Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Requiem pro Tebe

20. 09. 2004
5
1
4155
Autor
Atrament

Jsou lidi, co se okolo vás motaj celé roky, a když vypadnou, tak po nich nezůstane nic než cigaretovej dým a trochu nahořklá chuť na patře. Jiní zase jen tak proletěj kolem, lehce se vás dotknou a přitom po nich zůstane něco víc.

Chci v tento krásný jarní den psát o Tobě. Napsal jsem spousty slov o lidech, kteří pro mně nic neznamenali, ale o Tobě zatím ani čárku. Proto dnes píšu o Tobě a pro Tebe. I když to nikdy nebudeš číst.

Vzpomínám si, že když jsem Tě poprvé uviděl, ztratil jsem na několik chvil dar řeči. Seděl jsem nehnutě na židli v nepadnoucím obleku a s kravatou, která mě začala neúprosně škrtit. Celá místnost se jakoby rozzářila, když jsi vstoupila v tmavomodrých, velice přiléhavých šatech, svůdně obepínajících tělo, jež by muselo přivést k šílenství snad i papeže. A kdyby mu náhodou nestačilo tělo, tak zcela určitě by zapůsobily nádherné, předlouhé vlasy, jež jako záplava slunečního svitu něžně lemovaly ten nejkrásnější úsměv a nejpronikavější šedomodré oči, jaké si lze představit.

Seděl jsem jako přikován, naprosto paralyzován tím zjevem. A spolu s touhou ve mně rostl i pocit beznaděje. Připadala's mi neskutečně vzdálená, snad jako žhavé uhlíky v ohních pekelných. Byla bizarní představa, že bys snad mohla někdy ke mně zhlédnout ze svých výšin, či snad mi dokonce podat ruku; mně - otrhanému, špinavému a věčně opilému šílenci se sklony k řídkému filosofování nad sklenicí piva. A přece se tak mělo stát.

"Hledáš práci?", ozvalo se za mnou o pár dní později ve chvíli, kdy jsem se na internetu probíral nabídkou brigád. Ani jsem se nemusel otáčet, abych se musel ujistit, že jsi to Ty. "Něco bych pro tebe měla", pokračovala's a dokonale elegantně, jak jsi to uměla jenom Ty, sis ke mně přisedla. Jenom jsem letmo zaznamenal přiléhavé černé kalhoty a svetřík téže barvy a v mozku se mi rozezněli úvodní tóny chtíče. "Jak by se ti líbilo učit děti na základce angličtinu?" usmála ses na mně a už to nebyly jenom tóny, ale celá symfonie citů a touhy zakončená bouřlivým aplausem. Já a učit angličtinu? S mým odporem k malým dětem? Já, který na všechny otázky své profesorky odpovídal univerzálně "I don't know?" To je přece šílenost, táhlo mi hlavou, zatímco jsem se slyšel říkat: "To by bylo fajn. Kdy můžu začít?" Těm očím se prostě nic jiného odpovědět nedalo. "Teďka po přednášce tam jdu, tak pojď se mnou a já ti ukážu co a jak."

Tak jsme tedy šli na nedalekou základní školu, tam jsem přihlížel jedné hodině, kterou jsi vedla a mě napadlo, že to zas až tak velký průser nebude. A když jsme to měli za sebou, tak jsme vyrazili na pivko.

Původně jsme plánovali posedět tak hodinku maximálně dvě. Ale během prvního piva jsme zjistili, že k sobě máme blíž, než by se dalo čekat. Takže jsme tam nakonec strávili těch hodin sedm. A když jsme potom v pevném objetí vrávorali nočními ulicemi a hledali nějaký nonstop, říkal jsem si, že tady začíná něco zajímavého.

Jenomže všechno má své jenomže. To Tvoje se jmenovalo Tomáš a měli jste před svatbou. Nikdy jsme o tom spolu přímo nemluvili, ale bylo jasné, že si ho stejně vezmeš. Asi bys řekla něco v tom smyslu, jak už jste spolu dlouho a jak je na Tebe hodný, a že s ním máš pocit jistoty. A to bych bral, protože co se mnou. S chlapem, co slova jako jistota a zázemí zná jenom z knih. Věděl jsem tedy, že tohle bude krátké a konečné. Ale je stokrát lepší naplněná konečnost než prázdná věčnost.

Díky povolání Tvého snoubence jsi bývala často celé noci sama doma. Místo chození po hospodách, jsme se tedy nastěhovali k Tobě do kuchyně a nadšeně jsme decimovali Tvé téměř bezedné zásoby domácí slivovice.

Jsou nezapomenutelné ty chvíle, kdy jsme potmě seděli na podlaze a poslouchali skladbu Dotkni se mě od Priessnitz. Já s Tvojí hlavou v klíně Ti hladil Tvé nádherné vlasy a podávali jsme si jednu cigaretu. Vždycky jsme kouřili jednu cigaretu, což mi dnes přijde dost zvláštní. Už jsi nebyla nedostižná nádherná modla, ale malá, životem vystrašená holka, která tak zoufale toužila po trošce krásy, stejně jako já.

Jak krásné byly ty obyčejné věci, jako třeba čištění akvária, kdy nám polovina rybiček pochcípala, akvárko zůstalo špinavé a my byli mokří od hlavy až k patě.

Nebo ty tvoje módní přehlídky, kdy jsi opilá pod obraz vrávorala v lodičkách a spodním prádle po chodbě, zatímco já hlasem televizního moderátora oznamoval pomyslnému publiku: "Tady vidíte nejnovější model návrháře Versráče!!" a podobné kraviny. Či naprosto dokonale spálené francouzské brambory, které jsme házeli z okna na překvapené pozdní chodce. A co teprve když jsme dostali chuť na víno a vyrazili jsme do nočního města. Já seděl na obrubníku a snažil se i tak neztratit rovnováhu, zatímco Ty jsi v bílém kožichu jednou rukou opřena o strom zvracela do trávy, což poněkud udivovalo kolemjdoucí občany. A pak jsme seděli v zastávce MHD, Ty opět hlavu na mém klíně, jsi spokojeně usínala a já se snažil Tě nějak do sebe vcucnout, aby Ti nebyla zima.

Většinou tyto nádherné, poetické večery končívali tak, že jsem Tě v náručí odnesl do postele, posvlékal tě a přikryl peřinou. A pouklízel jsem celý byt, aby ten tvůj nedostal infarkt, až se ráno vrátí z práce.

Druhý den jsme na sebe ve škole mžourali a v hlavě nám bušilo tisíc kladiv. Od chvíle kdys na mě poprvé promluvila, jsme už seděli pořád jenom spolu, a já vydržel celé přednášky do sebe nasávat vůni tvých vlasů. Skoro jsem někdy litoval, že už musíme opustit posluchárnu.

Pak přišel konec. Tys odešla a já Tě dlouho neviděl.

Když jsem opět stanul na prahu Tvého bytu byla's úplně jiná. "Změnila ses", koukal jsem nevěřícně na tvůj krátký sestřih a pár neposedných kil, které na tobě přibyly. "Ty vůbec", odpověděla's. Pak jsme opět seděli v kuchyni na podlaze, popíjeli slivovici a já poslouchal jak probíhala svatba. I když jsme se pořád něčemu smáli, nebyl to vůbec veselý večer. "Kdysi jsi mi slíbil, že mě nějaký tvůj kámoš sveze na motorce!" vyčítala's mi jemně. To byl tvůj sen - hnát se s nějakým vlasatým klukem na motorce, pálit to nějakých dvěstě a nemyslet na nic, jenom na rychlost a svobodu. "Sliboval", přikývl jsem. "Ale já už nemůžu", povzdechla sis a i když to znělo trochu nelogicky, tak jsem Ti rozuměl. Časy srandy už skončili a z tvého zakulacujícího se bříška jsem tušil, že budeš mít zakrátko jiné starosti. Nastoupil jsem tedy do výtahu a snažil se tvářit, že nevidím slzy ve tvých očích, ale já vím, že ty víš, že já je viděl.

Zpráva o tvé smrti mě zastihla nepřipraveného, osamělého v cizím městě a cizím prostředí. Zrovna jsem se probudil s těžkou kocovinou do dalšího šedivého rána. Provedl jsem pár kontrolních telefonátů, abych se ujistil, že nejde o hloupý vtip. Pak jsem si šel koupit láhev slivovice. Nebyla tak dobrá jako ta Tvoje. A tak někdy čekám, že zazvoní telefon a Tvůj jasný hlas se mě zeptá, zda nemám chuť na pravou domácí. Měl bych!

Mám STRAŠNOU chuť na SPOUSTY Tvojí slivovice!!


1 názor

Musím přiznat, že jsem se k tomuto textu dostala v brzkých ranních hodinách a dosal mě...

aRmida
16. 11. 2004
Dát tip
výborně napsané! ale zažít bych to opravdu nechtěl...:-( tip anyway. nemáš něco společného s frantou štormem?

Atrament
16. 11. 2004
Dát tip
aRmida: proč ne, vždyť to byla jedna z nejkrásnějších věcí co jsem mohl zažít:) s frantou štormem už nemám společného nic, možná kdysi, když o mně složil nějakou operetku, bychom si rozumněli, ale dneska už je úplně mimo:)

aRmida
16. 11. 2004
Dát tip
franta dělá i teď zajímavé věci. ale už je to o něčem jiném. co se týká jeho ranné tvorby:-), nedávno jsem ji pro sebe znovuobjevil, protože jsem se probíral kazetama, na které deset let sedal prach, a franta a quorthon mě zaujali natolik, že jsem si je začal znovu pořizovat na cd. ale jinak se už těmito styly moc nezabývám, je to spíš takový odlesk starých krásných časů... jinak ti musím říct, že jsem se k tvým povídkám dostal právě přes tvé jméno, neboť toto slovo mimo výše naznačeného kontextu není v češtině příliš obvyklé...:-)

Atrament
16. 11. 2004
Dát tip
Qurthona je škoda, byl fakt dobrej, jinak taky v poslední době hodně sháním věci co se na kazetách už nedaj poslouchat a někdy zažiju fakt překvapení - třeba bonusové skladby na Rituálu, o kterých jsem neměl deset let ponětí:) Atrament není v češtině opravdu příliš obvyklé slovo, ale většina slovanských jazyků jej zná...

aRmida
16. 11. 2004
Dát tip
zapálili jsme onen svět. tu skladbu jsem slyšel někdy v roce 1988 nebo 89 ve větrníku na českém rozhlase. strašně se mi líbila, ale nikdy jsem ji od té doby neslyšel a vytvořil jsem si z ní ve své hlavě jakýsi dokonalý mýtus. pak jsem ji slyšel až letos jako bonus na rituálu. zdá se mi, že ta stará verze byla mnohem lepší. ale i tak to jde. s quorthonem je to průser. občas tvořím nějakou hudbu, a když jsem si ho po 10 letech poslechl, zjistil jsem, že spousta z jeho hudby je i v mých skladbách, aniž bych si to v průběhu té doby uvědomoval. v podstatě jsem postupně skoro zapomněl, že nějaký quorthon existuje, ale v mém podvědomí pořád dost silně fungoval. pak jsem si jej znovu poslechl a byla to bomba. a za tři měsíce na to umřel...

Atrament
16. 11. 2004
Dát tip
Sakra chlape s tím Zapálili jsme onen svět to bylo u mne hodně podobné - já to zas slyšel na nějakém tom výběru, tuším že to byl nějaký Ultrametal, ale pak jsem na to úplně zapoměl, až pak jsem ji po letech slyšel jako cover na tributku.

Atrament
09. 11. 2004
Dát tip
Já zas rád končím povídky smrtí, ať už svou či cizí:) I když tady bych s obrovskou radostí udělal vyjímku. Každopádně mě těší tvůj názor, že nepíšu špatně - je to asi zatím ta nejpozitivnější kritika, které se mi od tebe dostalo:)

StvN
09. 11. 2004
Dát tip
Za málo. Na tobě je moc vidět, že se nesnažíš. Občas jsem zaznamenal pokusy a originální věty, snaha o hledání vlastního stylu, ale brzy jsi zase podlehl obyčejnosti a soustředil se spíš na vyprávění, než na psaní. To nutně neznamená neúspěch u čtenářů. Možná naopak.

StvN
08. 11. 2004
Dát tip
Já se nějak nedokážu ztotžnit s popisem seznámení a tvých tuh. Vzhled, to u mě není to první, co na holkách posuzuju. Čili začátek jsem nesl těžce. Nepíšeš špatně, takže se dal překousnout. Některé dobré momenty jsem si užil s chutí: -- --otrhanému, špinavému a věčně opilému šílenci se sklony k řídkému filosofování nad sklenicí piva Bohužel jich bylo poskrovnu. Pointě nevěřím. Celkově mi přijde k příběhu přehnaná. Nemám nějak rád povídky končící smrtí.

Crystal
17. 10. 2004
Dát tip
idle: vedle. Kila přibilA... Až na kupu hrubek se to četlo příjemně...

petr(angel)
26. 09. 2004
Dát tip
Tak navzdory obecně chladnému přijetí tvého díla, já musím přiznat, že se mi to VELMI líbilo. Hodně mi to sedlo a připomnělo i nějaké vlastní zážitky. Za to ti děkuji a máš ode mě tip jasný. Nehodnotím formu ani děj, ale prostě pocit a atmosféru, která jakoukoliv snahu o nadhled(u mě) předem odsuzuje k nezdaru. Už dávno se mi to nestalo, že by mě něco takto oslovilo. Petr

Atrament
21. 09. 2004
Dát tip
a2a2a: Velice osobní prožitek:) S tím žánrem - já nevěděl do čeho bych to měl zaškatulkovat, tak jsem tam ze setrvačnosti dal do povídek, nicméně u většiny svých věcí silně postrádám nějakou vhodnou kategorii. Snad pouze Variace... se dala dát do povídek s opravdu čistým svědomím:) Ostatní: Díky, že jste si to aspoň přečetli...

isabell
21. 09. 2004
Dát tip
Ahojky Atramente, tak teď jsi mě zaskočil. Kdepak jsou Tvé povítky plné střeštěnosti a hloupostí? Ale asi máš pravdu. Moje básničky taky moc střeštěnosti neobsahují:) Že by byl takový svět? "Ale je stokrát lepší naplněná konečnost než prázdná věčnost." "Už jsi nebyla nedostižná nádherná modla, ale malá, životem vystrašená holka, která tak zoufale toužila po trošce krásy, stejně jako já." A ještě jsou hezké ty spousty maličkostí, jako spálené francouzské brabory a taky akvárko:) Ale myslím, že Tobě to může být jedno, co si myslíme, protože v Tobě zůstane stejně jen bolest.

a2a2a
21. 09. 2004
Dát tip
Rozhodující je ta osobní zkušenost v tom obsažena a z tohoto pohledu nemám námitek, rozumím tomu a cením si, že jsi se chtěl co nejkrásněji s tím vyrovnat. Určitě, pokud by jsi to napsal s výrazným, nejméně ročním i delším časovým odstupem, pak by jsi zohlednil i víc vnímání čtenářů. Dnes mělo přirozený navrch to první. Děkuju

Atrament
21. 09. 2004
Dát tip
Ono to bylo napsáno loni na jaře, krátce po tom co se to stalo. Když jsem to sem dával tak jsem hodně věcí (které byly až příliš sentimentální:)) vyházel...

a2a2a
21. 09. 2004
Dát tip
To jen potvrzuje, co jsem napsal. Někdy je třeba i větší odstup, který nesouvisí s naší schopností psát, ale s hloubkou zasažení. Však také jsem nenapsal, že je to sentimentální od shora dolů.

idle
21. 09. 2004
Dát tip
pár neposedných kil, které na tobě přibylY docela příjemně se to četlo

Zviřátko
20. 09. 2004
Dát tip
Není co dodat, krásné a smutné zároveň. Připomíná mi to spoustu těch neoblíbených kolujících mailů, ve kterých se píše: "Nenechávej nic nazítra, protože nevíš, jestli nějaké "zítra" bude..." TIP

Jiljí
20. 09. 2004
Dát tip
Toto téma mě zajímá, taky jsem občas byl až trapně práceprostý a papežovo Urbi et orbi mne zanechávalo chladným. Ovšem stejně tak slivovice (to už bych preferoval ty spálené francouzké brambory). Život už je raz taky (říkal můj děda), smrt z něj dělá dobrodružství nezakončené trapně kýčovytým happyendem.

Jinak prózu vůbec nečtu, tady jsem udělala vyjímku, snad kvůli názvu. A dočetla jsem až do konce. To je ode mne myslím celkem pozitivní kritika.

a2a2a
20. 09. 2004
Dát tip
Většina odstavců je dobře psaná, ale občas, v závěrečných dvou, ale i v úvodu sklouzáváš do sentimentality a omšelých výrazů. Je to míněno jako dopis mrtvé přítelkyni, v podstatě tam není zápůetka, jen popis sledu drobných událostí, v tomto se to trochu vymyká žánru povídky.Asi je to skutečný příběh a pro tebe má jiný dopad než pro čtenáře, proto i tvůj jazyk je tím poznamenán, je dobře míněn, snažíš se vznést poctu a myslíš to dobře. Čtenář to však vnímá jako odchod člověka mezi jinými odchody. Pokud se ho to přímo netýká, neoslovuje ho přemíra stesku, ale sluníčko, které s tím člověkem bylo spojené. Ale, pokud je to osobní prožitek, tak na mou kritiku zapomeň, protože rozhodující je tvé cítění a já mu nemohu úplně porozumět.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru