Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PORTA VESUVIANA... 1. část

09. 09. 2004
13
0
9053
Autor
vesuvanka

Někdy je člověk téměř magicky přitahován určitým koutem na Zemi, vzdáleným třeba i tisíce kilometrů od místa, kde žije. Tím koutem je pro mě Vesuv a jeho okolí.... Toto dílo bych ráda zpracovala mnohem podrobněji a vydala knihu včetně obrázků...

PORTA VESUVIANA.... 1. část

Ne náhodou považoval velký cestovatel a přírodovědec Alexander von Humboldt pohled na Neapolský záliv s Vesuvem za jedno z nejkrásnějších panoramat na Světě. Samotný Vesuv, tyčící se nad zálivem, upoutával odedávna pozornost lidí. Je to jediná činná sopka na evropském kontinentu, nepočítáme-li západně od Neapole ležící Solfataru, z níž vyvěrají horké sirné prameny.
Vesuv se může pochlubit i svými dalšími krásami a přírodními zajímavostmi - jedinečnou vegetací a faunou. Působivý je pohled do obrovského kráteru. Veliké nadšení vyvolá výhled z vrcholu hory na celý Neapolský záliv se Sorrentským poloostrovem, ostrovy Capri a Ischia a samotnou Neapolí. Z vrcholu shlédneme i proslulé Pompeje. Vesuv bychom bez nadsázky mohli nazvat králem Kampánie nejen pro jeho majestátnost a nadmořskou výšku (1281 m nad mořem), ale i pro mimořádnou úrodnost půdy, obsahující velké množství minerálů, která udává zemědělský charakter kraje (název Kampánie je odvozen od latinského "campus", tj. pole). Všechny plodiny, které se zde pěstují, vynikají mimořádnou kvalitou. Není tedy divu, že se vulkán zapsal do srdcí lidí zde žijících.

P a r c o n a z i o n a l e d e l V e s u v i o
Na svazích Vesuvu se nachází velmi bohatá a rozmanitá flora. Bylo zjištěno na 950 druhů rostlin, z toho 23 druhů orchidejí. Najdeme zde i rostliny endemitní, tj. takové, které se vyskytují na světě pouze na určitém jediném místě. Příkladem je lišejník Stereocaulon Vesuvianum, který vytváří na lávě velmi zajímavé paprsčité stříbřitě zelenavé útvary. Úbočí hory je porostlé listnatými i jehličnatými stromy. Rostou zde teplomilné duby (Quercus ilex, Quercus pubescens), habr, akát, javor kaštanovník jedlý, bříza bělokorá, olše Ontano Napoletano (Alnus cordata), líska a další. Z jehličnanů převládají borovice, z nichž nás zaujme pinie (Pinus pinea) s širokou korunou ve tvaru deštníku. Velmi zajímavé jsou různé druhy kručinek (Ginesta) - keříků zářivě žlutě kvetoucích, které najdeme většinou v pásmu, kde postupně končí les a začíná království lávy. Místy kručinky vytvářejí i souvislejší porosty.
Také fauna je zastoupena mnoha druhy živočichů (savci, ptáci, plazi, hmyz).Setkáme se tu i s otakárkem fenyklovým a ovocným, který se vyskytuje i v našich teplejších oblastech.
Jedná se o unikátní společenství rostlin a živočichů na vulkanickém půdním podkladu, které si zaslouží přísnou ochranu. Proto zde byla v devadesátých letech vyhlášena přírodní rezervace "Parco nazionale del Vesuvio".

G e o l o l o g i c k á m i n u l o s t
Vesuv vznikl asi před 400 000 lety podmořskou erupcí jako samostatný ostrov, který se při dalších erucích rozrůstal rozléváním lávy až se spojil s pevninou a vytvořil se tak Neapolský záliv. Po výbuchu, ke kterému došlo asi v 7. nebo 8. století před naším letopočtem, nastalo delší období klidu až do osudného 24. srpna l79 n. l., kdy byly pohřbeny pod vrstvou popelu Pompeje a bahnem zavaleno Herculaneum. Lidé od založení Pompejí tedy nepamatovali žádnou předchozí erupci a Vesuv považovali za vyhaslý stejně jako řecký zeměpisec Strabon, který začátkem 1. století n. l. vystoupil k jeho vrcholu.
Probouzení Vesuvu se ohlašovalo četnými zemětřeseními, větší byla zaznamenána v roce 2 n. l. a 62 n. l. Při druhém byly v Pompejích pobořeny některé domy. Později se nad vrcholem hory občas objevoval tmavý mrak a na město se snášel drobný popel. Obyvatelé těmto úkazům, které byly jistým varováním, nevěnovali pozornost a zemětřesení považovali za projev hněvu bohů.
Erupci v roce 79 podrobně popsal Plinius mladší ve dvou dopisech svému příteli Tacitovi. Dopisy se dochovaly a staly se později cenným dokumentem pro vulkanology.
Výbuch v srpnu 79 byl obrovský. Vesuv do té doby měl tvar komolého kužele a jeho nadmořská výška byla více než 2000 m. Při erupci vyvrhl takové množství popelu, že stěny kráteru se zhroutily dovnitř, hora se podstatně snížila - vytvořila se v ní velká prohlubeň (kaldera), v níž dalšími erupcemi postupně narůstal nový kužel Vesuvu. Z původní hory zůstal na severní straně pouze val ve tvaru srpu - Monte Somma, jejíž nadmořská výška je 1132 m. Vesuv se pak probouzel v různě dlouhých intervalech v rozmezí od 10 do více než 100 let. Naposledy byl činný na jaře roku 1944.

Pokračování....
moc, moc... děkuji....+

vesuvanka
04. 10. 2004
Dát tip
kouzelná_květinka - i já moc děkuji za přečtení a tip

Eilil
15. 09. 2004
Dát tip
skvělé.. děkuji moc za takto podané informace :o))) a hurááá na druhý díl :o))) tip

vesuvanka
15. 09. 2004
Dát tip
Eilil - díky za milá slova a tip, těší mě Tvůj zájem

KayTee
14. 09. 2004
Dát tip
tipít...jak jinak? ;o))) budeš se tam rozepisovat víc o Pompejích? Myslím, že by to bylo zajímavé ;o)) *

vesuvanka
14. 09. 2004
Dát tip
KayTee - díky za milou návštěvu a zájem. O Pompejích píši ve druhé části..... díky i za tip

zvedavec
12. 09. 2004
Dát tip
Aj ja držím všetky palce! Nakoniec aj takého zemepisného analfabeta, ako som ja, naučíš niečo o Vesuve :-) začínam mať dojem, že nakoniec o Vesuve budem vedieť oveľa viac, ako o krajinách, kade som vlastnou nohou prešla ;-) Tip

vesuvanka
12. 09. 2004
Dát tip
dadík - děkuji moc za přečtení, milá slova a tip zvedavec Děkuji za přečtení a tip - ale především za krásnou kritiku. Moc mě těší, když mohu můj milovaný Vesuv čtenáři co možná nejvíc přiblížit a vyvolt pocit, že tm byl....

dadik
11. 09. 2004
Dát tip
četla Vesu - milovnice sopek a Vesuvu zvlášť..t

a2a2a
10. 09. 2004
Dát tip
Vesuvanko, se zájmem jsem si přečetl tvůj exkurs a za tvou ohnivou vášeň - tip

vesuvanka
10. 09. 2004
Dát tip
a2a2a moc mě těší Tvůj zájem, díky za milá slova a tip

vesuvanka
09. 09. 2004
Dát tip
avi

Robinia
09. 09. 2004
Dát tip
Držím palce tip

vesuvanka
09. 09. 2004
Dát tip
Díky za zastavení, milá slova a za tip

Fouckault
09. 09. 2004
Dát tip
zajímavé jako vždy*

andromeda
09. 09. 2004
Dát tip
moc bych Ti přála, aby ta knížka vyšla, bude určitě nádherná., poučná a zajímavá....budu o jednu mít zájem..... TIP

vesuvanka
09. 09. 2004
Dát tip
Fouckault - děkuji za milá slova a tip andromeda děkuji za milé zastavení, tip a krásné přání.... knížku si živě představuji včetně grafické úpravy, ale asi zůstane jen u přání a představ... dílo by muselo oslovit nějakého vydavatele, který by měl určitou záruku, že o knížku bude zájem a se mu vložené peníze vrátí....

Evička
09. 09. 2004
Dát tip
dík*

vesuvanka
09. 09. 2004
Dát tip
Evička - i já děkuji za návštěvu a tip dream - díky za zastavení a tip.... erupce začala 18. března 1944 a skončila 29. března (podle záznamů vulkanologické observatoře), některé prameny udávají konec začátkem dubna. Pokračování teď napíši...

Craerassy
09. 09. 2004
Dát tip
ves..moc děkuji, protože tohle je něco, co nejen, že dá obrovskou práci, ale navíc to obohatí spoustu lidí, kteří se v ta místa nikdy nedostanou:-) největší TIP!

vesuvanka
09. 09. 2004
Dát tip
Cannisha díky moc za milá slova, tip a informaci o vydavatelství. Napřed musím dílo ještě více prohloubit (Vesuv v umění), k čemuž bych potřebovala získat podrobnější informace - na internetu něco je, ale je to takové "ploché", nikoliv do hloubky. Budu se moc těšit na Tvoji báseň o Vesuvu. Craerassy - tak to mám obrovskou radost - právě toto a ještě druhou část, která následuje, bych chtěla zpracovat a vydat jako knížku s doprovodem obrázků. Chci vytvořit něco bez nároku na odměnu něco, co bude pro lidi přínosem a právě pro ty, kteří by se tam rádi podívali a nemohou.... Moc Ti děkuji za milá a krásná slova a za tip

Craerassy
09. 09. 2004
Dát tip
držím pěsti, ves...však víš..:-)

vesuvanka
09. 09. 2004
Dát tip
Craerassy - díky moc... vím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru