Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jára da Cimrman na půdě brašnářství

Výběr: Dero, Elyn
28. 09. 2004
37
31
18409
Autor
Vaud

Na turnaji v nohejbale jsem vyhrál obří ledvinku. Cestou zpátky jsme se hádali, kdy je to ledvinka, a kde už to začíná být játro... Tady je vysvětlení.

Je s podivem, že  i odborné veřejnosti jsou  málo známy experimentální práce českého velikána Járy da Cimrmana na půdě brašnářství.  Na půdě brašnářství  Vedlich und Vedlich, kde  Cimrman ve Vídni přespával  na přelomu let 1900-1910, se pokoušel změnit směr zatuchlého Rakousko-Uherského oděvního průmyslu. S myšlenkou proniknout do textilnictví si Cimrman pohrával již dříve. Ve svém deníku z dospívání si na okraj poznamenává: „ó děvy, óděvy“, z čehož lze usuzovat, že si již tehdy dobře uvědomoval existenci textilií.  

 

         Cimrman se za studií ve Vídni setkal s královehradeckým rodákem a slavným patologem Rokitanským, který ho brával na svá patologicko-anatomická praktika jako demonstrátora. Cimrman byl fascinován skladností a krásou lidských orgánů. Do svého deníku si lakonicky poznamenává: „brzlík!!“. A snad tehdy se rozhodl, že jeho  repliky tělesných orgánů, rozvíří stojaté vody CK módního průmyslu.  Při pozorování práce brašnáře Vedlicha si Cimrman  položil zásadní otázku: „Co denně nosíme, aniž nás to jakkoliv zatěžuje?“ „Přece naše orgány!“ A myšlenka anatomicky tvarovaných výrobků byla na světě. Jeho první výrobek, kožené plíce a srdce, u Vídeňáků zcela propadl a to i přes pestrobarevné odlišení průtoku okysličené a neokysličené krve. Zato u jater byl patrný jistý komerční úspěch.  Játro bylo vyráběno ve dvou verzích – látkové a ve druhé variantě z tuhé kůže  pod názvem Cimrmanovo cirrhotické játro. Po poradě s Rokitanským se v zápětí vrhá i na výrobu ledvinky, která se  stala celosvětovým prodejním šlágrem. Cimrman se na svůj obchodní úspěch  marně později pokouší navázat výrobou menší nadledvinky.  Ale jak nadledvinka tak ani anatomicky věrná replika  jeho milovaného brzlíku již  marnivé Vídeňáky nezajímají. Cimrman proto na dlouho zahořkl a k brašnářství se vrací až na sklonku života, kdy se pokouší o syntézu divadelnictví a brašnářství. Z dobře informovaných zdrojů víme, že Ministerstvo školství vážně uvažovalo o zařazení Cimrmanovy trojaktovky do povinné výbavy našich prvňáčků.


31 názorů

Vaud
08. 11. 2009
Dát tip
:-)) tak arkp - to se mi moc nelíbil ten nick, tenhle je lepší lemon grass by byl ještě lepší nebo limetka :-)

Vaud
23. 03. 2009
Dát tip
:-)) nedavno mi psala nejaka pani, ze moje zmatecne pojednani o etiologii nicku je chaoticke a neuplne, a mel bych si podrobne prostudovat prace obsahlou praci Magdaleny Krivonozkove ve Tvaru a pokusit o systematictejsi pohled na nicky... tak jsem usoudil, ze moje clanky zatim nesplnuji narocna kriteria vedeckeho pristupu :-)) ale k Cimrmanovi se mozna vratim

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
Hej, ty bys na to měl! Napiš to! To by byla kniha! Třeba později, až v důchodu, ale aspoň o tom uvažuj ;-)))

Vaud
23. 03. 2009
Dát tip
to bude asi tim, ze se u nas nevyplaci byt hrdinou, tak je lepsi nekdo virtualni, co snese vsechny nase ustrky a vypecenosti Fenomen Cimrman by bylo zajimave vedecke pojednani

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
Taky jsem je párkrát viděla na živo a vždycky to byl fantastický zážitek! Tahle cimrmanovská recese trvá už desítky let a jsme v tom lepší, než Angličané se Sherlokem - i když museum na Baker Street je dost dobrý! No a ten Sherlock Holmes pub někde mezi Trafalgar Square a Scotland Yard taky ujde - ale na našeho Cimrmana a celý ten humbuk okolo nemá nikdo! Kdyby Češi nedali světu nic jiného, Cimrmanem plně obhájili hodnotu své existence ;-)

Vaud
23. 03. 2009
Dát tip
Jedna moje pseudo-cimrmanovska povidka vyhrala dokonce listky na zive cimrmany, ale nikdy jsem se tam nedostal... Moc me to mrzi, ale uz jsem je parkrat na zivo videl.

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
Na tenhle titul jsem se těšila od začátku Fejetónování. Nezklamal. Konečně vím, kdo vymyslel ledvinku, bez které se jakožto turistka pěší, horská i běžkařská prostě neobejdu. Zjištění, že náš velikán zasáhl tak účinně i do mého života mne rozplakalo. Cimrmanovo cirrhotické játro mi zato málem přivodilo infarkt. Ne, už o velikánovi radši nepiš, tyhle tvoje fejetony jsou pro čtenáře na hranici bytí a nebytí. :-))))***

Vaud
14. 12. 2008
Dát tip
já stejně podezřívám, že Květoň Záhajský je pseudonym JC :-)

Já nehraju. Odjaktěživa říkám nadledvinka horolezeckému batohu, který obvyle bývá na bederním pásu vybaven ledvinkou. A teď, koukám, už to sase vymyslel Cimrman dávno předemnou. A kdo je pak smolař.

Díky,téma mám už vymyšlené,ale neprozradím

Vaud
07. 11. 2008
Dát tip
o to mám větší radost, že jsi vyhrála právě Ty!! opravdu mi to udělalo radost - možná větší, než kdybych vyhrál jsem zvědavý, jaké vymyslíš téma!!

Ale já taky vím,že je to jen hra a náhoda,ale ve stáří má člověk radost z různých věcí,nad kterými v mládí mávl rukou.Starý člověk trochu trpí komplexem nepotřebnosti a bezvýznamnosti.Dříve jsem alespoň hlídala vnoučata a učila se s nimi.Dnes už jsou dospělá.Pravnuky nškdy u sebe také mám,ale už mne to dost unavuje,nestačím už na jejich nezdolnou energii

Vaud
06. 11. 2008
Dát tip
jé, gratulu vítězce!!! já zas na to tak nelpím jsem rád za čtenářku :-)

Dobré,tip Pane doktore,jste dobrý fejetonista.Dnes jsem po celý den vyhledávala vaši stránku,abych zkontrolvala,kolik mám tipů ma soutěž domino já a kolik vy.Vždy jsem se vám v duchu omlouvala,jak jsem malicherná.Al tak málokdy jsem v 75 let dlouhém životě něco vyhrála,že jsem po tom zatoužila.Vy jste mi dal tip ajá vám ne,ač se mi příběhy líbily.Omlouvám se.Ale kdybych ho dala,výsledek by to neovlivnilo.

Vaud
02. 11. 2008
Dát tip
to uznávám, že to bylo nespolečenský :-)) ano přátelé, ta věhlasná cimrmanoložka je Pohádkářka !!!!

Vaud
30. 10. 2008
Dát tip
chceme s jednou písmačkou založit cimrmanovský klub tady, tak doufám, že se přidáš. :-)

Oldjerry
30. 10. 2008
Dát tip
Ty jsi Cimermanolog, nebo Cimermanofil ? Věnuj chvilku a přečti si http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=201214... tip

zdařilé...

Vaud
12. 06. 2008
Dát tip
ahojda, jasně!

Augustus
12. 06. 2008
Dát tip
Mohu také požádat o povolení k publikaci tohoto dílka ve Splatu?

Augustus
12. 06. 2008
Dát tip
Na klasiku se leckomu nepodaří tak vtipně navázat. Dávám TIP!

kapitan
26. 11. 2007
Dát tip
O děkuji za další střípky z Mistrova života.Nedal podnět k založení Písmáka ?

palino8
06. 03. 2007
Dát tip
sakra práce :-/

Vaud
06. 03. 2007
Dát tip
;-)) já taky - vyhrál jsem od nich nějaké lístky za nejlepší cimrmanovskou povídku, ale neměl jsem čas...

palino8
06. 03. 2007
Dát tip
toto je tiež super :) Járu Cimrmanna žeru ;)

pozorovatel
30. 08. 2005
Dát tip
*

:o)

Toxman
16. 05. 2005
Dát tip
Tohle se mi zdá Cimrmanštější než Tvůj " Cimrmanův dodatek k evoluční teorii ", přesto si dovolím i zde mírně dloubnout do stylu: Z dobře informovaných zdrojů víme, že Ministerstvo školství... - myslím, že takováto fráze, zcela bez udání (třeba až neskutečně fiktivního) původu, nemá ve skutečně vědecké práci co dělat. Jedině nepopíratelná, zcela tvrdě hmatatelná fakta, podložená nezvratitelnými tvrzeními, se (i do budoucna) mohou stát pilířem dalšího studia, rozborů (a koneckonců proč ne ?) i základem velkolepých veřejných pitev... (Trochu mi také vadí míchání "Básnického" pojmu "JÁTRO" - prostě některým specifickým žánrům takové míchání nedělá příliš dobře - příště jen protřepat - NEMÍCHAT ! ;o)) I přes drobné nedostatky (z mého pohledu) tipuhodné :)*

Vaud
09. 05. 2005
Dát tip
pikacu, mishko - jsem rád, že jste našli i mé starší dílko. Poslal jsem ho cimrmanům a nic... Ale je pravda, že kdyby byla vypsána soutěž o nejlepší dílo Járy da Cimrmana, tak to nevyhraje, nebo ho diskavalifikují.

pikacu
08. 05. 2005
Dát tip
inteligentní humor Svěrák - Smoljak se mi vždycky líbil a je dobře vidět, že ani Tobě není cizím ... ještě musím poznamenat, že autor pikaču se mnou nemá nic společného (krom nicku samozřejmě) klub

mishka
08. 05. 2005
Dát tip
tohle je fakt bomba! Zrovna včera jsem koukala na Vyšetřování ztráty třídní knihy a tohle se fakt hodí... A jak už někdo psal - hlasem docenta Weigela to nemá chybu... TIP jak Prostějov (pro Jaryna)

Vaud
07. 05. 2005
Dát tip
:-) děkováno jest převelice

_Psyché_
06. 03. 2005
Dát tip
Dero to hezky doepilogoval .o) *

Elyn
06. 03. 2005
Dát tip
:)) *

Elyn
06. 03. 2005
Dát tip
a to jsem si myslela, že už je mám všechny přečtené...:))

Markel
06. 03. 2005
Dát tip
Nechybí Ti vtipu zasloužíš si velkou Tipu :-)))

Šminka
12. 02. 2005
Dát tip
:-)))

podezdívka
11. 02. 2005
Dát tip
Myslím, že by se to líbilo i Svěrákovi se Smoljakem. *Tip

Vaud
11. 02. 2005
Dát tip
podezdívko - jsem rád, že se líbilo i Tobě!

Shellinka
10. 12. 2004
Dát tip
Veeeelmi!!! ***

Vaud
21. 10. 2004
Dát tip
Jsme totiž reinkarnace JdC (ale nikomu to neříkej).

Bedrunka
12. 10. 2004
Dát tip
Myslím, že by se o Tebe mělo DJC začít vážně zajímat!

Zbyhoň
03. 10. 2004
Dát tip
Nuž, obsahově solidní, díky za zmínku o mě (ach, já jsem citován :o)), jen taková drobnost, která mi zabrání tipnout si- Já totiž beru Cimrmana jako legendu, do které by se neměl plést nikdo jiný než tvůrci (i když ty ses s tím vyrovnal velmi zdatně). Je teda fakt, že nevím, kde jinde bys udal některé ty vtípky…a je věčný hřích nepodělit se o vtip se čtenářem… No, máš u mě tip za všechno kromě tématu :o)

Vaud
30. 09. 2004
Dát tip
Chibi jsem opravil. Rokitanského si nechám - píše se s oběma i/y, jak to koho napadne.

Waawe
30. 09. 2004
Dát tip
lahůdka... skvělé dílko... jen tak dál :))))) t* m.

sidonia
30. 09. 2004
Dát tip
:)

StvN
30. 09. 2004
Dát tip
Pobavilo. Velmi dobře napsané, mimochodem.

Delahaye
29. 09. 2004
Dát tip
Cimrman byl geniální a Vaud VELMI pozorný a přesný ! :-) v duchu jsem si četl hlasem docenta Weigela a nemělo to chybu (a zrovínka včera jsem si pouštěl "Lijavec" ....) T + avi

angel1
29. 09. 2004
Dát tip
super! zase jsem o něco moudřejší! dík a tip

Craerassy
29. 09. 2004
Dát tip
no kruci...tady se jeden dozví věcí:-))) tip

Klasicky dobrý. Snad jenom by to mohlo být o něco delší... Tip

Dero
28. 09. 2004
Dát tip
... proto na dlouho zahořkl a k brašnářství se vrací až na sklonku života, kdy se pokouší o syntézu divadelnictví a brašnářství. Jára Cimrman - Školní brašnička Má školní brašničko s penálem dřevěným s tebou jsem chodíval zeleným osením. V tobě jsem nosíval většinou jedničky k radosti tatíčka, k radosti matičky. Učitel Voříšek dávno již pod drnem choulí se v hrobečku v kabátku chatrném. Má školní brašničko, s penálem dřevěným jak se ti, Voříšku, jak se ti odměním? Vše, cos mě naučil, předám teď národu, semínka z brašničky vydají úrodu. :o)) Cimrmana můžu ... proto *v ;o)

pikaču
28. 09. 2004
Dát tip
Hrubé....

Vaud
28. 09. 2004
Dát tip
That´s life, sorry pikaču

stromovka
28. 09. 2004
Dát tip
:)))))) *******

Dash_707
28. 09. 2004
Dát tip
:o)))))))))))) f a j n

a2a2a
28. 09. 2004
Dát tip
líbí se mi, věrné - tip

aramis
28. 09. 2004
Dát tip
:)

Vaud
28. 09. 2004
Dát tip
O Cimrmanově anabázi brašnářské existuje ještě jedna zmínka - tentokrát z Moravy. Zde se, v té době neznámému OP Prostějov, pokouší prodat svou kolekci háčkovaných kabelek pod uměleckým pseudonymem Jaryn.

j_i_r_i_k
28. 09. 2004
Dát tip
Zase bojuju s kategorií fejeton... Ale odmyslím-li si to, je to prostě :))))) Je vidět, že narozdíl od spousty pseudo-cimrmanologů Ty jsi odborník...

Vaud
28. 09. 2004
Dát tip
Ad j_i_r_i_k: poučil jsem se tuším od Zbyhoně, že na názvu fejetonu záleží a tak jsem napsal něco, aby si ostatní přečetli i další moje veledílka. Taková lákačka........, ale nevidím tu kategorii odborná přednáška :-) Jinak dík!

Stevenson
28. 09. 2004
Dát tip
-)) perfekt a Deruv citat z JDC sedi take.. T

Vaud
28. 09. 2004
Dát tip
Dík moc! Úplně jsem zapomněl Derovi poděkovat - za "VIP klub" a pohotový citát! Sedí!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru