Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se ztrácí pes

01. 10. 2004
9
0
2624
Autor
rainman

nejde se nepodělit :-) pro upřesnění - jde o lehce přerostlého trpasličího pudlíka, neuvěřitelně vych.aného :-) a je to holka, teda vlastně už slečna, ale jelikož se mi neustále pletlo "on" a "ona" a navíc se projevuje silně dominantně, píšu obecně "pes"

     Snadno. Aspoň ten náš. Ale popořádku.

 

     Většina lidí občas něco někam založí, položí a zapomene. Nebo 

sice nezapomene, ale někdo jiný mu to - leckdy v dobré vůli - přemístí.

Třeba tím, že to uklidí. (Tak možná vzniklo známé rčení, že pořádek je pro blbce, neboť inteligent zvládne chaos.)

     Poněkud zvláštní jsou ztráty domácích mazlíčků. Pokud jde o zalezlé myšky nebo křečky (i s těmi máme zkušenosti), po čase zkrotnou hlady a pamlsek je spolehlivě vyžene z každého úkrytu.

     Pikantní bývá ztráta hada nebo pavouka (čím jedovatější, tím bývá větší legrace při hledání nebo odchytu), spolehlivě zábavu nabízí červi, potemníci a jiná havěť, sloužící jako zdroj energie pro výše uvedené, pokud se rovnoměrně rozptýlí po bytě.

 

     Nám se pravidelně ztrácí pes.

 

     Schopnost ztrácet se má odmalička. Zásadně tak činí doma, venku to nějak není ono, protože nás chce mít pod kontrolou a z vodítka se  ostatně ztrácí dost těžko.  

     Před jeho příchodem do našeho nevelkého 3+1 jsme netušili, kolik skrýší se v bytě nachází, jaké netušené možnosti poskytuje a jak snadno ke ztrátě může dojít. Nyní, po dvou letech zkušeností jsme dospěli k několika závěrům :

1.Náš pes se ztrácí ÚMYSLNĚ.

Ví zcela přesně, kdy NEMÁ smysl se ztratit, kdy se to jednoduše nevyplatí - v čase mističky, před venčením a když shledá, že jsme příliš líní nebo unavení.

2.Ztrácí se RÁD.

Působí mu to evidentně potěšení a dobře víme, že se upřímně baví naším pátráním, když nás sleduje z některého úkrytu svýma korálkovýma očima, tlamičku od ucha k uchu. Jeho radost dosáhne vrcholu, když ho objevíme a je přímo úměrná době hledání.

3.Náš pes je VYNALÉZAVÝ:

Objevil totiž mimikry. Zásadně si nelehá na místa, která neodpovídají barvě jeho srsti; je převážně černý  a evidentně ho přitahují tmavé deky, kouty a strategická místa pod jídelním stolem. 

Důkazem vynalézavosti je i fakt, že své úkryty mění.  Málokdy ho najdeme dvakrát za sebou na stejném místě.

     Když ho běžné schovávání a ztrácení se přestane bavit, sáhne po těžším kalibru : nechá se zavřít v místě, kam se chodí jen občas a kde nás nenapadne ho hledat. Už se mu podařilo - zřejmě po vzoru D. Copperfielda - zmizet v koupelně, šatní skříni, komoře a na balkóně. Dokáže proklouznout v posledním zlomku sekundy při zavírání dveří, v momentě, kdy se ocitne mimo náš zorný úhel. Snad jediné, co jestě nevyzkoušel, je záchod.

     Absolutní dokonalosti dosáhl letos na jaře, kdy jsme zoufalí po dvacetiminutovém pátrání otevřeli zvonícímu sousedovi. S pobaveným výrazem se nás zeptal, jestli náhodou nehledáme psa. Mají totiž jezevčíka Broka, a náš mizera vyklouzl ven s odchodem známých a šel na návštěvu ve chvíli, když se Brok vracel z venčení.

    

     Zkrátka a dobře, nenudíme se s ním.Teď právě sedí vedle mě a kouká se, jak...

 

"...KDE ZASE JSI, POTVORO  ?"


Aaria
18. 02. 2005
Dát tip
.-)))) chvílema mi to připomínalo Fulguma..-))) je to výborný a nejen proto, že to znám od sebe... i když tibi doga se nemusí ztratit, stačí, když si usmyslí, že se prostě nezvedne...to pak běhá člověk v zimě po zahradě v noční košili a prosí psa, aby zvedl svůj ctěný zadeK.-))))

maia
03. 10. 2004
Dát tip
Tvoj pes je mi sympaticky. * Nasa fena neciti potrebu schovavat sa, ale citi nevyhnutnost zbit, alebo pohryznut vsetkych psov na sidlisku, ktori su jej nesympaticki, alebo ju nerespektuju ako vodcu. To je ten komplex menejcennosti. Je totiz ratlik. :-)

vesuvanka
02. 10. 2004
Dát tip
Pikantní bývá ztráta hada nebo pavouka (čím jedovatější, tím bývá větší legrace při hledání nebo odchytu), spolehlivě zábavu nabízí červi, potemníci a jiná havěť, sloužící jako zdroj energie pro výše uvedené, pokud se rovnoměrně rozptýlí po bytě. Absolutní dokonalosti dosáhl letos na jaře, kdy jsme zoufalí po dvacetiminutovém pátrání otevřeli zvonícímu sousedovi. S pobaveným výrazem se nás zeptal, jestli náhodou nehledáme psa. Mají totiž jezevčíka Broka, a náš mizera vyklouzl ven s odchodem známých a šel na návštěvu ve chvíli, když se Brok vracel z venčení. Zkrátka a dobře, nenudíme se s ním.Teď právě sedí vedle mě a kouká se, jak... "...KDE ZASE JSI, POTVORO ?" Pěkně napsané, zasmála jsem se.... TIP

Delahaye
02. 10. 2004
Dát tip
pejska nevlastním, ale moc hezky se to četlo i jako fejeton by obstálo .. T + avi ( Ty to oceníš :-) )

Hester
02. 10. 2004
Dát tip
bezva :-)*

Craerassy
02. 10. 2004
Dát tip
De...díky moc!!! rainmane, pudlíček je zvířátko nejinteligentnější na světě...mimo jiné je to i nejkrásnější psíček, co znám a černej a přerostlej k tomu, no to už ani nemusíš mluvit dál...mám ho tady..tedy ji...neschovává se mi...naopak..plete se mi pod nohy vždy a všude..když jdu spát, padám na hubu ne únavou, ale protože se mi plete pod nohy a já ji v té tmě nevidím..miluju její pohled, když mě tahá ke špajzu, kde má své dobrůtky, když mi škrábe na nohu, abych ji vzala na klín..prostě jsi mi udělal hroznou radost a to jsi výběrem kategorie prostě trefil správně...díky!:-) tip a nejen za radost, ale i za podání:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru