Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drsně brutální realita

24. 09. 2004
5
6
10658
Autor
zelva

Prázdniny skončily, co naděláme...NIC

zas usednem všichni pěkně do lavic.

Na profesory se hezky usmějem

a k maturitě hravě doplujem.

Nemocnice už nás všechny volá,

v praxi vyzkoušíme, co nás naučila škola.

Odběr krve - to je hračka...

k tomu stačí jen - jehla a stříkačka...

Ještě zbývá najít žílu...

a ty paciente, už můžeš být potom v klidu...


6 názorů

Podměsíc
16. 04. 2009
Dát tip
Tohle nejsou vážně míněné verše, že ne? Jako text typu dr. Jahelky bych to bral, jen přidat na vtipu a lehkosti.

zelva
23. 01. 2007
Dát tip
adekvátní neadekvátní a není to ted už jedno

pété
23. 01. 2007
Dát tip
Navic "drsně brutální realita" pro tohle..je trochu neadekvatni nazev ne?

zelva
23. 01. 2007
Dát tip
no to víš:-)))

pété
23. 01. 2007
Dát tip
No, rymovačky, to by nam šlo....

Káčátko
01. 02. 2006
Dát tip
Ehm..milá kolegyně :) doufám, že jsi maturitu zdárně udělala.. Jinak souhlasím s j_i_r_i_kem, chápu pojem "rýmovačka" stejně. V tomhle útvaru, jde jen o to za každou cenu zrýmovat to co chceme sdělit, aby to zdánlivě ladilo, viz škola - volá, hračka - stříkačka. Znám spoustu lidí, co píšou rýmovačky a myslí si, že jsou hrozně dobří básníci.. a jsou další lidi, kterým se to líbí. Nic proti tomu, ale myslím si, že to jsou většinou ti, kteří opravdovou báseň četli poprvé a naposled někdy na základní škole jako povinnou literaturu.. Je celkem pochopitelné, že podobným stylem začíná většina z nás.. ale.. No, asi už radši budu mlčet, aby to nevypadalo, že chytračím :)

zelva
01. 02. 2006
Dát tip
maturita celkově za 5 a z praktické za jedna já se za žádného básníka nepovažuju takže u mě nejsou ani žádné začátky a ani konce něco sem jen tak dám, ale pravý důvod proč sem na písmáku je úplně jiný :-))) a ten je pro mě důležitější :-)))

Káčátko
01. 02. 2006
Dát tip
hm.. hm.. tak si to tady užívej : )

Nuže, pokus je to dobrý, ale je potřeba to trochu "dohnat do cíle", pokud ovšem jáš nějaký vytyčený... O co jde? Pokulhává mi tam rytmus, pokud by to měla být lehce vtipná, avšak ne s vážným tématem, jde přece snad si pohrát se slovy: Odběr krve - to je hračka... k tomu stačí jen - jehla a stříkačka... Ještě zbývá najít žílu... a ty paciente, už můžeš být potom v klidu... Odběr krve to je hračka kdo to nevydrží ten je sr*čka ......třeba :-) si myslím, že by to vzpouru moc nevyvolalo :)

zelva
30. 01. 2006
Dát tip
hmmm no je fakt že vážné věci je potřeba aj trochu zlehčovat, ale všeho s mírou

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
Želvičko, už jsem dal asi 136 x krev a plazmu a chodím jen na pravou ruku, protože v té levé mám nějak zauzlované žíly a miluji ty sestřičky, protože ač v podstatě do stejného místa, vždycky tak hezky a skoro bezbolestně píchají. Jen asi 3x mi zmodrala ruka, když mi tak praskla nějaká žilka. Takže za všechny sestřičky - tip

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
já bohužel chodit darovat nemůžu, protože chodím furt na nějaké testy kvůli pacientům, kteří se nakazili a já sem měla tu smůli, že sem s nima přišla na praxi do kontaktu...teď chodím jak blbec furt na rentgeny každého půl roku estli se tam náhodou na plicích přecaj enom neoběví něco podezřelého, co by mohlo znamenat tuberu...a protilátky mám aj nemám, takže sem celkem v hajzlu a další kontakt už může být osudný tyfus ani hepatitidu typu C sem naštěstí nechytla, i když sem v kontaktu byla Krevní skupinu mám AB pozitivní a ta se celkem žádá, ale holt raději v zájmu příjemců darovat nepůjdu toš to už máš určitě aj Jánského plakety:-)))

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
Aj zlatý kříž II. stupně, ale i kdyby to nebylo výhodné, jako že je, odpočty z daní, paragrafy, vitamíny, atd., chodil bych dál, tak jak jsem chodil před tím, než ty výhody mimo paragrafů byly. Ani ne tak kvůli tomu, že tím někomu prospívám, jako kvůli pocitu, že jsem mezi dobrými lidmi a pak ty sestřičky, chodím tam už jako domů, známe se, vyprávíme si, je to fajn. Želvičko, nejsi náhodou z Moravy a to i severní ?

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
ale brouku :-) ty moc dobře víš, kde bydlím...už sme sa o tom bavili po Vaudovým dílem a jinak to mám na úvodní straně Morava to je, ale od Ostravy asi 180Km...jihovýchod

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
Už se nepamatuji, ale podle té vzdálenosti to vypadá na vinné sklepy.

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
no toš vínko je trochu níž...u n¨ás je to ta slivka:-))) už ti svitlo :-)))

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
No Vizovice ? Ale ty jsou tak, odhaduji 100 km, jinak po slice mi vždycky svitne, alen jen na chvilku

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
no tak 100 stopro nee...máš nějaký špatný odhad:-))) asi už ta chvilka svitnutí pominula:-)))

Eva_S
14. 01. 2006
Dát tip
šmarjáboha maturita....blemc.... hračička....k formě se sim nevyjádřim, ani to nejni důležitý, žeeee....jen tak že moc se mi to nelíbí....

Junior
20. 11. 2005
Dát tip
Špatná není...jen tak btw. žlílu jsem si taky nemohl najít :-))

zelva
20. 11. 2005
Dát tip
ani já ju občas nemožu najít, ale musím :-)))

To je super!! Pěknej styl moc líbíló!! TiP

jerdna
09. 04. 2005
Dát tip
tqaky často nemůžu najít žílu......

Silvita
26. 02. 2005
Dát tip
nevím, jestli tvůj záměr "psát" je vážný, nebo si děláš s literární tvorby srandu. .. nemohu ti tady nic říct, jsem z toho zmatená. sil.

j_i_r_i_k
29. 01. 2005
Dát tip
zelva: Smekl bych před Tvým střízlivým pohledem na sebe samu, kdybych měl co, tak smekám aspoň virtuálně :)...

zelva
29. 01. 2005
Dát tip
Taky nemám co smekat, protože nosím čepicu.

zelva
28. 01. 2005
Dát tip
No ronit krokodýlí slzy určitě nebudu. Jsou to vaše názory. Já je beru.

Avenarius
27. 01. 2005
Dát tip
j_i_r_i_k: "Rýmovačky by neměly být o drsné realitě, ale o kravinkách...". Jde pak o to jestli děláš rozdíl mezi "rýmovačkou" a vázanou básní, ve který můžou bejt použitý rýmy. Např. Krylovy texty jsou rýmově hodně propracovaný (nicméně bych je nikdy nenazval rýmovačkama) a jde v nich povětšinou o vážný věci. zelva: Ten nápad je super, ale to zpracování. Vím, že Ti šlo o podstatu, ale to neznamená, že se může forma odrbat. Myslím, že je lepší se snažit o kvalitu ve všech směrech. Konkrétně tady si myslím, že by bylo lepší formu úplně uvolnit a rezignovat zcela na náznaky rýmů a rytmu, ale věnovat současně značnou pozornost výběru slov. Dodalo by to básni víc na vážnosti.

j_i_r_i_k
27. 01. 2005
Dát tip
Avenarius: Mám ono užší vymezení pojmu rýmovačka - pro mě tento termín znamená něco, co obsahuje rýmy jednoduché až banální, kde smysl dílka je rýmům podřízen, kde zdánlivě nejde ani tak o obsah jako o formu, přičemž ovšem forma sama upadá do oblasti tvorby dítěte prvního stupně základní školy (případně nadprůměrně nadaného dítěte prvního stupně základní školy). Soudě podle Tvé kritiky máš pocit, že se autorka primárně snažila sdělit poselství, její odpověď na kritiku o rytmu tomu také nasvědčuje... Ovšem já po prvním přečtení tohoto dílka viděl jen křečovitou snahu o sdružený rým, který vyznívá hluše vzhledem k naprosté absenci rytmu, proto jsem dílko označil za rýmovačku... Teď s odstupem uznávám, že autorce nejspíš nešlo jen o formu, ovšem skloubení rýmů za každou cenu s ignorací rytmu z důvodu tvůrčí posedlosti sdělením považuju za kombinaci ještě horší, než kdyby šlo jen o formu...

Avenarius
27. 01. 2005
Dát tip
j_i_r_i_k: Vesměs souhlasím, ale mám jiný vymezení pojmu rýmovačka. Za rýmovačku považuju básničku bez hlubšího obsahu, která zvukomalebně staví hlavně na rýmech, bez ohledu na jejich kvalitu. To už pak záleží, jestli je to dobrá nebo špatná rýmovačka. Dobrý rýmovačky jsou třeba Acheronovy Animálie. Drsně brutální realitu nepovažuju za rýmovačku, ale básničku s dobrým záměrem, ale naprosto nezdařilou i nevhodně zvolenou formou.

j_i_r_i_k
27. 01. 2005
Dát tip
Avenarius: Mám pocit, že se naše definice nevylučují... Aha, no, možná jsem se ve své definici nechal trochu unést :)... Nějak to vyznělo, že rýmovačka nemůže být něco, co mě nadchne, takové zdání by ale bylo mylné, dokonce k rýmovačkám inklinuji :)... A díky za tip na autora, nahlédl jsem a rozhodně se zdržím... No a želvě nezbývá než ronit slzy krokodýlí, jsme my to ale necitové...

j_i_r_i_k
06. 01. 2005
Dát tip
Mně se to též nelíbí a omlouvat se nebudu :)... Sice jsem jednoduchý čtenář, ale co je moc... Rýmovačky by neměly být o drsné realitě, ale o kravinkách...

zelva
06. 01. 2005
Dát tip
No jo, je to tvůj názor, já ti ho neberu, každému se líbí něco jiného a každý jsme jiní, kdyby to tak nebylo, bylo by to velmi nezáživné. jinak všem ostatním ....dík

Gianni
02. 01. 2005
Dát tip
Mně se to nelíbí, sorry...

I_v_a_n_k_a
01. 01. 2005
Dát tip
ne-e, to mě moc neoslovilo...začátek je dobrej, ano, ale od odběru krve mi to moc nezní...promin

zelva
29. 12. 2004
Dát tip
Proč??? Ty taky!

Joen_B
28. 12. 2004
Dát tip
Jsi ze zdrávky???..mě se to líbí :o)

zelva
10. 12. 2004
Dát tip
Tak už to bývá, když moc kombinuju...=))

Pulcik
09. 12. 2004
Dát tip
souhlasim, ta posledni veticka ti tam nesedla =)), jinak se mi to libi =))

otmar
15. 11. 2004
Dát tip
hezky se to rýmuje až na ten zmíněný poslední verš

Nimis
23. 10. 2004
Dát tip
No, taky se mi to zdá nějaké až moc jednoduché :(

KayTee
22. 10. 2004
Dát tip
hm..tak takovýhle věci jsem psala někdy ve čtrnácti...

zelva
07. 10. 2004
Dát tip
Kdyby šlo v životě jen o rytmus, to by bolo super, ale bohužel nejde. Všechna slova mají hlubší význam a rytmus byl to poslední o co mi, když jsem je psala šlo!

klukbuk
04. 10. 2004
Dát tip
Ano, plně souhlasím s Vesuvankou a udělím také čistě povzbudivý tipík. Pozor na rýmy a rytmus. Když píšeš takovouhle "blbůstku" musí se to také lehce číst. Třeba tohle se mi špatně četlo "Odběr krve - to je hračka... k tomu stačí jen - jehla a stříkačka..."

zuzuzu
24. 09. 2004
Dát tip
to jsou rýmy, že?-. hmm

Dominik
24. 09. 2004
Dát tip
Aspoň konečně vím, co mě čeká, až se rozhodnu, že se ze mě stane zdravotní sestřička :-)

vesuvanka
24. 09. 2004
Dát tip
Dílko se mi líbí, jen trochu ta poslední věta nesedí v celkovém rytmu, ale na to, že je to prvotina, jak píšeš, je to dobré........... Tip Přeji Ti hodně úspěchu ve studiu i v psaní

Ta poslední věta mi tam nesedí ale jinak pěkná říkanka.....

Noe1
24. 09. 2004
Dát tip
:-)

zelva
24. 09. 2004
Dát tip
Dík!!! To je moje prvotina. Ale s tou říkankou nesouhlasím to je realita!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru