Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoce II

10. 12. 2000
8
0
7414
Autor
suva

Ono se to blíží...

VÁNOCE II Jen vysloví se tohle slovo, začnou se děti tetelit a nedočkavě ptát se budou, kdy že je mohou oslavit. Ráno ti dospat neklid nedá vyskočíš honem - a co to? V pokoji větve stromek zvedá, tak alou zdobit - droboto! Děti si dají zástěrky a cukrovíčka vykrájí a vůně z oken vyletí a potlouká se po kraji. Mamince pod rukama tančí z oříšků jádra, skořápky, formičky o plech zvučně drnčí a sladce znějí pohádky. Jedna je z mechu, druhá z kapradí; jak vařit povidla Křemílek poradí. Štědrý den ke konci se chýlí, nastává chvíle sváteční. Na misce rybí kůstky zbyly, už zvoní zvonek vánoční. Zacinká zlehka, zvíří otázky, kdo dárky pod stromeček dává? A malá ručka nedočkavá už rozmotává provázky. Pak polštář ukolébá k spaní dítě, jež sladce usíná, protože jednou za rok není sen jenom planá vidina. Všude za skly jsou světýlka, ve vaně šplouchaj' kapříci, usíná i tvá postýlka i píseň v duši hrající.
Hester
22. 04. 2003
Dát tip
Sůví, já chci Vánoce... co mi to děláš?

suva
22. 04. 2003
Dát tip
Huš teď, hnedlenc po Velikonocách? :c)

suvicka
16. 12. 2000
Dát tip
Jaký puberťáčci? A mami, tos napsala fakt Ty? Já vždycky myslela, že nějakej básník, hň :c)*

bobotic
16. 12. 2000
Dát tip
vánoce - ty miluji, pěkná básnička :-), dík za vzpomínky.

Mara
16. 12. 2000
Dát tip
oddechový, pěkný, výstižný- taky jsem zavzpomínal

Bodlak
16. 12. 2000
Dát tip
..jo, jo.. Vyvolava to vzpominky.. a moc hezky. A at se ted snazim sebevic, takove to uz neni, kdyz si je delam ted sama. Ale letos jedu k rodicum poprve po jedenacti letech z domova. Tak jsem zvedava. Soukromy tipik za vzpominky.

suva
12. 12. 2000
Dát tip
Alexi: Díky za bábinku :c)))

Merle
11. 12. 2000
Dát tip
teda z toho kapříka večer nešplouchají už jen ty kůstky? :-))) ale jo mami... skoro jako bych tam byl

alex
11. 12. 2000
Dát tip
takhle nějak mluví moje babča - tý dát tip nemůžu, tak ho dám rád tobě

JiKo
10. 12. 2000
Dát tip
Jo jo jsem tady s předřečníkem přede mnou Lííbííí a to nepohybuju v mezipleší jako ty ps: už se těším na slepovaný s marmeládou :-) ps2: Ty děláš povidla na vánoce? Máte odolný švestly :-)))

JiKo
10. 12. 2000
Dát tip
švestky ...

racek
10. 12. 2000
Dát tip
Jako shrnuti toho lepsiho z Vanoc je to dobry. Chtelo by se verit, ze je to tak. Jenze, i kdyz jsem byla mala...to tak nebylo. A ted, skoda mluvit. Popisujes peceni, vareni, darecky, moc hezke veci. Ale my jsme treba s mamou na Stedry den chodili a roznaseli tyhle dobroty nasim znamym, kteri byli sami, stari, nemocni. Nekolik let u nas vecer byvala rodinna znama, ktera ovdovela...Takze u nas se Vanoce nesly spis v duchu "miluj blizniho sveho jako sebe sameho" a "nemocne navstevovati", nez ze bychom si nasli cas na sebe. I kdyz, nechci krivdit, ja si je pamatuju hlavne takhle. Takze abych se vratila, odkud jsem zacala. Ty pises o vareni, peceni, stromecku..., ale pro me je pravy smysl Vanoc v tom, aby pokudmozno nebyl nikdo sam, abych potesila, koho potesit navstevou a milym slovem muzu. Nevim, zda jsem to vysvetlila dost dobre, ale kdyby si o Vanocich vsichni podali ruce jako v kostele, asi by teprve dosly naplneni. Pro me uz Vanoce nikdy nebudou to, co byly, pozitri to bude pet let, co mi umrel tata.

racek
10. 12. 2000
Dát tip
Abych to shrnula:ja zvlast neuklizim, nevarim, nepecu, myslim ze o tom Vanoce nejsou.Ale to ber s vyhradou, treba je to jen okolnostmi.

dAEMON
10. 12. 2000
Dát tip
Moc hezký, to atmosféru to fakt vyvolává, takže TYPUS. Jen forma občas fakt trochu pokulhává a na mě je v tom trochu moc těch "a". Zvláštní TYPUS by si zasloužila racek, a asi rovnou dvojnásobnej, k tomu prostě neni co dodat. Dík, žes nám to všem připomenula, mám pocit, že dneska na to lidi dost rádi zapomínaj...

Tynic
25. 11. 2000
Dát tip
Mámajakmábýt ! Moc pěkné...

Silly
24. 11. 2000
Dát tip
chce se mi jet domů a uždibovat syrové těsto a čmuchat k větvičkám stromečku a foukat do plamínku svíčky ... dík

Mahoney
21. 11. 2000
Dát tip
nálada a obrázky... CVAK

vasů
31. 10. 2000
Dát tip
Dovolím si připojit ktitičku, místama jsem byla unešená!

Sadaf
15. 10. 2000
Dát tip
tak takhle nějak to bývalo, když jsem byl dítko...a bylo to krásné... Díky Ti za připomenutí, že to vůbec bylo...

Kvetina
15. 10. 2000
Dát tip
Inu, myšlenka pěkná, ale to zpracování... ještě by to chtělo tak půl hodiny práce a bude to fajn.

Albireo
12. 10. 2000
Dát tip
Přes nedostatky vytčené Sašou to opravdu skvěle evokuje vánoční atmosféru, a proto si neodpustím dát svůj TIP.

suva
11. 10. 2000
Dát tip
No ono mezi (ne)plechama to občas zaskřípe, ale uhlídej s rukama od vanilky všudepobíhající a užďoubávající dětičky a k tomu ještě stavbu verše - tahle je taky tak desetiletá, narozdíl od mých puberťáčků :c))

Saša
10. 10. 2000
Dát tip
Některé verše jsou krásné, originální a uchvacující, některé jsou plané či otřepané, ... chvilkami mě báseň nese na křídlech, chvilkami klopýtá, ... rytmus mě občas vyhodí a zase vrátí ... , používáš veršování ABAB, ABCB, ABBA - chtělo by to dopracovat, dotáhnout, ... a bude to super ... Tip - (prostě mě to uchvátilo :c))) Saša :c))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru