Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NETYPICKÝ NA DIVOKÉM ZÁPADĚ-4

22. 09. 2006
1
2
2804
Autor
fungus2

ČÁST ČTVRTÁ ZÁVĚREČNÁ

Lokomotiva jela po kolejích jako o závod, přičemž se jí z komína kouřilo ostošest. Přikládal jsem neustále a zároveň se mi podařilo houkat. O něco později mně došlo, že jsem asi projel bez zastavení dvěmi stanicemi. Nějak mi to moc nevadilo, ale mému pohledu neunikli vyklonění cestující z okének vagonů, kteří zuřivě gestikulovali. A těm to asi vadilo.
  Za nějaký další čas mi začalo být podezřelé, že se vagony za lokomotivou nějak vzdalují. Vše nasvědčovalo tomu, že se nějakým řízením osudu odpojily. A jak byly rozjeté, tak stále jely dále. Opět se mi naskytl pohled na zuřivě gestikulující cestující v oknech. Někteří dokonce vylezli na střechy vagonů a zdálo se mi, že střílejí na lokomotivu. Vypadalo, že jsem lidi ve vlaku opravdu naštval. Pak se přede mnou na prérii objevilo větší množství stavení.
  Vrávorající postava u vyhybky před nádražím nevěstila nic dobrého. Lokomotiva vzápětí vjela na vedlejší kolej, která byla slepá. Opilý muž zase pak vyhybku přehodil nazpátek a jen překvapeně sledoval blížící se jedoucí vagony. Já zase užasle hleděl na rychle přibližující se konec kolejí, za nimiž bylo dřevěné stavení. Rána to byla veliká. Budova jako celek přestala existovat. Lehce omráčen jsem vylezl z pod hromady trosek a zahlédl nádražím projíždět vagony, z nichž vyskakovali cestující.
„Já se vám příště budu snažit aspoň přibrzdit,“ řekl jsem jim, ale to nebyl zrovna nejlepší nápad. Mnozí tasili své kolty a brzo mému sluchu neuniklo hvízdání kulek.
„To už jsme dojeli?“ ozval se tázavě topič, když omráčeně vylezl z hromady trosek.
„Jo. Tady je pro nás konečná,“ sdělil jsem mu a dal jsem se na rychlý útěk, zatímco topič se přiblble usmíval a s lopatou v ruce předváděl přikládání uhlí do kotle.
  Při následném útěku bylo mou snahou se ukrýt v nějakém stavení. Mou pozornost upoutala budova s nápisem BANK. Myslel jsem si že tam budou mít bankomat. Po vběhnutí do banky mi však na podlaze podjely nohy a to mělo za následek vražení do dvou mužů v místnosti. Jeden vletěl hlavou do koše, v němž mu hlava uvázla. Druhý za výkřiku vysklil sklo přepážky, přes kterou zůstal nehybně ležet.
„Dobrý den přeji!“ vyhrkl jsem.
„Vy jste taky lupič jako ty dva?“ zeptal se mne vyděšený pokladník zpoza přepážky.
„Já potřebuji nějaký peníze!“
„Už vám je dávám,“ řekl třesoucím se hlasem a dal mi několik svazků bankovek, které jsem viděl poprvé v životě. Když mi je dával, tak jsem si je vzal. Nikde bankomat k vidění bohužel nebyl, a tak jsem odešel. Venku mne náhle obklopilo hned několik mužů s puškami.
„Vy asi budete místní šerif. Poznal jsem vás podle hvězdy,“ řekl jsem jednomu z mužů.
„Co je to za blbce? Ten asi nebude z Cartrovy bandy,“ mínil jiný muž.
„Tím blbcem myslíte mě?“ zněla má otázka.
Kdo ví, jak by to se mnou dopadlo, kdyby se neozval výkřik, že se blíží indiáni. V městečku hned zavládla panika. Schoval jsem se do přízemí jednoho stavení a začal si připadat jako v nějakém westernu. Bojový pokřik desítek indiánů naháněl celkem strach. Poté se rozpoutala divoká střelba a všude byl k vidění zvířený prach, jak ze země, tak i z pušek a koltů. Taky jsem si zastřílel, sice jen tak do vzduchu, ale ten pocit stál za to.
„Mít tak kulomet. To by bylo něco,“ řekl jsem si a náhle byl přede mnou na roznožce kulomet. A tak jsem začal střílet. Asi má střelba zasáhla nějaké sudy, ve kterých byl střelný prach, protože zaznělo několik výbuchů. Pokračující kulometná palba vyděsila, jak indiány, tak osadníky. A brzo všichni všemi směry prchali z městečka pryč. A náhle bylo po boji.
  Po otevření očí jsem zjistil, že stojím před vchodem domu, kde bydlím. Na sobě jsem měl pyžamo, na nohách holinky, kolem pasu opasek s náboji a dvěma pouzdry. Na hlavě kovbojský klobouk a v každé ruce kolt, přičemž se z hlavní kouřilo. Současně s tím se mi naskytl pohled na všechny sousedy z domu, kteří v županech vyběhli ze vchodu.
„Přeji brzké ráno. Mě se zdál sen o divokém západě,“ sdělil jsem jim.
Sousedé se vzápětí sborově rozkřičeli a roznadávali, načež pro mne nastal rychlý útěk ulicí před nimi.

                                                           KONEC


2 názory

fungus2
23. 11. 2006
Dát tip
To budeš ze mne do budoucna zklamán.

Jendula
22. 11. 2006
Dát tip
Asi začátečník, že? Myslíš-li to s psaním vážně, jsi na správném místě - tedy aspoň doufám. Psát do šuplíku je sice také jedna z alternativ, ale v šuplíku tvou práci nikdo neuvidí a nezhodnotí. A ty potřebuješ, aby ti ji někdo - kdokoli - neustále otloukal o hlavu, a to tak dlouho, dokud nebudeš dost dobrý na to, abys mohl publikovat veřejně, tedy myslím klasicky, na papíře. Ta práce není dobrá. Prvoplánovitost v básních je povolena. Moderní umělci si mohou dovolit býti prvoplánovití, protože ze všeho nejvíce touží býti bezprostředními. U prózy však toto neplatí. Chce to rozvahu a pevné nervy. Próza musí být promyšlená, smysluplná. Musí mít náboj, děj, pointu - nebo aspoň poselství, má-li být zajímavá. A to tvůj příspěvek rozhodně není. Nenech se odradit. Zkoušej to dál a piš právě sem. Nestyď se a makej na sobě. Trochu si opraš gramatiku (pokud ti někdo bude tvrdit, že na pravopisu nezáleží, že důležitá je myšlenka, nevěř mu - je to lhář) a piš tak často, jak to jen bude možné. Je-li to v tobě, záhy se výsledek dostaví. A není-li to v tobě (tak jako ve mně), můžeš zkusit něco jiného. Já ti ale věřím. Za příběh nahoře dávám stěží dostatečnou. A nezapomeň, budu tě sledovat.

Křídlo
27. 01. 2005
Dát tip
Jo, jo! Netypickej mě baví! *

fungus2
27. 01. 2005
Dát tip
Díky. To mě těší!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru