Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tma

16. 08. 2004
3
0
2505
Autor
Stevenson

Nejjistější předpověd poèasí, jakou jsem kdy slyšel : Předpověd na dnešní noc : Bude TMA

Mám rád tmu. Už možná právì proto, jak se proti ní na úseku civilizace bojuje. Chápu že samotný Edison za to nemùže, ale pøesto si ho necenim. Alespon ne jako vìdce.

Bojuje se totiž nejen proti tmì, ale proti noci. A já mám rád i noc. Myslim, že hodnì z nás má rádo noc, i když se dìlá vše proto, abychom ji nìjakým zpùsobem okradli. Tøeba o tu tmu.

Noc, a hlavnì tma, která s poøádnou nocí souvisí má v sobì mnohem víc, než jen zasloužený odpoèinek po celodenní zasloužilé práci. Má v sobì právì tu moc ho poskytnout . Oproti obyèejnému dnu, ve kterém se èlovìk naopak utahá, otráví, rozèiluje a v nejhorším pøípadì i nudí.

Jen v noci a v poøádné tmì se mohou prožívat sny, na které nemáme pøes den jednak èas a jednak nárok. A kolik jich v takové poøádné a temné noci létá vzduchem. Tím, tøeba i jen virtuálním. Tím, který je pøístupný jen tìm vyvoleným, kteøí si je mohou v té noci pøivlastnit. A pak je tøeba vydávat za své. Zkuste to schválnì sami. V temné noci, ne ve mìstì, kde jen nahoøe pokud je oblaha bez mrakù svítí stokrát více hvìzd než v tom mìstì, kde s tou nedùležitìjší složkou noci , tmou, bojují miliony svìtel. Hvìzdy do tmy svítit mohou, Ty na to mají nárok. Mají i nárok na naše sny a pøání, které se mohou i tìmi padajícími vyplnovat.

A ten, kdo jednou ztratil pìšinu v lese, kde nebylo pro stromy moc hvìzdy vidìt, nebo bylo zamraèeno mùže jistì potvrdit, že podobný zážitek mu nemùže jakýkoliv den se svìtlem dopøát.

Kdo neprožil, vøele doporuèuji.

A to už vùbec neberu v úvahu, že obvykle v noci a potmì se tak krásnì pøichází a zároven nachází to nìco co nás, jako lidstvo, vùbec na tomto svìtì plném svìtla za každou cenu udržuje…

A nejen v tom krásném mladém vìku. Znáte pøeci každý tu starou opotøebovanou anekdotu o starších manželech, ne..?

“ Táto, mám zhasnout ? „

„Ty ano, ale lampu nech svítit.“

 

Tak hurá na pøíští dovolenou do mìsta lásky a svìtel, Paøíže…


Zbyhoň
17. 08. 2004
Dát tip
Taky mám moc rád noc…sice jsi mi vybral námět k nějakému potenciálnímu výlevu na podobné téma, ale zas jsem rád, že to tak necítím sám. Hrozně rád mluvím s lidma v noci…noc je daleko míň pokrytecká a pravdivější… tip

vesuvanka
16. 08. 2004
Dát tip
Úvaha je moc pěkná, je na ní hodně pravdy.... jenom tu poslední větu bych sama pro sebe upravila: Tak hurá na příští dovolenou do města láska a světel, Neapole.... Díky a tip

petr(angel)
16. 08. 2004
Dát tip
spis nez jako uvahu bych to oznacil jako oslavu noci, ale to nic nemeni na faktu, ze to ma urcite kouzlo.(uvaha by hlavne mela prinutit ctenare zamyslet se a to tvoje dilko nesplnuje-o forme se ani nama cenu bavit) Uz jen to, ze se zamyslis nad takovou "beznou veci" jako noc a tma, si zaslouzi pochvalu.

V podstatě souhlas s Petrem, ale nabízím k zamyšlení toto: když jsi psal, že civilizace vyhlásila boj tmě (a noci), tak jsem si vzpomněl na to, čemu se říká světelná metaforika poznání, tedy evropský slovník, který rozum chápe jako světlo. Civilizace (viz. osvícenství) toto světlo prosazuje - ale na úkor čeho všeho? Jakýkoliv text, který inspiruje k myšlení (proč by měl pořád uvažovat autor, ať si taky čtenář zasportuje :_)) hodnotím kladně, byť jsem si vědom toho, že autor textu to do toho třeba ani nevložil. Psaní je hra a tenhle text je celkem hravej.

Stevenson
16. 08. 2004
Dát tip
-))) no jo.-) ale dik za zastaveni.-)

guy
16. 08. 2004
Dát tip
ono je to jedno, jestli je na ty lásky a světla lepší Paříž nebo Neapol ... všude se musí dávat pozor na AIDS ... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru