Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ohrožení Pohořilky

23. 09. 2004
6
0
6122
Autor
hermit

Ohrožení Pohořilky

 

Devatenáctiletý řidič kamionu se cítil dobře. Řídil blyštivou cisternu, jejíž čtyři oddělené boxy obsahovaly třicet tisíc litrů leteckého benzinu. Cítil se dobře, protože cisterna byla nová a tahač měl silný motor, takže se mu dařilo předjíždět nejen starší typy malých aut, ale dokonce i jiné kamiony. Jeden takový manévr se ale nezdařil, ve vysoké rychlosti stačilo jemné brnknutí nárazníkem o vytrčená obrysová světla vpředu jedoucího trucku. Tahač s těžkým návěsem se rozvibroval a dostal smyk. Cisterna zavadila zadní částí s nápisem long vehicle o pozinkovaná svodidla na pravém kraji dálnice. Pak se převrátila. Z puklé nádrže začal unikat bezin, který se jiskřením kovu, klouzajícího stokilometrovou rychlostí po betonu, okamžitě vznítil. Během dvou vteřin se cisterna z ohnivé šmouhy změnila v explodující plamenomet, z něhož chrstal ohnivý gejzír až do svahu vedle silnice, kde vypálil čtvrtkilometrový pás akátů a klečí. Řidič byl mrtev možná už ve chvíli, kdy se kabina tahače převrátila na střechu, kterou pak začala drtit levá svodidla; nejpozději jej mohla dostihnout smrt v moment výbuchu, kdy do padesátimetrové výšky nad rudým mračnem vystoupal oblak černého dýmu. Tekutý oheň s hukotem a praskáním sežehl stráň a stekl dolů, kde se vlil do kanalizačního koryta a pak do potrubí. Mříže kanalizačních vpustí o sto metrů dál s buchnutím vzlétaly na plamenných křídlech do pětimetrové výšky, jak pod nimi explodovaly natlakované benzinové páry. Korytem, kudy jindy splachoval z dálnice déšť plastové láhve, kondomy a obaly od hamburgrů, se potrubím oheň šířil k blízké vesnici Pohořilka. Mluvčí hasičů z dvacet kilometrů vzdáleného dispečinku v Mihlavě půl hodiny poté řekla do kamery televizního zpravodajství, že záchranáři budou muset v Pohořilce evakuovat zhruba polovinu obytných domů. Sálající kanalizaci, z níž šlehaly rudé jazyky, mezitím hasiči pěchovali hasicí pěnou. O hodinu později se v televizi objevila zpráva, že obyvatele Pohořilky už hasiči evakuují. Do stružek pod chalupami se pomalu z kanálů řinul chladnoucí benzin, protékal sklepeními a úzkou temnou šachtou tekl dál, k ústí do potoka, kde se na česlech usazoval kal. Lidé z Pohořilky byli rádi, že se včas na kolech a motocyklech po poli vrátili domů od dálnice, kde sledovali dohořívající cisternu, takže první vysílání hlavní zpravodajské relace o své vlastní evakuaci pohodlně stihli. Tváře hasičů z reportáže jim nebyly povědomé, ale přesto byli záběry z Pohořilky podivně dojati.

 


Leata
23. 10. 2004
Dát tip
pane Stříbrný, to máte tak...

Elyn
17. 10. 2004
Dát tip
kristovanoho... ta poslední věta... Jeden neví, jestli se má smát, nebo brečet... *

hermit
04. 10. 2004
Dát tip
děkuji Vám slešno Leato, za váš velmi vytříbený vkus... :o)

Leata
03. 10. 2004
Dát tip
no vidíte, a já su coby čtenář spokojené.

Matylda
26. 09. 2004
Dát tip
Trochu fantasy reportáž bez pointy

arthamir
25. 09. 2004
Dát tip
no jo, divné věci se dějí na naší planetě... hezky jsi to napsal... nevtíravě a přitom tak, že si každý může pointu nebo poučení z povídky najít sám... líbí se mi :-)

Craerassy
24. 09. 2004
Dát tip
jo...kolem jeli známí a viděli obrovský oheň...a já pak ve zprávách viděla smutek...ach jo..:-(((

JazROY37
23. 09. 2004
Dát tip
Tady jsem se nějak nechytl...

Pája
23. 09. 2004
Dát tip
:-)) to vidět šéfredaktor! :-) další novinář který se časem bude jmenovat "Klasik"(?) :-)))*

idle
23. 09. 2004
Dát tip
devatenáctiletý řidič kamionu? ne že by ten věk byl v ději důležitej, ale já mám takovej dojem že na kamion potřebuješ nejdřív pár let praxe. na to, že je to jenom popis události, bez nějaké charakteristiky postav a podobně, mi to přijde dlouhé (asi tě baví popisovat vývoj katastrofy, ale to je přesně ta část, kterou jsem přeskočila, protože mě nebaví číst). pointa fajn, ale mohla být víc vypíchnutá, tu jsem naopak málem přehlídla :)

hermit
23. 09. 2004
Dát tip
idle: tvůj dojem je správný, ale mylný:-) - to všechno výše popsané se opravdu stalo.

idle
23. 09. 2004
Dát tip
tak v tom případě bych očekávala nějaké upřesnění... ať už je to fikce nebo pravda, tak by se nepravděpodobné věci buď měly vysvětlit, nebo upozornit na jejich nevysvětlitelnost, jinak to působí nevěrohodně

Mařka
23. 09. 2004
Dát tip
Tady se člověk dozví vjěci! Moc faině napsané, obzvlášť to konstatování nakonec mě dojalo*

StvN
23. 09. 2004
Dát tip
Napsaný je to naprosto adekvátně vzhledem k obsahu. Já nic proti nemám. Jako takové se mi to zdá dobré.

hermit
23. 09. 2004
Dát tip
Hihi, nedělám si iluze, že by se tento suchý styl mohl stát čtenářsky bezcelerní, tak vám děkuji za přelousk. :-)

StvN
23. 09. 2004
Dát tip
Nene, náhodou se čte velmi pohodlně. Skoro bych řekl takový fejetonový styl. Trochu moralizování a nějakou zřetelnější myšlenku a je to.

Rowenna
23. 09. 2004
Dát tip
Nebýt toho závěru, celé to ztrácí na naléhavosti. Trochu z toho mrazí - jak zbytečné kruté věci se stávají. Ten závěr až trochu do scifi - ale tak to zřejmě zamýšleno nebylo.

Bacil
23. 09. 2004
Dát tip
Ano, je to pravda, vždyť to prošlo všemi novinami a televizí. Jen mi nesedí kategorie Povídka. Reportáíž?

hermit
23. 09. 2004
Dát tip
Povídka! :-)

fungus2
23. 09. 2004
Dát tip
Rozhodně zajímavě napsané. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru