Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

17 kryptogramů na dívčí jména

23. 09. 2000
16
0
11293
Autor
Valerie

Mé verše znějí přeslazeně jak rozladěné housle dní ten první chybí - přirozeně A doufám, že i poslední

Aleje v Queensu Listí z gumy Les domů - šedé břicho dní Evropan sotva porozumí Nefritu z masky Montezumy A vůni brízy východní Alexandrie - voda v písku Latium - psíček na řetízku Elba - toť spona zelená Xerxes - s tvou tváří v Marathonu Agadir - trosky bez balkonů Neapol - krásná Helena Damoklův meč - tvůj záchvěv citu Rhodos - smích slzí za úsvitu A Gibraltar - tvá kolena Ach ano ano Arménie Má vůni Orientu Byzance skrytá do Persie Emirské meče z Arábie Ruskému kontinentu Dvacet tři léta bez pěti Ačkoli velmi nedospělá Nakonec směla dospěti Až tam kam moudrost nedospěla Dech tvůj mne lapil při pondělku A v úterý - rty veselé Na středu padlo slíbat tělku I čtvrtek zpívá o těle Eben tvých vlasů pátek značí Loď boků pro sobotu stačí A sedmý den a sedmý den a sedmý den je neděle Den ukládá se do červánků A obléká se do volánků Růžových jako okvětí I růže závistivě blednou Něžné když tvoje oči shlédnou A rty z nichž svítí perletí Eposy psané do dlaně Vosk figuríny z Kodaně A göteborské skály El Grecův Kristus z Anglie Valencie a pinie A pohled na portály Emblémy z římských náměstí Vídeň když listí šelestí A sny jež nedozrály "Holomku mizernej senilní Atrapo na ničemu Nekuř a nepij a nesmilni A budeš zdráv!" (A k čemu?) Herodias v šatě z peří Eroticky svatá Lebka svědce za popelník Empírový náhrdelník Němá kráska při večeři Anděl s duší kata Isis jde loukou lehkonoze Růžové růže krásti Eros ji stíhá v Malém voze Něžnou jak úsvit na obloze A dívky v osmnácti "Kam běžíš páže - tanečnice?" "Ach pane trhat slunečnice! Malíř by chtěl je malovat" "I já bych trhal pro kytici Leč raděj cuchal tvoji kštici A k tomu učil milovat ..." Les líbá louky na spánky I cudné ranní červánky Barví se barvou tvých retů Ulice šedé bez tebe Šedý i pohled na nebe Erb šedý - Kapuletů Modré jsou safíry tvých očí A tyrkys slzí z pod obočí Granáty rtů tvých v úsměvu Den svítá pohybem tvých dlaní A noc a měsíc v záři ranní Loučí se. Končí rendez-vous Etny tvých ňader - Stezka pasu Nádhera loktů - zlato vlasů A tvoje jméno v nápěvu Má hlava myslí na kytky A líbá květinářku Rybáři loví polibky Celou noc u Zdi nářků Elipsa hlavu představí Lodě jež nedojely A nevím co mne zastaví Má ráda trochu přepychu A z berberského tepichu Rdí se jí nosánek Lví silou - letkou sokolí Emancipuje okolí Ne vždycky - ale kdykoli A pak čte románek Ráno si pláče do letu Ospalých sedmihlásků Servírka nese kotletu Walkýře na obrázku Inn stáhl mlžnou roletu Toť tím že prohrav sázku Hrál blázen ruskou ruletu A vyhrál rudovlásku Želal ja sebe golubye glaza Ežednevno iskal dlja stichov material Ne znal čto ljubov' otgremit kak groza JA teper' osoznal čto glaza poterjal
megachaos
27. 12. 2005
Dát tip
na miniaturu je to vcelku nekonečné :o)

Petr_Pan
16. 04. 2005
Dát tip

Yenda
18. 02. 2003
Dát tip
To je ale K.K.

Kittie
02. 11. 2001
Dát tip
Dobrej pokus :o))))) Zapamatovala jsem si tyhle kryptogramy z jedné www a současně i své rozčilení nad tím, že moje jméno mezi nimi není :o)))))) A za ten tvůj malý podvod.. dávam tip.. to se ti vážně povedlo :o))

Merle
17. 03. 2001
Dát tip
V: hň hň hň :-)) líbíš se mi holka...

Valerie
16. 03. 2001
Dát tip
Merle: Doufam, ze mne zavrou. Rada pujdu kvuli Karlovi sedet :) Vim, ze to neni sranda, ale proste... udelala bych to zas. pac a pusu :)

Merle
27. 02. 2001
Dát tip
i jinde na internetu je to trestný... chlape zahleď se do zákoníku... riziko není velké (kdo by kontroloval a postihoval celý internet), ale nikdy nevíš, kdy si kdo na kom bude chtít vylít svoji dušičku

Mithrandir
26. 02. 2001
Dát tip
Merle: o těch debatách jsem nevěděl, ale když je možný uvádět literární díla jinde na internetu, proč ne na Písmáku...

Merle
21. 02. 2001
Dát tip
mithr: prosím, na tohle téma tady už bylo dost debat (tohle není první uvádění cizích děl bez uvedení a souhlasu autora - tedy trestný čin), a nikdy to nedokázalo projít písmáckým míněním... Až nám to tu zavřou na tři roku důkazního řízení, už to nebude sranda, hra, ani pokus s cizím rozhledem...

Erendis
21. 02. 2001
Dát tip
Už když mi někdo řekl že tu někde je 17 kryptogramu na dívčí jména tak jsem věděla že jsou to ty Krylovy....ostatně Evu mám vytištěnou doma...

Mithrandir
20. 02. 2001
Dát tip
Co takhle uveřejnit od Kryla ještě něco? :-)))

Valerie
19. 02. 2001
Dát tip
No vážení, konečně to prasklo. Už jsem ani nedoufala. Ještě když na to "nemám" tak okatě upozornil. Musím říct, že jsem čekala nějakou odezvu mnohem dříve. Je celkem zvláštní, že tak slavný písničkář má tak neznámé básně.... Tedy měl :)) Omlouvám se všem. Prostě mi to nedalo. Ale to pokušení zjistit, jak široký rozhled mají lidé z Písmáka, bylo příliš veliké. Vaše chvála nepatřila mně, ale Karlovi. Vy víte, že si to zaslouží. I když je pravda, že Karel zůstával dlouhou dobu nepoznán, alespoň bylo joho vskutku mistrné dílo zaznamenáno a v rekordním čase se vyšplhalo mezi nejlepší díla na Písmákovi. Poraženým čest, Karlovi sláva!

Mithrandir
13. 02. 2001
Dát tip
Konec dobrý, všechno dobré :-))) Kvalita se docela prosazuje, taky bych nelitoval dát Krylovi tip, jenom kdyby to jméno bylo někde v prologu uvedený... :-(

O.S.to6
12. 02. 2001
Dát tip
Mithrandir: Omluva se přijimá, také jsem vytočen, že jsem se nechal napálit, ale příležitosti přečíst si tyto verše nelituji. (Ani toho, že jsem dal Karlovi Krylovi tip!) :))

zolli
12. 02. 2001
Dát tip
No aspon je videt, ze kvalita se prosadi :o))))

O.S.to6
11. 02. 2001
Dát tip
Mithrandir: Díky za upozornění. Beru, že jsem nevzdělanec, ale toho idiota si schovej pro sebe, až si zas budeš myslet, že jsi nejchytřejší na světě. Valerie: Prosil bych o vysvětlení, či komentář.

Hackman
11. 02. 2001
Dát tip
Kopírovatse nemá, takze ne ty lidi ale ty jsi nevzdelanec a tupoun

Skleboun
11. 02. 2001
Dát tip
Mithrandir: beru, jsem nevzdelanec... ale kdyz napisu neco, co se bude podobat karlu krylovi a ja ho nebudu znat (nebo ne do takove miry), je to kopirovani? Ale pokud to kopiruji vedome, je to jina... nevim, jaky je tohle pripad, takze mlcim. Hackman:to bylo na koho?

Mithrandir
11. 02. 2001
Dát tip
Lidičky, omlouvám se za použité výrazivo, ale prostě mně úplně vytočilo, že si někdo bez skrupulí okopíruje Karla Kryla (to není napodobenina ani inspirace, ale prachsprostá kopie). Takže se ještě jednou omlouvám a doufám, že se k tomu Valerie nějak vyjádří.

Mithrandir
10. 02. 2001
Dát tip
SAKRA, UŽ JSEM MYSLEL, ŽE NIKDO NEPOZNÁ, ŽE TO JE DO PÍSMENKA OKOPÍROVANEJ KAREL KRYL. VŠEM TŘINÁCTI LIDEM, CO TOMUHLE DALI TIP VZKAZUJU: JSTE IDIOTI A NEVZDĚLANCI!!!!!!!!!!!!!!!

Skleboun
20. 01. 2001
Dát tip
je to hodne silne...kazdopadne dekui za Irenu :) S mym pokusem o kryptogram se to neda moc srovnavat (taky to neni kryptogram na zenska jmena)...Albireo vedel, co rika, kdyz mi to doporucoval :o) tip

Marigold
30. 10. 2000
Dát tip
Paráda...děkuji za lekci z historie, dějepisu a zeměpisu. Konverzaci jsem už bohužel nezvládl. je to vodopád...

nemam
17. 10. 2000
Dát tip
tak jak se dnes ma Karel Kryl?

nemam
16. 10. 2000
Dát tip
diky Karle Kryle

nemam
16. 10. 2000
Dát tip
super Karle Kryle

nemam
16. 10. 2000
Dát tip
bezva Karle Kryle

nemam
16. 10. 2000
Dát tip
parada Karle Kryle

nemam
16. 10. 2000
Dát tip
ahoj Karle Kryle a ahoj vsici

Anonym
09. 10. 2000
Dát tip
Valerie, děkuji Vám za mimořádný čtenářský zážitek. Inspirovala jste mě ke zplození kryptogramu na další jméno, které ve Vašem výběru není. Není zdaleka tak dobrý, jako ty Vaše, s Vámi může soupeřit leda tak Nezval. Přesto budu rád, když si ho přečtete, je pod jménem Albireo.

Miracleion
29. 09. 2000
Dát tip
Nemám slov, snad jen přirovnání k Nezvalovi, což v mém myšlenkovém světě znamená hodně. Precizní práce s jazykem, umění zkratky, metafory, co kouzlí náladu. Řadím mezi své nej... P.S. Samozřejmě plus tip.

Anonym
29. 09. 2000
Dát tip
Absolutni nadhera! Te nehy, necekanych asociaci, je to pro mne zjeveni.

3Kolik
27. 09. 2000
Dát tip
Mě se to líbí celé.

pauper
25. 09. 2000
Dát tip
Nadchlo :-) Mistrovska versotepecka prace, skvele obrazy, neha, laska, erotika. Neco tak dobreho jsem na Pismakovi uz dlouho nevidel. A rustina na konec! Velmi mile :-)

mis
25. 09. 2000
Dát tip
Valerie a 19 slok divů. Móóóóóć líbilo. Tip.To jsi na všech těch místech byla?

Merle
25. 09. 2000
Dát tip
celé D, H, I, K, L, a Marlena mi přijdou dokonalé... zbytek mě až tak nevzal, jen Walkýra mě popíchla svým W na tip ostatním to dá každopádně

papyr
25. 09. 2000
Dát tip
Nádherné.

zolli
24. 09. 2000
Dát tip
! Tip ! Vice jsem ti napsala do kritiky pod autora. Diky

suva
24. 09. 2000
Dát tip
Samota jako studna hluboká Upolín žlutý padá do potoka Vítr listí svým hřebenem česá A srpek měsíce nad akátem plesá * P.S.: Lenka by nebyla?

O.S.to6
23. 09. 2000
Dát tip
¤ - promin, ale kdyz nemam co dodat, schyluji se ke znakove reci... :)

Valerie
23. 09. 2000
Dát tip
První čtenář, první Tip... inu... dobře bylo, dobře bude :))

Carodej
23. 09. 2000
Dát tip
To je prostě fantastické! Úchvatné verše. Připomíná mi to dvě mé básně kopírující dívčí jména, ale začátkem každé sloky, asi je sem časem dám. Tohle je ale výtečné dílo, možná škoda, že není každý zvlášť, dal bych sedmnáct tipů, takhle mohu dát jen jeden, ale je to teda TIP!!!

Carodej
23. 09. 2000
Dát tip
Asi to přidám i do svých nejoblíbenějších děl.

Hackman
23. 09. 2000
Dát tip
Valerie po srdci se rozlije

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru