Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ujel mi vlak a Přízrak noci

17. 08. 2004
4
2
6564
Autor
Kodynie

Je to jen přepis dvou mých nočních snů. Šup s nima do sbírky \"Pohádky na všední den\".

Ujel mi vlak

 

Ujel mi  vlak, už jsem v něm seděla, v první třídě, stejně ujel. Chtěla jsem jet druhou třídou, nešlo projít do jiného vagónu. Musela jsem vylézt ven. Než jsem se zorientovala, vlak se rozjížděl. Chytila jsem se kliky, že vskočím zpátky aspoň tam kde už jsem byla, ale nepodařilo se mi otevřít dveře. Ruka sklouzla a já už jen smutně mávala ocásku vlaku, který se posměšně vrtěl, když mizel do dáli. Zůstala jsem stát na nádraží a zmateně se rozhlížela, čím tedy pojedu. Ničím. Ujel mi vlak, který už nikdy nechytím.

 

Přízrak noci

 

V jiném nočním vlaku jeli spolu v jednom vagónu dva cestující. Na nejbližší zastávce jeden vystoupil. Druhý nevěděl, že zůstal v celém vlaku sám jen se strojvůdcem. V poklidu pochrupával a těšil se až dorazí domů. Vlak se řítil tmou. Znenadání se v kabině mašinfíry objevila podivná postava. Rysy jejího obličeje byly rozplizlé a neurčitelné. Cestující ukolébaný vidinou blížícího se domova se z polospánku usmíval. Nejistota se začala rozplývat, strojvůdce uviděl prázdné oční důlky a už se na něj šklebila bílá bezmasá lebka. Postava se rozmáchla a mašinfíru sklátil infarkt. Cestující se trochu zavrtěl, než našel pohodlnější polohu a spal dál. Vlak se řítil tmou. Vlak, který nikdy do svého cíle nedojel. Cestující, který svůj vlak sice nezmeškal, přesto je už navždy uvězněn v tom přízračném dopravním prostředku, který mu nedovolí se vzbudit a jít domů.


2 názory

Až neuvěřitelné, jak se to většiny děsivě dotklo...jak skoro kňučí, že to nesmí takto být, ale že dobro nás má všechny rádo a další pohádky...ale mě přijde, že to dělají všeci, kteří se žádný vlak ani nepokusili chytit. A mají za to, že vydat se do neznáma je to nejnepřirozenější, ale...ty vlaky jsou skutečné, ...děsivě i radostně skutečné. Kdo nepromešká intenzitu, nepromešká vlaky do svobody.

https://www.youtube.com/watch?v=r1Cob1LfUF4


aldebaran
04. 10. 2004
Dát tip
Je to dobré. Mohlo by to být více propracovanější.

studanka
05. 09. 2004
Dát tip
skoro námět na horor- až mě zamrazilo...

Kodynie
03. 09. 2004
Dát tip
Hm, tak to je smutné. Ale i takový je život.

StvN
03. 09. 2004
Dát tip
Ne. Je to dobré. Nemůžeme být všichni stejně dobří. Lišíme se a to je fajn.

StvN
02. 09. 2004
Dát tip
Znám jen velmi málo autorů, kteří skutečně chtějí, aby jim někdo s tvorbou pomohl. velmi málo je tak jeden nebo dva. Na toho druhého si zrovna nevzpomínám.

Kodynie
01. 09. 2004
Dát tip
No já myslím, že do Arény dávají autoři svá díla především proto, aby jim ostatní s jejich tvorbou pomohli, aby si mohli vytříbit svůj nezaměnitelný styl. Ale máš pravdu, že se tam vyskytují i Ti neukáznění, kteří se chtějí předvést před co největším publikem, byť by pronesli jen jednu větu. Taky se měj hezky.

StvN
30. 08. 2004
Dát tip
Zařazení díla do arény vypovídá daleko spíš o nafoukanosti autora, než o skutečné touze po kritice. Ale nic. Odpočívej, nebudu rušit.

Kodynie
27. 08. 2004
Dát tip
Jů, Ty sis té temnoty všiml? Jinak psát neumím. Vnímaví čtenáři vždy potěší :-), i když je tu čeká zjednodušený popis nezalitý tou správně dovařenou "omáčkou".

Seregil
26. 08. 2004
Dát tip
Je to víceméně popis... ale dost dobrej...dávám tip... je to příjemně decentně temný....*

Kodynie
23. 08. 2004
Dát tip
Spíše nezastavila, byla to snová lokomotiva a ty mohou jezdit na svých přízračných kolejích donekonečna. ;-) PS: "Hlupší kritiky" jsou nejlepší. ;-)

StvN
20. 08. 2004
Dát tip
Já jsem přístupnej argumentům. Rozumným vždycky, ale ty neargumentuješ. Ty seš typ člověka, kterej je v podstatě uzavřenej a netvárnej. Když je něco hotovo, proč to měnit, že ano?

JiKo
20. 08. 2004
Dát tip
no ten druhej to podle mě určitě přežil páč každá mašina má bezpečnostní tlačítko které když v určitých časech nezmáčkneš vlak zastaví. Podle mě se tedy spíš stal železničním trosečníkem :-)

Kodynie
20. 08. 2004
Dát tip
StvN: Já jsem sem nepřišla, aby mne tu někdo tvaroval. Já si sem chodím odpočívat. Jestli sis nevšiml, tak ani jedno mé dílko nebylo nikdy v Aréně. Obrať svou pozornost tam, tam najdeš spoustu autorů, kteří si přejou být tvarováni a ještě se budou tetelit blahem, že se jim někdo věnuje.

Kodynie
20. 08. 2004
Dát tip
_JiKo_ : Já vím, že mašiny mají taková tlačítka, ale to už by neměl tento příběh takový dramatický náboj. Nehledě na to, že noční sny se nestarají o lidské vynálezy a tak moje lokomotiva takovým zařízením vybavena nebyla, protože jsem jí neviděla brzdit. ;-)

JiKo
20. 08. 2004
Dát tip
nakonec ale zastavila:) ps: dá se "nepřát si hlupší kritiku" :-)

Kodynie
19. 08. 2004
Dát tip
Proč né? ;-)

StvN
19. 08. 2004
Dát tip
A proč jo?

Kodynie
19. 08. 2004
Dát tip
Aby kvočna nekvokala, protože nemá proč. Tak mír, jo. Ostatně, jsem ráda, že pořád ještě statečně tady plníš roli kritika a nevzdal jsi to jako většina ostatních. :-)

StvN
19. 08. 2004
Dát tip
Neberu to jako boj, takže není co vzdávat.

Kodynie
19. 08. 2004
Dát tip
Ale jdi Ty. Nenavrhovala jsem mír, protože jsme spolu bojovali. Každý máme svoji pravdu, ale nemáme dost sil toho druhého stoprocentně přesvědčit o vlastní pravdě. Tak si každý ponechme svou pravdu, protože jsem nenapravitelná. Rozejděme se tedy v míru a pokoji a příště možná budeme lépe připraveni naslouchat pravdě toho druhého. :-)

StvN
18. 08. 2004
Dát tip
Proč to nerozvedeš? Tohle je dost povrchní popis, který neni ani záživný ani čtivý.

Kodynie
18. 08. 2004
Dát tip
Znáš mne přece, jinak to neumím. Nerada vše podávám čtenáři až pod nos. Chci aby tam zůstalo něco pro čtenářovu fantazii a sám si tam našel to své mezi rádky. Jak se zdá pro Tebe tam žádné poslání mezi řádky schováno nebylo a tak ses jen nudil. To je mi líto, ale lepší už to se mnou jako čtenárř mít nebudeš.

StvN
18. 08. 2004
Dát tip
Necháváš docela veliký prostor. Možná by stačila jedna věta, to by byl ještě větší prostor. Podle mě se takhle uvažovat nedá. Mnohdy by stačilo málo. Tohle je spíš deníčkový zápis. Je mi jasný, žes to napsala přesně tak, jak jsi chtěla, takže tu enní žádný prostor pro diskusi. Čili nic.

PetrRomeo2
18. 08. 2004
Dát tip
Vlak nikomu neujel jedeme stale celej život vlakem co jede nekam nekdo ví kam a nekdo neví a nakonec cesty toho vlaku je smrt tak že určite jsi stihla ten vlak.

Kodynie
18. 08. 2004
Dát tip
StvN: Já Ti věřím, že Ti to nic nedalo. Není tam to, cos zrovna hledal a chtěl číst. Lépe psát neumím a když nemáš zmapovaný prostor a nepamatuješ si jak kdo píše, je to především Tvůj problém, že pak odejdeš zklamaný. Chce to mít mnohem méně chtivé a veliké oči a možná najdeš krásu i radost, kdes jí dříve nehledal ani nečekal. Naroční čtenáři by měli chodit jinam než ke mně, lepší už to se mnou opravdu nebude a já už Ti víc dát nemohu.

Kodynie
18. 08. 2004
Dát tip
PetrRomeo2: Máš pravdu vlak do stanice Smrt jsem nezmeškala, ale člověk většinou jede ještě v malých lokálkách, které když se člověk včas nerozhodne nebo je příliš pomalý a žije jak želvička, už nikdy znova nechytí nebo nedohoní.

StvN
18. 08. 2004
Dát tip
Ale né.

Plaza
17. 08. 2004
Dát tip
Prosím tě, rychle to smaž, než to někdo uvidí.

Kodynie
17. 08. 2004
Dát tip
Proč?

Plaza
17. 08. 2004
Dát tip
Nehodí se to ani na podpal.

Kodynie
17. 08. 2004
Dát tip
Aha, v tom případě to tu mohu nechat.

Jeheheman
17. 08. 2004
Dát tip
no prostě sny.. na to je na P. extra nick se zveřejněným heslem.. Fredie_Kruger nebo jak se to píše..

Kodynie
17. 08. 2004
Dát tip
Nepotřebuji na to anonymní nick, své sny si tu publikuji už víc jak dva roky a proto dílko okamžitě přiřadím do své sbírky Pohádky na všední den, hrdě se k nim hlásím a bez debat se tu nebudu schovávat pod hromadným nickem.

Jeheheman
17. 08. 2004
Dát tip
Ale tak on není zase tak anonymní, každý kdo tam vloží sen se zpravidla podepíše.. ale no nic.. to je samo tvoje věc

Kodynie
17. 08. 2004
Dát tip
V tom případě je všechno v pořádku, ale já budu klidnější když má dílka budou v mém domečku a ne když se budou potulovat pod cizím nickem, nehledě na to že postava Fredyho Krugera mi vůbec není sympatická a kromě toho jsem v životě neměla noční můry. Mé sny mne nikdy neděsily. Děkuji Ti za radu, ale pro mne je nepoužitelná. Jsem strašně tvrdohlavá. :-)

Kodynie
17. 08. 2004
Dát tip
Ještě avízo, jsem hlava děravá a nepozorná.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru