Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výprodej planých růží

Výběr: sleeping_beauty
27. 09. 2004
22
1
12157
Autor
Delahaye

 

 

Letní snědo-bílá

tak přesně padnoucí

čas

měřící jen po zvuk tvých kroků

a papír ubíhající pod slovy

ke dvojímu zrychlenému dechu

 

Pak tvoje odvaha vzala

na čas hvězdám smysl

k vůni

planých růží

a my byli shovívaví k mořím

která znají jenom dálky

 

 

O několik zrnek písku dál

kolorujeme naše černobílé

momentky

příliš čerstvé na vzpomínky

které neumíme vymazat

 

 

Překřikujeme se bez hlasu

vrať mi mé příběhy

a na tržištích

jsou už všechny plané růže

dávno vyprodány

 

 


1 názor

A.H.
25. 12. 2009
Dát tip
No, plané růže všude nerostou. *t*

LaMouette
25. 03. 2006
Dát tip
jeje.. tady sem us byla..:-) a vis Ty co?.. zase mi tu moji cipomnelo.. este drif.. jaxem docetla krytyky do kontse.. cili me tesi.. ze sve nazory tak rychle nemenim.. a zes to dokazal napsat tak dobre.. by se mi to takhlenc dycky vybavilo.. ja tekuji pjekne.. :-)

LaMouette
01. 12. 2005
Dát tip
pripomina mi to jednu moji bafnicku.. ale tahle je este trochu jina.. zvlastni.. :-)*

Delahaye
01. 12. 2005
Dát tip
kerou ? :-)

LaMouette
01. 12. 2005
Dát tip
asik Sunday rule do raje.. ;-)

Amanda
30. 04. 2005
Dát tip
Hmmm velmi zajimave podane jen mi to trochu kazi prave ty plane ruze ve vztahu k celku na me pusobi moc lacine...

Alimra
18. 02. 2005
Dát tip
A

Alimra
17. 02. 2005
Dát tip
tady jsem už byla, návrat stál za to.... *

Lotoska
09. 11. 2004
Dát tip
mooc líbilo:-) *

Zbora
25. 10. 2004
Dát tip
Bezva.t.

Celebrian
20. 10. 2004
Dát tip
Zas ten typ básní, kterých se nemůžu nabažit, které tak lehce nepochopím a které zbožňuji. No prostě tip :-)

LaMouette
20. 10. 2004
Dát tip
příliš čerstvé na vzpomínky...které neumíme vymazat...*

Elyn
09. 10. 2004
Dát tip
*

Eilil
05. 10. 2004
Dát tip
:o) líbí se mi.. hezké obraty.. o několik zrnek písku dál.. hmmm. to je mls.. :o))) tip

Dík moc za vysvětlení. Je fakt, že se mi to líbí a nečekala jsem, že je to až takové. Ano, překvapil mě výklad. Příjemně. Možná, že první milování (a jo, ať to profláknu) vidím trochu jinak. Alespoň více vášnivější, než, jak se mi pořád tady zdá - statické, obrázkové, sledované z povzdálí. Oceňuji. Snad už vidím líp - alespoň to, co v tom býti má.

Delahaye
03. 10. 2004
Dát tip
D.W. : děkuju. Jen...nebylo to statické, ani sledované z pozvzdálí...tehdy rozhodně ne ale to vyprávění je už s velkým odstupem... a s vědomím věcí , co následovaly a proto se Ti tak zdá...jako ty černobílé fotky s pozvohýbanými rohy ...

Hm Máš pravdu. Sama nevím, jak bych se s tím vyrovnala já.

Nemůžu si pomoct, ale celá básnička se mi vrhá k lacinosti. Až k té účelnosti, kde v poezii necítím nic. Jen ta slova. A to je hodně málo.

Delahaye
02. 10. 2004
Dát tip
D.W : lacinost, účelnost ... nenaštval Tě dnes někdo ? :-) je to prožité , věř mi rád bych poděkoval za názor, ale Tvá kritika mi moc nedává tos mohla rovnou napsat : sračka .-)

Budeš se divit, ale nenaštval. Naopak. Mám se krásně a - a tohle se mě prostě nelíbí. Nemám důvod psát, že je to sračka. Vidíš ty názory výše? Vidíš. Já jsem jen chtěla tou kritikou ukázat, že ne všichni lidi cítí a vidí stejně. Tou prožitostí mi chceš říct, že každá neprožitá věc bude znít účelně a lacině? Ale kuš. O tom to není, nebo snad ano? Mně to celkem nezajímá, jestli sis to prožil. Ta básnička na mě nepůsobí, nechává chladnou. Myslím, že pokud se mi něco líbí, dotýká, ...ocenit to jistě umím. Toť vše pro tuto chvíli ode mne.

Delahaye
02. 10. 2004
Dát tip
Víš, asi to , co mě zarazilo, je fakt, že já píšu pořád až zoufale stejně. Takže bych se třeba nařčení z toho, že se opakuju a vykrádám, vůbec nebránil. Ale Ty jsi měla na některé mé jiné kousky (a až děsivě podobné tomuto), trochu jiný názor. Což mě svádí až k pocitu, že jsi se chtěla hlavně lišit od "výše" názorů .. :-) Ale samozřejmě se mohu mýlit... A s tou účelností a laciností bych to bral, pokud to můžeš opřít o konkrétní rozbor. Jinak je to plácnutí do vody. Stejně jako bys zahoukala temným hlasem "klišéééé"... :-) Jinak jsem rád, že se máš krásně a přeji Ti hezký den

Delahaye, je fakt, že se mi tvé básně líbí. Nemůžu však říci, že píšeš pořád stejně. Nepíšeš, alespoň mně se to tak zdá. Neovládám literární teorii ani zásady básnického řemesla. Posuzuju podle sebe, podle toho, jak mě to ovlivňuje, jestli u konkrétní básně vydržím pět minut a pořád se mě drží ... a nebo se přistihnu, že ani netuším o čem je a příjde mi „směšná“. Věř, že nemám potřebu vyčnívat a být odlišná. (tedy pro příště: mám nakreslit hvězdičku a jít pryč? Pokud ti jde jen o to, že jsem si dupla a napsala, jak na mě působí, dobrá, změním přístup, ale mě takové čtení jistě bavit nebude) Ano, souhlasím s tebou, že moje prvá kritika nemá žádné argumenty, a ani se o ně nesnaží (tebe přesvědčit). Proč? Říct ti: Hele, myslím si, že to, co jsi prožil, je ptákovina ...? Ne, nemyslím si to. A taky mi do toho nic není. Rozuměj, většinou kliknu na odkaz a většinou jsou pod nimi básně. Nemám v úmyslu hrabat se do autora (když mi sám není blízký), a tak básničky - nebo poezii hodnotím, jestli mě zaujala, okouzlila nebo přinutila nad něčím přemýšlet, něco, co jsem zažila, co je mého, byť je to vytržené z neznámého člověka, který mi dílo předkládá. A já si ho beru. Jenže v tomto případě mě nevzala. Nevím ani, co si o ní myslet. Je veselá, smutná, prahnoucí po touze? Jaká? Já to z ní vyčíst nedokážu. Lacinost vidím v té lásce. Jestli je o ní skutečně řeč. Vyjádření se pomocí vždy nějaké míry (kroky; moře, které znají pouze dálky - co jsou to dálky?) Účelnost, to slovo jsem použila, že ze samotného textu na mě kříčí růže, čas, písek, vzpomínky a dech. Možná, že s dávkou fantazie bych mozaiku slepila - ale ne k tvé radosti; pouze, abych si bláhově vymyslela obsah. Vidím obrázky, ale nevidím prožitost. Tu prožitost, která by byla úderná - které bych věřila. Čas je měřen pouze pru onu dívku? Pro blízkost. Nevím. Druhá strofa mi příjde nesmyslná, ačkoliv z ní právě poslední dva verše vyčnívají. Taky, že jsem se v té pasáži zasekla, ale další sloka mě opět strhla do předchozího tápání, kdy nevím, zda si jen hraješ nebo to má hlubší význam. Já tam žádný nevidím. Jen melancholii ve vzpomínkách, které nejdou vymazat. Také bych ti mohla napsat, že jsem k určitým slovům alergická, ale není to tak úplně pravda. Jde o použití. Ani teď nejsem konstruktivní a neříkám, co, kde a jak. Řekla jsem to na začátku, neumím to. Nechtěla jsem být negativní, ta, která si naschvál! postavila hlavu proti davu. Ne, já ji nerozumím, nic mi neříká, nic nespíná. Příjde mi statická a šedá. To, že u jiných tvých básní jsem nadšená, je proto, že mi něco připomínají, zdají se být vlastními. A ukazuješ mi další volný prostor působnosti. Další obzory, které jsem doteď neviděla. Tady je všechno opakem. Ty kritiky výše znamejí, že právě těm přezdívkám - lidem text padl do noty. Mně ne, nejsem odbornice na literaturu a už vůbec bych si nedovolila rozsuzovat, co špatné je a není. Měj se i ty hezky.

Alimra
29. 09. 2004
Dát tip
moc*

zajímaváá*

Miroslawek
29. 09. 2004
Dát tip
výprodej... ;o)

Print
28. 09. 2004
Dát tip
*!

leenai
28. 09. 2004
Dát tip
plané růže? Už jsem si říkala, že tě budu muset pokárat za opakování se, ale planý růže mě přemluvily... :)

a2a2a
28. 09. 2004
Dát tip
O několik zrnek písku dál kolorujeme naše černobílé momentky příliš čerstvé na vzpomínky které neumíme vymazat rád dávám tip

Fouckault
27. 09. 2004
Dát tip
jo*

dadik
27. 09. 2004
Dát tip
dobrá..t

Nicollette
27. 09. 2004
Dát tip
přesně tak... to je snad urážka nenapsat pořádnou kritiku, ale asi bude i urážka cokoliv říkat..... * * *

pikaču
27. 09. 2004
Dát tip
to je ale pí... typ!

kassiope
27. 09. 2004
Dát tip
Dobrá, závěr moc pěkný :o) t*

Craerassy
27. 09. 2004
Dát tip
nevrátí...přidá k nim své kniha se dál prý ve dvou čte....:-) *

Jinovata
27. 09. 2004
Dát tip
crae: taky jedeš, viď? :o)

Craerassy
27. 09. 2004
Dát tip
Ji...já ujíždím na cukrové vatě:-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru