Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jsi...I.

04. 10. 2000
9
1
9555
Autor
Carodej

Psáno z lásky.....

Jsi moji vodou a jsi moji žízní, jsi moji touhou, co ve snech mne trýzní. Jsi voňavou loukou, v níž brouzdám se ráno, jsi mojím Písmem, v němž stojí psáno: Bylo to jednou tak osudem dáno, že vstříc mé lásce řekneš své ano. Vložíš svou ruku do dlaně mojí, naše dva životy navždy se spojí. Naše dvě mysli se jedinou stanou, budu Tvůj čarodej, Ty budeš mou manou. Spoutáni budeme lásky své stuhou, pevnou a heboučkou, zbarvenou duhou. Lásečko, hvězdičko, květinko omamná, každé Tvé zasmání je událost významná, toužím jen libat Tě a hladit po těle, vím jistě, že přidáš se, zpočátku nesměle... Pak ovšem zvedneš lásky své stavidla, šílet budeme jak na hradě strašidla, v rozkoše extázi vstoupíme do sebe, klesneme do pekla, vzlétneme do nebe...

1 názor

FunThomas
25. 12. 2008
Dát tip
***

Elyanne
25. 02. 2004
Dát tip
Jen "každé Tvé zasmání" bych nahradila "každý Tvůj úsměv" *

Irvinia
23. 10. 2003
Dát tip
dojemnosti.....lacinosti.......

Carodej
02. 03. 2001
Dát tip
Až bude každej pátek jen můj, budu Ti věřit:o)

Janis
01. 03. 2001
Dát tip
kouzelníku...víš(nějak se mi zadrhává hlas.ale to poslední dobou skoro furt..už opravdu omezím to kouření...) chtěla jsem napsat něco hezkýho.ale (dyž já na to nejsem.protože přeci jsem drsňák..MIMOchodem ten největší:-) a tak si radši půjdu lehnout :-)

Carodej
01. 03. 2001
Dát tip
Ještě chvíli, a zamiluju se do tebe...... :)

Janis
01. 03. 2001
Dát tip
:-))))))))))) Téda....já Tě miluju už tak dlouho..a Ty takhle... ..zítra je pátek..lásky se scházejí:-)

J
14. 02. 2001
Dát tip
Dnes v tom vidím lásku, s kterou jsi to psal. A je mi sympatické, že se řídíš citem a zas tolik nepočítáš :o) Jsem z těch, co je báseň pohladila.

PS
16. 10. 2000
Dát tip
Mno jo, Bibša to řekla dobře. (Teda s tím poučením do další tvorby, já bych z takové básničky od tebe pro mě rozhodně nešílel! :o))))

olivierek
14. 10. 2000
Dát tip
Krásné

suva
10. 10. 2000
Dát tip
Zpravidla nezvedám stavidla. Že však jak strašidla mám ráda povidla... ta se ti ale povidla! :.) *

Merle
10. 10. 2000
Dát tip
PS: díky, já bych to asi vysvětlit nedokázal Carodej: vybočení z rytmu se v různých variantách používá jako regulérní a nepřekážející výrazový prostředek (např. buď zřetelně krátký nebo dlouhý řádek)

Bibša
10. 10. 2000
Dát tip
Stejně jsme divní... tady ti počítáme slabiky, hodnotíme slovesa i zájména a přitom dostat tu básničku kterákoliv z nás, tak ji nějaká kritika ani nenapadne a prostě nadšením zaleze pod peřinu a s nadšením ji čte pořád dokola. Doufám, že teď už oba šílíte na těch hradbách jako strašidla! :-))) Vím, že kritiky stejně nic na této básničce nezmění, je hotová celá a nepředělatelná, ale zkus si z toho všeho něco vzít do další tvorby. Ono i takového náročného Merlíka jde někdy uspokojit (poeticky myslím), a to někdy i nechtě :-) Držím palce a jdu na tvoje další básničky.

Carodej
10. 10. 2000
Dát tip
Já ti moc děkuju:o) Já tedy souhlasím, ale jen částečně, až se vzchopím, chci tam udělat ty drobné úpravy, viz Saša, čistě technicky....jen prostě zabrousit šmirglíkem, ale jinak nebudu hledat jiná slova a slabiky, jen těch pár věcí, co mi přijde rozumné:o))) Díky:-)

Merle
09. 10. 2000
Dát tip
Carodej: no já z teorie taky nic nevím, tohle všechno jsem si odvodil sám (hodně to souvisí s muzikou)... ale když jsem to vysvětloval Rivce, řekla mi, že to mám v podstatě správně, akorát... a doplnila mě půlhodinovou přednáškou. BTW: aréna je tu na rozebírání technických chyb, nikoliv uměleckýho dojmu (ten je nutně subjektivní). Tím chci říct, pokud dáš básničku do arény, tak s podobnou (případně mnohem tvrdší)technickou kritikou bys měl počítat.

Carodej
09. 10. 2000
Dát tip
A já opakuji, že s ní počítám a že fakt nejsem z těch, kdo by se nafoukl, rozdurdil, uraženě odešel do kouta smolit pamflet proti nespravedlivé kritice:o) Však už jsem psal, že děkuji, ne?:o)

PS
09. 10. 2000
Dát tip
Jo, Čaroději, báseň je docela pěkná, já jen podotknu k těm slabikám - pokud to je psáno jako písňový text, je to v pořádku i po technické stránce (ohledně slabik a tak), ale pokud chceš, aby to byla krásně čitelná a nezadrhávající báseň, tak prostě musíš počítat... A to nejen počet slabik na řádku, ale je dobré, aby vycházely i přízvuky (přízvuk je vždy na začátku slova, anebo předložky před slovem - pak už není na slově, pokud to slovo ovšem není mnohoslabičné) (:o) Ta čeština fakt není easy, že? :o). A když se ti to povede tak pěkně seřadit, aby rytmus měla ta slova, ty verše, tak pak je to paráda. :o)

Carodej
09. 10. 2000
Dát tip
Tyyyy vole....:o)))))

Yeziiinka
08. 10. 2000
Dát tip
Nó jo! Já, protože nejsem z těch, kteří umí hodnotit formu a všechny ty složitosti pro které se do arény chodí, můžu jen zasněně pokyvovat "líbí, líbí, líbí..." Jestli ji dostala, musela slzet dojetím (A to bez ironie!).

J
08. 10. 2000
Dát tip
Není to moc naivní?

Vcela
06. 10. 2000
Dát tip
Být tak ženská!!!

zirafka
05. 10. 2000
Dát tip
Carodej:urcite to neni spatne, tvi kritici ti chteji pomoct... kdyz si ovsem myslis, ze mas pravdu ty, tak ji vetsinou mas. Protoze pravdu ma autor. (jako pravdu ma sef :)

Merle
05. 10. 2000
Dát tip
Carodej: pokud víš, jak to máš číst, samozřejmě to jde, ale to víš jen ty (nebo je potřeba dílko "nastudovat")... jsou jistá pravidla, která když dodržíš, nezadrhne se nikdo, a o to jde nám. Už jsem o tom psal Zolli, pokud musíš nerytmus maskovat pauzami, nebo oddůrazněním slabik při čtení, je to nějako jako záplata na šatech. Sebelíp přišitá, sebelíp splývající je jasně poznat, a může zbytečně kazit dojem. BTW: ty čísla jsou počty slabik ve skupinách, ale koukám, že to mám blbě... řádek s duchy je dokonce 2 3 4 3 (takže ti nevychází ani stejnej počet slabik s předchozím) Hele, pokud mi napíšeš, že se rytmikou prostě nehodláš zabývat, přestanu se ti v ní šťourat.

Carodej
05. 10. 2000
Dát tip
Merle - mně to ale vůbec nevadí. Podívej - na jednu stranu jsem si jistý, že ta básnička splnila svůj prvotní účel - byla opravdu psána z lásky a měla něco vypovědět - v tomto ohledu myslím svůj účel splnila stoprocetně. Potěšila myslím docela dost lidiček, a v tomto ohledu také splnila svůj účel. Pak je tu ona rytmická čistota. Je fakt, že u básní psaných přímo pro někoho konkrétního, kdy mi to navíc nějak zní v hlavě fakt slabiky nepočítám.... To ale neznamená, že bych nechtěl mít básničky bez záplat. Je fakt, že mi chyběl teoretický základ, nikdy jsem teorii poezie nestudoval, vždy jsem se řídil jen svým citem. Proto mi tahle kritika opravdu nevadí, už proto ne, že je spíše technická a na básničku jako takovou, jak bych tak řekl - na umělecký dojem jsem dostal v celku pozitivní ohlas. Proto vám díky za oboje a já si z toho zkusím něco vzít.

Jákob
05. 10. 2000
Dát tip
no a proč ne :o)

Saša
04. 10. 2000
Dát tip
sorry, mám dnes nějakou rejpavou náladu : 1.sloka, posl.řádek :"... jsi i mým Písmem ..." 2.sloka, 2.řádek : "že vstříc mojí lásce..." 3.sloka, 2.řádek : " budu Tvůj čaroděj, Ty zas mou manou" 4.sloka, 2.řádek - přebývá jedna slabika 4.sloka, 4.řádek - přebývá jedna slabika 5.sloka, 1.řádek - "...lásky svá stavidla" (jsou to TA stavidla) ... atd. Nosná myšlenka je to krásná (ono, láska je sama o sobě krásná), máš i zajímavé obraty a rýmy (stavidla-strašidla), ale vyhazuje tě to z rytmu ... nejen tam, kde Ti chybí či přebývá slabika ... Nezoufej si nad mým rejpáním, naopak, zdravě se na mě naštvi a zkus to znovu ... já jdu na další tvoje verše ...:c) Jo, a jsi-li skutečně čaroděj, tak mě prosím nezačaruj, že jsem ti tak pohaněl plod tvých citů :c)))

Bambulka
04. 10. 2000
Dát tip
To je tak krááásně něžný!! (že si to jdu pročíst ještě jednou:o))

Merle
04. 10. 2000
Dát tip
sounhlas se Sašou... hodně zadrhávací je např. ten řádek se strašidly... 3 2 3 3 proti 2 3 3 3 zní opravdu nedobře... ono už samotné 2 3 je jaksi divné jinak je to hodně hodně hezké...

Em
04. 10. 2000
Dát tip
Láska praská aneb Ty máš kukadla jak zrcadla

Vojtek
04. 10. 2000
Dát tip
Oh jak romantické..fakt dobrý

hermit
04. 10. 2000
Dát tip
není to můj styl, ale pohladí to.

Carodej
04. 10. 2000
Dát tip
HE he, já se nezlobím... ale co jsou to ta čísla, co tu psal MErle? Úpravy od Saši vezmu v potaz.

Carodej
04. 10. 2000
Dát tip
Avííza. Jo a moc díky za milá slůvka všem:-)

Carodej
04. 10. 2000
Dát tip
Avííza. Jo a moc díky za milá slůvka všem:-)

Miroslawek
04. 10. 2000
Dát tip
Krásné, takové mám nejraději. Zaslouží TIP za (po)cit. Nicméně je to v Aréně, takže nastupuje hnidopich aneb, co chybí k dokonalosti: - místy lacinější rýmy (dáno/ano, sebe/nebe) - ve druhé sloce Ti nevychází počet slabik ani v jednom verši. Na začátku třetí rovněž. Jsou sice dlouhé, takže se to trochu ztrácí a netahá za uši, ale přesto. - oprav si ve třetí sloce čaroděj - na můj vkus příliš časté opakování osobních a přivlastňovacích zájmen = vata.

Carodej
04. 10. 2000
Dát tip
No přiznávám, že slabiky tak nějak nikdy nepočítám....hmm.... co je to to 2333 nebo 3222? Jinak ještě jednou pro Sašu - přesný opak, nezlobím se ani trošku, moc děkuju.

Falka
04. 10. 2000
Dát tip
Viz Miroslawek - některé rýmy mi znějí lacině, vatuješ to zájmeny i slovesy (já budu, ty budeš...), jinak na mě moc přeslazené, zdrobnělinky a tak... píše se mojí/mou vodou, touhou, žízní a ne moji vodou... dlouhé zájmeno Saša: lásky tvé stavidla je dobře, zájmeno se váže k lásce, ne ke stavidlům... lásky té stavidla, té lásky stavidla Jinak mě to taky vyhazuje z rytmu... Ovšem na závěr: je to psáno z lásky, takže tím se všechno maže... :o))

x
04. 10. 2000
Dát tip
a proč ne? je to upřímný....

Blinky
04. 10. 2000
Dát tip
Perfect.

Carodej
04. 10. 2000
Dát tip
Hele, přátelé, já když si to recituju, tak to asi recituju v jiném rytmu, v rytmu, který jsem cítil, když jsem to psal... nemůžu si pomoci..... Ne že bych neakceptoval vaši konstruktivní kritiku.... ale..je to trochu jako písnička - melodie dokáže strašně změnit interpretaci... a já to prostě recituju tak, jak se podle mne má a líbí se mi to tak..... je to špatně?:-(

kem
04. 10. 2000
Dát tip
muj pocit asi nejlepe vyjadruje tvuj prolog-psano z lasky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru