Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kameny veršů

Výběr: von_Tikowitz, Print
20. 07. 2004
6
0
3522
Autor
Bakchus

Jak zasadit

do obručí

sametových vět

kameny veršů

 

A poté si

pískat malinové

modlitby

 

Briliantovým

hlasem

v tekutých

krystalech

hořící touhy

 

A neříkat

raději

všechno

 

 


Rowenna
21. 07. 2004
Dát tip
Autore, co se ksichtíš? :-)

marrpa
20. 07. 2004
Dát tip
zajímavá myšlenka *

Adelan
20. 07. 2004
Dát tip
*

vesuvanka
20. 07. 2004
Dát tip
kameny veršů.... malinové modlitby.... v tekutých krystalech hořící touhy moc krásná, zaujala mě - díky a tip

dadik
20. 07. 2004
Dát tip
ano taky líbí....

navážeč
20. 07. 2004
Dát tip
Já se teda domnívám, že nasázením přívlastků ke každýmu jménu se básnička až tak neudělá. Dokonce možná... dovol mi malý experiment plus otázky publiku – – Jak zasadit do obručí vět kameny veršů A poté si pískat Briliantovým hlasem v krystalech touhy A neříkat raději všechno Jenom jsem je poškrkal. Udělalo to něco, co se změnilo? Přišli jsme o podstatné, nebo o ozdoby. A co kdybychom substituovali? Dostatečně exkluzivníma slovama samozřejmě, tak jak je to v textu původním... Jak zasadit do obručí lučebných vět kameny veršů A poté si pískat tvarohové modlitby Mahagonovým hlasem ve větrných krystalech hořící touhy A neříkat raději všechno ---- hořící touhu jsme museli nechat. protože když člověk touží, je celej žhavej... ale jestli bude modlitba s tvarohem či malinama... to už je arbitrární. Tož... chtěl jsem se teda zeptat, jestli míň není víc. A jestli to má cenu flákat věci libovolně... nebo je tam snad nějakej vnitřní důvod...? Jsou to jenom otázky nahrubo formulovaný... ale třeba někdö nějak moji zvědavost ukojí... ať autor... ať čtenáři... Ď, jestli jste dočtli... a sorry, za nevyždáaný avi...

navážeč
20. 07. 2004
Dát tip
Atd. proč obruče... zasadím radši na záhon... nebo osázím kamenama jílec jataganu... ale to už bych chtěl příliš ;)))

navážeč
20. 07. 2004
Dát tip
A vlastně ještě jedno avi... na který jsem fakt nechtěl zapomenout...

dadik
20. 07. 2004
Dát tip
vědecky tomu nerozumím a ani nechci...všecko co vznikne má důvod, někdy se povede někdy ne....thle se povedla prostě..proč pitvat nechápu..jsou to stejně jen slova nakonec....a že jich je tu požehnaně..

dadik
20. 07. 2004
Dát tip
.

navážeč
20. 07. 2004
Dát tip
jaký vědecky? tohle neni věda. a když říkáš povedla, pak se nepovedla prostě. ptám se, právě na to: jak se povedla, v čem. ba ptám se konkrétněji: je to v těch přívlastcích (kdybys náhodou něvěděl, co je to přívlastek, tak je to právě to, co jsem měnil). ptám se docela konkrétně: když vyměníme nebo smažem tohle a tohle: zůstává z textu to podstatný? neni to nakonec úplně stejnej text? atd. atp. ani neříkám, že se chci dobrat výsledku. chci vědět, jak myslíš :-))) – – a věř, že nemám v úmyslu potom zaujmout nějaký stanovisko, jako ty myslíš špatně/dobře, málo/příliš... divně... a chci se dozvědět něco o básničkách obecně. a taky o přívlastcích. všimni si toho, jak jsou volený... že vlastně ani jeden, snad na tu hořící touhu, nejni na tom místě, kam bychom ho umístili v běžnym jazyce, fakt malinovej je koláč, ne modlitba... a stačí to, že to přeházíme, uděláme pokornej koláč a malinovou modlitbu... jo, neřikám, že v tý básničce už není nic jinýho... ale zas se podívej, že to zabírá, podle reakcí :)))

dadik
20. 07. 2004
Dát tip
bez malinové motliby bych to nepřežila teda......

Navážeč: Autor Bakchus má jedno své větší téma: poetickým způsobem se vrací, pod různými úhly, k technologii vzrodu básně. Pokud ho budeš číst pravidelně, bude zřejmá určitá kontinuita a filozofický dohled autorova fundamentu. I když ne vždy a všude s ním jásám. Přívlastky: zčásti souhlas, ale například sametové věty a briliantové hlasy jsou ironickým šrapnelem, jak je zřejmé s poslední strofy: a neříkat raději všechno krásně vícesměrnou;s vahou v kontrastu k výše uvedeným, zdánlivě chybným kótám kýče MMCHDM: Tvé variace veršů hovoří o jiném resume&zdůvodnění výběru: báseň, i přes všechny zřejmé výhrady duchem na P jistě nadprůměrná, jinou věcí je, jak ji chápou ostatní ;) stačí? :)

navážeč
20. 07. 2004
Dát tip
Je pravda... samet není chemie a samet má svoje jasný charakteristiky. A sametová věta taky... Ironickej šrapnel ovšem... to je trochu hyperbola. Vůbec hovořit v tomhle případě o výbuších ;-)) Ale upokojil jste mě pane hrábě. Pěkná pane odpověď.

navážeč
20. 07. 2004
Dát tip
Jo.. a je recht, že sám jsem spíš na tu lučbu a rozpouštění těch kamenů... než na ty samety ;-)

konec ano malinove modlitby ano...zbytek me nezaujal......

Rowenna
20. 07. 2004
Dát tip
kontrast kamenů a sametů - nutné malinové modlitby - ne tolika, ale zase evokují místo, čas, pro mě, kam zasazeno - někde na stráni to vidím - v létě, na začátku léta, kdy dozrávají maliny - a posléze zrají malinové modlitby - jakpkak se asi chová briliant v tom, co teče a hoří zároveň, a je to krystalické? jak se zachová v lávě? Briliantový hlas by být nemusel - ale nevadí. Závěr rytmicky narušuje celou skladbu básně - a zdá se mi skvělý. Shrnutí: v téhle básni mi přívlastky příliš nevadí, zdá se mi, že zde mají své místo. :-) :-)

navážeč
20. 07. 2004
Dát tip
:-))) Dobrý... ono fakt je něco, co teče, je to krystalický a chytlo to?

dadik
20. 07. 2004
Dát tip
měla jsme na mysli malinové modlitby..omlouvám překlep....

Rowenna
20. 07. 2004
Dát tip
No jo no, asi ne. :-)

navážeč
20. 07. 2004
Dát tip
hele, sorry za tu invektivu... s přívlastkem, dadik. to bylo podpásový.

Natasha_
20. 07. 2004
Dát tip
Mne by zajímalo, zdalipak k té věci něco prohodí sám autor.

Bakchus
20. 07. 2004
Dát tip
:-------------------------------------------------------------- ) Delší nos udělat nesvedu :-)

Natasha_
20. 07. 2004
Dát tip
Zdá se, že autor se ksichtí :) Předpokládám, že vcelku potěšeně.

Elyn
20. 07. 2004
Dát tip
:) to je príma, já děkuju všem zúčastněným.. to je dneska zákusek, pane :) malinovej :)

Dash_707
20. 07. 2004
Dát tip
vše již řečeno...za mne: Fajn :o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru