Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

U postýlky (2)

18. 06. 1999
0
0
3244
Autor
Hannah

Bojím se bojím řekl mi tuhle synek Tiše se rozplakal maličký Benjamínek (a pak že kluci nepláčí) Viděl je dřív, než začal večerníček i trochu dřív, než sedl na nočníček (je mezi námi nejmladší) Podívej, synku, do zahrádky vy všichni vytrháme pýr co roste mezi řádky a zase bude klid a mír (a pro celý svět vystačí)
maprach
18. 08. 1999
Dát tip
no, možná už vím, co mě mátlo: všichni vytrháme pýr/ co roste mezi řádky / a zase bude klid a mír
(a pro celý svět vystačí) . . . Na první pohled je v tom čistá naděje (a snad i chvályhodná, řekl by prostý človíček), jenomže na druhý ohromná spousta krutého, fanatického násilí: MY VŠICHNI - my všichni je šíleně nebezpečné, protože tato osobnost neexistuje, pouze já, ty, ona. . . my všichni sice můžeme něco udělat, ale chybí zde osobní odpovědnost, takže můžeme třeba i vraždit, ale protože jsme my všichni, tak kdo si nás troufne odsoudit?. . . promiň, asi jsem stále trochu alergický na ta uplynulá léta, kdy se pod rouškou "my všichni" vytrhával kdejaký pýr, ale i čekanka obecná, jetel a pastuší tobolka. . . stačilo, aby si MY VŠICHNI tenkrát řeklo, že to nejsou ušlechtilé druhy.

Hannah
18. 08. 1999
Dát tip
Milý maprachu, uklidni se prosím. Máš sice pravdu, že pod pojmem "kdejaký pýr" si lze představit čekanku obecnou, jetel, ... a třeba i báječnou chrpu, fantasticky jednoduchý a tím i dokonalý vlčí mák... ale na druhou stranu, když ten "pýr" čili v tomto případě plevel nevytrháš, budeš mít na poli místo obilí rudo vlčím mákem a na chleba si dáš místo rajčat třeba blín, mouku pak umeleš ze šťovíku a jako přílohu si nedáš brambory, ale jejich jedovaté plody, nebo něco úplně jiného, samozřejmě.
Problém je jinde - je "pýr" opravdu pýrem nebo je to jen přirovnání? A taktéž "my všichni" je opravdu jen obecné zhodnocení my všichni a nebo je potřeba hledat kdo není my všichni (vrah, zloděj, ...) a proč je jiný než my všichni, a co je správné a co není, a zda to správné jsou jen zažité konvence nebo co to vlastně je... Z určitého úhlu pohledu i smrt je někdy smrtí, jindy zabitím a jindy vraždou, a co je euthanazie ...? Takhle bychom mohli polemizovat do nekonečna. Tahle básnička vznikla v určitou dobu, pod určitým dojmem, v určité situaci ... a měla být proti válce, pokud to někdo nepochopil. Válka je strašná, protože je tam tolik zla, že ho člověk přestává vnímat a vidí jen ty největší extrémy. Ale to je na dlouhou debatu.

maprach
18. 08. 1999
Dát tip
. . . A nebo to bude tím, že jsem byl vždy jako zahradník nepořádný??? :-) :-) :-) Máš pravdu v tom, že každý má kus pravdy. A i s tou polemikou donekonečna. . . Snad jenom: proti válce, to jsem pochopil. Když ale oni v padesátých letech taky všechno dělali "proti válce". Slávek mi zrovna půjčil "7 let v Tibetu", na který jsem se včera dokoukal - a tam je to taky: Čína podnikla invazi a zotročila Tibet taky jen proto, "aby zabránila válce". Jinak, válka je skutečně strašná, souhlasím. I když, možná ještě strašnější je to zlo, nenávist, nesnášenlivost, která zaslepuje lidí v době "míru".

snoopy
10. 07. 1999
Dát tip
..když brečíme, jsme jako dítě, jsme opravdoví..
..a co že to vlastně viděl?
..pokud pýr roste MEZIi řádky, proč ho trhat? je to taky jenom kytka..

slavek
20. 06. 1999
Dát tip
Ale kluci umí plakat. Jen někteří pláčou bez slzí. A dětské slzy jsou nejupřímnější. Nikdo neumí plakat tak opravdově jako dítě.

maprach
19. 06. 1999
Dát tip
Tak nevím. Docela se mi to líbí, ale něco mě mate - třeba to trhání. Takže nad tím budu muset ještě hodně přemejšlet :-) Ta báseň to tedy vyhrála, ne? :-) :-) :-)

Print
18. 06. 1999
Dát tip
Bože! Jen ať my, kluci, pláčem...!! Bývaj to pravdivý slzy...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru