Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Topol

Výběr: vesuvanka
11. 10. 2004
4
0
4714
Autor
MilanH

Pocta jižní Moravě

           Stojím si tu, tak na okraji větrolamu u obce Pasohlávky, která se nachází nedaleko od Mikulova. Stojím tu už bezmála sto let. Moje kořeny jsou hluboko zapuštěny do úrodné půdy tohoto malebného zákoutí jižní Moravy. Můj mohutný kmen se vypíná do výše dvaceti metrů. Cítím v sobě ohromnou sílu a sebejistotu. A to především v okamžiku, kdy brzdím a se mnou mojí kamarádi ve větrolamu, vítr ženoucí se po rovné pláni. To napínám své síly a nehnu se ani o kousek jen koruna se mi mírně ohýbá ve směru vanoucího větru.

        Stojím tu a rozhlížím se po těch rozlehlých a úrodných rovinách. V dáli, pak až ze samého konce své koruny, vidím rýsující se bílé vrcholky, mnou vždy velmi obdivované a uctívané Pálavy. V létě se kolem mě rozprostírají široko daleko žluté lány obilí. To mi vždy připomene jednoho geniálního Holanďana, který , tak moc miloval právě žlutou barvu a láska k ní jej stále ne půl, ale celé jeho zdraví.Tak se jí nechal opojit a uchvátit.

       Ze všeho nejraději mám však já podzim. To pomalu opadávají s mých nespočetných větví a větviček listy za listem. Tak pomalu dostávám ty nejpestřejší s pestrých barev. Až mi je pak líto, že mně mé listy opouštějí a zlehka se snáší k zemi. To se však již pomalu propadám do pomalého usínání. Vše ve mně se zklidňuje a zpomaluje a do toho vane lehoučký větřík.

         Miluji to pomalé a postupné zklidnění někde hluboko uvnitř mého kmene. Můj pohled na svět nabírá úplně jiné dimenze. Cítím najednou jakousi pokoru k té nádheře kolem mě. Jsem v harmonii s okolní krajinou a s vysokým modrým nebem nad mojí korunou.

                Tak si tu nádherně užívám ten podzim. Přitom odpočívám a relaxuji. Prociťuji celé své mohutné tělo až po poslední větvičku až po poslední kořínek kdesi hluboko v zemi.

                 Tak se mějte také, tak krásně jako já. Někdy zase na shledanou.


sk8ergirl
23. 02. 2005
Dát tip
no upřímně...přijde mi to hrozně obyčejný, s ničím novým...prostě nic, co by čtenáře něčím obohatilo....je mi líto + je tam zbytečně moc přivlastňovacích zájmen

MilanH
22. 02. 2005
Dát tip
Děkuji moc i za klub

Candy
22. 02. 2005
Dát tip
Příjemný počtení, připomělo mi to jednu moji slohovku z dob pár let minulých - to jsem taky nechala personifikovat strom do mé osoby a promlouvat ho do svědomí lidí bezcitných k přírodě...Poklona stromům je zasloužená...

MilanH
22. 02. 2005
Dát tip
Děkuji

Rad nasloucham tomu, co rikaji stromy: Klub

komedie
07. 11. 2004
Dát tip
něco mě tam ruší...

vesuvanka
22. 10. 2004
Dát tip
Pišta_Hufnágl Uznávám, že jsem přehlédla gramatické chyby, autor by je měl opravit, ale V dávám především za obsah díla... Je to nové a docela originální téma, které je obohacením pro Písmáka.... Cannisha - omlouvám se za to avi, omylem jsem to také zamodřila a neumím to zrušit.... díky

vesuvanka
22. 10. 2004
Dát tip
Pokud jde o posuzování děl, se asi spolu nedohodneme, každý uznáváme něco jiného a já si na svém názoru trvám a myslím, že nemá cenu o tom dále diskutovat.

ok

MilanH
14. 10. 2004
Dát tip
Děkuji moc :-) :-) :-)

andromeda
13. 10. 2004
Dát tip
krásné podzimní prevtelení, hned bych si to s tím topolem vymenila - alespon ten pocit splynutí s prírodou - velký tip /z okna topoly vidím, dokonce vidím i vesnicku Topol, je hned u Chrudimi.../

MilanH
13. 10. 2004
Dát tip
Děkuji za moc krásný názor i tip(vesnička Topol to je dobrý).

vesuvanka
12. 10. 2004
Dát tip
Nádherná, je to takové pohlazení po duši.... dávám Tip i výběr

MilanH
12. 10. 2004
Dát tip
Děkuji moc a měj se krásně!!!

Zbora
11. 10. 2004
Dát tip
Pěkná.

MilanH
11. 10. 2004
Dát tip
Děkuji!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru