Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láhev pana Libého

08. 10. 2004
6
4
4610
Autor
Zbora

     Panu Libému bylo dnes obzvlášť špatně. Přemohl se k zvednutí, ale nevstal, nýbrž zůstal sedět zhruba uprostřed druhé ze čtyř červených matrací, ležících na posteli, jejíž nejlepší léta už dávno minula. Záda měl schrbená pod neuvěřitelným úhlem, hlava uhýbala v mírném záklonu lehce doprava, a ruce ležely bezvládně na vyzáblých, mrtvolně bílých stehnech. Přes pootevřené oči zkusil zaostřit na rybičky přežívající ve starém akváriu. Byly to poslední živé bytosti, k nimž choval nějaký cit. Zkusil si vzpomenout na průběh včerejšího večera. Několikrát v paměti došel ke zlomovému okamžiku, který tlustou čarou odděloval vzpomínku na nedávné probuzení. Bylo mu jasné, že tlustá černá čára v paměti není tvořena jen spánkem, jak by se dalo očekávat, ale že je v ní nevratně pohřbena i část jeho života, kterou je možná lépe si nevybavit. Nebyla to zdaleka první taková čára. Libého paměť byla dokonale počmáraná.
     Nechal toho a začal očima bezmyšlenkovitě bloumat po pokoji. Občas nepatrně pohnul hlavou ve směru, kterým se pohybovaly jeho unavené panenky, marně se snažící naleznout vhodný objěkt k pozorování. Nakonec opět skončily na akváriu. Byla to vpodstatě jediná věc, na kterou se tady, při troše apatie, dalo dívat. Ryby, které se v něm snažily přežívat, nevyvíjely zrovna příliš aktivity, a když se některá z nich přecijen pohnula, šlo spíše o náhodnou svalovou křeč, než o cílenou akci. Pan Libý to chápal. Nechápal ale, proč mezi nimi plavou i jeho kalhoty. Neschopnost pochopení měla nasvědomí černá čára, kalhoty v akváriu ne. S mnohonásobně větším zájmem se znovu rozhlédl po pokoji, očekávajíce objevení nových faktů vztahujících se ke způsobu svého svlékání. Nic.
     Pan Libý se donutil vstát. Pan Libý nebyl vždy jen Panem Libým. Dokonce si ještě vzpomínal, že mu v mládí kamarádi říkali Mirku. Zdálo se mu to neuvěřitelné. Spíš to byl sen, než něco, co skutečně existovalo. Zároveň měl ale pocit, jako by to bylo včera. Není možné, aby to tak rychle uteklo. Jak dlouho už ho nikdo takhle neoslovil? Moc by si to přál.
     Miroslav Libý nejistě vykročil směrem, kterým bývaly dveře do kuchyně. Byly tam i dnes, avšak daleko rozmazanější než obvykle. Otevřel je a překročil nízký práh. Nadechl se. Zdejší vzduch měl mnohonásobně větší kvalitu, než ten za překročeným prahem. Nalil do konvičky vodu, zapálil plynový sporák a začal hledat čaj. Voda už tvořila nad konvicí proud páry a paměť stále odmítala vydat svědectví o posledním uložení čaje. Vzdal to, vypnul hořák, a rozhlédl se po lince, která by se okamžitě mohla stát objěktem výzkumu archeologů. Jediná tekutina vyskytující se na její oplizlé desce byla nalita v čiré láhvi opatřené etiketou, v jejímž optickém středu se vyjímal krásný modrý nápis „vodka“. Libého oči se poprvé na okamžik skutečně otevřely, a soustředěný pozorovatel by si mohl všimnout malého záblesku radosti. Odlepil lahev od zaschlé skvrny čehosi mazlavého, a s vypětím všech sil odšrouboval uzávěr. Jeho nozdry  zhluboka nasály aroma čpící zevnitř, a i méně sousředěnému pozorovateli by neuniklo, že jeho oči, obalené  soustavou vrásek, zaplály skutečným štěstím. Obsah zjevně odpovídal jeho požadavkům. Hrneček připravený pro umístění čaje se stal dočasným útočištěm jiného zahřívacího produktu, jehož ninimální konzumační doba naštěstí nebyla ovlivněna chladnutím. Proto se v něm moc neohřál.
     Miroslav Libý vypláchl hrnek, a uložil ho na své místo, připravený pro umístění čaje. Lahev však zpět neodložil. Posadil se na stůl u okna. Bez zájmu sledoval západ slunce nad sřechou protějšího baráku a popíjel. Začalo se stmívat, a ulici pod oknem pana Libého osvítily lampy. Ptáci ztichli a kroky lidí na tmavě hnědých kostkách chodníku prořídly. Hladové rybičky přestaly apaticky očekávat přísun jednotvárné potravy a usnuly. Všechno zalila tma. Pan Libý seděl na stole u okna, a jeho nehybné oči upřeně zíraly do míst, kde před několika hodinami zmizela velká rudá koule. Lahev vodky stála vedle něho a tiše prchala. Oba působili dojmem zamyšlenosti, ale ani jeden z nich nepřemýšlel. Vodka to neuměla a mozkem pana Libého se od západu táhla dlouhá černá čára, jejíž tloušťka mu nedovolovala vybavit si nic, včetně skutečnosti, že kdysi býval Mirkem.


 


4 názory

dostala jsem novy pocitac. kopiruju data ze stareho na novy. je to desna nuda... tak se ruzne rozhlizim, no... :-)

Zbora
04. 11. 2008
Dát tip
I Ty šmejdilko! Co Ty nevyhrabeš! :o)

ehm.. enter brzo žejo... ted je to skoro jako libitip :-) no nic, uz to necham... proste moc dobre napsane to je

až děsivé.. tip

ondrech
16. 11. 2004
Dát tip
to tedy ano.maceska je taky dobra...:-))))

ondrech
15. 11. 2004
Dát tip
tyyyyyjo!!! to je docela dobré. četlo se to dobře a moc skvěle opsané city.to obdivuji.***TIP

Zbora
15. 11. 2004
Dát tip
Díky. Ty to bereš odspoda? Tak to Tě to nejlepší čeká až nakonec. :o)

ondrech
15. 11. 2004
Dát tip
co? tak to jsem jaxi nepochopil.

Zbora
15. 11. 2004
Dát tip
No teď už je to jedno. Myslel jsem tím, že mně se nejvíc líbí Maceška. Ale to je věc názoru. Díky za všechna Tvá zastavení. Potěšil jsi mě. Taky se chystám, že dočtu ten zbytek, co jsem u Tebe ještě nezvládnul, ale čas mi odpírá přízeň. Přecijen povídky ho sežerou hodně. :o)

idle
13. 10. 2004
Dát tip
nevím, nějak moc mě to neoslovilo, asi je to na můj vkus moc popisné

Zbora
13. 10. 2004
Dát tip
asi.

Garth
10. 10. 2004
Dát tip
Přesně s tím kopcem :) Tlustou čáru jsem pochopil přesně, jenom jsem čekal že tam bude víc.

Eilil
09. 10. 2004
Dát tip
dobrá povídečka.. ačkoli je příběh dost truchliví.. jsou tam i vtipné obraty.. počmáraný mozek.. přijde mi to opravdu dost autentické... :o))) tip

Zbora
09. 10. 2004
Dát tip
Vesuvanka: Děkuju. Garth: 1.Tlustá čára znamená vokno, nechtělo se mi to víc rozvádět. Myslím, že to není třeba. 2.Píšu rád tenhle typ povídek. Příběh nic moc, hlavně hodně popisů....3."Každý v sobě máme pana Libého a taky Mirka" - to ses hodně trefil - pravda pravdoucí. 4.Jenom nikdo z nás neví jak ten kopec máme kdo vysoký. žejo. A díky. Eilil: díky.

wazzup
08. 10. 2004
Dát tip
zajímavý:) jo líbí. tip

Ferri
08. 10. 2004
Dát tip
Mno, tak nějak trochu nepřehledný. Zkus víc odstavců. A nebo si to budu muset přečíst, až nebudu unavenej...

Zbora
08. 10. 2004
Dát tip
Jo, můžu to ještě víc roztříštit. Když myslíš, že to pomůže. Vyhovovalo by Ti: co věta to odstavec?

noeran
08. 10. 2004
Dát tip
báječný, jeden souvislej film... .. líbí... Ttt

Zbora
08. 10. 2004
Dát tip
Díky. mám radost.

noeran
08. 10. 2004
Dát tip
tak to já taky :) jako z toho, že ty máš... :))

vesuvanka
08. 10. 2004
Dát tip
Pěkně vystižená troska člověka, který kdysi býval Mirkem... dobře se čte TIP

Garth
08. 10. 2004
Dát tip
Čekal jsem větší vysvětlení tlusté černé čáry ke konci, takže mi to přijde spíše jako vyjádřené stavu nějakého člověka a jako povídka mi to moc nesedlo. Nevadí, každý v sobě máme pana Libého a taky Mirka. Jenom nikdy nevíme, kdy v nás zůstane už jen pan Libý. Kdy v nás zůstane už jen pan Libý...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru