Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mysleme, můj národe !

23. 09. 2004
2
0
1486
Autor
Mohykan

Když si člověk hraje na myslitele, skončí to nejspíše fejetonem :))

 

     „Myslíš? Tak si vezmi müsli.“ Filosofy nazýváme čestným titulem „myslitel“, i když s nimi nesouhlasíme. Nechci tvrdit, že bychom měli být vděčni minulému režimu, že jim umožnil myslet v chládku, ale něco na tom je. Snad až v této době se v mé rodině usídlilo přísloví „myslet znamená hovno vědět“, úspěšná náhrada výroku „myslím, tedy jsem.“

    Podstatou však je obohacení lidové slovesnosti a tomu ani ve skrytu duše nebráním, ba naopak; občas i myslím, a proto se mýlím a někdy se stávám i milým, když se mýlím, ale to je trochu z jiného soudku. A protože jsem národ inteligentní, který vymyslel robota – Číňané ale sabotují a nahrazují roboty opět lidskou silou, je to levnější a asi tam ty dělníci nemyslí – opět rozdíl oproti mým krajanům – ti myslí a stávkují, v Číně raději ani nemyslí, co by se stalo, kdyby potenciálně mysleli. Nehaňme je, o Bushovi( lépe řečeno o obou) někteří prohlašují, že nemyslí. Ovšem i když ho haní, musíme si přiznat, že jestli někdo nemyslel, byli to američtí voliči a zde se můžeme srovnávat, neboť naší nové koaliční vládě přeje podle některých statistik 77% občanů – nutno podotknouti, že měli na mysli její pád a nové volby.

     Ale zpět k myšlení, stává se mi, že když odcházím z pokoje a je zhasnuto, tak rozsvítím, a když přicházím, tak jednoduše zhasnu, a pak, že jsme se dokázali povýšit na myslící bytosti - já tedy myslím, jen když se mi něco v mozku hne, abych myslel, jinak bych si musel přiznat, že nemyslím. Asi nechápete a já si osobně také myslím, že je někde chyba; myšlení se od doby svého vymyšlení stalo nejchybovějším vymyšleným procesem v historii lidstva a čím více myslíme, tím více chyb vzniká.

     Existuje výrok, že každé sdělení obsahuje alespoň jednu zbytečnou větu a zároveň jednu chybu, myslím, to znamená, každé sdělení obsahuje ve svém jádru jen jednu zbytečnou a nepravdivou větu, a já si jednu také neodpustím – upřímně. Každý, kdo o sobě tvrdí, že to myslí upřímně, kromě obecného zjednodušení na jednu zbytečnou a zároveň chybnou větu, buď upozorňuje na svoji existenci (myslím, tedy jsem) nebo naopak odborně vyjádřil myšlenku, že mu to moc nejde (myslet znamená hovno vědět). Ale ono těch cedulí přibývá, a proto mysleme, můj český národe, jsou bilboardy ekologické a estetické?


zelva
29. 01. 2006
Dát tip
skvělé myslím, že mozek ti byl nadělen...myslím to upřímně...tip

Yossarian
29. 09. 2004
Dát tip
plně souhlasím

Yossarian
28. 09. 2004
Dát tip
opravdu hodně zmatené, nezaujalo mě to zajímalo by mě, co má autor i kolega a2a2a nastudované o americké politice, protože tohle věčné české "bušování" mi připadá jako mlácení prázdné slámy, ten kdo US politiku někde nestuduje, o ní obvykle uprostřed Evropy jen myslí (teda ví h...o)

a2a2a
28. 09. 2004
Dát tip
Yossorione, nevím, přesně, co máš na mysli, ale jsem v podstatě kritický zastánce americké politiky, no spíše věc od věci, ale to by asi bylo na jinou diskusi jinde.

Zbyhoň
26. 09. 2004
Dát tip
Pardon, ale ty souvětí jsou strašlivý a v té přemíře slova „myslet“ těžko se vyznat. Mimochodem, k tomu Bushovi: Mám takovej pocit, že americké volby budou jen o tom, kdo je pro Bushe a kdo je proti němu. Poněvadž Kerry je taky pěknej suchar a je jen symbolem „nechceme Bushe“.

a2a2a
25. 09. 2004
Dát tip
Má to formu fejetonu, fejeton obsahuje tvůj postoj, názor a je jistě i tvou ctižádostí přesvědčit. Ale - a v tom je riziko, nepředkládáš občas žádné argumenty. Předně Číňané myslí, pokud je jim to dovoleno, stejně jako nám dříve a navíc jejich hospodářský i vojenský rozvoj dokazuje opak, tedy myšlení. O amerických voličích prohlašuješ, že nemyslí, když volí Bushe, bez jediného argumentu, našim voličům předkládáš zlomyslné přání po pádu vlády, dokládáš to průzkumem a necháváš bez povšimnutí důvody takového výsledku. Nejde o složité rozbory, ale o pojmenování příčin a důsledků formou ndsázky. O tu jsi se pokoušel, ale obsah trochu utekl. Nicméně máš smysl pro formální stránku fejetonu a to je podstatné. Na ta fakta si stačí jen trochu dávat pozor. A věřím, že už příště mi nedáš šanci k podobným výtkám. Rozhodně ti i já přeji úspěch.

oCo_de
23. 09. 2004
Dát tip
Peroutka, jeden z Tvých slavnějších předchůdců v diskuzích, když diskutující blábolil nesmysly, pokládal vždy otázku: "Myslíte?". Dlužno dodat, že se u toho vždy tvářil velmi udiveně a tím diskutujícího odzbrojil a sešlost pobavil. I já se bavil Tvým (snad) fejetonem, i když o čistotu stylu tady vůbec nejde. Dávám T*

Dero
23. 09. 2004
Dát tip
Hodně zmatené, což? .o)) Ne, vážně - odbíháš od tématu (ačkoliv snad není jediné věty, kdy by nebylo verbum "myslet" :o), čtenář se nemůže sostředit na to, co vlastně chceš říct, je to takové roztříštěné, topíš se v záplavě hříček a narážek, místy je text lehce nfantilní. :o) Ale pokus fajne, chtělo by to uhladit. Držím palce, bo fejetony jsou dřina náramná (já o tom něco vím, žádnej jsem nikdy nenapsal a vím, že bych to nedokázal :o).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru