Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bojím se

21. 07. 2004
11
6
7576
Autor
Natasha_

Bojím se pokrytá sněhem
Bojím se židle jejíž stín se po mně vrhá
Bojím se tání

Bude snad jaro zas
A léto pak
Bojím se ubojený pták

Marnosti se bojím

Bojení je měkká peřina
Pomalu v ní vychládám

A bojím se
Krytá jejím pokrytím
Že chladná pak 
Se nikdy ohněm znovu nevznítím


6 názorů

Natasha_
08. 06. 2012
Dát tip
"Text vyvolal nejake emoce, takze tip." - zmáčkneš páčku, něco se stane, takže tip? No, dobře.

Nečech
24. 05. 2012
Dát tip
Text vyvolal nejake emoce, takze tip. Na to, ze ti bylo 28, kdyz jsi to psala, je to prijemne naivni. No, a slovo "ptak" ma pro freudovskeho ctenare vzdy zajimavou denotaci. :-)

Chtěl sem si dnes jen číst a nemluvit do toho, ale když jsem zabrousil mezi komentáře, tak mě napadlo opět uvažovat, co všechno rozhoduje o přijetí básně čtenáři (doba, kontext apod.). - chápu, že ty kritiky jsou trochu už pryč, ale přesto. - možná bych se na to před 5 lety díval podobně jako nick pozorovatel, ale teď, kdy mám za léta hlavu provařenou vším tím metaforickým blbnutím, jsem za zdánlivě přímočaré básně rád. - zdánlivě, protože i zde vedou ty neviditelné nitky, o nichž jsem už mluvil. není to přímočarost, tedy, jako spíš jazyková čistota. a znovu, snad cudná nenápadnost. - báseň ke mně mluví jako celek, odkazem k situaci, v níž mohla být psána, tedy něčím, co je za jednotlivými obrazy. - sám sobě si musím připomínat, jak složitost vyjádření není v jasném poměru k intenzitě. (ačkoliv chápu, že kdo má rád obrazivé hody, asi půjde jinam) - u tvých textů mě kolikrát napadá, jak krásně se dá vnímat napětí pocházející z jemného a tenkého zčeření klidné hladiny - protože ten zdroj je v hloubce. - napadá mě i souvislost s japonským stylem (nejen haiku, i když ne formou, nýbrž účinkem, ale také jemné kresby, kde se svět naznačí několika linkami a vyjadřuje se tím, co se tuší za zjevným)- no, a rozdíly mezi básněmi dělá víc síla podnětu, prožitku a jak se projeví v tématu, než tvoje vyjadřování, které je vždy pozorné.

Byl bych špatným básníkem, kdybych si nefandil, byl bych špatným básníkem, kdybych se nezamýšlel nad kritikami. Dělám obojí. Hezký den přeju;)

Natasha_
24. 08. 2007
Dát tip
Text je tři roky starý a jeho slabin jsem si vcelku vědoma sama - narozdíl od Tebe, zdá se, který jsi svým vlastním fanouškem...

UUUUHAAAA, a já že proč jsi mě tak kritizovala. No, asi je to vzájemný:) Já v tom vidím patetickou zpatlaninu, kterou však zachraňuje závěrečná pointa. Nejspíš se držíš všech těch pravidel a norem, dáváš si pozor a když ti náhodou slovíčko nesedí, vypiješ trés kafés, 2-3 dny popřemýšlíš a dílko je hotovo. Ale dyť já vím, tak to vůbec není. Ale co chceš od filozofického patlala, kterej se před pár měsíci teprve naučil abecedu :D:D:D. A neboj se, neprospívá to psychice...:):):)

Marcela.K.
08. 01. 2006
Dát tip
...když byl náš Jan malý, běhal po kuchyni s miskou na hlavě, s vařečkou a volal: ,,Maminko, jsem řitíř, mám šelmu a mečkuju..." Proto ti možná rozumím...ale nebuď ubojená ;-) Těch českých slůvek, které nikdo nezná ještě objevíš ! A jsem desátá co tipuje :-)

Natasha_
08. 01. 2006
Dát tip
Dík, mylenko :-) Kam se hrabou dospělé novotvary na dětské hatmatilky :-)

obluda
15. 05. 2005
Dát tip
fuu.. ty si na mna celkovo zlozita... ale tato sa mi paci a celkom jej rozumiem.. aspon myslim.. respektive som si v nej nieco nasiel... *

pozorovatel
07. 05. 2005
Dát tip
pokorně, vřele, chytře, jemně s citem, ale stejně se tak trochu nudim

Natasha_
07. 05. 2005
Dát tip
Díky za všechny ohlasy, pozorovateli, možná mi ukaž, u koho se nenudíš, abych si líp odvodila, kde vidíš ten problém.

pozorovatel
07. 05. 2005
Dát tip
hlavně mě neber nijak vážně.. určitě se nenudim u Diviše, Koláře, Holana:)) a ze zdejších? Jak kdy, jak u koho - je jich dost, dohromady málo když se nudim, znamená to, že nevidim šťávu, kus osobnosti autora, uvolněnost, radost, vtáhnutí do básně a tak

Natasha_
07. 05. 2005
Dát tip
Hmmmm, v oblíbených autorech se shodneme. Určitě kvůli Tobě nepřestanu psát :), spíš přemýšlím, proč se mi nepovedlo předat, co tam mělo být. Ačkoliv - zpětně chyby ve svých textech vidím i já. Takže ještě jednou - díky za pozorné pozorování.

Bix
15. 02. 2005
Dát tip
Túto otázku snehu a ohňa tiež často riešim. Bojím sa mrznutia a niekedy aj zapálenia...ale potrebujem veriť v oboje. Bojím se ubojený pták

;) *

Pokusák
06. 09. 2004
Dát tip
Jo, řekl bych, že jsou tam hezké chvilky;-) *T

JiKo
25. 08. 2004
Dát tip
nevim

Ilona
12. 08. 2004
Dát tip
Rozumím. tip

buublinka
25. 07. 2004
Dát tip
Jeví se mi o trochu slabší než minulá. Vlastně nejen trošku. Neříkám, že je prázdná, to vůbec ne, naopak, - prostě mi nesedí.

vesuvanka
23. 07. 2004
Dát tip
Ubojený... je to úplně nové slovíčko, na které nejsme zvyklí, ale docela vystihuje pojem "ustrašený" a řekla ještě víc než ustrašený, alespoň já to tak cítím... Proč ne... Poslední verš je pěkný, bojís se, že nikdy ohněm nevznítíš - ale vznítíš., neboj , oheň má sílu a nějaká jiskřička Tě zasáhne a teď Tě zasáhne TIP

Natasha_
23. 07. 2004
Dát tip
Však já vlastně jsem takový troud, stačí škrtnout....ale někdy přijde chvíle, kdy se člověk cítí jinak, velmi...a ta chvíle zasáhne tak, až se to musí napsat. Dík :)

Pisces
22. 07. 2004
Dát tip
TommyBoy: Já jsem Češka a taky tomu nerozumím. To není jazyková bariéra, ale jazyková blbost ;)

Natasha_
22. 07. 2004
Dát tip
Netvrdím, že to slovo lze najít ve slovníku :)

Lilie
22. 07. 2004
Dát tip
Téma poslední sloky mi příjde trošku ohrané, ale ... "Bojím se židle jejíž stín se po mně vrhá" je super a jako celek lehučké. Neboj, v peřinách se chladne pomalu, něco se mezitím stane ... Tipipit :o)

TommyBoy
21. 07. 2004
Dát tip
"Bojím se ubojený pták" - teda ja síce nie som Čech a preto tu už možno je niečo ako "jazyková bariéra", ale tomuto naozaj nerozumiem... aký je zmysel tohto verša?

assimov
21. 07. 2004
Dát tip
Chytneš....neboj se....muzes se spalit trochu se ohrat, nebo uhoret....proc by jsi mrznula ...je leto tak hura za ohnem...

Natasha_
21. 07. 2004
Dát tip
TommyBoyi, nu, já si češtinu trochu k své potřebě ohýbám, pravda. Takže "ubojený pták" je ve významu "zděšený, vystrašený"...to opakování ve všech možných podobách je tam pro zesílení naléhavosti.

Natasha_
21. 07. 2004
Dát tip
Assimove, dík, pěkné povzbuzení :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru