Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tři idealistické teorie světa

Výběr: Print
08. 09. 2004
5
0
14271
Autor
Danny

Pokud odmítneme materialistickou teorii, mnou pracovně nazvanou "Slepý vesmír", (odmítnutí se zakládá na mých osobních zkušenostech... to vydá na další článek a nebudu to tady rozvádět), vytvořil jsem si v průběhu života tři teorie o světě

 

1. Boží plán

Svět byl stvořen Nejvyšší bytostí, s Jí známým účelem, vše je pod kontrolou, každému dávají synchronicity to co si zaslouží a to co "má" dostat aby "šel dál". My celý Plán nevidíme protože jsme jen součástky ale můžeme si být jisti že vše je OK.

 

2. hra

Je to hra. Možná něco jako Šivův tanec, možná pyramida která se skládá z  menších her každého jednotlivého člověka, her rodin, národů, ras... celé to  tvoří jednu velkou gamesu a Nejvyšší bytost se baví. Bezva bezva.

 

3. solipsismus

Toto je přísně "vědecko-idealistický" přístup. Egoistický a pro někoho hnusný. Cogito ergo sum. Vím že existuji. Ale co zbytek vesmíru? Je nezávislý, nebo  závislý na mě? Nemůžu (exaktně) ze své pozice dokázat, že má vědomí cokoliv  jiného než já a že když odejdu z místnosti, místnost tam stále je... chápete?
Takže realitu jsem si kolem sebe vytvořil (a stále vytvářím) já. Dětinské,  říkáte? Ale povýšil jsem to na jednu ze tří teorií protože tyto solipsistické  myšlenkové pochody nemůžu pominout...

SYNTÉZA

 

Tyto tři teorie se vlastně tak nějak nevylučují, ale doplňují. Dá se zkonstruovat jejich syntéza, o kterou se nyní pokusím:

- je jenom jedno Já (Solipsismus)
- to si hraje na vesmír (Hra)
- ten si stvořilo plánovitě aby se projevilo (Plán)

 

cítím to tak, že teorie Plán a Hra transformují při syntéze Solipsismus
tak, že nejsem jediný, kdo má vědomí. To je sice v podstatě jen jedno, ale já (=Danny) v něm nemám (či zároveň mám a nemám -vivat doublethink) výsadní postavení. Protože je jen jedno Já, a z třetí teorie to plyne, Nejvyšší bytostí která vše kolem sebe stvořila jsme my všichni (já, ty, oni ... různé pohledy na Já)

zbývá poslední věta - každý ji může v duchu opakovat (neplatí jen pro Dannyho :)

 

"jsem Nejvyšší bytost, která si pro sebe naplánovala hru."


Giltar
11. 10. 2004
Dát tip
Print: Klanim se... brilantne receno!!! Bud statecny Danny, pravda zvitezi!!!

Print
14. 09. 2004
Dát tip
Danny...já na tvém místě bych mlčel a nenechal se vtáhnout do kalužových debat hrajících se na rozbouřené moře... *!

Danny
12. 09. 2004
Dát tip
Zoroaster: myslel jsem si, že téma už nechám plavat, ale pro jistotu jsem si ještě ověřil mnou používané sporné pojmy. Použil jsem elektronickou encyklopedii Diderot 2002: solipsismus, názor člověka, který za jedinou skutečnost pokládá sám sebe. V této extrémní podobě není solipsismus trvale možný, v méně důsledných podobách se však vyskytuje (L. Klíma). materialismus, novověký filozofický názor (od 18. stol.; tendence již od počátků filozofického vývoje), že všechna skutečnost je hmotné povahy a poznatelná smysly. Veškeré duchovno je chápáno jako odvozené, popř. dokonce i jako redukovatelné na látkovou povahu. S materialismem obvykle souvisí i gnozeologický optimismus; jsou-li všechny oblasti bytí podřízeny týmž zákonům a opírají se o jediný princip, lze předpokládat jejich poznatelnost. Významní představitelé materialistické orientace: indická filozofická škola lókajáta, řecký filozof Démokritos a Epikúros, římský Lucretius, francouzští osvícenci (La Mettrie, H.-D. Holbach, C. A. Helvétius aj.), britští empirici (F. Bacon, T. Hobbes), marxismus. Z latinského materia (hmota). Opak idealismu. Význam rozporu mezi idealismem a materialismem v dějinách filozofie často přeceňován a neoprávněně schematizován (zejména v marxismu). ... zjistil jsem že tyto pojmy znamenají to, co jsem si myslel že znamenají - čili v úvaze jsou použity korektně. Problém asi nebude v mém svévolném vymýšlení obsahů pojmům ale v širších definicích pojmů (u mě) versus užších (u tebe). možná je filosofie tvůj obor - potom ovšem chápu větší kritičnost... sám taky (jsem informatik) často vidím jak mnozí lidé nepřesně používají pojmy mého oboru (například kdosi při otázce na MP3 na Internetu použil slovní spojení "program MP3"... přitom nejde o program ale o datový formát. ale jeho výrok lze přesto pochopit.) - takže nad tím většinou trošku mhouřím oči... no nic, hezký den :)

Danny
10. 09. 2004
Dát tip
Zoroaster: pokud se utápíš v pojmologii a nevnímáš přitom celkový smysl úvahy, pak běda... použil jsem pojmy, které jsou nejbližší mojí těžko popsatelné (a protrpěné) zkušenosti... možná to může zmást někoho, jehož definice pojmů jsou užší než moje... ...myslím že na Tvoji reakci na dílo pěkně "sedí" Armandova druhá kritika (nic ve zlým, ale s tím "pseudointelektuálním hlupákem" jsi mě trošku zarazil... kdybych dílo myslel jako parodii, zmínil bych se o tom alespoň v prologu...)

Danny
10. 09. 2004
Dát tip
StvN: podobně jako Zoroaster? (předpokládám) Nebo podobně jako já(autor díla)? Tvá kritika připouští obě interpretace...

StvN
10. 09. 2004
Dát tip
jsem Nejvyšší bytost, která si pro sebe naplánovala hru Takhle. Protože někdy mi skutečně přijde, že odejdu-li z místnosti, ona zmizí. Občas na ulici potkám člověka, který zkrátka nemůže a nesmí existovat. Pak si říkám, že je to hříčka, něco, co mi matrix připravil pro pobavení. Ten člověk vlastně existuje jenom proto, abych si ho jednou všiml. Zoroaster je vzdělanec šermující pojmy, ale zřejmě nedá nic ze sebe.

hajdam
10. 09. 2004
Dát tip
Pokud by byl solipsismus pravdivý, jak si mám vysvětlit,že v mé představě světa existují fakta, která neznám? Pokud jsem si v rámci "hry" omezil své vědomosti, pak již nejsem stejnou bytostí, která představu tohoto světa vytváří, jinými slovy nejsem to já, kdo tvoří mou představu okolního světa. Já jsem na takovou věc prostě příliš "hloupý" :-)

StvN
10. 09. 2004
Dát tip
Kde jsem napsal, že bys měl ty, nebo někdo jiný, dávat pojmům falešný obsah ze sebe? Dokazuješ akorát to, že přemýšlíš jako kniha, ale ne jako svobodný člověk. Pojmy tě omezují, nammísto, aby ti daly svobodu. Když říkám tě, myslím tím obecně všechny možné i nemožné lidi.

StvN
10. 09. 2004
Dát tip
Ano a už jsme u toho. Člověk si nejdřív musí přečíst pár hodnostných knih, abys ho přijal. Super. Jestli mě chceš dál urážet, tak si pozorně rozeber tuhle větu: Zoroaster je vzdělanec šermující pojmy, ale zřejmě nedá nic ze sebe. Ta říká, že chceš-li vyjádřit myšlenku, schováváš se za pojmy, ale nedáš do ní, do myšlenky nikoli do pojmu, nic ze sebe. je pravda, že pojem jde taky z tebe, ale větou typu: materialismus - máš na mysli ten dialektický Marxův? (ovšem to je názor metafyzický, tedy idealistický) jsi mě dorazil, protože tady se chováš akorát jako páv ukazující svůj barevný ocas.

Zbyhoň
10. 09. 2004
Dát tip
Drahý Zoroastere, s tím napadáním jdi někam. Já v tom dílku cítím úsměv a ztotožňuju se s tím, že se nejvyšší bytost dobře baví. Klidně můžeš být vzdělanec a mít školy logiky a teologie a filozofie, jenže pokud tady budeš onanovat s pojmy jen kvůli machrování samému, stejně si o Tobě budu myslet svoje… A já si klidně tipnu.

StvN
09. 09. 2004
Dát tip
Vidím to podobně.

Armand
08. 09. 2004
Dát tip
tvá úvaha je naprosto ve shodě se závěry moudrých (mystiků, jóginů a jiných) ... a není k níc dodat. Poznání je vzácná věc, kterou lze jen velmi nesnadno předat. Přeju ti, aby ti to poznání přineslo spokojenost a štěstí .-) * :)

Armand
08. 09. 2004
Dát tip
ps: je případné že se nelze vyvarovat chyby v popisu nepopsatelného :) Škoda, že slova a názory neumí víc... protože každé slovo a každý názor je jednostranným aktem (nepřekračuje dualitu, nepostihuje Jednotu) a jako takové je lze napdnout a vyvrátit.

Danny
08. 09. 2004
Dát tip
díky za tvůj pohled... cením si toho. uvidíme co kritiky ostatních....

zuzuzu
08. 09. 2004
Dát tip
SEŠ SMĚŠNEJ nevšimls sis, že solipsismus je jen vyhrocenásračka, která měla na něco poukázat, protože filosfoie někam ještě nezasáhla, ale pak se to najednou všechno začalo vyvíjet dál=překonalo soli ipse v další a další skutečnější systémy :POSTMODERN

radši papej kyselé rybyčky +znám asi tak 87564985 lidí trpících stejně jako ty mesiášským komplexem +asi ste všichni klony

Aerotik
08. 09. 2004
Dát tip
Úvaha mi připomněla jednu nezapomenutelnou větu z Pierra Boula: "Vytvořili jsme definici nedefinovatelného, která je založena právě na nedefinovatelnosti nedefinovatelného."

isabell
08. 09. 2004
Dát tip
tys četl od Orwella 1984:) Skvělá kniha (doublethink). Ale jinak můžu říct, že jsi šílený:))

Danny
08. 09. 2004
Dát tip
isabell: jsem šílenec a jsem na to patřičně hrdý :))

isabell
08. 09. 2004
Dát tip
já si vždycky myslela, že šílená jsem já, ale asi šílím jiným směrem:)))

Danny
08. 09. 2004
Dát tip
druhý kolo: no jo, jenže rozdíl mezi nima a mnou je v tom že oni trpí mesiášským komplexem, *zatímco* *já* *jsem* *opravdu* *Mesiáš* *CHACHACHA* :)))))) (neboj, jen si dělám srandu...)

bohus
08. 09. 2004
Dát tip
ako si dovoľuješ brať moje postavenie stvoriteľa !?! a vysvetľovať ti, čo môžem interpretovať iba ja(h) ?!? za túto drzosť si zaslúžiš večný tip!!! (:-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru