Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OSTROV SURTSEY

13. 09. 2004
11
0
9349
Autor
vesuvanka

Dnes se vydáme hodně daleko na sever... Dne 14. listopadu 1963 tu plula osamělá loď k Islandu. Cestující se stali svědky jedinečného přírodního děje - zrození ostrova...

OSTROV SURTSEY

Již začátkem listopadu 1963 bylo zaznamenáno ve vzdálenosti asi 60 km od Islandu (poblíž Vestnamayerských ostrovů) zvýšení teploty v oceánu ze 7 stupňů na 9,4 stupňů Celsia. Ve vodě byl zjištěn vyšší obsah kyseliny křemičité než je obvyklé a docházelo i k seismickým záchvěvům, které byly zaznamenávány v Reykjaviku.

Tyto úkazy předcházely obrovské podmořské erupci, k níž došlo 14. listopadu. Toho dne začal bouřlivý souboj ohně s vodou, kdy oheň si vybojovával v oceánu místo pro nový ostrov - základnu pro život.

Napřed začala voda v oceánu vřít a spolu s párou vystupoval kouř se sirnými plyny a popelem, který vytvořil mohutný mrak, dosahující již po hodině do výšky 60 m. Pak následoval ohňostroj, kdy vyletovaly do výšky rozžhavené kameny. Mrak mohutněl, sahal do výšky až 900 m, takže byl vidět až v Reykjaviku. Sopečná činnost stále sílila a ještě během tohoto dne se na hladině oceánu začal rýsovat sopečný kužel 10 m vysoký. Druhý den se zvětšil a dosahoval do výšky 40 m a 19. listopadu měl kužel lvýšku již 60 m a délka rodícího se ostrova byla téměř 600 m.

Souvislá sopečná činnost trvala až do 7. května 1965. Během této doby se vytvořilo na ostrově i lávové jezero. Poslední lávové proudy byly pozorovány naposledy ještě v srpnu 1967,

Ostrov zaujímá rozlohu necelé 3 kilometry čtvereční. Byl nazván podle vikingského boha ohně Surtura a je zanesen na nových mapách. Nejvyšší bod ostrova má nadmořskou výšku 173 m. Přestože Surtsey je již přes 30 let v klidu, rozhodně není vyhaslý. V hloubce 2 m byla naměřena teplota 129 stupňů a někde až 153 stupňů Celsia.

Vznik tohoto ostrova dal lidem jedinečnou příležitost pozorovat úžasné dění na naší planetě, a to osídlení čedičových láv a popelu životem.
Život se objevil na ostrově již v době kdy láva ještě zcela nevychladla. Prvním průkopníkem života byli mořští ptáci, kteří se na ostrově náhodně zastavili, a zanesli sem první mikroorganismy a semena rostlin ve svém peří a trusu, jiné byly zanesené větrem anebo mořskými proudy z Islandu, Skotska a dokonce i ze Severní Ameriky. Semena rostlin se na Surtsey objevila již v roce 1964 a o rok později vyklíčila. Prvními rostlinami na ostrově byly ladoňka, večernice vonná a orsej. Pro vědce to bylo poněkud překvapení. Domnívali se totiž, že nejdříve se na ostrově objeví lišejníky a mechy.

V současné době je na ostrově více než 25 druhů vyšších rostlin, 12 druhů lišejníků a mechů a téměř 100 druhů řas. Rostliny se musely přizpůsobit drsným klimatickým lkpodmínkám, zejména silnému větru. Na růst rostlin a jejich větší rozšíření má neblahý vliv i mořská sůl, které se zde skoro všude vyskytuje.
Ptáci používají ke stavbě hnízd rostliny, ale na druhé straně jim poskytují hnojivo trusem. Na ostrově lhnízdí trvale l8 druhů ptáků, mnoho druhů se tu objevuje příležitostně, kdy tu odpočívají při přeletech. Bylo zjištěno asi 100 druhů hmyzu. Na pobřeží se vyhřívají tuleni...

Surtsey je jedinečnou přírodovědeckou rezervací, je kpřísně chráněný a turisté sem nemají volný přístup. Pouze vědci mohou pozorovat dění na ostrově (vulkanologické a další přírodovědecké výzkumy) a vývoj života, který by měl probíhat bez jakéhokoliv zásahu člověka.

Návštěvníci Islandu mohou ostrov obeplout a jinak mají v Reykjaviku možnost shlédnout film "Zrození ostrova", který natočil Osvaldur Knudsen se svým synem. Oba muži se po 40 let věnují filmování sopečné činnosti na Islandu. Jejich záběry jsou nejen zajímavé a krásné pro diváky, ale jsou velmi cenné pro práci vulkanologů. Film Zrození ostrova získal ve světě velký ohlas.

Loučím se s ostrovem Surtsey a mám jedno veliké přání, aby vilm o zrození tohoto ostrova se dostal i k nám a lidé mohli shlédnout tento nádherný přírodní děj, který je téměř zázrakem.
etna
22. 09. 2005
Dát tip
a jeden tip od geografky ... surtsey je zázrak, je to život! proto mě asi zajímá geologie:) všechno se dá odvodit od hornin, pokud člověk rozumí klimatu ... a na tomhle ostrůvku je to všechno krásně vidět!!! moc mě tenhle článek nadchnul a připoměl Surtsey, díky

vesuvanka
22. 09. 2005
Dát tip
zvedavec teprve teď jsem si všimla, že jsem Tě přehlédla - moc se omlouvám a dodatečně děkuji za návštěvu, milou kritiku i tip... ten film "Zrození ostrova" jsem bohužel neviděla, jenom jsem o něm četla... etna děkuji za za milé zastavení i tip od geografky - toho si moc vážím.... je to přesně tak jak píšeš - život je závislý na zeměpisné poloze a geologickém podloží... u kamene to všechno začíná

zvedavec
22. 09. 2005
Dát tip
:) ale veď to rozhodne nie je Tvoja povinnosť okomentovať moju prítomnosť , vďaka

Janinko, Ty jsi tam byla? To je úžasné.... si tak říkám, že vlastně nemusím nikam jezdit, zapnu fantazii, začtu se do Tvých řádků a vyjde to nastejno... děkuji... :-) t!!

vesuvanka
04. 10. 2004
Dát tip
Cannisha - díky moc za milou návštěvu a tip kouzelná_květinka Janičko, díky moc za milá slova a tip. Nebyla jsem na Surtsey ani na Islandu, ale přečetla jsem si o tom a trochu jsem pátrala po podrobnostech - moje vášeň pro krajiny zrozené ohněm

zvedavec
17. 09. 2004
Dát tip
OSTROV SURTSEY - netušila som, žesa niečo také dialo. Ten film by som si i ja veľmi rada pozrela. Ty si mala možnosť vidieť ho? * Vďaka za informáciu aj za pútavé podanie. :-)

Dash_707
15. 09. 2004
Dát tip
Dík za hezký článek a novou informaci... :o))

vesuvanka
15. 09. 2004
Dát tip
Dash_707 - děkuji za přečtení a milá slova

Alimra
15. 09. 2004
Dát tip
já už ani nevím, co psát, abych se neopakovala :) děkuji *

Robus
15. 09. 2004
Dát tip
veršíky krásně běhají za tím, kdo s nimi si hraje v úkrytu na tě čekají těšíc se číhají... :o))

vesuvanka
15. 09. 2004
Dát tip
Alimra - díky za přečtení a tip Robus - díky za milé, hravé veršíky

Eilil
15. 09. 2004
Dát tip
nádherné.. :o) moc pěkně napsané.. nabyté informacemi.. :o) tip

vesuvanka
15. 09. 2004
Dát tip
Eilil - díky za milá slova a tip

Robus
14. 09. 2004
Dát tip
z ohně a popela zem se zrodila mateřskou náruč moře nabídlo Fauna a Flora na ni usedla nádhera T****

vesuvanka
14. 09. 2004
Dát tip
Craerassy - jsem ráda, díky moc... :-))) Robus - díky za zastavení, krásné verše a tip

Fouckault
13. 09. 2004
Dát tip
díky..*

vesuvanka
13. 09. 2004
Dát tip
dream díky za milé zastavení - moc jsi mě potěšila tím nádherným obrázkem a díky i za tip Fouckault i já moc děkuji za milou návštěvu a tip

andromeda
13. 09. 2004
Dát tip
obdivuji, co všechno víš a čtení je moc zajímavé, dozvídám se věci, které jsem vůbec nevěděla - ten film o zrození ostrova bych chtěla vidět -velký tip

vesuvanka
13. 09. 2004
Dát tip
andromeda děkuji za přečtení, milá slova i tip. Mě toto moc zajímá - zrození Země a života - a právě nejvíce na místech sopečného původu. Také bych ráda viděla ten film, ale k nám se bohužel nedostal, zřejmě o něj naše kina nebo televize neměly zájem, což byla škoda.

Craerassy
13. 09. 2004
Dát tip
ves...zrození ostrova...nádherné být u toho aspoň takhle..moc děkuji...:-) tip

vesuvanka
13. 09. 2004
Dát tip
Craerassy - díky moc za krásná slova a tip. Když jsem o zrození ostrova četla, úplně jsem to prožívala, jako bych tam byla...Chtěla jsem se o ostrovu dozvědět ještě víc, ale další podrobnější informace už se mi nepodařilo získat

Craerassy
13. 09. 2004
Dát tip
ves..i tohle je hodně...já bych o zrození ostrova bez tebe nevěděla nic..děkuji..:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru