Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pondělí

22. 09. 2004
3
1
5010
Autor
kramny

Bez prologu ani epilogu.

Bylo pondělí. Pouliční lampa ostře svítila a snažila se tak vypudit večer z osidel velkoměsta. Pracující zvolna našlapávali na cestě domů a se sklopenými hlavami se snažili ukrýt před jemným mrholením. Tóny ulice se střetávaly s větrem, který doprovázel to večerní mžení.

Bedřich s kapucou shrnutou až k nosu, pozoroval chodník malou škvírkou, která umožňovala vidět jen pár metrů před sebe. Tento den byl pro něj obzvláště výjimečný. Žena mu chystá  k večeři jeho oblíbenou sekanou a obě děti jsou na noc u babičky.

Tiše si to vyšlapoval cestou k domovu, když se zamyslel. Již častokrát se takhle vracíval stejnou cestou z práce. Již častokrát se těšil na manželku chystající večeři. Ačkoliv sám moc dobře věděl, že se z tohoto stereotypu nikdy nevyhrabe, často snil o prosluněných plážích Atlantiku, o cestě do vesmíru o výhře v loterii a o nenadálém úspěchu v šachu, kterému se věnoval. Jeho „kdyby“ tvořilo směsici nejrůznějších příběhů, překvapivých životních zvratů a změn. Když strkal klíč do venkovních dveří 8 patrové budovy, rázem se jeho svět rozplynul jako dým nad ohněm. Pak už viděl známé tváře, výtah, tlačítka bez čísel a domovní dveře bez nápisu. Vtom se opět zamyslel, zastavil a představil si co by se stalo, kdyby nevešel dovnitř. Kdyby se vrátil zpět do víru velkoměsta, objednal si velkého ferneta, později dalšího, vyspal by se slečnou sedící v rohu a ráno odjel třeba stopem do Španělska, kde by stal toreadorem.

Vonící sekaná ho ovšem vyvedla ze snění, a tak otevřel domovní dveře.

„Miláčku ahoj, jsi to Ty?“

„Ahoj, copak to tady tak voní?

Však Ty víš....

Objal svoji ženu, jak to dělal odnedávna, vtiskl jí polibek do vlasů a zašel do koupelny.

Vrátil se vymydlený  a s úsměvem na tváři usedl k jídelnímu stolu. Žena jen přinesla pekáč, opečené brambory a nacvičeným pohybem naservírovala manželoví pokrm, nad kterým strávila část odpoledne. Pak se na sebe usmívali, nezávazně konverzovali, když se Bedřich zamyslel a rozhodl se že to udělá, že to konečné udělá. To o čem sní již celé měsíce. Nikdy toho nebyl schopen, ale teď to dokáže, pomyslel si. Bude se válet na plážích Atlantiku, bude si létat v oblacích a konečné si koupí motorové kolo o němž snil. Věděl, že to nebude vůbec jednoduché, proto se nadechl a i přes přicházející křeč, která ho málem dostala do bezvědomí, vyslovil přidušeným hlasem. „Miluji Tě, miláčku“.

Manželka na něj vytřeštila oči, chvíli na něj civěla, až jí začaly po tvářích stékat slzy. Zvedla se ze židle, sedla si manželovi do klína, objali se a dobrou půlhodinu si vzlykali štěstím do přicházející pondělní noci.

 


1 názor

Aleinad
18. 01. 2007
Dát tip
já myslím, že je to jasný :-) a skvělý*

Krpoň
14. 03. 2005
Dát tip
Tak jsem to dočetl a říkám si, co to vlastně bylo? Dělám si řiť. Snad právě proto se mi takové plody líbí.*

StvN
22. 09. 2004
Dát tip
Snad tomu rozumim dobře. Snad se mi to i líbí, i když mi nějak nejde dohromady začátek a konec. Nevidím jasnou souvislost.

idle
22. 09. 2004
Dát tip
já to asi nepochopila... takže zůstanu jenom u svých obvyklých pravopisných připomínek: tóny ulice se střetávaly, shrnutou, výjimečný, až jí začaly po tvářích stékat slzy

kramny
22. 09. 2004
Dát tip
co je na tom k nepochopení sakra??? Idle: Dík za ty hrubky, je to fakt hrůza, i když někdy na to opravdu dbám a u ostatních mně to také vadí... Asi si za trest dnes odepřu k večeři sekanou :o)

FLO
22. 09. 2004
Dát tip
Já sem to taky moc nepochopila. nevím, jestli se za tím skrývá něco, co si mám domyslet, nebo je to jednoduše to, co je tam napsaný. je to takový nejasný.

kramny
22. 09. 2004
Dát tip
a to jsem si myslel, že jsem víc srozumitelnou věc ještě nenapsal....:o(

FLO
22. 09. 2004
Dát tip
Mě pořádně zmátlo, že on jako o tom moc nepřemýšlí, o tom tématu. že je tam najednou skok, hrk, a pojede na dovolenou a koupí si kdesi cosi... je to matoucí.

kramny
22. 09. 2004
Dát tip
asi jsem to opravdu nenapsal dost jasně, nechtěl jsem tady vysvětlovat tu pointu, ale OK: On prostě má své sny apod., ale nikdy neřekl své manželce že ji miluje, konečně se k tomu odhodlal a tím, že jí konečné vyznal lásku, se mu splnily ty nejtajnější sny.... a že je to vlastně to, po čem toužil.

StvN
22. 09. 2004
Dát tip
Tady nejde o to, že bychom nechápali to, o čem dílo je, my nechápeme proč to tak je. Je to srozumitelné, ale takové rozpačité, člověk dočte a říká si, co to vlastně bylo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru