Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Medvěd a veverka

14. 08. 2004
3
0
3168
Autor
johanne

i tohle dílko je psaný na zadaný téma... celkem stará záležitost, jen tak :)

Jednoho pěkného podzimního dne se v lese potkali starý mrzutý medvěd a mladá rozdováděná veverka. Hopkala z větve na větev, monitorujíce bystrýma očkama situaci pod sebou. Občas, když se zrovna z vyšších větví stromu zvolna snášel list větších rozměrů, se vrhla střemhlav do volného prostoru, drapla jej tlapkami a doplachtila na něm k zemi.

Medvěd mezitím seděl zpola zahrabán do kupy listí, kterým tak prozatímně dotvářel tepelnou izolaci, a zasněně mžoural do oslepujících paprsků chladného podzimního slunce. Když do něj narazila letící veverka, zakaboněná tvář se mu trochu rozjasnila zjištěním, že nezůstal mezi mlčícími stromy zcela osamocen. Veverka šmejdila po zemi a potápěla se ve spadaném listí; medvědovu přítomnost očividně nebrala na vědomí. Medvěd se opět zachmuřil; ignorace ze strany veverky hluboce ranila jeho city.

Z listí vykoukla hlavička zavrtané veverky: "Medvěde… hej, medvěde!"

Medvěd trochu pookřál a blahosklonně odvětil: "Ano?"

"Nerozsedl jsi mi náhodou poslední ořechy?"

"Ořechy?"

"Ořechy ze stromu nad tebou… někde tady musí být. To víš, zima bude krutá."

"Hm, tak zima," zabručel medvěd, "tady ořechy nejsou. Je to javorový les."

"Hloupost," utrousila veverka šplhajíc do koruny stromu. Za chvíli znova plachtila na listě. Prohrabala barevné listí a zavolala na medvěda: "Hej medvěde… co ten strom vedle? Nejsou tam ořechy?"

"Jsi v javorovém lese. Chápeš? V lese, moc stromů. Javorových stromů. Na javorech nerostou ořechy."

Veverka se ušklíbla a šplhala na další strom. "Co tenhle? Medvěde? Jsou tu ořechy?"

Zapadalo slunce. Veverka už prolezla stromy v okruhu 500 metrů ve snaze najít ořechy. Medvěd se s povzdechem zvedl a odcházel pryč. Málem šlápl na zahrabanou veverku. Vystrčila hlavu z listí a zeptala se: "Fakt jsi neseděl na nějakým ořechu?" Medvěd, ač nebyl svým založením krutý surovec, ulomil větvičku a praštil veverku přes čumáček. "Jsi v javorovém lese!" zahřímal. "Tak jo. Budu přes zimu křoupat listy. Prý je to zdravé." řekla veverka. Medvěd odcházel, nechápavě kroutíc hlavou: "Chytrému napověz, hloupého…"


hehee, mně se to líbí, tip***

johanne
23. 10. 2004
Dát tip
bez citu pro jazyk??? tak to tedy slyším poprvé...! nevím, jak ses ke mně dostal, nejsem s to pamatovat si jména všech autorů, kterým jsem psala kritiky, takže... neuvědomuju si, že bych někde psala, že Písmák je sdružení grafomanů co myslíš tím - "začni psát pořádně"?

cempe
22. 10. 2004
Dát tip
Tak jest-li chceš hodnotit, tak začni psát pořádně, jsi autorem vypsaným, seč bez citu pro jazyk. A spíše zjišťuji, že jsem špatně. Promiň, ale máš pravdu písmák je pro grafomany, no vrítím se ke své formě na papíře, v malých knížečkách a to bys viděla kolik mam spokojených čtenářů.

Arien
23. 08. 2004
Dát tip
:)) ok, tip

johanne
21. 08. 2004
Dát tip
arien: téma - toť první věta (po to a...), žánr bajka milan: dík :)

Arien
15. 08. 2004
Dát tip
jaký bylo to téma, prozraď... takhle se to nedá hodnotit...

TIP a zařazuji do stromového klubu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru