolná a nenáročná se skrytým zdrojem energie. Svou slabostí přemůže i vichřici s krupobitím, metrové závěje, či spalující žár. Tito lidé mají dar. Dar stát se mohutným stromem, vrbou, která se jako skála postaví větru, který nemůže zastavit. Podlehne. K polámanému kmenu se pak přiblíží ruce lidí, pily a sekery. Zbaví strom listí a malých větví, nařežou polena.

A tu se před jejich očima odehraje zázrak. Z pařezu a odhozených polen vyrostou nové větve s listím a zazáří v jarním slunci ještě jasněji než kdy předtím. Písmák byl tím člověkem, který mi podkládal školní lavici i postel, na níž jsem spřádal své malé zauzlované klubíčko svého křiveného já. Mám v živé paměti den, kdy jsem se odvážil se svou uměleckou kůží na trh. Mám v živé paměti den, kdy jsem zakusil svou první zpětnou vazbu. Bolela, hladila a konejšila neutišitelný pláč srdce, hledajícího přesah.

 

Naučili jste mě pokoře před dílem člověka, pokoře před kamenem víry, který jsem se díky vám odvážil nadzvednout. Děkuji.

 

 

 

Jsou ovšem i lidé beton. Lidé, kteří si osvojili střep moudrosti a ustrnuli na jeho ostrých hranách. Tím střepem teď kreslí linie svého urbanistického záměru, bourají starou zástavbu a projektují paneláky, ve kterých je slyšet každý pohyb i každé slovo. Snaživý soused naslouchá. Ví kdy se milujete, ví kdy odcházíte do práce. V neděli se naučíte bouchat paličkou na maso do utěrkou obaleného prkýnka. Vaše jediná rebelie. Teď si myslí, že máte na oběd řízky a závidí.

Jak dlouho přežije vaše srdce a touha po přesahu tuto masáž ? Skloníte hlavu, vyměníte klid za poslušnost. Půjdete vytýčeným směrem a z ampliónů vás bude provázet frenetický hlas místního politruka. Když se trefíte do malého terče místního vkusu, budou vás milovat a předhazovat jako šablonu jiným. Zaseknou drápky.

 

            Naučili jste mě rozeznat omezenost od moudrosti. Děkuji.

 

 


Milly
04. 10. 2005
Dát tip
-nádherný metafory- nemám víc co říct.. -t-

johanne
05. 10. 2004
Dát tip
t*

katugiro
26. 09. 2004
Dát tip
vypadá to, že jsi se trefil do malého terče místního vkusu a to kamsi přímo ke středu *

Prokletí
05. 09. 2004
Dát tip
....

Merle
19. 08. 2004
Dát tip
vidím, že většina lidí to stejně pochopila akorát po svém... ale co už naděláš. restekp

arthamir
18. 08. 2004
Dát tip
děkuji ti, že jsi to takhle napsal...

pampelin
23. 07. 2004
Dát tip
Při čtení reakcí mě jímá pocit marnosti. Tynicu...Dobře jsi to napsal. *

Nicollette
19. 07. 2004
Dát tip
jakože mam asi stejnej pocit.. a taky, nenarazit na Písmáka, nefim, co by ze mě teď bylo, ale určitě by se mi to nelíbilo a jo- chci se psaní věnovat... potěšils.....zdrafim tě.) *

Renthal
18. 07. 2004
Dát tip
bez komentáře!

Hydr
18. 07. 2004
Dát tip
Je to sice hodně bohabojné ale hodně pravdivé hlavně na konci.

Zbyhoň
18. 07. 2004
Dát tip
Ale jo, taky to tak občas cítím. Jen ten název- automaticky se mi tam vkrádá „děkuji-nechci“ :-) A doufám, že na sebe nepřivolám bouři, ale přece jen jste mohli redaktoři chvilku počkat, než jste to ovéčkovali. Protože pokud jsou někde dvě tři véčka, už nikoho nenapadne to nějak kritizovat. Já žádné námitky proti dílu nemám!, ale někdo by je třeba mít mohl a ono to asi trochu zabíjí diskusi, i když zcela legálním způsobem. Navíc to vypadá trošku jako „já na bráchu, brácha na mě“. Prostě pochvala Písmáka a jakoby na revanš véčka. Pokud se na to pokusím podívat objektivním pohledem, opravdu to musím říct. Opakuji, tohle se netýká tohohle konkrétního dílka! Za to si naopak s chutí tipnu :)

angel1
18. 07. 2004
Dát tip
Tak jestli v tomhle vidíš pochvalu na písmáka s honbou za véčky, tak jsi nedočetl do konce. A kruciš jestli má někdo chuť (třeba ty)kritizovat, cokoliv a kdykoliv, tak ať to udělá. Každý je tady přece sám za sebe a své názory. Jeden z nich tady velice výstižně a výtečně sformuloval Tynic. A troufnu si tvrdit, že o véčko mu rozhodně nešlo. T

Zbyhoň
18. 07. 2004
Dát tip
Angel1- Nechtěl by sis tu kritiku aspoň přečíst? Vždyť říkám, že vůbec nemluvím o díle. Jen, když přijde nezasvěcený nováček, tak ho to třeba napadne. Tynicovu dílku naopak všechna čest.

zolli
17. 07. 2004
Dát tip
mtr

Dero
16. 07. 2004
Dát tip
Doufám, že si to přečte co nejvíc lidí. Tynicu, děkuji. **** + v

Lasy
16. 07. 2004
Dát tip
Dero to vystihl naprosto přesně. Nevím, jak moc patřím do toho co jsi napsal, ale i já děkuji a hluboce smekám a hlavně - souhlasím . . . Lasy*V

vesuvanka
16. 07. 2004
Dát tip
Moc pěkně jsi to napsal, i já jsem vděčná a děkuji Písmákovi a Tobě za úvahu... veliký TIP a ještě prosím, co znamená to "V"? - to je jako velký tip?

Dero
16. 07. 2004
Dát tip
vesuvanka: To je výběr redakce.

vesuvanka
16. 07. 2004
Dát tip
Dero, díky

je to super.. TIp

Nedlloyd
16. 07. 2004
Dát tip
To je tak strasně pravdivý... pozval bych tě do klubu, ktetrý snad časem založím... jestli se neurazíš... tip

Armand
16. 07. 2004
Dát tip
jednoznačně a přesto mnohoznačně jsi to napsal Tynicu .-) Mnoho nejmenuješ ...ani žádných prstů ukazovacích nevidno ... a to je škoda, je to jako "bouchat paličkou na maso do utěrkou obaleného prkýnka" ...nicméně každopádně...* :) ps: doufám, že to není rozlučková úvaha!

Jokaste
16. 07. 2004
Dát tip
Co mám asi tak dodat,hm? TIP! A velký:)

Vio
16. 07. 2004
Dát tip
Tož tak... a už 4 roky ;-)

FLO
16. 07. 2004
Dát tip
Zasmála sem se nad tím. dobrý. nic víc to nepotřebuje. *

Mahoney
16. 07. 2004
Dát tip
Děkuji!

Eilil
16. 07. 2004
Dát tip
znamenitá úvaha.. jsem tu v podstatě nováček a jsem moc ráda za na jaké povahy jsem zde narazila.. je tu spousta milých a pozorných lidí... a tvá myšlenka je rozkvetlá do kouzelných metafor.. :o) tipujííí :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru