Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chvilička v knihkupectví

05. 08. 2004
7
0
4509
Autor
Arien

K tomuhle mě inspiroval jeden rozhovor s maminkou, kdy se mi snažila promluvit do duše.

Stojím v knihkupectví a bavím se s mládencem, co tady prodává. Jmenuje se Petr a je mu ke dvaceti rokům, je chytrý a docela milý.

„Když si to tak vezmeš, tak důvod, proč se na telenovely kouká tolik žen je jednoduchý,“ rozkládá rukama, vypadá při tom roztomile, „rády vidí, že i chudá a ošklivá dívka se může stát krásnou a bohatou.“

„No jasně, jsou to pohádky naší doby, něco jako Superstar,“ odvětím a natahuju se do regálu, kde je moje knížka. Je hrozitánsky vysoko a já jsem dost malá, takže si musím vzít stoličku, abych vůbec dosáhla.

„Taky pravda, každý člověk, každý obyčejný člověk má v sobě něco kouzelného, co ho může dostat až na vrchol. Když jenom bude moc a moc chtít, tak to dokáže.“

„Jo, stačí nenechat se odradit.“

 

Pokýve hlavou a velmi soustředěně se kouká doblba. Potom na chvíli odběhne do skladu a vrátí se zpátky s knížkou v ruce. „Tahle by se ti mohla taky líbit,“ říká.

„Teď na ni nemám prachy, schovej mi ji, prosím tě.“

Zase tak pokývá hlavou a zase se soustředěně podívá doblba.

No, má zas svou „soustředěnou“ náladu, asi za chvíli půjdu.

 

„A co jinak, máš už nějakou slečnu?“ zeptám se jakoby mimochodem.

„Ne, ne, Barčo, vždyť víš, že je těžký najít nějakou tu nebárbínu, a myslím, že ty už jsi nějakou dobu zadaná. Jinak ty holky… no já nevím. Když se kouknu na jednu, jako bych viděl všechny, tak mi to přijde. Zmalované až hrůza, oblíknuté všechny stejně… a o čem se baví? Akorát o Stodolní, o Superstar, o módních trendech.“

Překvapuje mě, kolik o tom vlastně ví. Řeknu mu to.

„No to víš, něco zaslechnu tam a něco tady a sem tam se dám do řeči se ségřinýma kámoškama.“

 

Zavrtím hlavou a chci se rozloučit, ale Petr se už nedívá na mě, ale na nově příchozí. Ten jeho pohled znám, není teď na něj radno mluvit; neslyšel by mě.

„Dobrý den, slečno, copak byste si přála?“ ochotně vyběhne zpoza pultu, což pro mě nikdy neudělal. A to jsem si myslela, že se mu líbím.

Risknu jeden pohrdavý pohled na „slečnu“. Zelené kruhy v uších, krátké tričko téže barvy s číslem „21“, bílá sukně, ze které lezou bílé kalhotky vhodně končící někde v půlce zad… nemějte mi za zlé, prosím, že jsem se odvrátila.

„No,“ zamyslí se „slečna“ a přejede očima pár titulů (dobře, jsem zvědavá, musím se koukat).

„Doporučovala bych obrátit svůj zrak tímto směrem,“ ukážu znalecky na rubriku červené knihovny.

Slečna se na mě mile, leč trošku odměřeně, usměje a věnuje mnohem zářivější pohled Petrovi s rozklepanýma rukama směřujícímu k onomu regálu.

 

A já spěchám na autobus. Někde u dveří zamumlám sotva slyšitelné „tak já se teda stavím zítra“ a na zastávce se tak dusím smíchy, až se lidi koukaj ještě divněji než jindy.

Jo, svět je fakticky dost zvláštní místo.


Arien
16. 08. 2004
Dát tip
nejseš sám ale taky se mi občas povede, že mě za ně můj blázen vytáhne a řekne "výstavní dny, miláčku", holt nosim moc těžký kalhoty, nemůžu za to přece že padají:) to je hrůza co:) jo a děkuju (za tip a tak, je prý slušný poděkovat, tak děkuju)

Zbyhoň
15. 08. 2004
Dát tip
Téma Tvých věcí navozuje příjemnou atmosféru, ty příběhy z knihkupectví jsou už od začátku milé. Souhlas s SB, že ten úvodní rozhovor je dost strojenej. Moc pěknej detail- ty kalhotky do půli zad, jsem rád, že s tímhletím dojmem nejsem sám. Je to myslím docela spolehlivé kritérium pro určení dívenky. A fakt pobavenej názor zaujmu v případě, že je vidět dokonce i to prudké zúžení, charakteristické pro tanga. Tady se na chviličku rozdvojím: Jakožto kluk se se zájmem podívám, jakožto lehký intelektuál tu holčičku naprosto odsoudím do třídy bárbínek. Jedna z deseti takových možná není kráva, ale těch devadesát procent Ti dává plné právo trošku škatulkovat. Tož takovej menší típek :) (a ten už je čistě za dílo, oproštěn od skutečnosti, že Tě trochu znám a párkrát jsme podebatovali :)

Arien
10. 08. 2004
Dát tip
beatrice: dalas tipa, takže nic hnusnýho říkat nebudu cmuki: díky arthamir: seš šílenec, víš to Andulka: svalila bych to na ostravský výraz, že všechny sečtělé mladé ostravačky používají výraz jako "prachy" ale fakt to docela ruší:) promiň mi za ruch, ale musela jsem si to nějak vysvětlit, že v jedné chvíli se odmítám koukat a v druhé se zas koukám jej fakt? Nevšimla sem si:( To je fakt, mohla být, já jen nevěděla jak představit tu absolutní bárbínu. Neznám je všechny, jenom pár, takže nekteré být chytré můžou. Tohle je jen můj zaostalý a pokrytecký názor na ně (nesnáším škatulkování)

arthamir
10. 08. 2004
Dát tip
ale krásnej, ne? (hi hi) :-))

Arien
10. 08. 2004
Dát tip
"hi hi" chjo... dyk řikám měli by tě zavřít do klece a krmit výhradně banány

arthamir
10. 08. 2004
Dát tip
banány mám rád, sem si zrovinka dneska jeden dal :-) v takový kleci nemá se člověk špatně... občas mu někdo banánek hodí, za ouškem podrbe - no jéje, to je žůžo... v klídku si tam pak může vymýšlet blbinky do písmáka, no né? a jenom pro tebe: hi hi hi hi ha ha ha a ještě umím jedno, ale to je trochu odvázanější (asi tak po dvou až třech dvoudeckách vína) he he he :-))))

Andulka
07. 08. 2004
Dát tip
"Teď na ni nemám prachy, schovej mi ji, prosím tě.“-> tady se mi nejak neciti, ze mlada, hezka, sectela holka pouziva vyraz jako prachy.....a pak...to dneska porad se musi schovavat knizky? Nemuzes si ji objednat kdykoliv??? ------------- (dobře, jsem zvědavá, musím se koukat).-> tohle se mi tam zdalo navic, rusilo ---------- Tak nevim....Mas to dobre napsane, cte se to dobre....ctenar ma pred ocima vas dva, vas rozhovor....je to jako by stal nekde opodal.....v tomhle je to dobre. Slabina je podle me v tom, ze podobne tema jsem cetla nedavno na pismakovi...a ne jednou. Slabina je, ze ty jako autorka/hlavni hrdinka....skatulkujes....ta holka prisla...je krasna je sexy, a ty ji schodis tim, ze ji posles do regalu s cervenyma knihovnama.....Co kdyz ta holka je nejen krasna, sexy, ale i chytra a jeste treba k tomu intelektualka...:-)

Arien
06. 08. 2004
Dát tip
Ne, já mám chlapy ráda:) beatrice: nemohu se dočkat, ó skvělá, jaká to čest, že jste zavítala sem ke mně a přečetla si povídku, ba dokonce ji i kziritizovala... a co víc, dala i tip! hajdam: to doufám! fungus2: díky, pane povídkáři chicorica: :) sleeping_beauty: jo chyby opravím, díky za upozornění, já dycky sem hrr a pak to tak vypadá... svět je fajn místo... já nejsem založená proti chlapům, spíš se vysmívám tomu pokrytectví, které platí obecně a kterému se nevyhnu ani já no, moment začátku rozhovoru je přímo podmíněn pointě, souhlasím, že je to docela nešikovný tohlencto jsem napsala dohromady za nějakých deset minut a mermomocí jsem chtěla ze sebe vypotit nápad, co mě v tý hlavě už dost svědil, šlo to napsat i líp arthamir: já znám spoustu kluků, co by se na ni ani nepodívalo, znám spoustu kluků, co by se podívalo a pak by to nepopíralo, a psala jsem o těch třetích (to škatulkování je ale vážně strašné, stydím se za sebe) Fouckault: nj, já byla dycky naivní... jo a díky všem!

guy
06. 08. 2004
Dát tip
Rozhovory s maminkama bývají dokonce i inspirující ... někdy ... :-)*

Arien
06. 08. 2004
Dát tip
guy: pokud to není "kde jsi tak dlouho?" tak jo:)

cmukina
06. 08. 2004
Dát tip
no.....dobre

arthamir
06. 08. 2004
Dát tip
tak mě něco napadlo... inspirován tvým dílkem, stvořil jsem tak trochu své vlastní... tak jestli chceš, mrkni :-)

hajdam
05. 08. 2004
Dát tip
Všichni kluci nejsou takoví... Většina je mnohem, mnohem horší. :-)

fungus2
05. 08. 2004
Dát tip
Fajnové. TIP

chicoria
05. 08. 2004
Dát tip
no jo, to jsou oni.-))*

arthamir
05. 08. 2004
Dát tip
docela hezké počtení :-) lehce ironické, fajn. snad nehážeš všechny chlapi do jednoho pytle, ale tenhle příběh znám z praxe (hi hi) holt zelené tričko s 21čkou je velké lákadlo :-)))

Fouckault
05. 08. 2004
Dát tip
Je to ještě horší než si myslíš :-) T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru