Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O českých jménech

Výběr: sleeping_beauty
24. 07. 2004
17
1
7706
Autor
Zbyhoň

Občas nějaký občan-idealista sedne k počítači, aby vyplodil své životní dílo. A téměř vzápětí vyvstane problém. Ano, česká jména. Copak může hrdinka tragického Románu toužebně nastavovat ústa Pravoslavu Cibulci, arci ji tento zrovna hrdinně vynesl z hořícího domu? Co české jméno, to buď obyčejnost sama, nebo dokonce více či méně zastřená urážka nositele, směšný zvuk, naprosto nepřijatelný pro Velkou Literaturu.

   Někteří to řeší tak, že děj svého příběhu umístí kamsi za kopečky a z nevhodně komického Franty Špačka udělají Franze Weigela. Těm důslednějším na nějakém kilometru nesejde a román přestěhují rovnou za moře. S nenapadnutelně neutrálním Francisem Starlingem jsou z obliga.

  Zarputilejší vlastenci přidělují svým hrdinům nepravděpodobná jména, jako Roland Záhajský a Konstancie Polabská. Ti nejzatvrzelejší nechávají lidovou slovesnost propašovat do svého díla její excesy typu Anatol Vocásek a tím se odsunují do škatulky humoristické prózy.

   Jinde to udělali chytřeji. V Německu si kdysi majetní Židé mohli zakoupit náležitě zvučné jméno, a tak dnes můžeme potkat nějakého Morgensterna na každém rohu. Nebyli sice všichni dostatečně movití a měl-li pan rada sdostatek humoru, objevil se i nějaký ten Schlimmbein, přesto je to zajisté podnětný systém. Výborně by posloužil k tolik žádoucímu oddělení horní desítky tisíc od ostatního obyvatelstva. Při setkání Reného Jitřenky s Bohušem Drbohlavem by hned bylo jasné, komu přísluší v úctě ohnout hřbet a opucovat druhému botky.

   S praxí rodových jmen bohužel souvisí, že každý Tlustina a Hrbek dnes trpí za handicap kteréhosi prapředka. A je snad spravedlivé, aby se učitelé při každé kontrole docházky vytahovali na malého Pepíčka a vyčítali mu, že jeho praprapradědeček kdesi cosi Nedomlel? Bylo by jistě podnětné, opět vyzkoušet dávno opuštěný systém pojmenovávání podle osobních vlastností nositele. Barva Zlatých stránek by se stala dobrých vtipem, obsah by totiž zřejmě daleko víc připomínal černou kroniku. Eventuální zedník Pobořil však nemusí panikařit, krejčí Přetrhdílo také ne. Pro takový návrh by určití poslanci téměř jistě ruku nezdvihli, vždyť by si tím sami přisoudili podobná jména.

   Nomen est omen, praví latiníci a je zajisté výbornou reklamou, dosadíme-li za ředitele botanické zahrady pana Větvičku. Občas ale osud projeví velmi černý smysl pro humor a pan Bezručka přijde o nohu. Jistě se tím oprávněně cítí poškozen, ale svých práv se může domáhat leda na lampárně. Obávám se také, že potenciálnímu zaměstnanci pornografické agentury jen těžko v konkurzu pomůže občanka na jméno Bonifác Vřitpich…


1 názor

Ve větě " Barva Zlatých stránek by se stala dobrých vtipem" je asi překlep. Jinak fejeton parádní.

Aleya
06. 11. 2004
Dát tip
errm...už ani nevím, asi abys i ty věděl, jak těžký někdo může mít životní úděl pouze kvůli jménu %>)...promiň.

Aleya
05. 11. 2004
Dát tip
_Jiko_: Znala jsem ubožáka, který se jmenoval Jakub Piča %>)... Jinak fejeton je vtipný a zajímavý, dotýká se tématu, který dřívě nebo později musí řešit snad každý, kdo v Česku něoc píše...*t

Dero
05. 11. 2004
Dát tip
Aleya ... a to avi jsem si vysloužil čím?

Vaud
26. 09. 2004
Dát tip
Moc pěkné! Česká jména jsou námět na knihu fejetonů! Zrovna lituji, že jsem v Krumlově nevyfotil ambulanci veterinářky Kozojedové :-)) Nomen omen. Tip

Nostradamus
04. 09. 2004
Dát tip
:) Představuji si v tomto duchu aktualizovanou soupisku našich olympioniků (Nevydýchal, Nedoběh, Přestřelil atd.) ...

dokonaley
03. 09. 2004
Dát tip
výborně jsem se pobavil! :) sk8ergirl: díky za avízo, tohle jsem rád četl :) bohužel, do gramatiky do ale nepatří - nechceš založit Klub přátel stylistiky? :)

dokonaley
03. 09. 2004
Dát tip
A co se týče jmen, umíral jsem smíchy u Mistra a Markétky.

sk8ergirl
03. 09. 2004
Dát tip
dokonaley: Tak aspoň, že ses pobavil :-)...já to do toho klubu ani nijak mic nemyslela, ale napadlo mě, že by tě to mohlo zajímat....no a trefila sem se :o)

Yossarian
21. 08. 2004
Dát tip
* debata ještě lepší než dílo

sk8ergirl
04. 08. 2004
Dát tip
"Občas ale osud projeví velmi černý smysl pro humor a pan Bezručka přijde o nohu." - tak u tohohle sem se zasmála :-) A jinak je to zajímavé téma a zajímavý problém, který určitě řeší mnozí... ------------ + avi dokonaley: Nešlo by tohle dát do gramatickýho klubu?Vím, že se to přímo nezabívá gramatikou, ale přeci...

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
Výzvu jsem zkusil splnit v povídce Ztracená inspirace :-)

Arien
28. 07. 2004
Dát tip
no, ono jde taky o to, že i dyž anglicky trošku umíš, je pořád něco jiného když použiješ jméno "Silver" než "Stříbrný". Taky proč nepřekládali jméno "Harry Potter" - ono znát ho jako "Jindru Hrnčíře"... nevím, nevím Lidi když chtějí horor, chtějí se prostě bát, chtějí tajemno a zatímco u Honzy Kladiva se budou válet smíchy, Jack Hammer jim už přijde drsný. Je to ústupek, ale prostě jde o dokreslení celé atmosféry. Ono - já to obhajuju, ale taky používám v povídkách česká jména, anebo nechávám příběhy odehrávat někde trošku jinde, kde si je můžu vymyslet, nebo se jim naprosto vyhýbám:) Rais a horor? No, poptám se. Spíš bych to tipla Arbesovi, ale teď jsou prázdniny, tak mi není záhodno v těchto věcech věřit.

JiKo
28. 07. 2004
Dát tip
ps: Já jsem jiří Kočí a někdy se představuji jako George Coachman :-))) Ovšem jako prdel. Dejmě si socialistický závazek že v naší příští povídce budou samá česká jména - jak to zapůsobí na čtenáře :-)

Arien
28. 07. 2004
Dát tip
to je výzva!

Arien
27. 07. 2004
Dát tip
zký(úsměv=snaha zbavit se smajlů) Chjů, proto jsem začla psát ve čtrnácti fantasy shity, aby se mí hrdinové nemuseli jmenovat Pepa a Lucka! Ale na druhou stranu: (hlavně) anglická jména vidíš všude ve filmech kolem sebe a navíc, když se snažíš o nějaké opravdu drsné a krvelačné téma, je mnohem pravděpodobnější, že se tvůj hororový příběh stane někomu ze zámoří než Jiřímu Koudelkovi naproti ve dvoře. A mi moje jméno vyhovuje. Tak.

ke ztrate nekteryhc prijmeni prispiva dle meho nazoru i moznost prijemni si zmenit, je-li prijmeni hanlive a urazejici dustojnost nositele jen par prikladu z meho okoli: napriklad profesorka, ktera si vzala Salakvardu, donutila ho ke zmene prijmeni na Salač (chudak ani netusila, ze toma jendo, protoze ji vsichni stejen nazyvame Želva) pani, ktera nechtela byt Strachova, donutila sveho nastavajiciho ke zmene prijmeni na Strachovský primo v nasem dome bydleli Myškovi - jeden syn si vzal slečnu Střelcovou a od te doby se podepisoval Střelec-Myška (slecna nechtela byt Myšková)

jo, omlouvám se, tady plkám a to hlavní jsxem zapomněla - zase jsem se pobavila a za to tip

ondrech
27. 07. 2004
Dát tip
mooooc pěkný....:-)***TIP docela neotřelost otřelého.:-)

Zbyhoň
27. 07. 2004
Dát tip
Arien: Jo, ale je to hroznej ústupek české literatury západu. Někdo řekne, že je to přirozený, že horor a podobné žánry na západě vznikaly. Jenže horor se u nás psal už koncem 19. století, ne moc, ale byli i hodně dobří hororisti (teď možná plácnu hroznou blbost, já se v těch obrozencích moc nevyznám, ale mám pocit, že K.V.Rais psal výborné hororové povídky, někde jsem viděl knížku, shrnující gotickou povídku a gotický horor předminulého století –a snad i století 18.- a fakt stála za to. Kromě toho, první český SATANISTICKÝ hororový román vznikl už na začátku dvacátého) a ti rozhodně do svých věcí necpali Johny a Dicky a Samanthy. Jistě, je těžký najít vyhovující české jméno (zatímco můžeš vzít téměř každé anglické), ale řekl bych, že to jde. Pokud píšu něco na způsob hororu, často to řeším anonymním prostředím a jmény tak napůl českými- např. Tadeáš Kirsch. Chápeš, připadá mi to hrozně degradující pro českou literaturu, takové kopírování. Já si totiž myslím, že Angličani nemají z anglických jmen jiné pocity, než my z českých, ta jména musela vznikat stejně a musí dnes mít podobný obsah. Akorát, že „nad nima“ není žádný významnější jazyk (jako pro nás angličtina), do kterého by mohli utíkat, a tak se přes to přenesli a dnes jim nepřipadá divné použít třeba to jméno Starling. No jo, ale bylo by asi šílené těžký, pohnout tím českým přístupem… Orange: To zas nejsou tak strašlivý jména, moje je objektivně asi horší, ale mám ho rád :) Dík

JiKo
26. 07. 2004
Dát tip
no zhruba ano ale když statisticky 2 děti se rovnají i někdy jedno a někdy 3 (neli jinak) tj v každém případě si myslím, že k zužování počtu dochází. Argumentem i jsou právě ty zlaté stránky (ve srovnání např s titulky filmů o 50 let dříve) a jak píšeš že Vřitipich už dnes moc není. Zdali a jak se generují jména nová to nevím ... jedině mísením ze zahraničí. Inu jsou to teorie :-)

pozorovatel
25. 07. 2004
Dát tip
To já jsem se svým jménem nadmíru spokojen a po zásluze na něj mohu být hrdý. Se totiž Hrdý jmenuju... Když si přečteš Haškova či Čapkova díla, tak jistě sám vidíš výhody našeho jazyka i našich jmen. Je ovšem pravda, že pro akčnější témata, nejsou naše jména příliš vhodná. Já se v takovém případě snažím vyhnout americkým profláknutým jménům, ale vyberu si jména starověká, přežívající už jen sporadicky v již historických dílech, třeba Bibli. Jméno vždy něco o postavě vypovídá. Fejeton se mi líbí, i když jsem se nesmál. Povedené.*

Je to daleko čtivější, než ty předchozí díla, takže to beru! Tip, klub

Zbyhoň
25. 07. 2004
Dát tip
_JiKo_: Noo, teď nevím, o čem konkrétně mluvíš, tak můžu vyplodit jen nějakou obecnou spekulaci…Zaprvé odlišná národnostní skladba-třetina Slováků a desetina Němců asi taky něco udělá, no ale nevím, Němci se na českých filmech zřejmě zas tak nepodíleli. Pak možná odlišné postavení herce, že třeba takovej herec, pokud nebyl hvězdou, byl docela opovrhován, tak si dávali pseudonymy…no a když si dáš pseudonym, tak samozřejmě nějakej odlišnej. No, tu argumentaci kuchtím horko těžko, takže to radši vzdám, a esi máš lepší řešení, pověz… Noe1: Díky za naprosté pochopení!

JiKo
25. 07. 2004
Dát tip
Mluvím o tom, že např o 50 let dříve byla jiná skladba jmen. Zkrátka když vidím titulky filmu z 50let tak se mi ta jména zdají až groteskní někdy protože dnes už je neslýchám, třeba proto že zanikla. Jak ale vznikají nová příjmení? Moje další teorie je divná:-) Lidi se žení a vdávají. Povětšinou jeden přejme jméno druhého a je tu i maličká skupinka kteří se přejmenovávají kvůli různým důvodům, také zmíním přistěhovalce apod. Tj. s každou další svatbou (což uvažuji jako největší element změn) klesá počet jmen které se narozením dítěte předávají dále. Co bude na konci zbyde jen novák?

JiKo
25. 07. 2004
Dát tip
sry avíza to se nepovedlo SHIFT místo CTRL :((

KikiRiki
25. 07. 2004
Dát tip
Je pravda, že se zabíváš celkem frekventovaným problémem.S tím má zkušenost nejspíše každý.Jména knižních postav jsou echt patalie. TiP alohA

Zbyhoň
25. 07. 2004
Dát tip
S malým nákresem jako berličkou si myslím, že ne. Máme-li zjednodušeně šest jmen A B C D E a F, velké písmeno značí muže, malé ženu, od každého jména svobodného muže a svobodnou ženu, pak: vzájemně se poberou třeba takto: Ab, Cd, Ef, Ba, Dc, Fe- každý pár bude mít dvě děti, kluka a holku, tedy na konci cyklu máš zas Aa, Bb, Cc, Dd, Ee, Ff. Zkoušel jsem si to i s jinými poměry zastoupení jmen a vždycky podle mě vyleze průměrně to, co bylo do kruhu vloženo. Samozřejmě něco může mírně převážit, nerodí se vždy kluk a holka a tak, ale při velkém počtu obyvatel a ne úplně malém počtu nositelů jednotlivých jmen zůstane rozložení i za dlouhou dobu zhruba stejné… Tam ten zakopanej pejsek nebude… Samozřejmě, změnou jména se postupně eliminují ty nekřiklavější a nejméně početné případy. Z registru jmen v ČR vidím, že Vřitpich se už nevyskytuje, ale je to doložené středověké jméno. Stejně jako Josef Prdel či Kateřina Bielařiť.

KayTee
24. 07. 2004
Dát tip
tak to je hustý....s tím mám problém i já ;o)) TIP*

JiKo
24. 07. 2004
Dát tip
Já ve svejch povídkách česká jména používám, ale přiznám že jakési mrazení na mě také leze. Stejně ale muselo lézt na Dicka Francise, když obsazoval Priama Jonese, Lloyda Baxtera či Normana Ospreyho. Ani tys nevybíral zrovna typické čechy :-) Ale v souvislosti s českými jmény mě napadá taková divnost. Když se dívám na české černobílé tj. staré filmy a čtu příjmení herců udivuje mě ta jinakost oproti dnešku. Přitom dnes už jména nijak nevznikají, jen se dědí a přejímají svatbou, že? Tak jak je možná ta rozdílnost v rejstříku kolemválečné a dnešní doby?

Andulka
24. 07. 2004
Dát tip
vtipne, prijemne....takovy fajn fejeton..:-)

Noe1
24. 07. 2004
Dát tip
:-) příjemné čtení. Z tohoto pohledu mne vždy rozesměje, když vidím brňenskou cestovku Zabloudil. :-))))

vesuvanka
24. 07. 2004
Dát tip
Pěkné a úsměvné čtení. Díky - TIP

Dero
24. 07. 2004
Dát tip
Dobře sepsáno, tímhle tématem se tu už kdysi zabýval gd v jedné ze svých (mimochodem - výtečných) povídek ... ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru